Thursday, January 24, 2013

Civil Engineering UPSC Solved Objective Questions

Civil Engineering UPSC Solved Objective Questions
UPSC Civil Engineering Solved Paper :MCQ Questions
UPSC IES Engineering Services Exam Solved Questions


1. For setting out right angles, the instrument used is
A. Optical square
B. Abney level
C. Alidade .
D. Ceylon ghat tracer

2. In an open cylindrical tank filled with water,a hole is made at the mid-point at the bottom.
The spiral motion of the outgoing water is
A. Rotational
B. Irrotational
C. Forced vortex
D. Turbulent



3. Consider the following pairs in the context of a theodolite
1.Plunging : The process of turning the telescope over its supporting axis through 180° in avertical plane.
2.Face left : When ‘the vertical circle of theodolite is on the left of the observer while taking the reading.
3.Telescope,: It implies ‘bubble up’ and normal face of the vertical circle left.
4.Swinging. : It implies Turning the the telescope in a vertical telescope plane.
Which of these pairs are correctly matched in case of theodolite?
A. 1,2 and 4
B. 1 and 2
C. 2, 3 and 4
D. 1, 2 and 3

4. Consider the following statements:
The appropriate method(s) for removal of fluorides from water comprise
1. Addition of alum and lime followed by clarification.
2. Passing through beds of activated alumina.
Which of the above statements is/are correct?
A. Neither 1 nor 2
 B. Both 1 and 2
C.1 only          
D. 2 only

5. If super-elevation is not provided on a horizontal curve of a highway, then on which portion of the road, are pot holes likely to develop?
A. Outer edge of road
B. Inner edge of road
C. Centre of road
D. Shoulder of road

6. Consider the following statements:
1. Mica is a clay mineral.
2., The shape of clay particle is usually flaky.
3. A particle of kaolinite is electrically charged.

 Which of the above statements is/are correct?
A. 1, 2 and 3
B. 1 and 3only
C. 2 and 3 only
D. 2 only

7. The correct sequence of treatment of typical turbid surface water is
A. Flocculation, Coagulation, Sedimentation, Filtration
B. Flocculation, Coagulation, Filtration, Sedimentation
C. Coagulation, Flocculation, Filtration, Sedimentation
D. Coagulation, Flocculation, Sedimentation, Filtration

8. An equipment costs Rs. 25 Lakhs with an estimated salvage value of Rs. 5 Lákhs after 5 years of useful life. What is  the approximate equated annual cost for use of the equipment?
(A)Rs. 4 Lakhs
(B) Rs. 10 Lakhs
(C)Rs. 13 Lakhs          
(D) Rs.17 Lakhs

9. Consider the following parameters:
1. The stability of the footing
2. The strength of the boom
3. The counter weight
4. Size of aggregates
Which of the above parameters governs the load capacity of a crane?
(A)1 only         
(B) 2 and 3 only
(C) 2 and 3only
(D) 2,3 and 4

10. Consider the following equipments
1. Drag line
2. Power shovel
3.Hoe
4. Crawler dozer
Which of the above may be used for excavation of materials and loading them into trucks?
(A) 1, 2 and 3
 (B) 1 and 2 only
(C) 2 and 3 only

 (D) 2, 3 and 4

11. Consider the following statements
The shear resistance of structural concrete members may be improved by:
1. Axial prestressing
2. Vertical prestressing
3. Inclined prestressing
Which of the above statements is/are correct?
(A)1 only         
(B) 1 and 2 only
(C) 2 and 3 only          
(D) 1, 2 and 3

12. What shall be the maximum area of reinforced cement
(i) In compression
(ii)In tension to be provided in an RC beam,
respectively, as per 1S456?
(A) 0.08% and 2%
(B) 2% and 4 %
(C) 4% and 2%           
(D) 4% and 4%

13. Consider the following statements for minimum reinforcement to be provided in a wall as a ratio of vertical reinforcement to gross concrete area
1. 0.0012 for deformed bars
2. 0.0015 for all other types of bars
3. 0.0012 for welded wire fabric with wires not larger than 16 mm in diameter
Which of the above statements is/are correct?
(A)1, 2 and 3  
(B) 1 only
(C)2 and 3 only           
(D) 3 only

14. A 1.6 m3 capacity tractor loaded works at a site with an effective per-round-trip time of 64 seconds. Effective delivery of excavated material is 90%. If utilization is 50 minutes per hour working, what will •be the’ productivity in a 4-hour shift?
(A) 253 m3      
(B) 262 m3
(C)270 m3       
(D) 282 m3

15. What is the duration by which the completion time of any activity can be delayed without affecting the start of any of the succeeding activities?
(A) Interfering float
(B) Free float
(C) Independent float
(D) Total float.

Answers
1: A
2: B
3: D
4: B
5: A
6: D
7: D
8 : A
9: B
10: A
11: D
12: D
13: D
14: C
15: B

 


Sunday, January 20, 2013

HP GK Online Test

HP GK Online Test
Himachal Pradesh GK - General Knowledge Objective test
Free Online Gk Himachal Practice Preparation Test
General Knowledge of Himachal Pradesh MCQ Test



1.  Himachal Pradesh emerged as the .... state of the Republic of India.
(a) 16th
(b) 17th
(c) 18th
(d) 19th

2. Himachal Pradesh was named by one of the great Sanskrit scholar .... .
(a) Kalidas
(b) Acharya Diwakar Datt Sharma
(c) Tulsidas
(d) Balmiki

3.  Which  area of the state  receive very heavy rainfall?
(a) Shimla
(b) Kullu
(c) Dharamsala
(d) Manali

4. How many districts are in Himachal Pradesh ?
(a) 11
(b) 12
(c) 13
(d) 14

5. Where is Rock Cut Temple situated in Himachal Pradesh ?
(a) Hamirpur
(b) Bilaspur
(c) Mandi
(d) Kangra

6. ..... is the state bird  of
(a) Flycatcher
(b) Monal
(c) kooko
(d) parrat

7.When was Lahaul-Spiti district  formed ?
(a) 1960
(b) 1961
(c) 1962
(d) 1963

8. When Himachal Pradesh. was formed?
(a) 23 January 1971
(b) 24 January 1971
(c) 25 January 1971
(d) 26 January 1971


9. Who is the Governor     of H.P State?
(a) Prabha Rau
(b) Vishnu Sadashiv Kokje
(c) Suraj Bhan
(d) Urmila Singh

10. Who is the Chief Minister Of H.P State?
(a) Virbhadra Singh
(b) Prem Kumar Dhumal
(c) Shanta Kumar
(d) Thakur Ram Lal

11. What is the Literacy Rate in Himachal Pradesh ?   
(a) 82.78%
(b) 83.78%
(c) 84.78%
(d) 85.78%

12.  In which district of Himachal Pradesh, Rewalsar lake is present ?
(a) Kangra
(b) Una
(c) Mandi
(d) Bilaspur

13. Which is the major river  in Kangra of H.P State?
(a) Satluj
(b) Beas
(c) chenab
(d) Ravi

14. Mandi is renowned for its ...... old stone temples and often called the "Varanasi of the Hills`.
(a) 80
(b) 81
(c) 82
(d) 83

15. Where is the Kunt Bhyog lake  located in Himachal Pradesh?
(a) Bilaspur
(b) Sudernagar
(c) Mandi
(d) Kangra

Answers
1. c
2. b
3. c
4. b
5. d
6. b
6. b
7. a
8. c
9. d
10. a
11. b
12. c
13. b
14. b
15. c

Wednesday, January 16, 2013

Punjab Gk Free MCQ Objective paper

Punjab Gk Free MCQ Objective paper
Punjab GK MCQ Objective Quiz For PPSC and other Exams Multiple Choice Questions
Punjab GK Online Practice Test

1.  Bathinda of Punjab was built by .....
(a) Pritivi Raj Chouhan
(b) Bhati Rajput
(c) Jayapala
(d) Maharaja Ala Singh

2. Who was the first Empress of India ?
(a) Mumtaj
(b)Malik Altunia
(c) Razia Sultan
(d) None of the Above

3. Who  designed  the modern Chandigarh, Punjab ?
(a) Le Corbusier
(b) Josef Hoffmann
(c) Peter Behrens
(d)  Walter Gropius

4. How many Airports are  in Punjab?
(a) 4
(b) 5
(c) 6
(d) 7

5.Where is  Sri Guru Ram Dass Jee International Airport?
(a) Patiala
(b) Amritsar
(c) Mohali
(d) Pathankot

6. Which train runs between Indian Railways and Pakistan ?
(a) Shatabdi Express
(b) Jammu-Tavi
(c) Thar Express
(d) Samjhauta Express

7.  Punjab Digital Library was launched in .....
(a) 2003
(b) 2004
(c) 2005
(d) 2006

8. Lohri is the Punjabis cultural celebration on the eve of the ....
(a) Ganesh Chaturthi
(b) Vasant
(c) winter solstice
(d) None of the above

9. In which District Hari-Ke-Pattan National Wetland and Wildlife Sanctuary situated?  ,
(a) Barnala
(b) Tarn Taran Sahib
(c) Moga
(d) Bhatinda

10. The state bird of Punjab is .....  
(a) Baz
(b) Eagle
(c) Peacock
(d) Swan

11. Which is the state animal of Punjab State?
(a) Leopard
(b) Sambar
(c) Blackbuck (Antilope cervicapra)
(d) None of the above

12. Which is the state tree of Punjab State ?
(a) Orange
(b) Mango
(c) Pomegranate
(d) shisham


13.The Greeks referred to Punjab as Pentapotamia, an inland delta of ..... converging rivers.
(a) Four
(b) Five
(c) Six
(d) Seven

14. Who was the founder of the Sikh Empire?
(a) Kharak Singh
(b) Maharaja Ranjit Singh
(c) Maharaja Gulab Singh
(d) Raja Dhian Singh

15.  When was the all-India Muslim League passed the Lahore Resolution?
(a) 1940
(b) 1941
(c) 1942
(d) 1943



ANSWERS
1. b
2. c
3. a
4. c
5. b
6. d
7. a
8. c
9. b
10. a
11. c
12. d
13. b
14. b
15. a