Monday, December 28, 2015

Jammu & Kashmir History GK Practice Test

Jammu & Kashmir History GK Practice Test
Solved Jammu & Kashmir History Question Paper

1.  Who was the first Muslim ruler of Kashmir in 1339 ?
(a)  Afghan Durrani Empire
(b)  Shah Mir
(c) Ranjit Singh
(d) Gulab Singh

2. In the first half of the 1st millennium, the Kashmir region became an important centre of which religion ?
(a)  Hinduism
(b) Islamization
(c)  Buddhism
(d) Shaivism

3.  Muslim monarchs ruled Kashmir, including the Mughals, who ruled from .......
(a)  1586
(b)  1756
(c) 1819
(d) 1846

4. In the 8th century which  dynasty established themselves as rulers of Kashmir ?
(a) Kushan dynasty
(b) Karkota dynasty
(c) Lohara dynasty
(d) Utpala dynasty

5.  Who wrote the Shiva Sutras which laid the foundation for a monastic Shaiva system called Kashmir Shaivism ?
(a  Abhinava Gupta
(b) Narasinha Gupta
(c) Vasu Gupta
(d) Bhatta Kallata

6. During  which century Mahmud of Ghazni made two attempts to conquer Kashmir ?
(a) 7th century
(b) 8th century
(c) 10th century
(d) 11th century

7. Who was the last king of the Lohara dynasty in Kashmir ?
(a)  Vigraharaja
(b)  Suhadeva
(c)  Samgramaraja
(d)  Hariraja

8.  Who invited artists and craftsmen from Central Asia and Persia to train local artists in Kashmir ?
(a)  Afghan Durrani Empire
(b)  Shah Mir
(c)  Suhadeva
(d)  Sultan Zain-ul-Abidin

9.  During the 11th century who  made two attempts to conquer Kashmir ?
(a)  Porus
(b) Alexander
(c) Mahmud of Ghazni
(d) Sultan Sikandar

10. In which century Islam became the dominant religion in Kashmir ?
(a) 8th century
(b) 10th century
(c) 11th century
(d) 14th century

11. The Hazratbal Shrine contains a relic, the Moi-e-Muqqadas,  was first brought to India by ...........
(a) Syed Abdullah
(b) Syed Hamid
(c)  Khwaja Nur-ud-Din Eshai
(d)  Aurangzeb

12. When did Ranjit Singh become master of Lahore ?
(a) 1799
(b) 1813
(c) 1813
(d) 1823

13.  In which year  Ranjit Singh successfully annexed Kashmir ?
(a) 1813
(b) 1813
(c) 1823
(d) 1834

14.  Who built the Jamia Masjid of Srinagar ?
(a) Mir Mohmmad Hamadani
(b) Zain-ul-Abidin
(c) Sultan Sikandar
(d)  Shah hamdan

15. When did 'The First Anglo-Sikh war' begin ?
(a) 1839
(b) 1840
(c) 1845
(d) 1846

16.  Who was the last ruling Maharaja of the princely state of Jammu and Kashmir, India ?
(a) Hari Singh
(b) Ranjit Singh
(c) Ranbir Singh
(d) Karan Singh

17. Who was the founding leader of the National Conference and thrice served as the head of government in Kashmir ?
(a)  Bakshi Ghulam Mohammad
(b) Ghulam Mohammed Sadiq
(c) Bakshi Ghulam Mohammad
(d) Sheikh Mohammed Abdullah

18 Who was the founder of royal Dogra dynasty in Jammu & Kashmir ?
(a) Kishore Singh
(b) Gulab Singh
(c) Jit Singh
(d) Zorawar Singh

19. Jammu was founded by whom  in the 14th century BCE ?
(a)  Raja Bahu Lochan
(b)  Raja Jambu Lochan
(c)  Maharaja Ranjit Singh
(d) Gulab Singh

20.  In which year Maharaja Hari Singh became the ruler of the princely state of Jammu and Kashmir ?
(a)  1922
(b) 1923
(c) 1924
(d) 1925


ANSWERS
1. b
2. a
3. a
4. b
5. c
6. d
7. b
8. d
9. c
10. d
11. a
12. a
13. b
14. c
15. c
16. a
17. d
18. b
19. b
20. d

Thursday, December 17, 2015

General Knowledge Assam History MCQ Paper

General Knowledge Assam History MCQ Paper
Assam History Solved Gk Test Paper


1. Who established the Mlechchha dynasty  in Kamarupa Kingdom, Assam ?
(a) Bhaskar Varman
(b) Salasthambha
(c) Supratisthita Varman
(d)  Sukaphaa

2. Protohistoric Assam  has been reconstructed from folklore  epics like ......
(a) Kalika Purana
(b) Yogini Tantra
(c) Mahabharata
(d) a,b,c

3. The history of Assam can be divided into ....... eras.
(a) 3
(b) 4
(c) 5
(d) 6

4. The ancient era of Assam began in the....... with the mention of Kamarupa in Samudragupta's Allahabad pillar.
(a)  2nd-century
(b)  3rd-century
(c)  4th-century
(d)  5th-century

5.  In which year the colonial era of Assam  was began with the establishment of British control after the Treaty of Yandaboo ?
(a) 1826
(b) 1827
(c) 1828
(d) 1829

6.  In the 4th century which  dynasty marked the beginning of Ancient Assam. ?
(a)  Pala dynasty.
(b) Varman dynasty
(c) Mlechchha dynasty
(d) Danava dynasty

7.  When was  the Ahom kingdom established  by Sukaphaa ?
(a) 1226
(b) 1227
(c) 1228
(d) 1229

8. Who was the last ruler of  Varman dynasty of  Kamarupa Kingdom ?
(a) Pushya Varman
(b) Mahendra Varman
(c) Supratisthita Varman
(d)  Bhaskar Varman

9.  In which century Pala dynasty was came into existance ?
(a)  4th century
(b)  7th century
(c)  9th century
(d)  12th century

10 Who established the Koch dynasty in the Kamata kingdom in 16th century ?
(a)  Nara Narayan
(b)  Vishwa Singha
(c) Chilarai
(d) Sukaphaa

11. When did  First Anglo-Burmese War take place ?
(a)  1824
(b) 1832
(c) 1833
(d) 1842

12. Who was the founder of the Sutiya kingdom at Swarnagiri (Assam) ?
(a) Sukaphaa
(b) Chilarai
(c) Birpal
(d) Vishwa Singha

13. In which year 'The Battle of Saraighat' was fought  between the Mughal empire and Ahom Kingdom ?
(a) 1660
(b) 1662
(c) 1666
(d) 1671

14.  In which year the Assam region was separated from the Bengal Presidency ?
(a) 1828
(b) 1874
(c) 1859
(d) 1837

15.When did Gomdhar Konwar, Dhanjay Borgohain and their followers rose in revolt against the British occupation of Assam ?
(a) 1828
(b) 1837
(c) 1859
(d) 1874

16. When did 'The Assam Movement or Assam Agitation take place ?
(a) 1920–1921
(b) 1921–1937
(c) 1937–1947
(d) 1979-1985

17. The Magadha empire was founded by  whom in the 4th century BCE.
(a) Ashok
(b) Bimbisara
(c) Ajatashatru
(d) Prasenjit

18. In 1185 who established the Khen dynasty and the Kamata kingdom ?
(a) Sandhya
(b) Sindhu Rai
(c) Prithu
(d) Dharma Narayan

19.  Who was the second ruler of the Sutiya kingdom in the 13th century ?
(a) Birpal
(b) Ratnadhwajpal
(c) Vijayadhwajpal
(d) Nityapal

20. When did Alauddin Hussain Shah of Gaur remove the last Khen ruler of Kamata kingdom ?
(a) 1449
(b) 1490
(c) 1498
(d) 1515

21. Phulaguri Dhawa, the first peasant uprising against British rule was repressed in ..... year.
(a) 1861
(b) 1805
(c) 1817
(d) 1826

22. Who established the rule of the Tungkhungia clan of the Ahom kings  ?
(a)  Gobar Gohain
(b) Gadadhar Singha
(c) Vijayadhwajpal
(d) Birpal

23. The Battle of Itakhuli was fought in 1682 between the Ahom Kingdom and ........ Empire.
(a)  Mughal
(b) British
(c) Burmese
(d) Maratha

24. In 1520 who defeated the Ahoms king ?
(a) Dharmadhwajpal
(b) Gadadhar Singha
(c) Vijayadhwajpal
(d) Birpal

25. Who removed the last Khen ruler of Kamata kingdom ?
(a) Nusrat Shah succeeded him.  
(b) Alauddin Hussain Shah
(c) Shamsuddin Muzaffar Shah
(d)  Nizam-ud-Din Ahmad

source: https://en.wikipedia.org/wiki/History_of_Assam
ANSWERS
1. b
2. c
3. b
4. c
5. a
6. b
7. c
8. d
9. c
10. b
11. a
12. c
13 d
14. b
15. a
16. d
17. b
18. c
19. b
20. c
21. a
22. b
23.a
24. a
25. b

Monday, December 14, 2015

Himachal Pradesh History GK Practice Test Paper

Himachal Pradesh History GK Practice Test Paper
HP GK  History Questions & Answers

1.In which year Shimla was officially designated the summer capital of British India ?
(a) 1863
(b)  1864
(c)  1865
(d) 1866

2. Historically how many hill states were present in  Shimla ?
(a)  6
(b)  9
(c)  12
(d)  19

3. When did  Sirmaur become an independent kingdom in India ?
(a) 1088
(b)  1089
(c)  1090
(d) 1091

4. By whom Sirmour kingdom  was founded ?
(a) Raja Rasaloo
(b) Ranjeet Singh
(c) Amar Singh
(d) Mann Singh

5. Who was  the Assistant Political Agent in the Hill States in 1819 ?
(a)  Charles Pratt Kennedy
(b)  Lord Amherst
(c)  Lieutenant Ross
(d) Lord Combermere

6.Who  built the first pucca house in Shimla ?
(a)  Lord Amherst
(b)  Lieutenant Ross
(c)  Lord Combermere
(d)  Charles Pratt Kennedy

7. When did  first political meeting: between the Governor-General William Bentinck and the emissaries of Maharaja Ranjit Singh held in Shimla ?
(a) 1817
(b) 1832
(c) 1819
(d) 1827

8. In which year Lower Bazaar tunnel, Shimla was built  ?
(a) 1880
(b) 1905
(c)  1947
(d)  1971

9.  Who designed 'The Viceregal Lodge' or Rashtrapati Niwas in Shimla ?
(a) Lord Dufferin
(b) Rudyard Kipling s
(c)  Henry Irwin
(d)  Lord Combermere

10. When was 'The Kalka-Shimla railway line' constructed ?
(a)  1906
(b)  1947
(c)  1971
(d)  1977

11.In which year Rashtrapati Niwas, Shimla, former "Viceregal Lodge", was built ?
(a)  1880
(b)  1888
(c)  1900
(d) 1902

12. When  was the foundation of the Christ Church, Shimla  laid ?
(a)  1844
(b)  1854
(c)  1878
(d)  1887

13. In which year Gaiety Theater, located on the Mall, Shimla was opened ?
(a)  13th of May, 1887.
(b)  20th of May, 1887.
(c)  27th of May, 1887.
(d)  30th of May, 1887.

14.  In the 2nd century BC, Chamab was formally ruled by which  dynasty ?
(a)  Chalukya Dynasty
(b)   Maru dynasty,
(c)  Hoysala Dynasty
(d)  Maurya Dynasty

15. Every year, since 935, the Minjar festival, Chamba  has been held, which  lasts for ...... days.
(a)  19
(b)  20
(c)  21
(d)  22

16. The town of Bilaspur (HP) was founded in ......year.
(a) 1663
(b)  1664
(c)  1665
(d)  1666

17. Who built Hidimba Devi Temple, Manali (HP) ?
(a)  Mann Singh
(b)  Raja Bahadur Singh
(c)  Amar Singh
(d)  Raja Rasaloo

18.Who was the rular in Hamirpur  from 1700 A.D. to 1740 A.D.
(a)  Sansar Chand
(b)  Bhim chand
(c)  Amar Chand
(d) Hamir Chand

19.  In which century  Kinnaur was placed under the control of the Magadha kingdom, followed by the Mauryan Empire ?
(a)  9th century BC
(b)   6th century BC
(c)  10th century BC
(d) 12th century BC

20. Who founded  Nurpur in the 11th century ?
(a)  Raja Basu
(b)  Raja Bahadur Singh
(c)  Raja Jhet Pal
(d)  Raja Rasaloo

Answers
1. b
2. d
3. c
4. a
5. c
6. d
7. b
8. b
9. c
10. a
11. b
12. a
13. d
14. b
15. c
16. a
17. b
18. d
19. b
20. c

Tuesday, December 8, 2015

Himachal Pradesh History GK Solved Paper

Himachal  Pradesh History GK Solved Paper
H P History  Objective MCQ Paper

1. From which civilization Himachal  Pradesh History was started ?
(a)  Mesopotamia and Egypt
(b)  Indus valley civilization
(c) The Mediterranean
(d) Regional civilizations

2.Name the civilization which  flourished between 2250 and 1750 BC ?
(a) Mesopotamia and Egypt
(b) Regional civilizations
(c) The Mediterranean
(d) Indus valley civilization

3. During  which period several small republics were  known as "Janapada" ?
(a) Early Modern Period
(b)  Mid Modern Period
(c) Vedic period
(d) Contemporary Period

4. Harshavardhana ruled North India from 606 to 647 CE ,he belonged  to  which  Dynasty ?
(a)  Magadha  Dynasty
(b)  Chalukaya  Dynasty
(c)  Pushyabhuti Dynasty
(d)  Shashanka Dynasty

5.Who conquered Kangra at the beginning of the 10th century ? 
(a) Timur
(b) Timur
(c)  Mahmud Ghaznavi 
(d)  Akbar

6.Name the Gorkha Leader who defeated Sansar Chand Katoch, the ruler of Kangra, in 1806 .
(a) Bhimsen Thapa
(b) Amar Singh Thapa
(c) Bagh Bhim Thapa
(d) Narender Thapa

7. Who was the founder of the Sikh Empire ?
(a) Maharaja Ranjit Singh 
(b) Maharajah Sher Singh
(c Kanwar Singh
(d) Kharak Singh

8. When did The First Anglo-Sikh War take place in India ?
(a) 1845 - 1846
(b) 1845 - 1847
(c) 1845 - 1848
(d) 1845 - 1849

9. In which year Mahatma Gandhi   first time visited Shimla ? 
(a) 12th May 1921
(b)  11th May 1931
(c)  11th May 1931
(d)  17th May 1931

10. When did the Himachal Pradesh come under the  government of British union ?.
(a)  1812
(b)  1813
(c)  1814
(d)  1816

11.  How many districts were in Himachal Pradesh till  October 1966 ?.
(a)  6
(b)  9
(c)  10
(d) 12

12.  Who appointed Ghamand Chand as governor of Jalandhar ?
(a) Tuglak
(b)  Mohumad Gajnabi
(c)  Ahmed Shah Abdali
(d)  Sikander Lodi

13. When did  Mahmood Gazani attacked Kangra fort ? 
(a)  1005 A.D.
(b)  1006 A.D.
(c)  1009 A.D.
(d) 1013 A.D.

14. In about 883 AD  who was the ruler of  Kashmir ?
(a) Gulab Singh
(b)  Shankar Verma
(c)  Shah Mir
(d) Maharaja  Ranjit Singh

15.  Who was the ruler of  Himachal Pradesh during 1043 AD ?
(a)  Rajputs
(b)  Gorkhas
(c)  Muslim
(d) British

16 . In which year,The Gorkhas came to power in Nepal ?
(a)  1765
(b)  1766
(c)  1767
(d)  1768

 17. When was  Siba state of Kangra district (HP)  founded ?
(a)   1450
(b)   1808
(c)  1813
(d)  1830

18.Who was the founder of Siba State, Himachal Pradesh ?
(a) Sansar Chand
(b)  Raja Sibarna Chand
(c)  Raja Hari Chand
(d)  Vijay Chand

19. Who was the founder of Gular kingdom (Kangara, HP)  in 1415 ? 
(a)  Raja Sibarna Chand
(b)  Sansar Chand
(c)  Raja Hari Chand
(d)  Dalip Singh

20. Who was the last ruling Raja of Gular Kingdom ?
(a)  Vijya Chand
(b)   Bhup Singh
(c)  Man Singh
(d) Jagdish Sigh


ANSWERS
1. b
2.d
3. c
4. c
5. c.
6. b
7. a
8. a
9. a
10. d
11. a
12. c
13. c
14. b
15. a
16. d
17.a
18. b
19. c
20. b

Tuesday, December 1, 2015

GK Test Assam History Question Paper

GK  Test Assam History Question Paper
 Assam History Solved Paper
1.Name  two medieval texts which were compiled in the Assam region ?

2. History of Assam is divided into how many eras ?

3. In which century the ancient era of Assam began ?

4. When the medieval era began with the Turko-Afghan attacks from Bengal ?

5.In which year the colonial era began with the establishment of British control after the Treaty of Yandaboo ?

6. When  did  post-colonial era of Assam begin ?

7. Who removed the last of the Kamata kings, the Khens in 1498 ?

8. Who was the king of the Koch Dynasty from (1515—1540)  of the Kamata Kinfdom ?

9 When did First Anglo - Burmese War take place ?

10.  Who was the last king of Ahom kingdom in  Assam ?

ANSWERS
1.  kalika Purana and the Yogini Tantra.
2. Four
3. 4th-century
4.  1207
5. 1826
6. 1947
7. Allauddin Hussain Shah
8. Biswa Singha
9. 5 March 1824 – 24 February 1826
10. Purandar Singha