Wednesday, September 30, 2015

Library Science Practice Sample Paper

Library Science Practice Sample Paper
Lib. & Information Science Quiz

1. National Centre for Supercomputing Application is also known as:
(a) NACSA
(b) NCSA
(c) NCSUA
(d) All the above

2. Abbreviation NATIS stands for:
(a) National Information Service
(b) National Information System
(c) National Informatics Service
(d) None of the above

3. On-Line Computer Library Centre is situated at:
(a) Dublin, Ohio
(b) NewYork
(C) Washington
(d) North Carolina

4. CPM technique is used jointly to plan and control the process of long term projects in Library and
Information Centre.
(a) True
(b) False

5. CSIR was setup in the year:
(a) 1923
(b) 1932
(c) 1937
(d) 1942

6. CCF - 1st edition was came in the year:
(a) 1974
(b) 1984
(c) 1985
(d) 1988


7. What does ISBD stand for:
(a) Indian Standard Book Description
(b) Indian Standard for Bibliographical Description
(c) International Standard for Bibliographical Description
(d) International Standard Book Description


8. SOUL software for libraries is developed by:
(a) NISCAIR
(b) Softlink
(c) INFLIBNET
(d) JNU

9. TECHNONET is Located at:
(a) Ethopia
(b) Canada
(c) Brazil
(d) Singapore

10. Patent Information System is situated at:
(a) Chennai
(b) Kolkata
(c) New Delhi
(d) Nagpur

11. In which year Education and Research Network was setup in India:
(a) 1985
(b) 1987
(c) 1986
(d) 1988

12. The year of establishment of CALIBNET is:
(a) 1985
(b) 1986
(c) 1987
(d) 1988

13. EURONET is related to Europe.
(a) True
(b) False

14. INFLIBNET stands for:
(a) Information Library Book Network
(b) Indian Information Library Network
(c) Information and Library Network
(d) Indian Library Network

15. Internet is an example of public network.
(a) True
(b) False

16. PIS means:
(a) Personal Information Service
(b) Patent Information System
(c) Patent Information Service
(d) Project Information System

17. Under which organization ERNET functions:
(a) Department of Electronics
(b) Human Resources Development
(c) Department of Education
(d) Planning Commission

18. Abbreviation CALIBNET stands for:
(a) Calicut Library Network
(b) Calcutta Library Network
(c) Cambridge Library Network
(d) Canada Library Network

19. Information and Library Network Centre is located at:
(a) Ambala
(b) NOIDA
(c) Allahabad
(d) Ahmadabad

20. UGC (India) is developed a Library network:
(a) ERNET
(b) INFLIBNET
(c) SIRNET
(d) NICNET

21. NICNET was established by Govt. of India in the year:
(a) 1967
(b) 1973
(c) 1977
(d) 1979

22 ENVIS is:
(a) Discipline Oriented Information System
(b) Problem Oriented Information System
(c) Mission Oriented Information System
(d) None of the above

23.  LSEase software for Libraries is developed by:
(a) AMU
(b) BHU
(c) Libsys Cooperation
(d) INFLIBNET

24 Abbreviation SOUL stands for:
(a) Software for Universities Libraries
(b) Software for University Libraries
(C) Software for University Laboratory
(d) Software for University Laboratories

25.  The authorized distributor for CDS/ISIS software for Libraries in India is:
(a) NISCAIR
 (b) NCST
(C) NISSAT
(d) NIC

ANSWERS
1. b
2. b
3. a
4. a
5. d
6. b
7. c
8. c
9. d
10. d
11. c
12. b
13. a
14. c
15. a
16. b
17. a
18. b
19. d
20. b
21. c
22. c
23.c
24. a
25.c

Thursday, September 24, 2015

Lib. & Information Science Solved Test

Lib. & Information Science Solved Test
 Library & Information Science Test paper

1. APtNESS Project is related to:
(a) New York
(b) New Delhi
(C) Paris
(d) London

2. Abbreviation DEVSIS stands for:
(a) Direct Education System for Science
(b) Defence Science Information System
(c) Development Scientific Information System
(d) Defence System for Information Sciences

3. RECON On-line technique is related to:
(a) OCLC
 (b) NASA, USA
(c) ARPANET
(d) BLAISE, UK

4. X modem was developed by:
(a) H. Aiken 
(b) Chuck Forsberg
(c) H. Hollerith 
(d) Word Chirstionsen

5. Earlier name of OCLC is:
(a) Ohio Computer Library Centre
(b) Ohio College Library Centre
(c) On-Line Computer Library Centre
(d) On-Line College Library Centre

6. MNP stands for:
(a) Micro Networking Protocol
(b) Microsoft Networking Protocol
(c) Microcom Networking Protocol
(d) Multi Media Network Programmes

7. UNIX is an example of:
(a) System software
(b) Operating System
(c) Hardware 
(d) Database

8. The Internet is a world-wide network of computer networks.
(a) True
(b) False

9. The first ‘Data Network’ was setup at Spain in:
(a) 1971 
(b) 1979
(c) 1984 
(d) 1987

10. Under which organization NATIS functions:
(a) UGC 
(b) NISCAIR
(c) Department of Science & Technology
(d) NISSAT

11. On-Line Computer Library Centre is also known as:
(a) Onclib 
(b) OCLC
(c) OCLIC
(d) None of these

12. The year of establishment of OCLC is:
(a) 1967
(b) 1971
(c) 1973 
(d) 1975

13. Abbreviation CCF(F) stands for:
(a) Common Communication Formate (Fields)
(b) Common Communication Formate (Factual)
(c) Common Communication Formate (Foundation)
(d) Common Communication Formate (File)

14. OPAC stands for:
(a) Ohio Public Access Catalogue
(b) On-line Public Access Catalogue
(c) Optical Access Catalogue
(d) Off-Line Public Access Catalogue

15. Windows - NT software was designed by Microsoft Cooperation.
(a) True
(b) False

16. Abbreviation RECON stands for:
(a) Record Network
(b) Retrieve Console
(c) REmot Console 
(d) Research Continue

17. What does MIF stand for:
(a) MARC International Formate
(b) MARC Indian Formate
(c) Machine Information Facilities
(d) Mobile, Fax

18. Y modem was developed by:
(a) Howrd Aiken 
(b) Chuck Forsberg
(c) Word Chirstiansen 
(d) Herman Hollenth

19. Who deveLoped Microcom Networking Protocol ?
(a) Microcom Cooperation
(b) Microsoft Co-operation
(c) Softlink
(d) CMC

20. UNIX Operating System is written in:
(a) PL-I 
(b) PASCAL
(c) C high Level Language
(d) BASIC


ANSWERS
1. c
2.b
3. b
4.d
5. b
6. c
7. b
8. a
9. a
10. c
11. b
12. a 
13. b
14. b
15. a
16. c
17. a
18. b 
19. a
20. c

Saturday, September 19, 2015

Free Online Library and Information Science Paper



Free Online Library and Information Science Paper
Solved Library Science Questions

1. MANLIBNET stands for:
(a) Madras Library Network
(b) Management Library Network
(c) Marigalore Library Network
(d) Mangoliya Network for Libraries

2. Alight pen is a/an:
(a) Optical Scanner
 (b) Magnetic ink
(c) Pointing Device
(d) None of the above

3. From which of the following words, the word Catalogue is made:
(a) Katatogos
(b) Katalogus
(c) Catalogus
(d) Catalogos

4. Who is the publisher of Encyclopedia of Library and Information Science?
(a) Grolier
(b) Mc Graw Hill.
(c) Marcel Dekker
(d) R. R. Browker

5. ISBN has been accepted as official international standard in:
(a) 1949
(b) 1959
(c) 1965
(d) 1969

6. Who devised first bibliographic classification scheme:
(a) Bliss.
(b) Harris
(c) Bacon
(d) Gesner

7. The Barcode Technology was introduced in Library and Librarianship in 1972, when Kentish town               branch of COMDEN Public Library began Plessey Light System for reading the printed code.
(a) True
 (b) False 

8. What does APINESS stand for:
(a) ARPANET services in Social Sciences
(b) Asia Pacific Information Network in Social Sciences
(C) American Pilot Network in Sciences
(d) Asian Pilot Project Information Network in Sciences

9. Abbreviation WWW stands for:
(a) World Wild Web
 (b) Window Web World
(c) Wild Web Work
(d) World Wild Work

10. The year of establishment of WWW is:
(a) 1989
 (b) 1992
(C) 1993
 (d) 1994

11. CERN is situated at:
(a) Washington
(b) London
(c) Switzerland
(d) New York

12. Abbreviation URL stands for:
(a) Uniform Resource Locater
(b) Unique Resource Language
(C) Uniform Resource Language
(d) UNESCO Research Laboratories

13. Abbreviation URL stands for:
(a) Uniform Resource Locater
(b) Unique Resource Language
(C) Uniform Resource Language
(d) UNESCO Research Laboratories

14. Abbreviation HTTP stands for:
(a) High Transfer Transmission Protocol
(b) Hyper Text Telecommunication Protocol
(c) Hyper Text Transmission Protocol
(d) Hyper Text Transfer Protocol

15. A database is nothing more than a computer-based record keeping system.
(a) True
 (b) False

16. RECON is a/an:
(a) Record retrievaL services
(b) ReferraL service
(C) Off-Line service
(d) On-Line service

17. World Wild Web is initiated by:
(a) IBM
(b) NCST
(c) ARPANET
(d) CERN

18.. Telex is like teleprinter.
(a) True
(b) False

19. The word ‘Hypertext’ was coined first in 1965 byT. H.Nelson.
(a) True
(b) FaLse

20. HTML stands for:
(a) Hypertext Mark Location
(b) Hypertext Markup Language
(C) Hypertext Machine Language
(d) Hypertext Mark Language


 ANSWERS
1. b
2. c
3. b
4. c
5. d
6. d
7. a
8. b
9.a
10. b
11. c
13. a
14. d
15. a
16. d
17. d
18. a
19. a
20. b

Wednesday, September 16, 2015

Free Online Library Science Questions with Answers

Free Online Library Science Questions with Answers
Library Science Practice Test Paper
1.. The basic elements of communication process are the source, message and the receiver.
(a) True
(b) False

2. Budget is a
(a) Financial Method
 (b) Mechanical Method
(c) Control Device
 (d) All the above

3. ‘Functional elements of management’ are known as:
(a) POSTCORD
(b) POASDCARB
(c) PASDCARB
 (d) POSDCORB

4. ‘Esprit de crops’ implies:
(a) Unit of command
(b) Clarity of works
(c) Avoiding of chaos
(d) Rewards to employees

5. MEDLARS - II started in:
(a) 1972
(b) 1975
(c) 1980
(d) 1982

6.. DDC - 21st edition was published in:
(a) JuLy, 1996
(b) July, 1998
(c) June, 1997
 (d) June, 1998

7. Mark the odd in respect to Library Legislation :
(a) Pondicherry
(b) Delhi
(C) Goa
(d) Haryana

8. Which is the national Library of U. K.?
(a) The British Library
(b) British Museum
(C) London Public Library
(d) British National Library

9. Which of the following public Libraries act was passed in the year 2002:
(a) Mizoram
(b) Goa
(C) Delhi
(d) Uttar Pradesh

10. The Association for Information Management was formerly known as:
(a) IASLIC
 (b) ASLIB
(C) SLA
(d) None of these

11. Who is specialist of Information Economics?
(a) Lamberton
 (b) C. G. Jung
(c) S. C. Bradford
 (d) Derek de Solla Price

12. Which of the five Laws implies weeding of books by Libraries?
(a) Second Law
(b) Third Law
(c) Fifth Law
(d) All the above

13. The first President of IASLIC was:
(a) Dr. R. Chandra
(b) Dr. S. L. Hora
(C) Dr. Chattopadhyaya
(d) Dr. S. R. Ranganathan

14. The alphabet used in Colon Classification- 7th edition to indicate partial comprehension (agglomeration):
(a) T
(b) Z
(c) W
(d)  P

15. H. E .Bliss was born in the year:
(a) 1817
(b) 1847
(C) 1867
(d) 1870

16. Which of the following is an Indian Network?
(a) ADINET
 (b) OPENNET
(C) MALIBNET
(d) All of the above

17. Who is generally the chairperson of the University Library Committee?
(a) Librarian
(b) Pre-Vice Chancellor
(c) Vice- Chancellor
(d) Registrar

18. Which Laws of Library science indicates that the documents of the Library should be brought to the notice of users:
(a) First Law
(b) Second law
(C) Third Law
 (d) Fifth Law

19. British Library Act was enacted in U. K. in the year;
(a) 1948
 (b) 1962
(c) 1968
(d) 1972

20. ‘No Library is self sufficient in terms of its resources to meet the needs of its users’ this statement leads libraries towards:
(a) Formation of Library Committees
(b) Library Cooperation and Resource Sharing
(c) Enactment of Library legislation
(d) Need for Management

21. ‘Book Bank’ scheme of UGC was introduced in:
(a) 1959-1961
(b) 1961-1963
(c) 1963-1964
(d) 1963-1965

22. A professional Association should primarily:
(a) Work for the development of its members
(b) Serve as an employment office
(C) Function as a Trade Union
(d) Undertake professional techniques

23. Special Libraries Association (USA) was founded in:
(a) 1905
(b) 1907
(c) 1909
 (d) 1915

24. APINESS is:
(a) NISSAT Project
(b) ARPANET Project
(c) UNESCO Project

25. VIDIOTEXT system was developed by :
(a) Microsoft
(b) AT & T
(c) IBM
(d) CCITT & ITU

ANSWERS
!. a
2. a
3. d
4. a
5. b
6. a
7. b
8. a
9.a
10. b
11. a
12. c
13. b
14. b
15. d
16. d
17. c
18. c
19. d
20. d
21. c
22. a
23. c
24. b
25. d

Tuesday, September 15, 2015

Library and Information Science Objective Ability Test

Library and Information Science Objective Ability Test 
Practice  Paper Lib. & Information Science 
1. Who coined the term ‘Initiation of readers’ first:
(a) E. J. Coates 

(b) C. A. Cutter
(c) Melvil Dewey 
(d) S. R. Ranganathan 

2. Seymour Lubetzky is related with his contributions in the field of:
(a) Management

 (b) Reference service
(c) Cataloging 

(d) Documentation 

3. Minimum, Midding and Maximum theories of reference service are given by:
(a) Samuel Rothstein 
(b) James I. Wyre
(c) Richard J. Beeler 

(d) S. C. Bradford 


4. Who used the word ‘Bibliography’ first?
(a) A. Brownson
(b) Calvin Moores 

(c) Helen Brownson
(d) Louis Jacob de Saint Charles 

5. Who used the word ‘Thesaurus’ first in 1957:
(a) J. D. Brown
 
(b) H. Brownson
(c) Dr. Ranganathan 
(d) Neena E. Browne 
6. Which name was given to Book Mobiles by Dr. S. R. Ranganathan? 
(a) Book Mobile 
(b) Mobile Bus 
(c)  Librachine
 (d) Mobile information
7. Old and frogile books can be preserved by:
(a) Microfilming
(b) Digitising 
(c) Re-Binding
(d) All  the above 
     
8. HRM stands for: 
(a) Human Regional Management 
(b) Human Resources Management 
(c) Human Research Management 
(d) None of the above
9. Which of the following is not a national library?
 (a)Bibliotheque Nationale
(b) Smith Sonion Institute
(c) British Library
(d) Library of congress 
10. Time is very important factor between which of the following:
(a) Reference & referral services
(b) Short range & long range reference services
(c) CAS & SDI services
(d) Indexing & Abstracting services

11. In which university Library of India, the post of reference librarian was first created:
(a) A. M. U.
(b) B.H. U.
(c) Delhi
(d) Madras

12. STPI (Software Technology Parks of India) is a society established by the Ministry of Information        Technology, Government of India in the year 1991.
(a) True
 (b) False

13. Abbreviation ISO stands for:
(a) Indian Standards Organization
(b) International Standards Organization
(c) International Organization for Standardization
(d) None of the above

14. Index Translationum is a big information source and bibliography of translated books published by UNESCO.
(a) True
(b) False

15. National Information Centre on Management (NICMAN) is established by:
(a) NIC
(b) NASSDOC
(c) RRRLF
(d) NISSAT

16. Who started Reference Service in India for the first time?
(a) W. A. Borden
(b) A.D. Dickinson
(c) S. R. Ranganathan
(d) B.S. Kesavan

17. British Council Library and American Centre Library come under the category of:
(a) Public Library
(b) Special Library
(c) Embassy Library
(d) Foreign Library

18. What does INPADOC stands for:
(a) Indian National Patents Documentation centre
(b) International Patents Documentation centre
(c) Indo-Pak Documentation centre
(d) Indian Patents Documentation centre

19. 22nd May is the date of birth of:
(a) S. Radhakrishanan
(b) P N. Kauta
(C) Raja Rammohan Ray
(d) S. R. Ranganathan

20.NICMAN was established by NISSAT at:
(a) Pune
(b) New Delhi
(c) Ahmedabad
(d) Kolkata 
       
 Answers
1.d
2. c
3. a
4. d
5. b
6. c
7.d
8. b
9. b
10. b
11. d
12. a
13.c
14 a
15. d
16. c
17. a
18. a
19. c
20. c