Thursday, April 24, 2014

HPPSC Test Himachal Pradesh GK Practice Paper

HPPSC Test  Himachal Pradesh GK Practice Paper
General Knowledge HP Objective Sample Paper


1. When  Kalka–Shimla Railway was included in the UNESCO World Heritage List ?
2.  Himachal Pradesh became Union Territory on .........
3. Which district of  Himachal Pradesh is known as Mushroom City Of India?
4. Who is the chief  minister of  Himachal Pradesh?
5.  Himachal Pradesh became new state on ........
6. There are .....districts in the state.
7. Himachal is well known for designing shawls especially in........
8.  Himachal is situated in the...........
9  Name the Sanskrit scholar of Himachal Pradesh who gave the state its name.
10. Where is the  Key Gompa monastery located in the state?
11. ..... is also called Mini Switzerland of India
12. Lahaul has....... major valleys.
13. Which is the  largest town in Ladakh?
14. Dharamsala was formerly known as.....
15. Who founded the Jwalaji Temple in Himachal Pradesh?
16. In which year  Shimla was declared as the summer capital of British India?
17. Who is the current Mayor of Shimla Municipal Corporation?
18. ......district of Himachal Pradesh is also known as Martyr's Land.
19.  Karsog  is a Town in Mandi District ( Himachal Pradesh)  famous for  its....
20. ....lake is famous for its floating islands of reed.
Answers
1.  July 8, 2008
2.  1 November 1956.
3.  Solan
4.  Virbhadara Singh
5   25 January 1971
6.  12
7.  Kullu
8.  Western Himalayas
9.  Acharya Diwakar Dutt Sharma
10. Lahaul & Spiti
11. Khajjiar ( Himachal Pradesh )
12  3
13. Leh
14. Bhagsu
15. Rajanaka Bhumi Chand Katoch
16. 1864
17. Sanjay Chauhan
18. Hamirpur
19. Temples
20 . Rewalsar Lake

Saturday, April 19, 2014

Indian GK Objective question Paper

Indian GK Objective question Paper
General Knowledge of India

1. He was the founder of Indian National Congress.
2. He was hanged for killing General Saunders.
3. He was assassinated General Michel O Dyer.
4. Which Indian Political leader  started his political career in South Africa?
5. .... dance form has no musical accompaniment.
6. Who was the first Indian travel in space?
7. Name the hill station of Rajastan.
8. .....is famous for its architecture in Karnataka.
9. Where is the tomb of  Muin-Ud-Chisti  located ?
10. ...is the largest dome of the World, situated in Bijapur.
11. ...was known as Iron Man of India
12. Who was the first ruler of Mugal empire  ?
13....is the oldest Dravidian Language.
14. Which park has largest number of tigers in India?
15. Which state is called the Cyber State?
16. Who is the first Woman IPS Officer of India?
17. Which is the least populated state of India?
18 Who was Indian producer-director-screenwriter known as Father of Indian Cinema.
19. Who got  the Life Time Achievement Award from the Oscar Academy?
20. Where is Dilwara Temple built in India?

Answers
1. Dadabhai Naroji
2. Bhagat Singh
3. Udham Singh
4. Mahatma Ghandi
5. Sema
6.Rakesh Sharma
7. Mount Abu
8. Hampi
9. Ajmer
10. Gol Gumbaz
11. Vallabbhai Patel
12. Babur
13. Tamil
14. Corbett National Park
15. Andhara Pradesh
16. Kiran Badi
17. Sikkim
18. Dadasaheb Phalke
19. Satyajit Ray
20. Mount Abu (Rajastan)

Wednesday, April 16, 2014

Assam General Knowledge Sample Paper

Assam General Knowledge Sample Paper
GK Assam objective Question Paper

1. Assam is situated on the ....region of India.
2. The state Assam shares international borders with .........and ..........countries.
3.  .......often referred as "Gateway of North Eastern Region" of the country.
4.  Which are two World Heritage Sites in Assam ?
5. ....river flows in Asssam.
6. Oil India Company  Lmtd  has its plant and headquarters at...........in the state.
7.  When was violence in the state broke out with riots between indigenous Bodos and Bangali Muslim ?
8. The ........ is an important festival of Assam.
9. .....is the folk dance of Assam.
10. ....... is a major harvest festival of the Dimasa people.
11. Which  is  the popular seasonal festival of the Bodos ?
12. Who is the chief ministry of Assam ?
13. When the state was established ?
14. Who is the governor of the Assam ?
15. Which is the Largest city of the State ?
Answers
1. North-Eastern
2. Bhutan, Bangladesh
3. Guwahati
4. Kaziranga, Manas
5. Bramhaputra
6. Duliajan
7. July 2012
8.  Rongali Bihu
9.  Bihu
10.  Bushu
11. Bwisagu 
12. Tarun Gogoi (INC)
13. 1912
14. J.B Patnaik
15. Guwahati



Saturday, April 12, 2014

Free Online Bihar Gk Quiz

Free Online Bihar Gk Quiz
General Knowledge of Bihar

1. According to geographical size Bihar is ..... largest state of India .
2. It is bounded by which state on its North ?
3.  During 5th and 8th century ......and ........were centres of learning  in Bihar.
4.  ...is the chief minister of state.
5. Who is the governor of Bihar ?
6. Which river divided Bihar plain  into two parts ?
7.  Literacy rate in Bihar is ......
8. Name the Sikh Guru Who was born In Patna ?
9. Bihar Diwas is celebrated on .......every year.
10. The state tree of  Bihar is.....
11. Where is the Valmiki National Park is situated ?
12. Who built the Mahabodhi Temple ?
13. It is the religious place associated with Mahabodhi Temple in .......Bihar.
14. ...is the major festival of Bihar.
15.  First Bhojpuri Film released in 1961 was....

Answers
1. 12th
2. Nepal
3. Vikramshila and Nalanda
4. Nitish Kumar
5. D Y Patil
6. Ganga
7. 63.82%
8. Guru Govind Singh
9. March 22nd
10. Pepal
11. West Champaran district
12. King Ashoka
13. Bodh Gaya
14. Chhat
15. Ganga Jamuna



Friday, April 11, 2014

Jhakhand Current GK Objective Solved Question Paper

Jhakhand  Current GK Objective Solved Question Paper
GK of Jharkhand  Practice Test

1. Who is the Governor of the State ?
2.  Most  part of Jharkhand lies on the ..........
3. Which river is flowing through  Jharkhand state ?
4. ...... is pilgrimage centre  and waterfall in the Ramgarh district of Jharkhand.
5. Where is Dussam Fall in Jharkhand ?
6. Which is  the state flower ?
7. The name of state tree is....
8. Jharkhand have currently ........number of MP  and MLA. .
9. The chief minister of Jharkhand is.....
10. Where  is the first Iron and Steel Factory  in the state ?
11 Name the Largest Steel plant in Asia..
12.Who established country’s first coal washery at  Ramgarh in Jharkhand ?
13. What is the literacy rate in  state ?
14. Which university was  established in the year 2009  in the state of Jharkhand.?
15.Jharkhand  has a Veterinary College located at ..........
Answers
1. Syed Ahmed
2. Chota Nagpur Plateau
3. Damodar
4. Rajrappa
5. Ranchi
6. Palash
7. Sal
8. 14 MP & 81 MLA
9. Hemant Soren
10. Jamshedpur
11. Bokaro steel plant
12. Tata SteelPlant
13. 67.63% (2011)
14. Central University of Jharkhand
15.Kanke, Ranchi.

Thursday, April 10, 2014

General Awareness GK Model Test Paper

General Awareness GK Model Test Paper
General Knowledge Questions with Answers

1.... is a former Portuguese colony famous for its beaches.

2. ...is the largest mosque in India.

3......is the site in Rajastan famous for its sand dunes.

4. ....is a famous tourist place famous for its greenery & backwater.

5. .... is the largest dome in India.

6. ..... is the river in South India.

7. The maple leaf is found in the flag of ........

8. Yuan is the currency of .........

9. America was discovered  by ........

10. .....is  the island known for its soft coral leaf

11. Japan is the group of ....large Island.

12. Pokhara is a famous tourist site in ..........

13. The Angel waterfalls in ..........

14. ...is the birth place of Mother Teresa.

15. What is the capital of Portugal ?

16. Which plant produce the smallest seed ?

17. Which is the Largest country in the world ?

18. Where is the Opera house ?

19. The biggest star in the sky is .......

20. The game of Chess originated in which country ?


Answers

1. Goa
2. Jama Masjid
3. Jaislmer
4. Kerala
5. Gol Gumbaz
6. Godavari
7. Canada
8. China
9. Christopher Columbus
10. Fiji
1. four
12. Nepal
13. Venezuela
14. Yugoslavia
15. Lisbon
16. Orchid plant
17. Russia
18. Sydney
19. Sirius
20. India

GK Jharkhand General Knowledge paper

GK Jharkhand General Knowledge paper
Free Online Solved Jharkhand GK Paper

1. ... is the sub capital of  Jharkhand.


2.  …… and ……states are located to the west of Jharkhand.

3.  Jharkhand. was became new state on ......

4. ... is the largest city of state.

5.  Jharkhand is also  known for its ........and   in the country .

6. Which  is the main religious center of  Jharkhand ?

7. Who were the legendary heroes of the tribal of Jharkhand , fought against the  British government ?

8.  Jharkhand  was known as .......  during the Mugal  period.

 9. The revolts of the Adivasis to protect  Jharkhand took place from ........

10.  The person who  revolt against British government  & landlords   was.....


Answers
1. Dumka
2. Uttar Pradesh ,Chhattisgarh
3. 15 November 2000
4. Jamshedpur
5. forest resources  & mineral
6. Deogar
7. Birsa Munda, Sidho and Kanho
8. Kukara.
9.  1771 to 1900 AD
10.  Baba Tilka Manjhi

Tuesday, April 8, 2014

Maharashtra GK Practice Solved Paper

Maharashtra GK Practice Solved Paper
General Knowledge Maharashtra Sample Paper

1. Maharashtra is the  ...... most populous  state in India.

 2. Maharashtra state of India was established on........

3.  ....... districts are there in Maharashtra .

 4. Geographically Maharashtra is divided into.....  regions.

5. In which district of Maharashtra  Shivasagar Lake is  located ?
(a)Amravati
(b) Satara
(c) Thane
(d) Pune

6.  Which is the state animal of  Maharashtra ?
(a) Leopard
(b) Tiger
(c) Indian Giant Squirrel
(d)  Black Panthar

7. Which is the state bird of  Maharashtra ?
(a) Peacock
(b) Monal
(c)  Parrot
(d) Yellow footed Green Pigeon

8. Which is the state flower of  Maharashtra ?
 a)  Crape myrtle
(b)  Rose
(c)  Dalia
(d)  Jaismine

9. Which is the state dance of  Maharashtra ?
(a)  Garba
(b)  Lavani
(c)  Kathakali
(d)  Bharatnatyam

10.  Nagpur is famous for largest production of ......
(a)  Silk
(b)  Snacks
(c) Orange
(d)  Onion

 11. Satpura hills are along the .... side border of Maharashtra .
(a)  Northern
(b)  Western
(c)  Eastern
(d)  Southern

 12. When the  Chhatrapati Shivaji Terminus (CST) was built in  the  Bori Bunder area of Mumbai (Maharashtra )?
(a) 1887
(b) 1888
(c) 1889
(d) 1890

13.  Chhatrapati Shivaji Terminus (CST) was formerly known as....
 
 14. The Chhatrapati Shivaji International Airport formaerly known as....

15.  The famous monument, Gateway of India was built on .........



1. second
2. 1 May 1960 
3. 35 districts 
4. five
5. b
6. c
7. d
8. a
9. b
10. c
11. a
12. a
13. Victoria Terminus
14. Sahar International Airport
15.  31 March 1911

Friday, April 4, 2014

Jammu and Kashmir Free online General Knowledge Paper

Jammu and Kashmir Free online General Knowledge Paper
GK Solved  Model test paper

1.  Which Country has an international border with Jammu and Kashmir in the north and east?
 (a ) Nepal
 (b) Bhutan
 (c) China
 (d)  Pakistan

2. Who was the last ruling Maharaja  of Jammu and Kashmir in India?
 (a) Amar Singh
 (b) Hari  Singh
 (c) Yuvraj Singh
 (d) Karan Singh

3. How many districts are there in J& K state of India ?
 (a ) 20
 (b) 21
(c)  22
(d)  23

4.  What is the literacy rate in Jammu and Kashmir state ?
 (a ) 65.7%
(b)  66.0%
(c)  66.2%
(d)  66.7%

 5.  Himalayan river which flows through the Kashmir valley is .....
 (a ) Jhelum River
(b)  Chenab River
(c)  Tawi River
(d)  Ravi River

6. When  Jammu and Kashmir  state established its own education board and university?
(a ) 1970
(b) 1971
(c) 1972
(d) 1973

7. Kathua district  of Jammu and Kashmir  is divided into ....... blocks.
(a ) 6 blocks
(b)  7 blocks
(c)  8 blocks
(d)  9 blocks

8. Basohli a town of Kathua district (Jammu) is widely known for its ......
(a )  agriculture
(b)  paintings
(c)  Ice-skating
(d)  None of the above

 9. How many times war held  between India-Pakistan for Jammu and Kashmir ?
(a )  2
(b)  3
(c)  4
(d)  5

 10. Gulmarg is popular for .....
 (a )  Skiing
(b)  Hang Gliding
(c)   Ice Skating
(d)  gardens

 1. c
 2. b
3. c
4. d
5. a
6. a
7. b
8. b
9. b
10. a



Thursday, April 3, 2014

Indian GK Online Test Paper

Indian GK Online Test Paper

Free online Gk Practice Paper 

Solved General Knowledge Question Paper 


1.Which of the given country is on the south -east of India?
 (a ) Nepal
 (b ) Pakistan
 (c ) Sri Lanka
 (d) Butan

2.Which of the given country is on the North -west of India?
 (a ) Nepal
 (b ) Pakistan
 (c ) Sri Lanka
 (d) Burma

3. How Many continents are there in the World ?
 (a ) 6
 (b ) 7
 (c ) 8
 (d)  9

4.Which is the only Hindu Country of the World?
 (a ) Pakistan
 (b ) Sri Lanka
 (c ) Nepal
 (d) Bhutan

5. Kuchipudi is a famous dance form of ......state in India
 (a )  Assam
 (b )  Bihar
 (c ) Bengal
 (d) Andra Pradesh

6. Which city of India is called Pink City ?
 (a )  Banglure
 (b ) Jaipur
 (c ) Jaislmer
 (d)  Chandigarh

7. Which is the popular dance of Assam?
 (a ) Chhau
(b )  Garba
 (c ) Bharatnatyam
 (d) Bihu

 8. Who has made the maximum number of runs in International Cricket?
 (a ) M.S Dhuni
 (b ) Sachin Tendulkar
 (c )Yuvraj Singh
 (d)  Sunil Gavaskar

9.  Which is the popular dance of Bihar?
  (a ) Chhau
 (b )  Garba
 (c ) Oddisi
 (d)Kuchipudi

10. Who was the Tenth Guru of Sikh?
(a ) Guru Nanak.
 (b ) Guru Teg Bhadur
 (c ) Guru Har Govind
 (d)  Guru Govind Singh

11. Which of the Sikh Guru started the Sikh Military Organization ' Khalasa'?
(a ) Guru Nanak.
 (b ) Guru Teg Bhadur
 (c ) Guru Har Govind
 (d)  Guru Govind Singh

 12. .....was the great Mauryan Emperor who gave up violence after the Kalianga war.
 (a )  Ashoka
 (b )  Chandragupta
 (c )  Bindusara
 (d)   Bindusar


13. ...was the great Mughal Ruler who started a new religion called   Din-e-lahi
 (a ) Babar
 (b ) Humayun
 (c )Akabar
 (d) Jhangir

14. Who was the Maratha leader who was also called "Chatrapati ' ?
 (a ) Sambhaji Bhosle
 (b ) Rajaram
 (c )Shahaji Bhosale
 (d)  Shivaji

15.  Who was  a freedom fighter whom Ghandiji   considered as his Guru?
 (a ) Lalalajpatrai
 (b ) Bhagat Singh
 (c ) Gopal Krishan Gokhale
 (d)  Chander Shekher Ajad



1. c
2. b
3. b
4. c
5. d
6.b
7. d
8. b
9. a
10. d
11. d
12. a
13. c
14. d
15 c