Wednesday, December 28, 2011

History MCQ Paper Free Online Solved Paper

History MCQ Paper Free Online Solved Paper

UPSC Practice Sample Paper

1. The lower castes tried to assert themselves by borrowing and imitating customs and manners of the upper castes. This was termed as Sanskritisation by —

(A) M.K. Gandhi

(B) Bernard Cohn

(C) BR. Ambedkar

(D) M.N. Srinivas

Ans. (D)

2. Which one of the following pairs is not correctly matched?

(A) Deoband School — Saiyyad Ahmed Madani

(B) Majlis-i-Ahrar — Maulana Azad

(C) Khaksar — Inayat Ullah Mashriqui

(D) Khudai Khidmatgar — Abdul Ghaffar Khan

Ans. (A)

3. Dewan Velu Thampi of Travancore organised the Revolt in —

(A) 1800

(B) 1805

(C) 1809

(D) 1811

Ans. (C)

4. Satyashodak Samaj was founded by —

(A) Jyotiba Phule

(B) Sri Narayan Guru

(C) Gopal Babu Walong

(D) Bhaskar Rao Jadav

Ans. (D)

5. The Rajmundarr Social Reforms Association to encourage widow re-marriage was founded in 1871 by —\

(A) Virasalingam

(B) K.T.Telang

(C) Behramji

(D) Gopalachariar

Ans. (A)

6. Which one of the regions is known for paintings that are manuscript illustrations in miniature executed on palm-leaf during the

period A.D. 1100-1300?

(A) Kerala

(B) Deccan

(C) The Chola kingdom

(D) Western India

Ans. (A)

7. During Mohammad Ghori’s absence on account of engagement with the Turks in Asia, who principally looked after the affairs of India?

(A) Mahamud of Ghor

(B) Bakhtiyar Khilji

(C) Qutub-ud-din Aibak

(D) Itkhtiyar-ud-din Muhammad

Ans. (C)

8. That ginger and cinnamon were produced in large quantities in the pandya country is mentioned by —

(A) Megasthenese

(B) Ptolemy

(C) Ibn Said

(D) Marcopolo

Ans. (D)

9. Which one of the following Sultans had the largest standing army?

(A) Firoz Tughlaq

(B) Ibrahim Lodi

(C) Balban

(D) Alauddin Khilji

Ans. (D)

10. Which one of the following denoted a series of coins?

(A) Gajasataka

(B) Gadhiya

(C) Hiranaydama

(D) Katisama

Ans. (B)

11. Balban was invited to Delhi by—

(A) Razia Sultana

(B) Iltutmish

(C) Akat Khan

(D) Khwaja Jamaluddin Basri

Ans. (D)

12. About whose kingdom is it said “The dominion of the Lord of the Universe extended from Delhi to Palam?”

(A) Qutub-ud-din Aibak

(B) Nasir-ud-din Mahmud Tughlaq

(C) Mohammad Ghazm

(D) Alam Shah

Ans. (B)

13. What was the main cause of the downfall of Razia Sultana J

(A) She was a woman

(B) She neglected Islam

(C) She allowed undue favours to an Abyssinian slave

(D) She was an inefficient Administrator

Ans. (C)

14. Allauddin Khilji succeeded—

(A) Jallaluddin Firozshah

(B) Balban

(C) Iltutmish

(D) Razia Sultana

Ans. (A)

15. Official stamping of weights and measures and their periodical inspection are prescribed by —

(A) Manu

(B) Narada

(C) Brihaspati

(D) Parasara

Ans. (A)

16. Which one of the following is the oldest smriti?

(A) Vishnu Dharamasastra

(B) Manu smriti

(C) Yajnavalkya smriti

(D) Narada smriti

Ans. (B)

17. Pratishthana, an important trading centre was on the river —

(A) Kaveri

(B) Krishna

(C) Godavari

(D) Narmada

Ans. (C)

18. Who bought Islam religion to India for the first time?

(A) Mohammad Bin Quasim

(B) Mohammad of Ghori

(C) Mohammad of Ghazni

(D) Qutubuddin Aibak

Ans. (A)

19. Which one of the following pairs is not correctly matched?

(A) Kshauma : Textile

(B) Pada : Coin denomination

(C) Adhaka : Architectural fragment

(D) Drona : Measure of rainfall

Ans. (D)

20. Which of the following is incorrect?

(A) Iltutmish saved the Delhi Sultanate from the menace of the Mongols by acknowledging their overlordship

(B) Iltutmish saved the Delhi Sultanate from the menace of the Mongols by defeating them on frontiers of his kingdom

(C) Iltutmish saved the Delhi Sultanate from the menace of the mongols by ceding to them the province of Punjab

(D) Iltutmish saved the Delhi Sultanate from the menace of the Mongols by refusing to give shelter to Jalaluddin Mongbarni of Khwarism who was being pursued by the Mongols

Ans. (D)

21. Which of the following is correct?

(A) Balban did not believe in the theory of devine right of kings

(B) Balban did not believe that king’s person was sacred

(C) Balban believed that unalloyed despotism alone could expect obedience from his subjects and ensure the security the state

(D) Balban did not believe that the fear of the governing power could not be the basis of good government

Ans. (C)

22. The valangai (right hand) and idangai (left hand) divison of South Indian Society is first noticed in the —

(A) Sangam period

(B) Pahallava period

(C) Chola period

(D) Nayka period

Ans. (B)

23. Who was the first among the Sultans of Delhi to withdraw the privileges that the Hindu revenue collector had been enjoying?

(A) Balban

(B) Alauddin Khilji

(C) Firoz Tughlaq

(D) Sikandar Lodi

Ans. (B)

24. Which one of the following pairs does not match?

(A) Rajsekhara — Kavyamimamsa

(B) Uddyotana — Kuvalayamala

(C) BallalĂ sena — Dayabhaga

(D) Laxmidhara — Kritykalaptaru

Ans. (C)

25. What was the name of the Delhi Sultan who himself assumed the title of the Khalifa?

(A) Balban

(B) Alauddin Khilji

(C) Qutubuddin Mubaraq Khilji

(D) Mohammad Tughlaq

Ans. (C)

Indian History Test for All UPSC, IAS Civil Services Exams

Indian History Test for All UPSC, IAS Civil Services Exams

Model Test Paper of History

1. Who campaigned against sati and child marriage?

(A) Canning

(B) Hardinge

(C) Dalhausie

(D) Bentink

Ans. (D)

2. ‘Theosophical Society’ was founded at —

(A) Lucknow

(B) Bengal

(C) Adyar

(D) Nagpur

Ans. (C)

3. Which of the following were the social classes which emerged as a result of the economic

and administrative changes between 1765-1856?

(A) Landlords

(B) Money-lenders

(C) Government Servants

(D) Businessmen

(E) All of the above mentioned

Ans. (A)

4. The most comprehensive Act limiting the liberty the Indian Press was —

(A) The Newspaper Act, 1908 AD,

(B) Indian Press Act, 1910 A.D.

(C) The Indian Press Emergency Powers Act, 1931 A.D.

(D) The Press (Objectionable Matters) Act, 1951 A.D.

Ans. (D)

5. Which among the following, constituted the novelty of the art of Painting of Ravi Verma?

(A) Portraits

(B) Use of oil colours in, painting Indian Mythological themes

(C) Frescoes

(D) Water colour drawings

Ans. (C)

6. The first Newspaper which was published in India was titled —

(A) The Bengal Gazette

(B) The Calcutta Gazette

(C) The Calcutta Chronicle

(D) None of these

Ans. (A)

7. ‘Macaulayian System’ of Education introduced in 1836 A.D. was meant —

(A) Only for upper-class Indian

(B) Mass-education

(C) None of these

Ans. (A)

8. Who was the founder of Digdarshan?

(A) 1821

(B) 1822

(C) 1823

(D) 1824

Ans. (A)

9. Praja-Mitra Mandal, the first political organisation of Mysore is an —

(A) Anti-Wodeyar movement

(B) Anti-Brahmin movement

(C) Anti-Landlord movement

(D) Anti-British movement

Ans. (B)

10. Why did Ranjit Singh avoided military encounter with the English? It was because?

(A) Initially he enjoyed cordial relations with the British

(B) Ranjit Singh was busy in conquering Multan, Kashmir, Peshawar etc

(C) He was assured by Metcalfe of the British alliance

(D) He understood that he’ll be of no match to the military powers of the British

Ans. (D)

11. Brahma Samaj was latter developed into a spiritual fraternity by —

(A) Devendranath Tagore

(B) Keshava Chandra Sen

(C) Ranade

(D) Bhandarkar

Ans. (A)

12. The British started economic exploitation of the Indians when —

(A) There remained no fear of the Mughal emperor

(B) There remained no fear of the might of the Maratha after the 3rd Battle of Panipat

(C) No European rival after the 3rd Anglo- French war

(D) They captured political power in the provinces of Bengal, Bihar and Orissa after the battle of Plassey

Ans. (D)

13. The Hindu College of Calcutta the first College in India which imparted instructions, mainly in English language was established

in 1817 A.D. primarily due-to the efforts of —

(A) English missionaries

(B) Enlightened Bengalis

(C) Marques Hastings the Governor General

(D) Liberal English educationalists

Ans. (D)

14. The system of competitive examination for Civil Service was accepted in principle in the year —

(A) 1833

(B) 1853

(C) 1858

(D) 1882

Ans. (B)

15. What is the correct chronological sequence of the following Acts?

1. Indian Trade Unions Act

2. Indian Factories Act

3. The Trade Disputes Act

4. Indian Mines Act

Select the correct answer from the codes given below —

Codes:

(A) 2, 4, 1, 3

(B) 3, 1, 4, 2

(C) 1, 3, 2, 4

(D) 4, 2, 3, 1

Ans. (A)

16. The Trades Disputes Act of 1929 provided for —

(A) A system of tribunals and a ban on strikes

(B) The participation of workers in the management of industries

(C) Arbitrary powers to the management to quell industrial disputes

(D) An intervention by the British Court, in the event of a dispute

Ans. (A)

17. With a view to encouraging the spread of western education among the Muslims, the Muhammadan Literary Society was founded

in 1833 at —

(A) Calcutta

(B) Aligarh

(C) Delhi

(D) Karachi

Ans. (A)

18. What is the correct chronological sequence of the following events significant in the history of modern education in India?

1. The establishment of the Women University of Poona

2. Carlyle Circular

3. Hunter Commission

4. Establishment of the Aligarh Muslim University

Choose the correct answer from the codes given below —

Codes:

(A) 1, 2, 3, 4

(B) 4, 3, 2, 1

(C) 3, 2, 1, 4

(D) 1, 3, 4, 2

Ans. (B)

19. The Theosophists advocated the revival and strengthening of —

(A) Hinduism, Zoroastrianism and Buddhism

(B) Hinduism, Buddhism and Islam

(C) Hinduism, Buddhism and Jainism

(D) Hinduism and Buddhism only

Ans. (D)

20. The Swaraj Party decided to take part in the Reforms Scheme under Government of India Act, 1919 because —

(A) It wanted to gain political experience by forming government

(B) It wanted to expose the holowness of the reforms provided in the Act

(C) It wanted to co-operate with the government

(D) It wanted to curtail the influence of ‘no changers’

Ans. (B)

21. The Hindustan Republican Association founded for organising an armed revolution was renamed as the Hindustan Socialist

Republican Association under the leadership of —

(A) Acharya Narendra Dev

(B) Ram Prasad Bismil

(C) Chandra Shekhar Azad

(D) S. A. Dange

Ans. (C)

22. The first national news agency of India was —

(A) The India Review

(B) The Free Press of India

(C) The Hindustan Review

(D) The Associated Press of India

Ans. (D)

23. What is the correct sequence of the following?

1. Prohibition of Sati

2. Education Resolution

3. First University Act

Codes:

(A) l, 2 and 3

(B) 1, 3 and 2

(C) 2, 1 and 3

(D) 3, 2 and 1

Ans. (C)

24. Which one of the following events helped Gandhi who had returned from South Africa in 1915 more directly to emerge as the

undisputed leader of the Indian National Congress?

(A) Edwin Montagu’s announcement on 20 August, 1917 in the House of Commons that the policy of the British Government would

be the gradual development of self governing institutions with a view to the progressive realisation of responsible government in

India

(B) Annie Besant became almost overnight a pro-Raj supporter after Montagu’s promise of responsible government in India

(C) B .G. Tilak departed for England in September 1918 to fight a libel suit against Valentine Chirol

(D) The British Raj passed the Rowlatt Act on 18 March, 1919 to suppress the revolutionary movements against it

Ans. (D)

25. Who among the following were associated with Trade Union Movement in India?

1. B.P. Wadia

2. N.M. Joshi

3. Dhundiraj Thengdi

4. K. Kamaraj

5. Vitthalbhai Patel

Choose the correct answer from the codes given below —

Codes:

(A) 1 and 2 only

(B) 1, 2 and 3

(C) l, 3 and 4

(D) 3, 4 and 5

Ans. (B)

History IAS Prelims Practice Paper

History IAS Prelims Practice Paper

History Objective Sample Paper

1. Who was the first President of the All India Trade Union Congress?

(A) V.V.Giri

(B) S.A.Dange

(C) Jawahar Lal Nehru

(D) Lala Lajpat Rai

Ans. (D)

2. The one major result of process of depeasantisation was —

(A) A spurt in industrial growth

(B) An erosion in the value of land as a commodity

(C) A growth of landless agricultural labour

(D) The introduction of institutional financing by governments

Ans. (C)

3. Pagal Panthis sect was founded by —

(A) Syaid Ahmad of Rae Bareli

(B) Haji Shariatullah

(C) Karam Shah

(D) Shah Waliullah

Ans. (C)

4. The Central Hindu School at Banaras which served as a nucles of the Banaras Hindu University was established by —

(A) Madan Mohan Malaviya

(B) Mrs. Annie Besant

(C) Bhagawan Das

(D) Swami Shradhananda

Ans. (B)

5. Who among the following were associated with the starting of the Rahnumai Mazdayasan?

1. Nauroji Furdoonji

2. Dadabhai Nauroji

3. S.S. Bengali

Choose the correct answer from the codes given below —

(A) 1 and 2

(B) 1 and 3

(C) 2 and 3

(D) 1, 2 and 3

Ans. (C)

6. Which of the following newspapers advocated revolutionary terrorism during the freedom struggle?

1. The Sandhya

2. The Yugantar

3. The Kal

Select the correct given below —

(A) 1 and 2

(B) 1 and 3

(C) 2 and 3

(D) 1, 2 and 3

Ans. (D)

7. Match List I with List II and select the correct answer —

List I

(Name of the reform movement)

(a) Satya Shodhak

(b) Self Respect

(c) Sarva Shodhak Samaj

(d) Namdhari

List II

(Name of its protagonist)

1. Jatirao Govindrao Phule

2. E. V. Ramaswami Naickar

3. Shahu Maharaj

4. Ram Singh

Codes:

(a) (b) (c) (d)

(A) 1 2 3 4

(B) 2 3 4 1

(C) 3 4 1 2

(D) 4 1 2 3

Ans. (A)

8. The Act discouraging child marriage was passed in 1891 largely at the instance of —

(A) Ishwar Chandra Vidyasagar and Bhartendu Harishchandra

(B) Mahadev Govind Ranade and Jotiba Phule

(C) Keshab Chandra Sen and Beharmji Malabari

(D) Keshab Chandra Sen and Mahadev Govind Ranade

Ans. (C)

9. Which one of the following was essentially a mouth piece of the Liberals?

(A) New India

(B) Leader

(C) Young India

(D) Free Press Journal

Ans. (B)

10. The tribal rebellion against the British known as Ulgulan was organised by —

(A) Korra Mallaya

(B) Ranade

(C) Birsa Munda

(D) Konda Dora

Ans. (C)

11. Which one of the following is correctly matched?

(A) Nibandhamala : Vishnusastri Chippulankar

(B) Sudharak : Sishir Kumar Ghosh

(C) Raft Goflar : Agarkar

(D) Sambad Prabhakar : Bal Gangadhar Tilak

Ans. (A)

12. The Widow Remarriage Act was passed during the Governor-Generalship of —

(A) Bentinck

(B) Dalhousie

(C) Canning

(D) Lawrence

Ans. (B)

13. The cultural background of Revolutionary Terrorism in Bengal had been strengthened by the writings of —

(A) Michael Madhusudhan Dutt

(B) Sakharam Ganesh Deuskar

(C) Bankim Chandra Chattopadhyay

(D) Rabindranath Tagore

Ans. (C)

14. During the later half to the nineteenth century, the Indian intelligentsia started protesting against the policies of the colonial rule

by various means. Which one of the following was not a part of that protest?

(A) Writing books and articles on the subject

(B) Publishing newspapers for articulating their views

(C) Forming societies, associations and organisations to voice their grievances

(D) Resorting to armed resistance

Ans. (D)

15. Dayal Singh Majithia was associated with —

1. Newspaper

2. Education

3. Banking

4. British army

Select the correct answer using the codes given below—

Codes:

(A) 1, 2 and 4

(B) 1, 2 and 3

(C) 2, 3 and 4

(D) 1, 3 and 4

Ans. (B)

16. The Young Bengal Movement in the 19th century was inspired by —

(A) Rasik Kumar Mallick

(B) Ramtannu Lahiri

(C) Henry Vivian Derozio

(D) Peary Chand Mitra

Ans. (C)

17. Har Dayal, Baba Harnam Singh ‘Tundilat’, Baba Sohan ‘Bhakna’ and Gurdit Singh were associated with —

(A) India Independence League

(B) Naujawan Bharat Sabha

(C) Ghadar Movement

(D) Akali Movement

Ans. (C)

18. Indian War of Independence, 1857 was written by —

(A) S.N. Sen

(B) R.C. Majumdar

(C) V.D. Savarkar

(D) S.B. Choudhari

Ans. (C)

19. Consider the following features —

1. Economic Prosperity

2. The Dewani rights of Bengal with the British while the Nawab was responsible for Nizamat function

3. A prolonged period of famine

4. A sudden increase in the volume of trade in the region

Which of these charácterised the ‘Dual System’ of Government in Bengal?

Codes:

(A) 1, 2 and 4

(B) 1, 3 and 4

(C) 2, 3 and 4

(D) 1, 2 and 3

Ans. (C)

20. Which of the following states under the native rular did not introduce social reforms by legislation?

(A) Mysore

(B) Baroda

(C) Uttar Pradesh

(D) Nagpur

Ans. (D)

21. Modern Punjabi literature begins with the works of —

(A) Bhai Vir Singh

(B) Puran Singh

(C) Kirpa Singh

(D) None of these

Ans. (A)

22. Who, among the following, was the leader of the Neo-Bengal School of Painting?

(A) Abindra Nath Tagore

(B) G.N.Tagore

(C) Nand Lal

(D) None of These

Ans. (A)

23. Who among the following revolutionaries was shot dead in an encounter by the British?

(A) Sardar Bhagat Singh

(B) Rajguru

(C) Chandra Shekhar Azad

(D) Sukhdev

Ans. (C)

24. Jyotiba Phule is associated with —

(A) Anti-Caste Movement

(C) Labour Union

(C) Peasant Movement

(D) Mass disobedience

Ans. (A)

25. Who among the following was the founder of ‘Sangat Sabha’?

(A) Rama Krishana Paramahansa

(B) Devendra Nath Tagore

(C) Swami Vivekananda

(D) Keshava Chandra Sen

Ans. (D)

UPSC History Solved IAS Question Paper

UPSC History Solved IAS Question Paper

History Objective Test Paper

1. The name of Pt. Ishwarchandra Vidyasagar is associated with social reforms concerning women which was one of the following—

(A) Sati

(B) Pardah System

(C) Education and Widow Marriage

(D) Thagi

Ans. (C)

2. Sarat Chandra; the Bengali Scholar writer is famous because of his —

(A) Poems

(B) Novels

(C) Dramas

(D) Essays

Ans. (B)

3. Who among the following translated a few works of Bankim Chandra into Kannada language?

(A) B. Venkatachar

(B) Galga Nath

(C) A.N. Krishan Rao

(D) Kattimani

Ans. (A)

4. Who, among the following leaders, was not among the Moderates?

(A) Firoz Mehta

(B) D.B. Nauroji

(C) S.N. Banerjee

(D) Bipin Chandra Pal

Ans. (D)

5. Who published ‘Al-Hilal’?

(A) Maulana Abul Kalam

(B) Jakir Hussain

(C) Jinnah

(D) Syaid Ahamad Khan

Ans. (A)

6. In which language Ghadar Newspaper was published?

(A) English

(B) English and Urdu

(C) Urdu and Gurumukhi

(D) Urdu and Bengali

Ans. (C)

7. Who among the following was the pioneer of the social and religious movements of the 19th century in India?

(A) Raja Ram Mohan Roy

(B) Swami Dayanand Saraswati

(C) Swami Vivekananda

(D) Aurobindo Ghosh

Ans. (A)

8. Class concept is against casteism because the concept of class is —

(A) Opposed to religion

(B) Opposed to social divisions

(C) A western concept

(D) An economic concept which directly attacks social distinctions based on heredity

Ans. (D)

9. ‘Tatva Vodhini Samaj’ was founded by —

(A) Swami Vivekananda

(B) Raja Ram Mohan Roy

(C) Devendra Nath Tagore

(D) Rama Krishana Paramahansa

Ans. (C)

10. ‘Satyaartha Prakash’ was written by —

(A) Vivekananda

(B) Dayananda Saraswati

(C) Rama Krishana Paramahansa

(D) Vinoba Bhave

Ans. (B)

11. What was the attitude of the European scholars towards the study of Indian language and Culture?

(A) They discouraged the study

(B) They themselves studied with a lot of interest

(C) They encouraged the study

(D) None of these

Ans. (A)

12. Who among the following poets has been called the Tagore of Punjabi?

(A) Puran Singh

(B) Mohan Singh

(C) Amrita Preetam

(D) Kartar Singh Duggal

Ans. (A)

13. Who among the following was the author of ‘Indian Struggle’?

(A) Subhash Chandra Bose

(B) Dayanand Saraswati

(C) Rabindranath Tagore

(D) Dada Bhai Nauroji

Ans. (A)

14. The censorship of the press started during the period of Governor Generaliship of —

(A) Lord Wellesley

(B) Lord Hasting

(C) Lord Lytton

(D) None of these

Ans. (B)

15. Who was the against the abolition of Sati?

(A) Radha Kanth Deb

(B) Bal Gangadhar Tilak

(C) Devendranath Tagore

(D) Bipin Chandra Pal

Ans. (A)

16. Who founded ‘Young Bengal Movement’?

(A) C.R.Das

(B) R.M.Tagore

(C) Syaid Ahamad Khan

(D) H.V. Derozio

Ans. (D)

17. Bombay Mill hands Association was founded by —

(A) Wadia

(B) Lokhandy

(C) Jyotiba Phule

(D) Shinde

Ans. (B)

18. British Prime Minister who declared the communal award in 1932 was —

(A) Lord Birkenhead

(B) Lord Reading

(C) Sir Alexander Muddiman

(D) Macqdonald

Ans. (D)

19. Arrange in Chronologically order —

1. Clive arranged of for carrying out the Diwani functions in Bihar, Orissa and Bengal.

2. Shah Alam II gave the Diwani of Orissa, Bihar, Bengal for an annual payment of 26 lakh rupees.

3. On his return Clive was given the job of restoring order in the company lands

4. Clive returened to England with his work unfinished

Codes:

(A) 3, 2, 1, 4

(B) 1, 3, 2, 4

(C) 4, 3, 1, 2

(D) 1, 4, 2, 3

Ans. (A)

20. Which among the following did not emerge as a new social class during the British rule in agrarian areas?

(A) Zamindars

(B) Absentee Landlords

(C) Tenants under Zamindars and Absentee landlords

(D) Bourgeoise farm holders

Ans. (B)

21. Who among the following was the pioneer in making Hindi a standard literary language?

(A) Munshi Prem Chand

(B) Mahavir Prasad Dwivedi

(C) Jinendra Kumar

(D) Brandaban Lal Verma

Ans. (A)

22. Which one of the following is correctly matched?

(A) Ram Narayan — General of Siraj-ud-daula

(B) Mir Madan — Diwan of Mir Jafar

(C) Rai Durlabh — Governor of Bihar

(D) Jagat Singh — A famous banker of Bengal

Ans. (B)

23. Which one of the following pairs is not correctly matched?

Persons Institutions Founded

(A) CR. Reddi : Praja Mithra Mandali

(B) Jyotiba Phule : Satya Shodak Samaj

(C) BR. Ambedkar : All India Depressed Classes Association

(D) Dr. Atmaram: Prarthana Samaj

Ans. (A)

24. The President of All India Kisan Sabha in 1936 was —

(A) N.G.Ranga

(B) Swami Sahajanada Saraswati

(C) Vidyanand

(D) Baba Ramchandra

Ans. (B)

25. Who among the following were associated with eradication of untouchability?

1. K. Ranga Rao

2. Vitthal Ramji Shinde

3. Gopal Krishna Gokhale

4. Gangu Ram

Choose the correct answer from the codes given below —

Codes:

(A) 1, 2 and 3

(B) 1, 2 and 4

(C) 2 and 3

(D) 1, 3 and 4

Ans. (B)

Indian History Online Practice Test Paper

Indian History Online Practice Test Paper

Sample Paper Indian History

1. ‘Kumarsambham’ describes the story of the birth of —

(A) Santkumara

(B) Kartikeya

(C) Pradyumna

(D) Abhimanyu

Ans. (B)

2. Which one among unpaid labour?

(A) Bali

(C) Sulka

(C) Udranga

(D) Visti

Ans. (D)

3. In ancient Indian social structure the term ‘anirvasita’ related to —

(A) Brahmanas and Kshatriyas

(B) Vaisyas and Sudras

(C) Sudras only

(D) People outside the varna classification

Ans. (C)

4. ‘Bacteria’ which was a key region in the network of international trade in early times was located in the area now known as —

(A) Punjab

(B) Baluchistan

(C) Iran

(D) Afghanistan

Ans. (D)

5. Which one of the following was a major item of import in India during the post-Gupta period?

(A) Horses

(B) Leather goods

(C) Medicinal herbs

(D) Silk

Ans. (A)

6. Which of the following were among items imported from the Roman world?

1. Silk

2. Female slaves

3. Wine

4. Coral

Choose the correct answer from the codes given below —

(A) 1, 2, 3

(B) 2, 3, 4

(C) 1, 3, 4

(D) 1, 2, 4

Ans. (B)

7. The ultimate ownership of land during the post-Gupta period lay with —

(A) The cultivation

(B) The village community

(C) The king

(D) The joint family

Ans. (C)

8. The term ‘dermatrika’ refers to —

(A) The divine mothers

(B) One’s homeland

(C) Lady with divine qualities

(D) Country with rain fall

Ans. (D)

9. Which of the following were terms in early India for denoting measurement of land?

1. Pala

2. Nala

3. Kulyavapa

4. Nivartana

Select the correct answer from the codes given below —

(A) 1, 2, 3

(B) 1, 2, 4

(C) 1, 3, 4

(D) 2, 3, 4

Ans. (D)

10. Which one of the following inscriptions provides the earliest epigraphical evidence regarding sati?

(A) Mathura inscription of Huvishka

(B) Allahabad pillar inscription of Samudrgupta

(C) Junagarh inscription of Skandgupta

(D) Eran pillar inscription of Bhanugupta

Ans. (D)

11. The Post-Gupta social structure in North India was marked by the —

(A) Growing importance of women

(B) Lessening of untouchability

(C) Proliferation of castes

(D) Revival of slavery

Ans. (C)

12. ‘Svayamvara’ was a special from of —

(A) Gandharva marriage

(B) Paisacha marriage

(C) Rakshasa marriage

(D) Brahma marriage

Ans. (A)

13. Uposatha was practiced —

(A) By widows of the Brahmnical religion through periodic fasting

(B) By Buddhist monks in an assembly

(C) By the Kapalikas as symbolic renunciation of pleasure in external objects

(D) By the Tantrilcs as part of their worship of shakti

Ans. (B)

14. Among the four dynasties listed below which ones minted coins made of lead?

1. Mauryas

2. Satavahanas

3. Western Kshatrapas

4. Guptas

(A) 1, 2

(B) 1, 2, 4

(C) 2, 3, 4

(D) 3, 4

Ans. (C)

15. According to the periplus sea voyages to India were taken in the mouth of Epiphi or —

(A) October

(B) Ju1y

(C) June

(D) December

Ans. (D)

16. Coconut cultivation in India was known from the period of the —

(A) Mauryas

(B) Satavahanas and Kshatrapas

(C) Guptas

(D) Pahallava and Western ranges

Ans. (D)

17. Which of the following terms mentioned in early sources denoted land measure?

1. Nivartana

2. Kulyavapa

3. Dronavapa

4. Rathya

Choose the correct answer from the codes given below —

(A) 1, 2

(B) 2, 3

(C) 1, 2, 3

(D) 3, 4

Ans. (C)

18. In which one of the following forms of marriage bride-price was paid by the groom?

(A) Brahma

(B) Rakshasa

(C) Paisacha

(D) Asura

Ans. (D)

19. What is the correct sequence of the following in the history of South India?

1. Expansion of the Mauryan rule

2. Beginning of the Megalithic culture

3. Sangam Age

4. Pahallava ascendancy

Select the correct answer from the codes given below —

(A) 2, 3, 1, 4

(B) 2, 1, 3, 4

(C) 2, 1, 4, 3

(D) 1, 2, 3, 4

Ans. (A)

20. Among the Pandiviras who belonged to the Vrishni clan, Samba was the son of —

(A) Rohini

(B) Rukmani

(C) Jambavati

(D) Devaki

Ans. (C)

21. Paloura, mentioned as a port in the early sources was located on the coast of —

(A) Kerla

(B) Vanga

(C) Kalinga

(D) Andhra

Ans. (D)

22. Which of the following were used for drawing water for irrigation during the post- Gupta period?

1. Araghatta

2. Vapi

3. Tadaga

4. Pranali

Select the correct given below —

(A) 1, 2, 3

(B) 1, 3

(C) 2, 4

(D) 1, 2, 3, 4

Ans. (D)

23. Which one of the following is not matched correctly?

(A) Angula — Unit of linear measure

(B) Veli — Unit for measuring space

(C) Kalam — Unit of liquid measure

(D) Kalanju— Unit of weight

Ans. (C)

24. Which of the following were considered untouchable in early India?

1. Charamakara

2. Svarnakara

3. Paraiyar

4. Rathakara

Select the correct answer given below —

(A) 1, 2

(B) 1, 3

(C) 1, 4

(D) 3, 4

Ans. (C)

25. Which one of the following was known as Manigramam?

(A) The quarters for jewellers

(B) The principal seat of the worship of Yaska manibhadra

(C) An association of traders

(D) Villages granted tax free to brahmanas in the Chola kingdom

Ans. (C)

History Reasoning & Assertion Based Q. Paper

History Reasoning & Assertion Based Q. Paper

Model Test Paper History

Directions — In this paper; all the questions of Indian history (earliest times to 1964.) based on assertion & statements. There are two statements one labelled as Assertion (A) & the other labelled as Reason (R). Each question has 4 options A, B, C, D, select the one correct answer.

1. Assertion (A) : Indus valley people were primarily the worshipper of male God.

Reason (R): A seal resembling Shiva has been found.

(A) Assertion and reasoning are true and reasoning is the correct way of explaining

(B) A and R are true but R is not correct explanation of A

(C) A is true but R is false

(D) A is false but R is true

Ans. (D)

2. Assertion (A) : Early National Movement was a grand failure.

Reason (R) : It did not reach the masses.

(A) Assertion and reasoning are true and reasoning is the correct way of explaining

(B) A and R are true but R is not correct explanation of A

(C) A is true but R is false

(D) A is false but R is true

Ans. (A)

3. Assertion (A) : In the war of succession Aurangzeb killed Dara Shikoh.

Reason (R) : Dara was heretic.

(A) Assertion and reasoning are true and reasoning is the correct way of explaining

(B) A and R are true but R is not correct explanation of A

(C) A is true but R is false

(D) A is false but R is true

Ans. (C)

4. Assertion (A) : Middle class played a prominent part in National Movement.

Reason (R) : Middle class believed in terrorism.

(A) Assertion and reasoning are true and reasoning is the correct way of explaining

(B) A and R are true but R is not correct explanation of A

(C) A is true but R is false

(D) A is false but R is true

Ans. (C)

5. Assertion (A): Gandhiji withdraw Civil Disobedience Movement in 1934.

Reason (R): He withdrew it because of business pressures.

(A) Assertion and reasoning are true and reasoning is the correct way of explaining

(B) A and R are true but R is not correct explanation of A

(C) A is true but R is false

(D) A is false but R is true

Ans. (C)

6. Assertion (A) : Shivaji was remarkably successful against the might of the Mughal. Emperor Aurangzeb.

Reason (R) : (i) He introduced many reforms in the Army.

(ii) He adopted Gurilla warefare which suited to his times and conditions.

(A) Both A and R (i) and (ii) are correct

(B) A is correct but R (ii) is not correct

(C) A is not correct but R (i) and (ii) are correct

(D) Both A and R are correct but R (ii) is not correct

(E) All the above are wrong

Ans. (A)

7. Assertion (A): Baji Rao-II took refuge with the British at Bassein and signed the subsidiary Alliance in 1802.

Reason (R): (i) Baji Rao’s Army was completely defeated by Holkar’s Army.

(ii) Even the forces of Sindhia were routed.

(A) A is correct but R is not correct (B) A is incorrect but R (i) and (ii) is correct

(C) Both (i) and (ii) correct

(D) Both A and R (i) & (ii) are correct

Ans. (A)

8. Assertion (A): The British Authorities in India and in England assumed a totally negative and harsh attitude towards the congress

latter on.

Reason (R): The Congress got itself engaged in mobilizing public opinion by publishing pamphlets and other materials sharply

criticising the policies possused by the government and conducting possessed campaigns by holding public meeting.

(A) A is correct but R is not correct

(B) A is not correct but R is correct

(C) Both A and R is correct and R is correct explanation of A

(D) Both A and R is not correct

Ans. (D)

9. Assertion (A): In the 16th the Portuguese were the most powerful on the seas.

Reason (R): Portuguese had superior Naval Technology.

(A) Assertion and reasoning are true and reasoning is the correct way of explaining

(B) A and R are true but R is not correct explanation of A

(C) A is true but R is false

(D) A is false but R is true

Ans. (A)

10. Assertion (A): The Dutch East India Company began to trade with India in the early seventeenth century.

Reason (R): The Dutch wanted to barter cotton piece goods for paper and spices in the Indonesian archipelago.

(A) Both A and R are true and R is the correct explanation of A

(B) Both A and R are true but R is not the correct explanation of A

(C) A is true but R is false

(D) A is false but R is true

Ans. (A)

11. Assertion (A): After their occupation of Bengal, Bihar and Orissa, the English used various means to bolster their trade which resulted in the decline of Indian handicrafts industry.

Reason (R): The Britis.h monopolised the trade of Bengal through various legislative enactments.

(A) Both A and R are true and R is the correct explanation of A

(B) Both A and R are true but R is not the correct explanation of A

(C) A is true but R is false

(D) A is false but R is true

Ans. (C)

12. Assertion (A): The Iqta system went a long way in establishing Islam in North India.

Reason (R): The Sultans, through this institution, wanted to control the Turkish nobles.

(A) Both A and R are true and R is the correct explanation of A

(B) Both A and R are true but R is not a correct explanation of A

(C) A is true but R is false

(D) A is false but R is true

Ans. (D)

13. Assertion (A): Despite initial victory the Sepoy mutiny could not succeed in over throwing the Raj.

Reason (R): The rising middle class sided with the Raj.

(A) Both A and R are true and R is the correct explanation of A

(B) Both A and R are true but R is not the correct explanation of A

(C) A is true but R is false

(D) A is false but R is true

Ans. (B)

14. Assertion (A): The Chola ruler Rajendra’s atrocities during his conquest of Sri Lanka have been highlighted in the Mahavansa.

Reason (R): The author had a strong sympathy for Buddhism.

(A) Both A and R are true and R is the correct explanation of A

(B) Both A and R are e but R is not the correct explanation of A

(C) A is true but R is false

(D) A is false but R is true

Ans. (D)

15. Assertion (A): The agrarian crisis began in the later part of the 17th century.

Reason (R): The oppressed peasantry joined the local rebel leaders and zamindars.

(A) Both A and R are true and R is the correct explanation of A

(B) Both A and R are true but R is not the correct explanation of A

(C) A is true but R is false

(D) A is false but R is true

Ans. (B)

16. Assertion (A): Sulhkul, namely peace with all became the state policy of Akbar.

Reason (R): He removed religious disabilities of the Hindus by abolishing the pilgrim taxes, Juziyah and opening state services

to them.

(A) Both A and R are true and R is the correct explanation of A

(B) Both A and R are true but R is not the correct explanation of A

(C) A is true but R is false

(D) A is false but R is true

Ans. (B)

17. Assertion (A) : Soon after the resignation of the Congress ministries in the provinces in 1939, the Muslim League observed a

‘Deliverance Day’.

Reason (R): Ambedkar supported and joined it.

(A) Both A and R are true and R is the correct explanation of A

(B) Both A and R are true but R is not the correct explanation of A

(C) A is true but R is false

(D) A is false but R is true

Ans. (B)

18. Assertion (A): Many Roman gold and silver coins, belonging to first and second centuries AD, have been discovered in South India.

Reason (R): Some parts of South India were under Roman occupation during this period.

(A) Both A and R are true and R is the correct explanation of A

(B) Both A and R are true but R is not the correct explanation of A

(C) Ai s true but R is false

(D) A is false but R is true

Ans. (C)

19.Assertion (A): According to the Mitakshara school, a father could divide his property among his sons during his life time.

Reason (R): The Mitakshara recognised the Sons’ right of ownership by birth in ancestral property.

(A) Both A and R are true and R is the correct explanation of A

(B) Both A and R are true but R is not the correct explanation of A

(C) A is true but R is false

(D) A is false but R is true

Ans. (A)

20. Assertion (A): Mahabat Khan rebelled and made Jahangir and Nurjahan prisoners.

Reason (R): Mahabat Khan wanted to instal prince Khurram on Mughal throne.

(A) Both A and R are true and R is the correct explanation of A

(B) Both A and R are true but R is not the correct explanation of A

(C) A is true but R is false

(D) A is false but R is true

Ans. (C)

21.Assertion (A): In 1946, the council of the Muslims League accepted the Cabinet Mission Plan.

Reason (R): The Muslim League joined the Interim Government formed in 1946.

(A) Both A and R are true and R is the correct explanation of A

(B) Both A and R are true but R is not the correct explanation of A

(C) A is true but R is false

(D) A is false but R is true

Ans. (D)

22. Assertion (A): The Indo-Aryans came to India from somewhere in Central Asia, possibly from the region south of the Urals and east of the Caspian Seas

Reason (R): They had been defeated by their Indo-European neighbours.

(A) Both A and R are true and R is the correct explanation of A

(B) Both A and R are true and R is not the correct explanation of A

(C) A is true but R is false

(D) A is false but R is true

Ans. (C)

23. Assertion (A): Patanjali attests that during the Mauryan times, new cults and superstitions were introduced for the sake of money.

Reason (R): The treasury needed to be adequately filled to meet any unforeseen economic crisis in the kingdom.

(A) Both A and R are true and R is the correct explanation of A

(B) Both A and R are true but R is not the correct explanation of A

(C) A is true but R is false

(D) A is false but R is true

Ans. (C)

24. Assertion (A); The post Gupta agarian structure is marked by growing feudal set-up.

Reason (R): It saw the-emergence of landed intermediaries and subjected peasantlry on a large scale.

(A) Both A and R are true and R is the correct explanation of A

(B) Both A and R are true but R is not the correct explanation of A

(C) A is true but R is false

(D) A is false but R is true

Ans. (A)

25. Assertion (A): Anuloma marriages were in vogue during the Gupata period.

Reason (R): The Gupta monarchs wanted to absorb the foreigners into the Hindi fold.

(A) Both A and R are true and R is the correct explanation of A

(B) Both A and R are true but R is not the correct explanation of A

(C) A is true but R is false

(D) A is false but R is true

Ans. (C)

Indian History R & A Solved Paper

Indian History R & A Solved Paper

Free Online History Test Paper

Directions — In this paper; all the questions of Indian history based on assertion & statements. There are two statements one labelled as Assertion (A) & the other labelled as Reason (R). Each question has 4 options A, B, C, D, select the one correct answer.

1. Assertion (A) : Ashoka reduced the land revenue of Lumbini by 1/8th.

Reason (R) : Buddha was born at Lumbini.

(A) Assertion and reasoning are true and reasoning is the correct way of explaining

(B) A and R are true but R is not correct explanation of A

(C) A is true but R is false

(D) A is false but R is true

Ans. (D)

2. Assertion (A): Bhagvatism emerged fully in Gupta period.

Reason (R): Guptas were the followers of Vishnu.

(A) Assertion and reasoning are true and reasoning is the correct way of explaining

(B) A and R are true but R is not correct explanation of A

(C) A is true but R is false

(D) A is false but R is true

Ans. (A)

3. Assertion (A) : Bhaga and Bali did not feature in Post Gupta period.

Reason (R): They were replaced by new taxes.

(A) Assertion and reasoning are true and reasoning is the correct way of explaining

(B) A and R are true but R is not correct explanation of A

(C) A is true but R is false

(D) A is false but R is true

Ans. (A)

4. Assertion (A): Tamralipti ceased to be a port in pre-Gupta period.

Reason (R): Indians traded with Roman countries.

(A) Assertion and reasoning are true and reasoning is the correct way of explaining

(B) A and R are true but R is not correct explanation of A

(C) A is true but R is false

(D) A is false but R is true

Ans. (D)

5. Assertion (A): Vijayanagar rulers were defeated in Talikota.

Reason (R) : All three states of Bahmani fought unitedly against it.

(A) Assertion and reasoning are true and reasoning is the correct way of explaining

(B) A and R are true but R is not correct explanation of A

(C) A is true but R is false

(D) A is false but R is true

Ans. (A)

6. Assertion (A) : The social reform movement was a middle class movement.

Reason (R) : Middle class was educated.

(A) Assertion and reasoning are true and reasoning is the correct way of explaining

(B) A and R are true but R is not correct explanation of A

(C) A is true but R is false

(D) A is false but R is true

Ans. (A)

7. Assertion (A) : The caste movements in British India were failure.

Reason (R) : Caste Hindus were opposed to it.

(A) Assertion and reasoning are true and reasoning is the correct way of explaining

(B) A and R are true but R is not correct explanation of A

(C) A is true but R is false

(D) A is false but R is true

Ans. (D)

8. Assertion (A) : The English introduced western education in India.

Reason (R) : They wanted to make Indians aware of scientific and rational advancement.

(A) Assertion and reasoning are true and reasoning is the correct way of explaining

(B) A and R are true but R is not correct explanation of A

(C) A is true but R is false

(D) A is false but R is true

Ans. (B)

9. Assertion (A) : The Lahore Session of 1940 was a turning point in the History of India.

Reason (R) : Demand for Pakistan was outlined in Jinnah’s 14 points.

(A) Assertion and reasoning are true and reasoning is the correct way of explaining

(B) A and R are true but R is not correct explanation of A

(C) A is true but R is false

(D) A is false but R is true

Ans. (A)

10. Assertion (A) : The battle of Talikota in 1565 between Rama Raya and the Muslim rulers of Deccan occupies a significant place

in our History.

Reason (R) : (i) It brought the prestige of Vijaya Nagar Empire very low.

(ii) It also paved the way for Mughal penetration in south.

(A) Both A and R are correct but R (ii) is not correct explanation of A

(B) Both A and R are correct and R (i) and (ii) are also correct

(C) A is correct but R (i) and (ii) are incorrect

(D) A is incorrect but R (i) and (ii) correct

Ans. (B)

11. Assertion (A): With Kabir and Nanak the Bhakti movement took a new turn.

Reason (R): (i) There was neither an attempt to reform institutionalised Hinduism by attacking the system of worship.

(ii) They did not consider it a means of escape through submerging consciousness in devotion.

(A) A is correct but R (ii) is not correct

(B) A is not correct but R (i) and (ii) is correct

(C) A and R (i) and (ii) is correct explanation to A

(D) A and R (i) and (ii) both incorrect

Ans. (A)

12. Assertion (A): Anti-Brahminism was the core of Jyotiba Phule’s ideology.

Reason (R): He had suffered a lot of indignities from the Brahmins and members of other higher castes.

(A) Neither A is correct nor R is the correct explanation of A

(B) Both A and R correct and R is the correct explanation of A

(C) A is correct and R is not correct

(D) A is not correct R is only correct

Ans. (C)

13. Assertion (A): Dr. Annie Besant organised the Home Rule Movement against the British Rule.

Reason (R): She wanted to organise all sections of Indian people on the basis of a single political slogan above religious consideration.

(A) A is correct but R is not correct

(B) A is not correct but R is correct

(C) A and R both are not correct

(D) A is correct and R is the correct explanation of A

Ans. (D)

14. Assertion (A): There are instances of rural resistance in early medieval Deccan and South India.

Reason (R): Grants of agrahara and devadana rights to brahmanas and temples respectively undermined the rights of villagers.

(A) Both A and R are true and R is the correct explanation of A

(B) Both A and R are true and R is not the correct explanation of A

(C) A is true but R is false

(D) A is false but R is true

Ans. (A)

15. Assertion (A): During the Sangam age the land tax was the largest source of income.

Reason (R): It was charged at the rate of 1/4 of the produce.

(A) Both A and R are true and R is the correct explanation of A

(B) Both A and R are true but R is not the correct explanation of A

(C) A is true but R is false

(D) A is false but R is true

Ans. (C)

16.. Assertion (A): Gautamiputra Satakarni was opposed to the system of four varnas.

Reason (R): Gautamiputra Satakarni extended patronage to Buddhist monks.

(A) Both A and R are true and R is the correct explanation of A

(B) Both A and R are true but R is not the correct explanation of A

(C) A is true but R is false

(D) A is false but R is true

Ans. (D)

17. Assertion (A) : After the Kushans the Turks brought the technique of constructing the true, arch on a massive scale.

Reason (R): The Turks introduced into India the technique of preparing lime-mortar.

(A) Both A and R are true and R is the correct explanation of A

(B) Both A and R are true and R is not the correct explanation of A

(C) A is true but R is false

(D) A is false but R is true

Ans. (A)

18. Assertion (A): In the Swadeshi and Boycott movement of 1905-1908 in Bengal, not only students and women but peasants also actively participated.

Reason (R): This movement was a powerful expression of resentment against the Partition of Bengal.

(A) Both A and R are true and R is the correct explanation of A

(B) Both A and R are true but R is not the correct explanation of A

(C) A is true but R is false

(D) A is false but R is true

Ans. (D)

19. Assertion (A): The Cholas were the inheritors and continuers of the Pallava traditions in temple construction.

Reason (R): They built numerous monolithic temples throughout their kingdom following the Pallava styles.

(A) Both A and R are true and R is the correct explanation of A

(B) Both A and R are true but R is not the correct explanation of A

(C) A is true but R is false

(D) A is false but R is true

Ans. (C)

20. Assertion (A): The concepts of Tauhidi Ilahi & Sulh-i-Kul confirm Emperor Akbar’s pantheistic approach & cosmopolitan out look.

Reason (R): Through Mahzar, he tried to appropriate spiritual as well as temporal power.

(A) Both A and R are true and R is the correct explanation of A

(B) Both A and R are true but R is not the correct explanation of A

(C) A is true but R is false

(D) A is false but R is true

Ans. (B)

21. Assertion (A): There was an upsurge of peasants in Telangana in the erstwhile state of Hyderabad in 1942.

Reason (R): It was an extension of the Quit India Movement of 1942.

(A) Both A and R are true and R is the correct explanation of A

(B) Both A and R are true but R is not the correct explanation of A

(C) A is true but R is false

(D) A is false but R is true

Ans. (C)

22. Assertion (A): Hinayana and Mahayana Buddhism were divided into four speculative schools, Vaibhashika Sautrantika,

Madhyamika and Yogachara.

Reason (R): References to these four schools are to be found in the Brahmanical works on philosophy.

(A) Both A and R are true and ft is the correct explanation of A

(B) Both A and R are true but R is not the correct explanation of A

(C) A is true but R is false

(D) A is false but R is true

Ans. (C)

23. Assertion (A): The Bhagavata religion spread to western India and northern Deccan.

Reason (R): The Yadava-Satvata-Vrishni people of Mathura migrated to different regions.

(A) Both A and R are true and R is the correct explanation of A

(B) Both A and R are true but R is not the correct explanation of A

(C) A is true but R is false

(D) A is false but R is true

Ans. (C)

24. Assertion (A): The Kushanas carried on sea trade through the Persian Gulf and the Red Sea.

Reason (R): They maintained a well organised navy.

(A) Both A and R are true and R is the correct explanation of A

(B) Both A and R are true but R is not the correct explanation of A

(C) A is true but R is false

(D) A is false but R is true

Ans. (C)

25. Assertion (A): Some Pallava grants prohibited the entry of royal officers in the granted village.

Reason (R): The granted villages were directly administered by the king.

(A) Both A and R are true and R is the correct explanation of A

(B) Both A and R are true but R is not the correct explanation of A

(C) A is true but R is false

(D) A is false but R is true

Ans. (C)