Friday, October 16, 2015

Free Online Library Science Solved Sample Paper

Free Online Library Science Solved Sample Paper
Library and  Information Science Test

1. Tetestar programme is launched by AT & T in July, 1962.
(a) True
(b) False

2. HyperText - linkway was developed by IBM in the year 1989.
(a) True
(b) False

3. The name of first computerized database, developed by UNESCO is:
(a) DARE
(b) BIOSIS
(c) TRUIP
(d) EDUPLAN

4. Match the following:
(1) DOS                    (a) 1969
(2) UNIX                    (b) 1981
(3) Window- NT          (c) 1998
(4) CDS/ISIS              (d) 1985
Answers:
(a) 1 (a), 2 (b), 3 (c), 4 (d)
(b) 1 (b), 2 (a), 3 (C), 4 (d)
(c) 1 (b), 2 (d), 3 (a), 4 (c)
(d) 1 (a), 2 (b), 3 (d), 4 (c)

5. Co-axial is also known as:
(a) Coox
(b) Crux
(c) Cruck
(d) 0-axial

6. CDS/ISIS - Windows version was came in:
(a) 1992
(b) 1993
(c) 1995
(d) 1996

7. AT & T stands for:
(a) American Telecommunication Training
(b) American Telephone and Telegram
(c) American Telephone and Telegraph
(d) American Telegraph Technology

8. PERT and CPM techniques are used in:
(a) System development
 (b) Flowcharting
(c) System Analysis
(d) All the above

9. In CDS/ISIS help message can be visualized by pressing key.
(a) Fl
(b) F2
(c) F4
(d) F6

10. AT & T is located at:
(a) UK
(b) USA
(c) Italy
(d) Canada

11. UNIX Operating System is developed by Ken Thompson and Bell laboratories in the year 1969.
(a) True
(b) False

12. Under which organization Bell laboratories functions:
(a) INTEL
(b) IBM
(c) AT & T
(d) InfoTech Consultant

13. Abbreviation CEMCA stands for:
(a) Commonwealth Educational Media for China
(b) Commonwealth Educational Media Centre for Asia
(c) Chemical Collection Media Centre
(d) None of the above

14. Byte is a group of 8 bits.
(a) True
(b) False

15. The abbreviation TDCC stands for:
(a) Total Defence Communication Centre
(b) The Defence Development Computing Centre
(c) Training and Development Communication Channel Network
(d) Training and Development Computing Channel

16. Which one is the full form of EMPC:
(a) Electro Mechanical Personal Computer
(b) Personal Computer - Electronic Machine
(c) Electronic Media Programme Computing
(d) Electronic Media Production Centre

17. Universal Automatic Computer was developed by Mauchly and Eckert in 1951.
(a) True
(b) False

18. OLS stands for:
(a) Open learning System
(b) On-line Service
(c) Off-line Service
(d) On-line Search

19. Personal Computer fall in the category of:
(a) Mini Computer
(b) Micro computer
(c) Super Computer
(d) laptop Computer

20. K I  P S means:
(a) Knowledge Information Providing System
(b) Knowledge Information Processing System
(c) Knowledge Information Processing Systems
(d) None of the above

ANSWERS
1. a
2. a
3. a
4. b
4. a
6. d
7. c
8. c
9. a
10. b
11. a
12. c
13. b
14. a
15. c
16. d
17. a
18. a
19. b
20. c

Library & Information Science Objective Questions Ability Test

Library & Information Science Objective Questions Ability Test
Library & Information Science Solved  Test Paper

1. Most friendly computer language is:
(a) PL- 1
(b) COBOL
(c) BASIC
(d) FORTRAN

2. MS-Windows is:
(a) Application Programme
(b) Operating System
(c) Software
(d) Input devices

3. EBCDIC is:
(a) A code for information interchange
(b) A code for information processing
(c) A code for information retrieval
(d) A code for data analysis

4. What does EBCDIC stand for:
(a) E-Book Catalogue Digital Intet Code
(b) Extended Binary Coded Digital Interchange Code
(c) Extended Binary Coded Decimal Interchange Code
(d) None of these

5. DAT stands for:
(a) Digital Auto
(b) Digital Auto Tape
(c) Digital Audio Tape
(d) Digital Audio-Visual Tape

6. MS-Word is a part of:
(a) MS-Windows
(b) MS-DOS
(c) MS-Excel
(d) MS-Office

7. What is Sco-Zenix?
(a) Database
(b) System software
(c) Single user operating system
(d) Multi user operating system

8. What is Internet?
(a) Network of networks
(b) Network of International News
(c) Networks of system
(d) All the above

9. A pre determined section of a record is called:
(a) File
(b) Data
(c) Gateway
(d) Field

10. The first electronic document delivery system is:
(a) UTLAS
(b) OCLC
(c) ADONIS
(d) BLAISE

11. UNIVAC stands for:
(a) Universal Automatic Analog Computer
(b) Universal Automatic Calculation
(c) Universal Analog Computer
(d) Universal Automatic Computer

12. What does ADONIS stand for:
(a) Article Delivery Over National Information System
(b) Article Distribute Over Network Information System
(c) Article Delivery Over Network Information System
(d) Article Delivery On-line Information System

13. Match the following:
(1) NICNET                      (a) 1986
(2) ERNET                        (b) 1988
(3) DELNET                     (c) 1957
(4) CALIBNET                (d) 1977
Answers:
(a) 1 (d), 2 (a), 3 (b), 4 (a)
(b) 1 (a), 2 (C), 3 (b), 4 (d)
(c) 1 (a),2(d),3(C),4(d )
(d) 1(c), 2 (d), 3 (a), 4 (b)

14. Concrete system is an example of visible boundaries
(a) True
(b) False

15. The first commercial computer name is:
(a) ABC
(b) ABACUS
(c) UNIVAC
(d) ENIVAC

16. Page Maker is an example of:
(a) Operating System
(b) Electronic Spread Sheet
(c) Application Software
(d) DTP software

17. What does VOIP stand for:
(a) Visual Output Internet Protocol
(b) Video Output - Input Protocol
(c) Virus Over Internet Protocol
(d) Virus Output Inter Protocol

18. DVD stands for:
(a) Digital Video Drive
(b) Digital Video Disc / Digital Versatile Disc
(c) Digital Video Diskette
(d) Digital Visual Diagram

19.  Match the following:
(1) SIRNET                     (a) 1969
(2) ARPANET                 (b) 1981
(3) DELNET                    (c) 1998
Answers:
(a) 1(b), 2(a), 3(c) 
(b) 1(c), 2(a), 3(b)
(c) 1(a), 2(c), 3(b) 
(d) 1(c), 2(b), 3(a)

20.  Programming is a collection of instruction or commands:
(a) True 
(b) False

ANSWERS
1. c
2. b
3. a
4. c
5. c
6. d
7. d
8. a
9. d
10. c
11. d
12. c
13. a
14.a
15. c
16. d
17. c
18. b
19. b
20. a

Library Science Practice Sample Paper

Library Science Practice Sample Paper
Library & information Science Quiz
1. ComSet stands for:
(a) Computer Setup technique
(b) Computer Set
(c) Communication Satellite Technology
(d) Communication Satellite

2. Abbreviation AGLINET stands for:
(a) American Libraries Network
(b) Agricultural Libraries Network
(c) Agncultural Information Network
(d) American Glass Libraries Network

3. AGLINET is started by:
(a) INSDOC
(b) ATT
(c) AGRIS
(d) ICAR

4. CARIS project is started by:
(a) FAO
(b) ARIC
(c) ICAR
(d) AGRIS

5. What does CARIS stand for:
(a) Current AgricuLtural Research Information System
(b) Current Research Information System
(c) Both (a) and (b)
(d) None of the above

6. ‘Lipi’ is a dedicated word processor developed by CMC:
(a) True
(b) False

7. Who was the former chairman of UGC, first time proposal networking of Libraries of universities and R & D institutions in India.
(a) Prof. Yashpal
(b) S. R. Ranganathan
(c) V. K. R. V. Rao
(d) C. D. Deshmukh

8. BLCMP stands for:
(a) Birmingham Libraries Cooperation Mechanization Project
(b) British Libraries Cooperative Mechanization Project
(c) Bengal. Libraries Cooperative Mechanization Project
(d) Baroda Libraries Cooperative Mechanization Project

9. Cell phone is an example of:
(a) Fiber Optics based Transmission
(b) TCP/IP
(c) Infrared Transmission
(d) Microwave Transmission

10. Machine Translation means:
(a) Convert programming language to machine language
(b) Convert natural language to artificial language
(c) Convert machine language to assembly language
(d) None of the above

11. In EBCDIC, character represent in:
(a) 4 bits
b) 5 bits
(c) 7 bits
(d) 8 bits

12. Flowchart is used in:
(a) System analysis
(b) Computing
(c) Information retrieval
(d) Programming

13. Punch card system was popular in the libraries of countries during:
(a) 1940’s
(b) 1950’s
(c) 1960’s
(d) 1970’s

14. First Disc Operating System was introduced by:
(a) AT&T
(b) IBM
(c) INTEl
(d) INFOTECH

15. System boundaries are also known as:
(a) System (imitations
(b) System setup
(c) System analysis
(d) System network

16. Electronic Document System is based on:
(a) Optical Fiber System
(b) Microwave System
(c) Magnetic Tape
(d) Optical Disc System

17. Which type of computer network needs maximum networking cable:
(a) Mesh Network
(b) Ring Network
(c) Star Network
(d) Bus Network

18. The first satellite communication project in India is:
(a) APPLE
(b) Telestar
(c) ComSet
(d) LV - 4

19. Questionnaire is a technique for collecting data used in System Analysis.
(a) True
(b) False

20. STAIRS stands for:
(a) Information Storage and Retrieval System
(b) Storage and Information Retrieval System
(c) Science and Technology Information Retrieval System
(d) Automatic Information Storage System


ANSWERS
1. d
2. b
3. c
4. d
5. a
6. a
7. a
8. a
9. d
10. b
11. d
12. d
13. b
14. b
15. a
16. d
17. c
18. a
19. a
20. b

Thursday, October 15, 2015

Free Online Library Science Objective Test

Free Online Library Science Objective Test
Library and Information Science Practice Paper
1. MIN ISIS software for Libraries is initiated by:
(a) National Development Research Centre
(b) National Informatics Centre
(c) NISCAIR
(d) IBM

2. DELMS stands for:
(a) Defence Library Microsoft System
(b) Defence Library Management System
(c) DESIDOC Library Management System
(d) DESIDOC Library Microsoft System

3. LibSysis:
(a) An application software
(b) Menu driven software package
(c) A library software
(d) All the above

4. What means WYSIWYG:
(a) Wipro Library System for Windows AppLication
(b) What You See is What You Get
(c) Both (a) and (b)
(d) None of the above

5. ARPANET stands for:
(a) Applied Research Project Agency - network
(b) Advanced Research Project Agency - Network
(c) NASA Project Agency - Network
(d) A Research Project Agency - Network

6. MINISIS software for Library is set up in the year:
(a) 1964-72
(b) 1968-70
(c) 1970-72
(d) 1974-76

7. In computer, DTP stands for:
(a) Digital Transfer Protocol
(b) Direct Transmission Protocol
(c) Desk Top Publishing
(d) Digital Training Programme

8. Who used DTP term first?
(a) Wyre and Rothstein
(b) H. P. Luhn and G.S. Bonn
(c) Paul  Brainord and Apple Machintosh
(d) Allen Kent and H. Lancer

9. What does BONET stand for:
(a) BIOSIS - OCLC Network
(b) BARC Library Network
(c) Bombay Network
(d) Bombay Library Network

10. BONET is developed by:
(a) Planning Commission
(b) CMC
(c) INSDOC
(d) NISSAT

11. CAl is a name of:
(a) Software
(b) Hardware
(c) Programme
(d) Language

12. What is Topology?
(a) A search technique
(b) Structure of networking
(c) Tool of networking
(d) Characteristic of networking

13. Match the folLowing:
(1) SIRNET                   (a) LA(UK)
(2) CARIS                     (b) AGRIS
(3) AGLINET                 (c) INSDOC
(4) JANET                     (d) NISSAT
Answers:
(a) 1 (a), 2 (b), 3 (c), 4 (d)
(b) 1 (d), 2 (a), 3 (b), 4 (C)
(C) I (C), 2 (b), 3 (b), 4 (a)
(d) 1 (a), 2 (b), 3 (b), 4 (a)

14. Gopher is a File Transfer Protocol.
(a) True 
(b) False

15. One of the following is not a programming language:
(a) BASIC 
(b) ASCII
(c) COBOL 
(d) FORTRAN

16. PL/1 is a:
(a) Low Level Language 
b) High Level Language
(c) Computer software 
(d) Machine Language

17. What is programme?
(a) Collection of instructions
(b) Collection of written programmes
(c) Set of written programmes
(d) All  the above

18. A symbolically representing digits and alphabets through a series of bars is known as Bar Code.
(a) True 
(b) False

19. In the context of computer, Virus is:
(a) Language 
(b) Software
(c) Programme 
(d) Hardware

20. Laser Technology is developed in the year:
(a) 1949
(b) 1950
(c) 1956 
(d) 1960


ANSWERS
1. a
2. b
3. d
4. b
5. b
6. d
7. c
8. c
9. d
10. d
11. a
12. b
13. c
14. a
15. b
16. b
17. a
18. a
19. c
20. d

Wednesday, October 14, 2015

Lib. and Information Science Model test Paper

Lib. and Information Science Model test Paper
Library Science  Sample Paper

1. What does  FRESS stand for:
(a) Format Editing System
(b) Format Entry System and Service
(c) File Retrieval and Editing System
(d) File Retrieval Editing System

2. SRC stands for:
(a) Sheet Reference Code
(b) Subject Reference code
(c) Subject Retrieval Catalogue
(d) None of the these

3. ALU and CU are part of:
(a) CPU
(b) CRT
(c) CRD
(d) Keyboard

4. Which one is the full form of Bit:
(a) Bio-technology
(b) Binary Digit
(c) British Information Technology
(d) None of these

5. JANET is the programme of which country:
(a) India
(b) Canada
(c) UK
(d) USA

6. What is PC-AT?
(a) A type of computer system
(b) Programming Language
(c) A system software
(d) A type of network

7. What does MAN stand for:
(a) Madras Network
(b) Metropolitan Area Network
(c) Mumbai Network
(d) Maharashtra Library Network

8. The most popular vendor of online service has been DIALOG.
(a) True
(b) False

9. Abbreviation PC - AT stands for:
(a) Personal Computer - Applied Technology
(b) Personal Computer - Application Technology
(c) Personal Computer - Advanced Technology
(d) Personal Computer - Advanced Technique

10. PROM is:
(a) Output device
(b) Memory
(c) Language
(d) Human bare

11. JANET stands for:
(a) Joint Academic Network
(b) Jail Network
(c) Joint Asian Academic Network
(d) Both (a) and (b)

12. MAN is:
(a) Network Project
(b) Network technique
(c) Structure of networking
(d) Type of networking

13. PC -XT stands for:
(a) PersonaL Computer - Extended Technique
(b) Personal Computer - Extended Technology
(c) Personal Computer - Extended Topology
(d) Personal Computer - Extension Techniques

14. CRT is a part of:
(a) CU
(b) ALU
(c) CPU
(d) VDU

15. Abbreviation WROM stands for:
(a) Write Once Read Many (time)
(b) Write or Read Memory
(c) Write Once Read Once Memory
(d) None of the above

16. What does CRT stand for:
(a) CODATA Referral Technique
(b) Cathode Ray Tube
(c) Control Technique
(d) Control Technology

17. What is DPI?
(a) Digital Programme
(b) Disc Per In charge
(c) Disc per inch
(d) Department Intercom

18. MINISIS is software for:
(a) Computing
(b) Information storage
(c) Library automation
(d) Word processing

19. DELMS project was launched by:
(a) NISCAIR
(b) UNESCO
(c) NISSAT
(d) DESIDOC

20. IRDC is located at:
(a) London
(b) Paris
(c) Canada
(d) Scotland

ANSWERS
1. c
2 .b
3. a
4. b
5. c
6. a
7. b
8. a
9. c
10. b
11. a
12. d
13. b
14. d
15. a
16. b
17. c
18. c
19. d
20. c

Tuesday, October 13, 2015

Solved Lib.& Information Science Test Paper

Solved  Lib.& Information Science Test Paper 
Library and information Science Questions with Answers

1. D-Base is related with:
(a) Keyword
(b) Language
(c) Programming
(d) System Analysis

2. Software means:
(a) Collection of instructions
(b) Collection of programmes
(c) Set of written programmes
(d) All the above

3. Plotter device used for:
(a) Punching Paper Tap
(b) Punching Magnetic Tap
(c) Punching Cards
(d) Punching graphs

4. Abbreviation RAM stands for:
(a) Reference Access Memory
(b) Random Access Memory
(c) Read Only Memory
(d) All the above

5. The fourth phase of communication is:
(a) Written Era
(b) Telecommunication
(c) Printing Era
(d) Mass Media

6. What does NASSCOM stand for:
(a) National Service for Software Companies
(b) National Association of Software and Service Companies
(c) Network Services for Software Companies
(d) None of the above

7. MAITRAYEE software for Libraries is initiated by;
(a) LC, USA
(b) UGC, India
(c) CMC, India
(d) Government of India

8. SANJAY software was developed by:
(a) INFLIBNET
(b) NISSAT
(c) DESIDOC
(d) INSDOC

9. MAITRAYEE software is developed by;
(a) ADINET
(b) CALIBNET
(c) SIRNET
(d) DELNET

10. The third phase of communication is:
(a) Printing Era
(b) Written Era
(c) Telecommunication
(d) None of these

11. Linkway Hypertext system was developed by:
(a) AVIS Laboratories
(b) IBM
(c) Softlink
(d) Microcosm

12. Gutenberg was related to:
(a) Verbal Era
(b) Written Era
(c) Printing Era
(d) Telecommunication Era

13. STP stands for:
(a) Shielded Twisted Pair
(b) Shielded Twisted Protocol
(c) Shielded Tele Provision
(d) Shielded Tele-twisted Pair

14. Linkway system was established in the year;
(a) 1975
(b) 1976
(c) 1987
(d) 1989

15. UTP stands for:
(a) Unshielded Twisted Provision
(b) Unshielded Twisted Pair
(c) Unshielded Transfer Protocol
(d) Unshielded Twisted Protocol

16. Match the following:
(1) DELNET                       (a) Madras
(2) ADINET                        (b) New DeLhi
(3) MALIBNET                   (c) Bombay
(4) BONET                        (d) Ahmedabad
Answers:
(a) 1(b), 2(d), 3 (a),4(c)
(b) 1 (b), 2 (a), 3 (c), 4 (d)
(c) I (b),2(a),3(d),4(c)
(d) 1 (b), 2 (C), 3 (a), 4 (c)

17. Who gave concept of Technological Gatekeepers?
(a) Diana Crane 
(b) Carolyn M Hall
(c) L. W. Harrowded 
(d) Allen Kent

18. Who was demonstrated the process of Microphotography:
(a) Howard Read 
(b) M. Taube
(c) B. Dancer 
(d) Frank Shepard

19. What does CU stand for:
(a) Computer Unions 
(b) Computing Unit
(c) Computer Unit 
(d) Control Unit

20. Byte stands for:
(a) Binary Eight Digit
(b) Binary Digit
(c) Both (a) and (b)
(d) None of these

ANSWERS
1. c
2. b
3. d
4. b
5. b
6. b
7. c
8. d
9. b
10. a
11. b
12. c
13. a
14. d
15. b
16. a
17.  d
18. c
19. d
20. a

Monday, October 12, 2015

Free Online Library & Information Science Solved Paper

Free Online Library & Information Science Solved Paper
Library Science Questions with Answers

1. MEDLARS is initiated by:
(a) NLM, USA
(b) OCLC, Ohio
(c) WLN, Washington
(d) LA, UK

2. MEDLARS stands for:
(a) Medical Literature Analysis Retrieval System
(b) Medical Literature Analysis and Retrieval System
(c) Medical Literature Analysis Service
(d) None of the above

3. The frequency of ‘Advances in Computer’ is:
(a) Monthly
(b) Quarterly
(c) Annual
(d) Fortnightly

4. MEDL4RS was set up in USA in the year:
(a) 1959
(b) 1964
(c) 1979
(d) 1984

5. What does ASCII stand for:
(a) Asian Code for Information Interchange
(b) Canada Code for Information Interchange
(c) American Standard Code for Information Interchange
(d) None of these

6. Which one is the full form of CPM:
(a) Computing Path Method
(b) Critical Path Method
(C) Critical Programme Method
(d) Catalogue Path Method

7. Abbreviation PERT stands for:
(a) Programme Evolution Review Technology
(b) Programme Evolution Review Technique
(c) Programme Evolution Re-print Technology
(d) Programme Evolution Re-print Technology

8. PCS means:
(a) Programme Control System
(b) Project Control
(c) Project Control System
(d) Personal Computer System

9. Detpy method is used in:
(a) Performance appraisal
(b) Job evolution
(c) Palmistry
(d) For casting Trends

10. ISBN was developed in the year:
(a) 1971
b) 1977
(c) 1979
(d) 1986

11. CCL stands for:
(a) Common Command Language
(b) Computer Control Language
(c) Critical Command Language
(d) Computing Command Language

12. RENNIC is meant to offer network services to research, education and medical institutions in India:
(a) True
(b) False

13. Microchip is initiated by:
(a) IBM
(b) Belt Laboratories
(c) AVIS
(d) INTEL

14. System software means:
(a) Collection of programmes
(b) Set of programmes
(c) Collection of instruction
(d) None of the above

15. CHECKMATE software is made for:
(a) Circulation Control in a library
(b) Data Analysis
(c) Serial Control in a Library
(d) Referral service

16. Another name of Floppy Disc is:
(a) Magnetic tap
(b) Magnetic disc
(c) Cassette tap
(d) Diskette

17. Face to face conversation is an example of:
(a) Instant Communication
(b) Infrared Communication
(c) ProtocoL Communication
(d) Distance Communication

18. Bar-code Labels are used in:
(a) Reference
(b) Serial Control System
(c) Circulation System
(d) Acquisition System

19. CentraL Processing Unit (CPU) is:
(a) Heart of Micro Computer
(b) Software
(c) Information Retrieval Technique
(d) Data Collection Method

20. Telestar project is initiated by:
(a) AT & T
(b) ET & T
(c) IBM
(d) Bell Laboratories


ANSWERS
1. a
2. b
3. c
4. b
5. c
6. b
7. b
8. c
9. c
10. a
11. a
12. a
13. d
14. b
15. c
16. d
17. a
18. c
19. a
20. a

Saturday, October 10, 2015

Library Science Objective Ability Test

 Library Science Objective Ability Test
Library and Information Science MCQ Paper

1. DVD-ROM was introduced in the year:
(a) 1997
(b) 1998
(c) 2001
(d) 2002

2. PLEXUS is an expert system developed by University of  Glasgow.
(a) True
(b) False

3. The author of ‘Multimedia Madness’ is:
(a) B. Atkinson
(b) M. Goodwin
(c) R. Wodaski
(d) V. Bush

4. UTLAS project is initiated by:
(a) UniversitY of Pune
(b) University of Colombia
(c) University of Toronto
(d) University of Delhi

5. Match the following:
(1) ARPANET     (a) Govt. of India
(2) SIRNET         (b) U. S. Department
(3) NICNET         (c) INSDOC

Answers:
(a) I (a), 2 (c), 3 (b)
(b) I (b), 2 (c), 3 (a)
(c) 1 (b), 2 (a), 3 (c)
(d) 1 (c), 2(b), 3 (a)

6. MEDLARS aim at catering information need of:
(a) Science
(b) AnthropologY
(c) Anatomy
(d) Medical Science

7. ‘Advances in Computer’ is Published by:
(a) R. R. Broker
(b) Macmillan
(c) H. W. Wito
(d) Academic Press, New York

8. The first edition ‘Advances in Computer’ was published in the year:
(a) 1960
(b) 1965
(c) 1969
(d) 1975

9. What is ASCIl:
(a) A code for information interchange
(b) A code for information retrieval
(C) A code for information service
(d) A code for data interchange

10. MiS stands for:
(a) Management Information System
(b) Management Information Service
(C) Management Information Search
(d) Master of Information Science

11. CPM technique is developed by:
(a) Koontz
(b) R. N. Anthony
(c) Smith D.
(d) Du Pont

12. UNIMARC is initiated by:
(a) IFLA
(b) UNESCO
(C) NIC
(d) ET&T

13. What does UNIMARC stand for:
(a) Universal Machine Readable Catalogue
(b) United Nation International MARC
(C) United Nation - Machine Readable Catalogue
(d) Universal Machine Retrieval Catalogue

14. ISBD is initiated by:
(a) OCLC
(b) IFLA
(c) UNIDO
(d) ANSI.

15. ISBD (M) stands for:
(a) Indian Standard for Book Description (Monograph)
(b) Indian Standard for Book Description (MARC)
(c) InternationaL Standard in Bibliographic Description (Monograph)
(d) International Standard for MARC

16. Word ‘Computer’ Derived from:
(a) French
(b) Latin
(c) Greek
(d) None of the above

17. Digital Libraries provide to access to digital information collections
(a) True
(b) False

18. Hotbed is a popular search engine in the Internet.
(a) True
(b) False

19. LOCAS means:
(a) Local Catalogue System
(b) On-line Catalogue System
(c) Off-line CataLogue System
(d) Local Catalogue Service

20. What does ADRS stand for:
(a) Automatic Document Request Service
(b) Automatic Data Reference System
(c) A Document Request Service
(d) None of the above


ANSWERS
1.b
2.b
3.c
4.c
5.b
6.d
7.d
8.a
9.a
10.a
11.d
12.a
13.a
14.b
15.c
16.b
17.a
18.a
19.d
20.a

Thursday, October 8, 2015

Library & Information Science Solved MCQ Paper

Library & Information Science Solved MCQ Paper
Objective Test for Library & Information Science

1.  What does LibSys stand for:
(a) Library System
(b) Library Services
(c) Library Book Service
(d) None of the above

2. Who launched theLibSys software for Libraries in India:
(a) UGC
(b) NISSAT
(c) NICTAS
(d) NIC and Infotech Consultant

3. Abbreviation ENVIS stands for:
(a) Environmental Information Service
(b) Environmental Information System
(c) Environmental Network Information System
(d) Environmental Network Retrieval System

4. What does ADONIS stand for:
(a) Article Delivery Over Network Information Service
(b) Article Delivery Over Network Information System
(C) Article Delivery On-line Information System
(d) Advanced Network Information System

5. NICNET project (India) is sported by Government of India.
(a) True
(b) False

6. Under which organization NICNET functions:
(a) INSDOC
(b) CSIR
(c) Govt. of India
(d) Human Resources Development

7. CCF - II edition started in the year:
(a) 1984
(b) 1988
(c) 1989
(d) 1994

8. CDS/ISIS software for libraries was written in:
(a) BASIC 
(b) COBOL
(c) PASCAL 
(d) PL-1

9. CDS/ISIS software for Libraries was developed by:
(a) UNESCO
(b) UNIDO
(c) UTLAS
(d) UGC

10. UNIX is a/an:
(a) Operating System
(b) Single user Operating System
(c) Multi user Operating System
(d) Network

11. Micro Computers were introduced in the year:
(a) 1980
(b) 1985
(C) 1988
(d) 1989

12. ENVIS is situated at:
(a) New Jersey
 (b) Nest West
(c) New Delhi
(d) New York

13. ISDS stand for:
(a) International SeriaL Data System
(b) International Standard Data System
(C) International Standard Data Service
(d) International Serials Data Service

67. What does ERNET stand for:
(a) Education and Research Network
(b) Electronic Research Network
(c) E-Research Network
(d) Educator, Research Network

14. INFLIBNET was developed in the year:
(a) 1976
(b) 1984
(c) 1985
(d) 1986

15. Abbreviation NICNET stands for:
(a) National Information Centre - Network
(b) National Informatics Centre - Network
(Cc New Delhi Information Centre - Network
(d) New Information Chat - Network

16. MARC II was introduced in the year:
(a) 1967
(b) 1968
(c) 1969
(d) 1971

17. DIALOGE On-Line service was started in 1970.
(a) True
(b) False

18. Abbreviation UUNET stands for:
(a) UK University Network
(b) Unix User Network
(c) University User Network
(d) USA University Network

19. TLMS stands for:
(a) Total Library Management System
(b) Library Management System, Thailand
(c) Thailand Library Management Software
(d) Tata Library Management Service

20. Digital Video Disc (DVD) was introduced in:
(a) 1988
(b) 1992
(c) 1995
(d) 1997


ANSWERS
1. a
2. d
3. b
4. b
5. a
6. c
7. b
8. c
9. a
10. c
11.a
12. c
13. a
14. d
15. b
16. a
17. a
18.c
19. a
20. d