Friday, February 5, 2016

Haryana History General Knowledge Question Paper

Haryana  History General Knowledge Question Paper
GK Haryana  History Solved Test Paper

1.  In Which year Haryana became a separate administrative entity ?
(a) 1965
(b) 1966
(c) 1967
(d) 1968

2.Which ruler established his capital at Thanesar near Kurukshetra in the 7th century AD ?
(a)  Prithviraj Chauhan
(b) Muhammad Ghori
(c) Harshavardhana
(d) Firoz Shah Tughlaq

3. Prithviraj Chauhan established forts at Taraori and Hansi in the 12th century.
(a) Ibrahim Lodi
(b) Muhammad Ghori
(c) Harshavardhana
(d) Prithviraj Chauhan

4. Where did  Firoz Shah Tughlaq build a fort in Haryana  in 1354 ?
(a) Hisar
(b) Mahendragarh
(c) Gurgaon
(d) Karnal

5. When did 'The first battle of Panipat' take place between Babur and Ibrahim Lodi ?
(a) 1524
(b) 1525
(c) 1526
(d) 1527

6. In which year 'The Second Battle' of Panipat was occured ?
(a) 1526
(b) 1553
(c) 1554
(d) 1556

7.  Hem Chandra Vikramaditya fought and won how many battles in between 1553 to 1556, from Punjab to Bengal against Afghans and Mughals ?
(a) 20
(b) 21
(c) 22
(d) 23

8. When did  Hemu defeat Akbar's army at Tughlaqabad in Delhi and became emperor of North India at Delhi ?
(a) 7th July 1556
(b) 7th August 1556
(c) 7th September 1556
(d)  7th October1556

9.  When was 'The Third Battle of Panipat  fought between Ahmad Shah Abdali and Sadashivrao Bhau of Pune ?
(a) 1526
(b) 1556
(c) 1669
(d) 1761

10. When the formation of Hukam Singh  committee was announced in the Parliament ?
(a) 21 September 1965
(b) 23 September 1965
(c)  23 April 1966
(d) 31 May 1966

ANSWERS
1. b
2. c
3. d
4. a
5. c
6. d
7. c
8. d
9. d
10. b

Punjab History GK MCQ Paper

Punjab History GK MCQ Paper
Solved Punjab GK History Test Paper

1. Who was thre writter of Ain-e-Akbari (part 1) ?
(a)  Abbas Khan Sarwani
(b) Abul Fazal
(c) Jahangir
(d)  Herodotus

2.  When did the Battle of  Hydaspes take place between Porus and  Alexander the Great ?
(a) 315 BCE
(b) 321 BCE
(c) 323 BCE
(d) 326 BCE

3. Who  first conquered Gandhara and Taxila around 80 BCE ?
(a) Apollodotus II
(b) Vikramaditya
(c)  Maues ( Indo-Scythian king)
(d) Azes I

4. What was the ancient name of Sutluj River ?
(a)  Hydraotis
(b) Hydaspes
(c) Akesines
(d) Hesidros

5. When did Dal Khalsa ( Sikh army ) operate  in the Punjab region ?
(a) 1748
(b) 1848        
(c) 1868
(d) 1888

6.  Who was  third of the Ten Gurus of Sikhism in Punjab, India ?
(a) Guru Ram Das
(b) Guru Amar Das
(c) Guru Nanak
(d) Guru Gobind Singh

7. When did The Jallianwala Bagh massacre or Amritsar massacre take place in Punjab, India ?
(a) 10 April 1919
(b) 13 April 1919
(c) 13 April 1929
(d) 13 April 1939

8.When did Udham Singh shoot  Michael O'Dwyer at Caxton Hal ?
(a) 13 April 1919
(b) 13 March 1939
(c)  13 March 1940
(d) 13 April 1941

9. Harshavardhana  was an Indian emperor who ruled northern India from 606 to 647 belonged to which dynasty ?
(a) Maurya Dynasty
(b) Gupta Dynasty
(c) Pushyabhuti Dynasty
(d) Chalukya Dynasty

10. In which year the Durrani kingdom was established by  Ahmad Shah Abdali ?
(a) 1707
(b) 1747
(c) 1758
(d) 1761

11.When did  Muhammad Ghori conquer the Ghaznavid kingdom, occupying Lahore and later extending his kingdom past Delhi into the Ganges-Yamuna Doab ?
(a) 1182–1183
(b) 1183–1184
(c) 1184–1185
(d) 1186–1187

12. Mahmud's successors, known as the Ghaznavids, ruled India  for how many years ?
(a)  157
(b)  158
(c) 159
(d) 160

13. In which year Guru Nanak  was born in the village of Rai Bhoi di Talwandi,Nankana, near Sial in modern-day Pakistan ?
(a) 1467
(b) 1468
(c) 1469
(d) 1470

14.  When did the Second Battle of Panipat take place ?
(a) 6 November 1555
(b) 6 November 1556
(c) 6 November 1557
(d) 6 November 1558

15.  When was Maharaja Ranjit Singh died ?
(a) 1836
(b) 1837
(c) 1838
(d) 1839

16. Who was the eldest son of  Maharaja Ranjit Singh ?
(a) Sher Singh
(b) Nau Nihal Singh
(c)  Kharak Singh
(d)  Duleep Singh

17. When was  entire Punjab region occupied by the British East India Company ?
(a) 1842
(b) 1843
(c) 1844
(d) 1845

18.  In  which year a war broke out between India and Pakistan over the disputed region of Kashmir ?
(a) 1965
(b) 1967
(c) 1968
(d) 1969

19. In which year, a group of Sikh activists started a movement to demand the completion of the Anandpur Sahib resolution ?
(a) 1978
(b) 1979
(c) 1980
(d) 1981

20.  When Calcutta ceased to be capital of Indian Empire and Delhi is removed from Punjab and becomes new capital territory ?
(a) 1911
(b) 1912
(c) 1913
(d) 1914