Saturday, September 14, 2013

English Grammar for CLAT Model test paper



English Grammar for CLAT Model test paper
Solved practice paper for Common Law admission Test English
Clat English Practice questions

Directions: In each of the following questions, out of the given alternatives, choose
the one which can best replace the italicized word in the sentence without changing
the meaning of the sentence.

1. For quick promotion, he hit on a plan to propitiate the manager.
(a) Evict
(b) Incite
(c) Praise
(d) Conciliate
ANSWER: (d)

2. The antidote to these problems is hard to find.
(a) Remedy for
(b) Consequence of
(c) Cause for
(d) Result of
ANSWER: (a)

3. Poets and writers are sensuous by nature.
(a) Sensible
(b) Sentimental
(c) Sensual
(d) Sensitive
ANSWER: (d)

4. l am quite content to stay here.
(a) Eager
(b) Happy
(c) Frightened
(d) Determined
ANSWER: (b)

5. The petals of the flowers are usually conspicuous to attract birds for pollination.
(a) Prominent
(b) Beautifully shaped
(c) Colourful
(d) Scented
ANSWER: (a)

6. The maxi vehemently denied all the charges of corruption that were leveled against him.
(a) Devoutly
(b) Hysterically
(c) Forcefully
(d) Serenely
ANSWER: (c)

7. The artists worked with tremendous felicity in expressive poetic language.
(a) Zeal
(b) Excitement
(c) Happiness
(d) Expertise
ANSWER: (c)

8. The cyclone had blown some of the cars on to funny places.
(a) Humorous
(b) Cranky
(c) Irregular
(d) Odd
(e) Unconventional
ANSWER: (d)

9. When he returned he was accompanied by a sprightly young girl.
(a) Sportive
(b) Intelligent
(c) Lively
(d) Beautiful
ANSWER: (c)

10. Despite his pompous style and gestures, the audience failed to evince any
interest in his lecture.
(a) Display
(b) Hide
(c) Develop
(d) Take
ANSWER: (a)

11. I have worked in this organization for live years trying to check the erosion of
ethical values.
(a) Decay
(b) Corrosion
(c) Misuse
(d) Expansion 
ANSWER: (b)

12. The story which Gaurav narrated was very exciting.
(a) Disclosed
(b) Told
(c) Revealed
(d) Explained
ANSWER: (b)

13. The earth from here is a grand oasis in the vastness of space.   
(a) Greenland
(b) Landscape
(c) Waterhole
(d) Wetland
ANSWER: (c)

14. The police need tangible proof of his guilt before they can act against him.
(a) Convincing
(b) Strong
(c) Emphatic
(d) Clear and certain
ANSWER: (d)

15. Her new glasses make her look rather owlish.
(a) Foolish
(b) Solemn
(c) Silly
(d) Stupid
ANSWER: (b)

16. He spent his whole life caught up in mundane matters.
(a) Foolish 
(b) Worldly
(c) Inconsequential
(d) Criminal
ANSWER: (b)

17. He was given a severe warning for coming late.
(a) Rigorous
(b) Stern
(c) Harsh
(d) Strict
ANSWER: (b)

18. All incoming and outgoing mail is censored by the Government during the
times of war.
(a) Distributed
(b) Confiscated
(c) Checked
(d) Supervised
ANSWER: (d)

19. It is risky to go beyond this barricade.
(a) Stupid
(b) Adventurous
(c) Hazardous
(d) Inadvisable
ANSWER: (c)

20. The art movie I watched this evening has put me in a pensive mood.
(a) Cheerful
(b) Reflective
(c) Confused
(d) Depressed
ANSWER: (b)

21. He was punished for shirking his official work.
(a) Slowing
(b) Postponing
(c) Avoiding
(d) Delegating
ANSWER: (c)

22. The one who is rich possesses many superfluous things.
(a) Needless
(b) Superior
(c) Essential
(d) Expensive
ANSWER: (a)

23. He had been living his life according to set pattern.
(a) Design
(b) Model
(c) Conduct
(d) Behaviour
ANSWER: (b)

24.  Absolute silence reigned .in the whole necropolis.
(a) Cemetery
(b) Hell
(c) Cenotaph
(d) Churchyard
ANSWER. (a)

25. When kept in water, grapes become turgid.
(a) Bloated
(b) Swollen
(c) Rotten
(d) Fomented
(e) Fermented
ANSWER. (a)








English Grammar for IES Exam

 English Grammar for IES Exam
UPSC Engineering Services exam  English Grammar
 English Grammar solved objective test for IES

Directions: In each of the following questions, out of the given alternatives, choose
the one which can best replace the italicized word in the sentence without changing
the meaning of the sentence.
1. Her today’s story was merely an exaggeration of what happened before my eyes.
(a) Overstatement
(b) Reproduction
(c) Falsehood
(d) Understatement
ANSWER. (a)

2. Your explanation that your social commitments tie you down, does not convince me
(a) Duties
(b) Responsibilities
(c) Restrictions
(d) Obligations
ANSWER: (d)

3. Many of his acquaintances avoid him because he is so garrulous.
(a) Proud
(b) Unreasonable
(c) Talkative
(d) Quarrelsome
ANSWER: (c)

   4. The British levied unusually high taxes on export of Indian goods.
(a) Implemented
(b) Stipulated
(c) Imposed
(d) Enacted
ANSWER: (c)

5. He died as an impecunious man in a charitable hospital
(a) Innocent
(b) Ignorant
(c) Faultless
(d) Having no money
ANSWER: (d)

6. He was sentenced to four years imprisonment.
(a) Punished 
(b) Acquitted
(c) Assigned
(d) Convicted
ANSWER: (a)

7. The ascending temperature in many parts of the world confirms global
warming which is an environmental hazard
(a) Rising
(b) Falling
(c) Shooting
(d) Mounting
ANSWER: (a)

8. The notice said that the meeting would begin precisely at 9.00 a.m.
(a) Concisely
(b) Approximately
(c) Exactly
(d) Accurately
ANSWER: (c)

9. He deserved the accolade he received.
(a) Comment
(b) Honor
(c) Appreciation
(d) Blame
ANSWER: (c)

10. Malice is a feeling that we should always avoid.
(a) Envy
(b) Cruelty
(c) Spite
(d) Hatred
ANSWER: (c)

11. It is a popular fallacy that all man-eaters are old and mangy.
(a) Observation
(b) Belief
(c) Fact
(d) Illusion
ANSWER: (b)

12. It was presumptuous of him to make a remark in the assembly.
(a) Ridiculous
(b) Unthoughtful
(c) Self-confident
(d) Ambiguous
ANSWER: (c)

13. It is quite unseemly that person should so behave with his elders.
(a) Childish
(b) Ugly
(c) Discourteous
(d) Improper
ANSWER: (d)

14. Those who man government-run shops also have their palm greased.
(a) Control
(b) Operate
(c) Administer
(d) Rule
ANSWER: (b)

15. If you lack in magnanimity, all your wealth and luxury is useless.
(a) Planning
(b) Purposiveness
(c) Management
(d) Generosity
ANSWER: (d)

16. He enjoys vicarious authority.
(a) Tenuous  
(b) Limited
(c) Delegated
(d) Wide
ANSWER: (c)
17. The community is agog with speculation about the fate of the money collected.
(a) Excited
(b) Worried
(c) Depressed
(d) Annoyed
ANSWER: (a)


18. Many species of animals have become extinct during the last hundred years.
(a) Feeble
(b) Aggressive
(c) Scattered
(d) Non-existent
ANSWER: (d)

19. He was drawn to the vortex of politics at a very early age.
(a) Whirlpool
(b) Field
(c) Arena
(d) Hell
ANSWER: (a)

20. Fifty years after independence there can be no alibi for not providing basic amenities
to every citizen.
(a) Cause
(b) Plea
(c) Factor
(d) Reason
ANSWER: (b)

21. The President of the party deprecated the move ofthe Government to introduce
electoral reforms in a haste.
(a) Extricated
(b) Humiliated
(c) Denied
(d) Protested
(e) Welcomed
ANSWER: (d)

22. Quite often parents have to cut sorry figure, when their children display fractious
reaction over trifles.
(A) Pleasing
(b) Absurd
(c) Comic
(d) Irritable
(e) Disheartening
ANSWER: (d)

23. He has propensity for getting into debt.
(a) Characteristic
(b) Quality
(c) Natural tendency
(d) Aptitude
ANSWER: (c)

24. Seeds need sufficient water and air to germinate.
(a) Grow
(b) Reproduce
(c) Breed
(d) Sprout
ANSWER: (d)

25. They tolerated him though they disliked his craven behaviour.
(a) Silly
(b) Cowardly
(c) Indecent
(d) Mean
ANSWER: (b)