Sunday, February 24, 2013

Free Computer Awareness online Quiz


Free Computer Awareness online Quiz
Online Computer Awareness Test Questions For exams
 Free Computer Awareness Questions and Answers in a quiz

1. The PowerPoint view that displays only text (title and bullets) is
(a) Slide show
 (b) Slide sorter view
 (c) Notes page view
(d) Outline view

Ans : d

2. In MS-Excel, To select the current row press
(a) Shift + Enter
 (b) Shift + Spacebar   
(c) Ctrl + Spacebar     
(d) Ctrl + C

Ans : b

3.MS-Excel contains how many rows?
(a) 65,500
 (b) 65,530      
(c) 65,400       
(d) 65,536

Ans : d

4.MS-Excel contains how many columns?
(a) 256
 (b) 250           
(c) 240
(d) 245

Ans : a



5.How many data series are there in a chart in MS-Excel?
(a) 250
(b) 255
(c )260
(d) 265

Ans : b

6.A cell entry  in MS-Excel  can be edited in the cell or in the
(a) menu bar
 (b) edit menu
(c) function bar
(d) formula bar

Ans : d

7.In this chart , only one data series can be plotted
(a) pie
(b) line
(c) bar 
(d) column

Ans : a


8.Cell address A4  in a formula in MS-Excel means it is a
(a) mixed cell reference
(b) absolute cell reference
(c) relative cell reference          
(d) None of these

Ans : c


9.How would you refer to the range in MS-Excel  starting from 1st column, 1st row and spread till 5th column and 3rd row?
(a) Al : E3
(b) A2: F3       
(c) Al: F3
(d) Al : Fl

Ans : c

10.By which command we can link a table with Excel worksheet?
(a) Get external data
 (b) Join           
(c) Attach
(d) Merge

Ans : a

11.The divide symbol in MS-Excel  is
(a)/
(b) D   
(c)\
(d) )

Ans : a

12.The multiplication arithmetic operator in MS-Excel  is represented by which of the following symbols?
(a)A
(b)*     
(c) /
(d)X

Ans : b



13.Using the Fl  shortcut key to create a chart on chart sheet in MS-Excel  creates
(a) A default chart        
(b) A 2-dimensional column chart
(c) A 2-dimensional bar chart   
(d) A 3-dimensional line chart

Ans : b



14.Which of the following is a popular DOS based spreadsheet package?
(a) Word
(b) Smart cell
(c) Excel          
(d) Lotusl-2-3

Ans : d


15.Which of the following is not part of MS-Office?
(a) Word
(b) Power Point
(c) Excel          
(d) Media Player

Ans : d





Computer Science GK



 Computer Science GK Test
Test Online General Knowledge Test Computers
1.A computer language which is used for drawing pictures on the screen is
(a) LOGO
(b) COBOL    
(c) BASIC      
(d) ALGOL

Ans : a



2.Sequential file organization is most appropriate for which of following applications?
(a) Grocery store checkout      
(b) Bank checking account
(c) Payroll       
(d) Airline reservations

Ans : c



3. In Microsoft PowerPoint two kind of sound effects files that can be added to the presentation are
(a) .wav files and mid files
(b) .wav files and gif files
(c) .wav file and .jpg files
(d) .jpg files and gif files

Ans : a



4. Which of. the following should you use in MS Power Point if you want all the slides in the presentation to have the same look’?
(a) The slide layout option
(b) Add a slide option
(c) Outline view
(d) A presentation design template

Ans : d



5. In the context of animations in MS Power Point, what is a trigger?
(a) An action button that advances to the next slide
(b) An item on the slide that performs an action when clicked
(c) The name of a motion path
(d) All of the above

Ans : b

6. How can you create a uniform appearance by adding a background image  in MS Power Point to all slides?
(a) Create a template
(b) Edit the slide master
(c) Use the autocorrect wizard
(d) All of these
Ans : b



7. While using MSDOS, Which command lists the contents of current directory of a disk?
(a) Copy         
(b) Tree           
(c) Cd 
(d) Dir

Ans : d



8. In normal view, how can you quickly change to handout master view in MS Power Point?
(a) Click the outline tab and select handout master view
(b) Press the shift key and click the handout master view button
(c) On the view menu, click slide sorter and click handouts
(d) All of the above

Ans : b

9. Which of the following provides a printed copy of your presentation in MS Power Point?
(a) Outline
(b) Speaker notes
(c) Audience handouts
(d) All of these

Ans : c

10. Which option can be used to create a new slide show with the current slides but presented in a different order in MS Power Point?
(a) Rehearsal
(b) Custom slider show
(c) Slide show setup
(d) Slide show view

Ans : b






11.It is a software tool that lets one enter, calculate, manipulate set of numbers
(a) speed sheet
(b) spread sheet           
(c) slide sheet  
(d) None of these

Ans : b

12.It is a group of worksheets
(a) folder
(b) document   
(c) work book 
(d) books

Ans : cd


13.Cells can be referenced in how many ways in MS-Excel ?
(a)2
(b)3     
(c)4     
(d)5

Ans :b


14.Formatting option  is available in which menu in MS-Excel?
(a) Format
(b) Edit
(c) Windows   
(d) File

Ans : a

15.Chart in MS-Excel are saved in how many ways?
(a) 1
(b) 2    
(c) 3    
(d) 4

Ans : b


16. While using MSDOS, If you don’t know the current time, which command will you use to display?
(a) Copy         
(b) Ver
(c) Time          
(d) Format

Ans : c



17. Which of the following extensions suggest that the file is a backup copy?
(a) Bak
(b) Bas
(c) Com          
(d) Txt

Ans : a




18. Which option on the custom animation task pane in MS Power Point allows you to apply a preset or custom motion path?
(a) Add effect
(b) Emphasis
(c) Animate now
(d) All of these
Ans : a



19. What is the term used in MS Power Point when a clip art image changes the direction of faces?
(a) Group
(b) Flip
(c) Rotate
(d) All of these

Ans : c



20. Which of the following is the default page setup orientation of slide in PowerPoint?
(a) Vertical
(b) Landscape
(c) Portrait
(d) None of these

Ans : b



21. How can you quickly reinstate a deleted footer placeholder in master view in MS Power Point?
(a) Create a new slide master
(b) Re-apply the footer placeholder
(c) Re-apply the slide layout
(d) All of these

Ans : b


22. To select all of the boxes of an Organization chart in MS Power Point
(a) clicking and edit and select all
(b) right click the chart background and then click select all
(c) press and hold the SHIFT key and click each box
(d) All of the above

Ans : d



23. You can show the shortcut men during the slide show in MS Power Point  by
(a) clicking the shortcut button on the formatting toolbar
(b) right clicking the current slide
(c) clicking an icon on the current slide
(d) Both ‘a’ and b

Ans : b

24. Auto clipart in MS Power Point is a feature that
(a) automatically places cli part in your presentation
(b) scans your presentation for incorrect spelling in your words on each slide
(c) scans your presentation for incorrect spelling in Word Arts objects
(d) All of the above

Ans : d

25. Which bar is usually located below the title bar that provides categorized options in MS Power Point?
(a) Menu bar
(b) Status bar
(c) Tool bar
(d) Scroll bar

Ans : a


Computer Awareness Online Test

Computer Awareness Online Test
Free Online Computer Awareness Practice and Preparation Test
Online Computer Awareness Test Questions


1. While using MSDOS, Which command divides the surface of the blank disk into sectors and assign a unique address to each one?
(a) Ver
(b) Format       
(c) Fat 
(d) Chkdsk

Ans :b

2. While using MSDOS, If you need to duplicate the entire disk, which command will you use?
(a) Copy         
(b) Diskcopy   
(c) Chkdsk      
(d) Format

Ans : b

3. While using MSDOS, Which command displays only file and directory names without size, date and time information?
(a) Dir/w
(b) Dir a:
(c) Dir/b
(d) Dir/s

Ans : c


4. While using MSDOS, Which command is used to display all the files having the (.exe) extension but different filename?
(a) Dir filename.*
(b) Dir filename.ext
(c) Dir *.sys
(d) Dir *.exe

Ans : d

5. While using MSDOS, Which command creates a directory or subdirectory?
(a) Dir
(b) Mkdir        
(c) Md
(d) Both b and c

Ans : d


6.While using MSDOS,Which command is used to delete the directory that is empty?
(a) Del
(b) RD
(c) Erase
(d) MD

Ans : b



7. How many bits are there is ASCII codes
(a)8     
(b)10   
(c)12   
(d)16

Ans : a




8.Assembly language
(a) uses alphabetic codes in place of binary numbers used in machine language
(b) is the easiest language to write programs
(c) need not be translated into machine language
(d) None of the above

Ans : a

9.Computer language used on Internet is
(a) PASCAL
(b) JAVA        
(c) BASIC      
(d) LOGO

Ans : b

10.The language used for development of various games is
(a) C
(b) C++          
(c) JAVA        
(d) SQL

Ans : b


11.A computer generated output that lets programmer follow the execution of their programs line by line is a
(a) core dump
(b) trace routine           
(c) detail listing
(d) source listing

Ans : b





12.Which file organization is allowed by a direct access storage device?
(a) Direct only
(b) Sequential and direct only
(c) Indexed and direct only      
(d) Sequential, indexed and direct

Ans : d

13. All of the following are disadvantage of RPG except
(a) it is a very dependent on machine language
(b) it is very limited in scope
(c) is not suited for complex problems requiring extensive programming logic
(d) it has larger storage requirements

Ans : b


14. Which file format can be added to a PowerPoint show?
(a) .ipg
(b) .giv
(c) .wav           
(d) All of these

Ans : d



15. If you have a PowerPoint show you created and want to send using e-mail to another teacher you can add the show to your e-mail message as a(an)
(a) inclusion     
(b) attachment 
(c) reply.         
(d) forward

Ans : b

16. To exit the PowerPoint
(a) click the application minimize button
(b) click the document close button
(c) double click the applications control menu icon
(d) double click the document control menu icon

Ans : b

17. You can create a new presentation in MS Power Point by completing all of the following except
(a) clicking the new button on the standard toolbar
(b) clicking file, new
(c) clicking file, open
(d) pressing ctrl + N

Ans : c



18. You can edit an embedded Organization chart object in MS Power Point by
(a) clicking edit object
(b) double clicking the Organization chart object
(c) right clicking the chart object, then clicking edit MS-Organization chart object
(d) Both b and c

Ans : d

19. Which of the following toolbars in MS Power Point  provide different options in various master views?
(a) Common tasks toolbar
(b) Drawing toolbar
(c) Formatting toolbar
(d) Standard toolbar

Ans : a


20. Which of the following features should you use when typing in the notes text box in MS Power Point?
(a) Slide show
(b) Insert
(c) Slide master
(d) Zoom
Ans : d

21. Which of the following should be used when you want to add a slide to an existing presentation in MS Power Point?
(a) File, add a new slide
(b) Insert, New slide
(c) File, Open
(d) File, New

Ans : b

22 What a PowerPoint photo album slide show to play continuously ?
(a) Use random slide transitions
(b) Launch an online broadcast
(c) Loop continuously
(d) All of these

Ans : c

23. In notes master view, how do you modify the font size of text for all the notes of a presentation in MS Power Point?
(a) Modify the slide design
(b) Modify the notes master layout
(c) Modify the text within the body placeholder
(d) All of these


Ans : c

24. Which of the following views is the best view to use when setting transition effects for all slides in presentation in MS Power Point?
(a) Slide sorter view     
(b) Notes pages view   
(c) Slide view  
(d) Outline view

Ans : a




25. Which of the following provides a means of printing out feature notes with a miniature slide on a printed page in MS Power Point?
(a) Slide with animation
(b) Outline view
(c) Notes page
(d) Audience handout

Ans : d



computer awareness objective test

computer awareness objective test
Test Your Computer Knowledge : Easy
Computer Awareness Online Test


1.The Primary purpose of an operating system is
(a) to make the most efficient use of the computer          hardware
(b) to allow people to use the computer
(c) to keep systems programmers employed
(d) to make computers easier to use

Ans : a



2.This system is built directly on the hardware
(a) environment
(b) system       
(c) operating    
(d) None of these

Ans : c

3. Which interface consists of things like program counters, registers, interrupts and terminals.
(a) Hardware   
(b) Software    
(c) Data           
(d) None of these

Ans : a

4. It is used in operating system to separate mechanism from policy
(a) single level implementation
(b) two level implementation
(c) multi level implementation
(d) None of these

Ans : c

5. Which type of commands in DOS needs additional files for their execution?
(a) Internal commands
(b) External commands
(c) Batch commands
(d) Redirectors

Ans : b


6. While using MSDOS, The TIME command is used to display
(a) US time
(b) Greenwich mean time
(c) Julian time
(d) system time

Ans : d


7. While using MSDOS,  Which switch should be used in the DIR command to view files in all directories?
(a)/P
(b)/W
(c)/S
(d)/L

Ans : c


8. While using MSDOS, Which among the following are the best tools for fixing errors on disks?
(a) FDISK      
(b) SCANDISK          
(c) CHKDSK
(d) FIXDSK

Ans : b

9.Which of the following statements in regard to directories is false?
(a) Directories can exist inside directories
(b) The root directory is always at the highest level
(c) Directories with files can be deleted
(d) Directories cannot be renamed

Ans : d



10. While using MSDOS, Which of the following statements is true in regard to DISKCOPY?
(a) COPY and DISKCOPY are same
(b) DISKCOPY is a built in command in DOS
(c) DISKCOPY can be used on hard disks
(d) DISKCOPY can be used with a floppy and a hard disk

Ans : c

11. Which command in DOS is used to display the version of MS-DOS?
(a) VERSION 
(b) VERIFY    
(c) VER          
(d) VERSN

Ans : c

12. Which command in DOS can be used to recover accidentally deleted files?
(a) UNDELETE          
(b) DELETE/CANCEL           
(c) RESTORE 
(d) RECOVER

Ans : a

13. While using MSDOS, Which of the following commands displays names of files in sorted order?
(a) DIR/N       
(b)DIR/SO      
(c)DIR/AN      
(d)DIR/AH

Ans : c



14. In MS-DOS what command you will use to display system date?
(a) Date command
(b) Ver command
(c) Disk command
(d) Format command

Ans : a


15. While working with MS-DOS which command transfers a specific file from one disk to another?
(a) Copy
(b) Diskcopy
(c) Time
(d) Rename

Ans : a


16.CPU can directly understand this language
(a) C   
(b) C++          
(c) Assembly   
(d) Java

Ans : c

17.Languages which can easily interact with the hardware are called
(a) high level languages 
(b) low level languages
(c) middle level languages         
(d) None of these

Ans : b

18.A computer program used for business applications is
(a) LOGO
 (b) COBOL   
(c) BASIC      
(d) FORTRAN

Ans : b


19.Computer language used for scientific calculations etc
(a) LOGO
(b) FORTRAN           
(c) BASIC      
(d) C++

Ans : b

20.In a COBOL program, the input-output section is within the division.
(a) identification           
(b) procedure
(c) configuration           
(d) environment

Ans : d



21. Which of the following is an example of problem oriented language?
(a) BASIC      
(b) PL/1          
(c) FORTRAN
(d) All of these

Ans : d




22.A factor in the selection of a source language is
(a) programmer skill     
(b) language availability
(c) program compatibility with other software   
(d) All of these

Ans : d
23. Material consisting of text and numbers is best presented  in MS Power Point as
(a) a table slide
(b) a bullet slide           
(c) a title slide  
(d) All of these

Ans : a




24. What is a slide-title master pair in MS Power Point?
(a) The title area and text area of a specific slide
(b) A slide master and title master merged into a single slide
(c) A slide master and title master for a specific design template
(d) All of the above

Ans : c

25. You can embed a MS-Organization Chart in  MS Power Point  slide by
(a) clicking the object command on the edit menu
(b) clicking the object command on the Insert menu
 (c) clicking the insert new slide button the standard toolbar, then double click the organization chart button on the formatting toolbar
(d) clicking the MS-Organization chart button on the standard toolbar

Ans : b

 

MCQ computer awareness

MCQ computer awareness
COMPUTER KNOWLEDGE MCQ
Multiple Choice Question with answer - Computer awareness


1.It transforms one interface into another interface
(a) program
(b) software     
(c) data           
(d) None of these

Ans : b

2. It is the layer of a computer system between the hardware and the user program
(a) operating environment         
(b) operating system
(c) system environment
(d) None of these

Ans : b

3. What is the name of the batch file that is automatically run when MS-DOS is booted?
(a) RUN.BAT 
(b) CONFIG.SYS      
(c) CONFIG.BAT      
(d) AUTORUN.BAT

Ans : d

4. Which of the following file names are invalid in MS-DOS
(a) MYFILE.DOS       
(b) CHECK$.(1)         
(c) VERIFIED.###      
(d) QWERTY.1?3

Ans : d

5. Each time you turn on your computer, it will check on the control file
(a) command.com, io.sys
(b) command.com, date.com, dir.com
(c) command.com, io.sys, msdos.sys
(d) chkdsk.exe

Ans : c

6. While using MSDOS, Which command will be used to display a file within the specified directory of pathname?
(a) Dir\pathname
(b) Dir\pathname/pathname
(c) Dir\ch
(d) Dir\pathname\filename

Ans : d


7.It is a collection of logically related information
(a) folder
(b) information 
(c) processing
(d) file

Ans : d

8.A byte represents a group of
(a) 10 bits
(b) 40 bits       
(c) 8 bits          
(d) 22 bits

Ans : c

9. It shares characteristics with both hardware and software
(a) operating system     
(b) software     
(c) data           
(d) None of these

Ans : a


10.Computer understands only one language and that is
(a) source language      
(b) machine language
(c) high level language  
(d) low level language

Ans : b

11. To preview a motion path effect in MS Power Point using the custom animation task pane, you should
(a) click the play button
(b) click the show effect button
(c) double click the motion path
(d) All of these

Ans : a

12.To select the current column in MS-Excel press
(a) Ctrl + Spacebar
 (b) Ctrl + B    
(c) Shift + Enter           
(d) Ctrl + Enter

Ans : a

13.C++ allows you to develop for windows and
(a) DOS
(b) Internet      
(c) Both a and b          
(d) None of these

Ans : c


14. To select one hyperlink after another during a slide presentation in MS Power Point, what do you press?
(a) Tab
(b) Ctrl + K
 (c) Ctrl + h
(d) All of these

Ans : a


15. It is used to take the output of one command as input of another command
(a) redirection
(b) pipe
(c) piping
(d) direction

Ans : b

16. All of the following are divisions of the COBOL program except
(a) input-output
(b) identification
(c) procedure  
(d) data

Ans : a


17. What is the term used in MS Power Point when you press and hold the left mouse key and more the mouse around the slide?
(a) Highlighting
(b) Dragging
(c) Selecting
(d) Moving


Ans : b

18. Which of the following is not characteristic of COBOL
(a) it is a very standardized language
(b) it is a very efficient in terms of coding and execution
(c) it has limited facilities for mathematical notation
(d) it is very readable language

Ans : b

19.Which of the following file organization is most efficient for a file with a high degree of file activity?
(a) Sequential
(b) SAM         
(c) VSAM
(d) B-Tree

Ans : a

20. How do you create speaker note pages in MS Power Point that show the slides, related notes and your company logo on each page?
(a) Edit the notes master and add your company logo
(b) Edit the slide master and insert your company logo and notes space
(c) Edit the handout master to include your company logo and one slide per page with additional note space
(d) All of the above
Ans : c

21. Which of the following tool enables you to add text to a slide without using the standard placeholders in MS Power Point?
(a) Text tool box          
(b) Line tool    
(c) Drawing tool          
(d) Auto shapes tool

Ans : a

22.All formula start with, which sign in MS-Excel?         .           -
(a) ÷
(b)—   
(c)@   
(d)=

Ans : d

23. While using MSDOS,Which command can be used to recreate the disk’s tracks and sectors?
(a) FDISK
(b) FORMAT
(c) CHKDSK 
(d) ATTRIB

Ans : b


24.Data representation in a computer uses the number system.
(a) Decimal
(b) Number     
(c) Binary        
(d) Integers

Ans : c

25.Machine language
(a) is the language is which programs were first written
(b) is the only language understood by the computer
(c) differs from one type of computer to another
(d) All of the above

Ans : d