Monday, March 4, 2013

Gujrat General Knowledge Objective Question Paper

Gujrat General Knowledge Objective Question Paper
GK Gujrat Practice Quiz
Gujrat  solved Test Paper

1. Gujrat is bordered by .... state to the north.
(a) Madhya Pradesh
(b) Maharshtra
(c) Rajasthan
(d) Arabian Sea

2. Gujrat is bordered by .... state to the south.
(a) Madhya Pradesh
(b) Maharshtra
(c) Rajasthan
(d) Arabian Sea

3. Gujrat is bordered by .... state to the  east.
(a) Madhya Pradesh
(b) Maharshtra
(c) Rajasthan
(d) Arabian Sea

4. Which is largest city of Gujrat state of India?
(a) Surat
(b) Vadodara
(c) Rajkot
(d) Ahmedabad

5. When was the Gujrat State Established?
(a) 1 May 1960
(b) 2 May 1960
(c) 1 May 1961
(d) 1 May 1962

6. How many districts are there in Gujrat?
(a) 30
(b) 31
(c) 32
(d) 33

7. Who is the present  Governor of Gujrat state?  
(a) S.C. Jamir
(b) Kamla Beniwal
(c) Nawal Kishore Sharma
(d) Balram Jakhar

8. Who is the present Chief of minister of Gujrat state?
(a) Keshubhai Patel
(b) Dilipbhai Ramanbhai Parikh
(c) Narendra Modi
(d) Shankersinh Vaghela

9. The Somnath Temple is located on the..... coast of Gujarat, India.
(a) western
(b) southern
(c) northen
(d) east

10. Which was The first capital of Gujarat?
(a) Gadhinagar
(b) Ahmedabad
(c) Vadodara
(d) Surat

11. Which one  is the biggest river of Gujarat?
(a) Tapi
(b) Narmada
(c) Sabarmati
(d) Mahi

12. When The Gir Forest National Park and Wildlife Sanctuary of Gujrat was Established?
(a) 1965
(b) 1966
(c) 1967
(d) 1968

13. Which  food  is common in Gujarat state of India?
(a) Pav-Bhaji
(b) Khaman
(c) Prantha
(d) Dhokala

14.  Surat city of Gujrat is situated on the left bank of ..... River.
(a) Tapi
(b) Narmada
(c) Sabarmati
(d) Mahi


15. Rajkot city of Gujrat is situated on banks of .....Rivers.
(a) Narmada
(b) Aji and Nyari
(c) Tapi
(d) Mahi


Answers
1. c
2. b
3. a
4. d
5. a
6. d
7. b
8. c
9. a
10. b
11. c
12. a
13. b
14. a
15. b

Free Online Delhi GK Solved Sample Paper

Free Online Delhi GK Solved Sample Paper
General Knowledge Delhi Model Test Paper
Delhi MCQ Paper with Solved Answers

1. Delhi stands on the bank of .... River in northern India.
(a) Ganga
(b) Satluj
(c) Yamuna
(d) Ravi

2. The name of the city is based on the ...word.
(a) Sanskrit
(b) Hindi/Prakrit
(c) Urdu
(d) Latin

3. According to the Bhavishya Purana...... built a new fort in the modern-day Purana Qila.
(a) Prithviraj Chauhan
(b) Shahjahan
(c) Jai Chandra Rathod
(d) Anangpal III

4. In which Century the first city of Delhi was founded  by Prithviraj Chauhan?
(a) 9th
(b) 10th
(c) 11th
(d) 12th

5. When the New Delhi Railway Station was opened with a single platform at Ajmeri Gate near Paharganj,
(a) 1924
(b) 1925
(c) 1926
(d) 1927

6.  In ...year Delhi was converted into a union territory.
(a) 1956
(b) 1957
(c) 1958
(d) 1959

7. Who constructed the The Red Fort or Lal Qila?
(a) Akbar
(b) Humayu
(c) Babar
(d) Shah Jahan

8. Indira Gandhi International Airport (DEL) is situated in the.......corner of Delhi.
(a) East
(b) Western
(c) Northern
(d) Southern

9. The Jantar Mantar is consists of .... architectural astronomy instruments.
(a) 11
(b) 12
(c) 13
(d) 14

10. Who built The Jantar Mantar in New Delhi?
(a) Maharaja Jai Singh II
(b) Aurangzeb
(c) Shah Jahan
(d) Islam Shah Suri

11. Muhammad Aurangzeb  was the ....  Mughal Emperor who ruled over most of the Indian subcontinent.
(a) Fourth
(b) Fifth
(c) Sixth
(d) Seventh

12.  In which year Red Fort was built in Delhi?
(a) 1636
(b) 1637
(c) 1638
(d) 1639

13.  How many stairs are there in Qutub Minar ?
(a) 376
(b) 377
(c) 378
(d) 379

14. International Mango Festival, held annually in Delhi since .... during early summer.
(a) 1987
(b) 1988
(c) 1989
(d) 1990

15. Who is  presently the Cief minister of Delhi ?
(a) Sushma Swaraj
(b) Sheila Dikshit
(c) Tejendra Khanna
(d) Madan Lal Khurana    

ANSWERS
1. c
2. b
3. a
4. b
5. c
6. a
7. d
8. b
9. c
10. a
11. c
12. c
13. d
14. a
15. b