Friday, August 28, 2015

Library & Information Science Objective Question Paper

Library & Information Science Objective Question Paper
Ability  Test  Paper of  Library & Information Science

1. IASLIC (Indian Association of Special Libraries and Information Center) is co-operating with :
(a) INIS
(b) UNISIST
(c) NISSAT
(d) All the above

2. Credit goes to scientific policy resolution to :
(a) Jawaharlal Nehru
(b) Maulana Azad
(c) Sardar Patel
(d) Santi Swaroop Bhatnagar

3. Name the Indian institution offering Library and Information Science education for special libraries :
(a) NISCAIR, NewDelhi
(b) DRTC, Bengaluru
(c) Both a and b
(d) None of the above

4. Mobile library is a kind of :
(a) Public library
(b) Extension service
(c)  Small library
(d) Moving library

5. The Imperial library was founded by :
(a) Queen Elizabeth-II
(b) Lord Mount Batten
(c) Both a and b
(d) None of the above

6. When the Library education  was started by two Americans in the state of Baroda and Punjab of India.
(a) 1911 and 1915
(b) 1912 and 1916
(c) 1911 and 1917
(d) 1913 and 1915

7. Dr. S.R. Ranganathan was the president of ILA for period of :
(a) 1944-53
(b) 1945-54
(c) 1947-56
(d) 1948-57

8. The oldest and largest library association in the world is :
(a)  LA
(b) ILA
(c) ALA
(d) SLA

9. KWIC indexing was devised by :
(a) D. Austin
(b) H.P. Luhn
(c) O.H. Kaiser
(d) C.W. Cleverdon

10. Dr. Ranganathan was the member of the cooperation committee of India with UNESCO during the period of :
(a) 1945-55
(b) 1947-57
(c) 1948-58
(d) 1949-54

11. Which of the following service are provided through indexing and abstracting ?
(a) Referral service
(b) SDI service
(c)  Retrospective information service
(d) Document delivery service

12. ISO 2709 exchange format specific :
(a) A three-part record structure
(b) The size of the magnetic tape 
(c) The tag to be used
(d) All of the above

13. In which year Dr. S.R. Ranganathan was appointed as National Research Professor in Library science in India ?
(a)  1962
(b) 1963
(c) 1964
(d) 1965

14. Which one of the following is not a part of the MARC record structure ?
(a) Directory
(b) Record terminator
(c) Leader
(d) Check digit

15. the slogan 'Right book to the right reader at the right time' was given by :
(a) J.F.K. Drury
(b) S.R. Ranganathan
(c) S.S. Green
(d) D.M. Noris

16. Dr. Ranganathan started the designing of Colon Classification in the year :
(a) 1924
(b) 1927
(c) 1929
(d) 1933

17. 'Ranganathan as to Library Science as Einstein is to Physics' who passed this remark about
      Ranganathan :
(a) Pandey S.K.Sharma
(b) J.S.Sharma
(c) E.Garfield
(d) Krishna Rao

18. Under which category of source of information Pamphlets are occur :
(a) Primary
(b) Secondary
(c) Tertiary
(d) Reference

19. When did Punjab University start the publication of the periodical 'Modern Librarian" ?
(a) 1900
(b) 1910
(c) 1920
(d) 1930

20. Who coined the term'Initiation of readers' first :
(a) Melvil Dewey
(b) S.R.Ranganathan
(c) C.A.Cutter
(d) E.J.Coates

ANSWERS
1. c
2. a
3. c
4. b
5. d
6. a
7. a
8. c
9. b
10. c
11.c
12.c
13. d
14. b
15.a
16.a
17. c
18. c
19. d
20. b


Thursday, August 27, 2015

CBSE Class VIII Science MCQ Paper

CBSE Class VIII Science MCQ Paper
MCQ Test for CBSE Class VIII

1. Who discovered the cell ?
(a) Robert Brown
(b) Robert Hooke
(c) M J Schleiden
(d) T Schwann

2. Which of the following reproduces by splitting into two ?
(a) Amoeba
(b) Mosquito
(c) Hydra
(d) Frog

3. Which type of sex chromosomes is present in a female  ?
(a) XY
(b) XX
(c) YY
(d) none of these

4. Which of these can cause Acid Rain ?
(a) Nitrogen 
(b) Corbon dioxide
(c) Sulphur dioxide
(d) Carbon monoxide

5.The audible range frequency of human being is 
(a) 20-20000 Hz
(b) 200-2000 Hz
(c) 20-23000 Hz
(d) 220- 20000 Hz

6. A group of few stars that appear to be close together in the sky when viewed from the earth 
(a) Galaxy
(b) Solar system
(c) Constellation
(d) Meteorites

7. Which of the following is not a conductor of electricity ?
(a) Salt water
(b) Tape water 
(c) Lime juice
(d) Petrol

8. Which one these controls the amount of light entering the eye ?
(a) Concave lenses
(b) Pupil
(c) Glass slabs
(d) Prism

9. Which of these is control center of the cell ?
(a) Golgi bodies
(b) Cytoplasm
(c) Nucleus
(d) Mitochondria

10. Which of these is called the master gland ?
(a) Thyroid gland
(b) Pituitary gland
(c) Holocrine gland
(d) Apocrine gland

11. The large number of rocks that lie between the orbitals of Mars and Jupiter are called 
(a) Comets
(b) Meteorites
(c) Asteroids
(d) Meteors

12. To test if a body is charged or not you will use 
(a) Positively charged body
(b) Negatively charged body
(c) Another uncharged body
(d) A positively and a negatively charged body

13. Which of these metals will you electroplate on iron to protect it from rusting and to make it shine 
(a) Gold
(b) Zinc
(c) Copper
(d) Chromium

14. If a person is suffering from hypermetropia, which object is she/he most likely to see blurred ?
(a) Object 10 m away
(b) Object 25 cm away
(c) Object 100 m away 
(d) Object at infinity

15. If the angle between the mirror and the incident ray is 30 degree, the angle of  reflection is
(a) 15 degree
(b) 30 degree
(c) 60 degree
(d) 90 degree

16. Which is the largest bone in our body ?
(a) Humor 
(b)  Femur
(c) Spinal cord
(d) Ulna

17. Which instrument is used to detect presence and magnitude of electric charge on a body ?
(a) Electroscope
(b) Hygrometer
(c) Anemometer
(d) Speedometer

18. who discovered the phenomenon of Electromagnetic Induction, diamagnetism and electrolysis ?
(a) Newton
(b) Michael Faraday
(c) William Thomson
(d) William Gilbert

19. ....is the science of vegetable growing, dealing with the culture of non-woody plants for food. 
(a) Ecology
(b) Geology
(c) Olerioculture
(d) Hydrology

20. ....is a natural science which is the study of celestial objects ( stars, galaxy, moon,planet comet,asteroids )
(a) Cosmology
(b) Astronomy
(c) Telepathy
(d) Radiology


ANSWERS
1. b
2. a
3. b
4. c
5. a
6. c
7. d
8. b
9.c
10. b
11.c
12. d
13. b
14. a
15. c
16. b
17. a
18. b
19. c
20. b




Indian States GK Practice Sample Paper

 Indian States GK Practice Sample Paper
 Quiz about States of India

1. Where is famous Sabarmati Ashram is situated ?

2. Which state was the summer capital of British India ?

3. 'Cheraw'  Dance is popular bamboo dance belongs to which state ?

4. Which state is called India's heart and famous for diamond mining ?

5. Its capital is known as the 'Pearl City' and is famous for its Biryani .

6. Name the state which is famous for 'Kathakali Dance and Onam festival and is also called 'Spice land of India'.


7. Which state of India is called 'Land of Sunrise' ?
8. Name the state where Bodhgaya is situated and Lord Buddha attained his enlightenment.

9. Where is Kaziranga National Park is located in India ?

10. Name the state where highest mountain peak of India, 'Kanchanjunga' is situated.

ANSWERS
1. Gujrat
2. Himachal Pradesh
3. Mizoram
4. Madhya Pradesh
5. Andhra Pradesh
6. Kerala
7. Arunachal Pradesh
8. Bihar
9. Assam
10. Sikkim

Friday, August 21, 2015

General Knowledge Solved Questions with Answers

General Knowledge Solved Questions with Answers
GK  Paper Questions with Answers

1. Who composed Mahabharata ?
2. Which mineral is found at Panna belt in Madhya Pradesh ?
3. Where is the largest Gulf ground in the world ? 
4. Who was the first Indian Woman to climb Mount Everest ?
5. Who was the first woman president of UN General Assembly ?
6. Who is the ruler of 16 countries under Commonwealth Realms ?
7. Which was the first US space shuttle ?
8. ......is the only country  which has never been colonized by western countries .
9. Who married Jodha Bai in 1562 which led to friendship between Rajput and Mughals ?
10. ... was the great king, also known as 'Tiger of Mysore'.
11. Name Veda which deals with magic .
12. The Vedic civilization is believed to be associated with the ....
13. Name the  great poet who wrote Diwan-e-ghalib.
14. Who is the author of the book 'Malgudi Days'.
15. What is the landmark of Sydney ?
ANSWERS
1. Vyasa
2. Diamond
3. Persian Gulf
4. Bachendri Pal
5. Vijyalakshmi Pandit
6. Elizabeth  II
7. Space Shuttle Columbia ( NASA Orbiter Vehicle Designation: OV-102 )
8. Thailand
9. Akbar
10. Tipu Sultan
11. Atharva Veda
12. Aryans
13. Mirza Asadullah Khan Ghalib
14. R. K. Narayan
15. Sydney Opera House

            

   

Thursday, August 20, 2015

Free Online World GK Practice Paper

Free Online World GK Practice Paper
World GK Model Test Paper

1. What was the Greenwich Mean Time (GMT) originally referred as ?
(a)  Time Zone
(b)  Mean Solar System
(c)  Mean Solar Time

2. Which country has the pope as its head ?
(a) Vatican City
(b) Italy
(c) France

3. Through which country does the line of equator pass ?
(a) Kenya
(b) Pakistan
(c) Africa

4. The equator passes through how many countries ?
(a) 11
(b) 12
(c) 13

5. Nippon batteries are very famous throughout the world. From which country has the word Nippon
 come ?
(a) Malaysia
(b) China
(c) Japan

6. Which of these capitals is named after the first President of its country ?
(a) New York
(b) Wahington DC
(c) Dhaka

7. It is the capital city of a country which was divided by a wall. Name it ?
(a) Berlin
(b) Seol
(c) Dhaka

8. Which is the world's fastest train that runs in Japan ?
(a) Metro
(b) Bullet
(c) Gun

9. Which canal joins the Red Sea to the Mediterranean Sea ?
(a) Panama
(b) Isthmus
(c) Suez

10. Which mountain range separate Europe from Asia ?
(a) Urals
(b) Alps
(c) Mount Everest

ANSWERS
1. c
2. a
3. a
4. c
5. c
6. b
7. a
8. b
9. c
10. a

Tuesday, August 18, 2015

GK MCQ Paper Based on Indian Constitution

  GK  MCQ Paper Based on Indian Constitution
   Indian Constitution based General Knowledge  Paper                                                                                                                                                    
1.  Governor is the head of govt. in ....
(a) Centre
(b) State
(c) Union Territory

2.  Who is known as the architect of the Indian Constitution ?
(a) Mahatma Gandhi
(b) Jawaharlal Nehru
(c) Dr. B.R. Ambedkar                                                              
                                                                                                                                                           
3. The Indian  Constitution  came into force on........          
 (a) November 26,1949 
 (b)  January  26,1950  
 (c)  January  26,1951

4. Laws of India made in ...
(a)  Parliament
(b) Supreme Court
(c) Rashtrapati Bhawan

5.  According to our constitution the head of the state is ....
(a) Prime Minister
(b) Governor
(c) President

6. The highest and final judicial tribunal in India is ....
(a)  District Court
(b) High Court
(c)  Supreme Court

7.  When was the Constituent Assembly of India began its first session ?
(a)  9 December 1946
(b)  11 December 1946
(c)  2 May 1947

8.  How many members attended the first session of Indian constitutions assembly ?
(a)  206
(b)  207
(c)  208

9. Who is the Supreme Commander of Indian armed forces ?
(a)  President
(b)  Vice President
(c) Prime Minister

10. The constitution was adopted by the Indian Constitution Assembly on ......
(a)  November 26,1949 
(b)  January  26,1950
(c)  9 December 1946


                                                                                                                                                                    ANSWERS
1. b      
2. c   
3. b   
4. a  
5. c   
6. c 
7. a   
8. b      
9. a
10. a                                                                                                                                                                                                                                   

Monday, August 17, 2015

World Quiz for All Preliminary Examinations

World Quiz for All Preliminary Examinations
GK solved paper for all  test

1.Where is Timbuktu town located in the West Africa ?
2. Who founded the Timbukutu town in the 11th century ?
3. Which bridge spans the entrance of San Francisco Bay in California ?
4. Which is the capital city of Malaysia ?
5. Wall Street is the stock exchange of which country ?
6. Which large statue in New York was actually built in France and then brought to USA ?
7. What is the currency of  Dubai ?
8. Where is World's largest pyramid  found ?
9. Name the smallest country in the world with an area of just 0.44 sq. km ?
10. In which US state was the first Disneyland park built ?
11. What is the name of smallest ocean in the world ?
12. Which country owned California before USA ?
13.  In which US state was the Disneyland  theme park built ?
14. The Huron were people of which continent ?
15. What is the currency of Germany ?
16.  Name the river which is known as ' sorrow of China '.
17. Where is  Barabudur a 9th-century Mahayana Buddhist  temple  located ?
18. Chile is found in which continent ?
19. Where is ' Leaning Tower of Pisa'  found ?
20. Which is the least populated state of India ?


ANSWERS
1. Republic of Mali
2. Tuareg Imashagan 
3. Golden Gate Bridge
4. Kuala Lumpur
5. USA
6. Statue of Liberty
7.  Dirham
8. Mexico
9. Vatican city
10. California
11. Arctic Ocean
12. Mexico
13. Florida
14. North America
15. Mark
16. Huang He
17. Central Java, Indonesia
18. South America
19. Italian City of Pisa
20. Sikkim

Thursday, August 13, 2015

GK Class 4 Solved Geography Question Paper

GK Class 4 Solved  Geography Question Paper
General Awareness Class 4  Practice Test

1. Which city in Israel is held sacred by the Muslim, Jews and Christian ?

2. Is chalk a type of Limestone or Graphite rock ?

3. Which of these snakes are not found in Britain - Cobra, Grass snake, Adder.

4. Which continent has the longest coastline ?

5. Canberra is the capital city of which country ?

6. In which desert Tuareg tribes are found ?

7. Which is the most south lying ocean on earth ?

8. What is the capital of Queensland, Australia ?

9. The highest navigational  lake in the world is in which continent ?

10. The Trans-Siberian railway runs mainly through which country ?

11. In which ocean are the majority of the world's volcanoes found ?

12. What is the capital of Mexico ?

13. How many poles does the Earth's magnetic field have ?

14. The ridges of water which move along the surface of the sea are known by what name ?

15. Which is the largest city of Canada  by population ?

ANSWERS
1. Jerusalem
2. Limestone
3. Cobra
4. North America
5. Australia
6. Sahara
7. Antarctica
8. Brisbane
9. South America
10. Moscow
11. Pacific
12. Mexico City
13. Two
14. Wave
15.  Montreal , Quebec

Tuesday, August 11, 2015

Geography GK Class 4 Test Paper

Geography GK Class 4 Test Paper
Class 4 Geography Quiz MCQ Paper

1. Ronaldo and Rivaldo play soccer for which country ?
(a) Spain
(b) Brazil
(c) Germany

2. The piranha is a fish from which continent ?
(a) South America
(b) Australia
(c) North America

3. Which country produces more diamonds than all nations put together ?
(a) Russia
(b) Australia
(c) South  Africa

4. Which US west coast city suffered a major earthquake in 1906 ?
(a)  New York
(b) Los Angeles
(c) San Francisco

5. OPEC is the organization concerned with production of which product ?
(a) Petroleum
(b) Oil
(c) Coal

6. What is the name the longest river  in  Russia.
(a) Volga River
(b) Don River
(c) Oka River

7. What is the ancient city in Beijing  called......?
(a)  Old city
(b)  Imperial City
(c)  Forbidden City

8. Reindeer moss comes from which place ?
(a) Germany
(b) Scandinavia
(c) Southern France

9. In which continent are Penguins found ?
(a) Antarctica
(b) Australia
(c) South Africa

10. California and Florida are famous for growing which fruit ?
(a) Wheat
(b) Corn
(c) Oranges

ANSWERS
1. b
2. a
3. a
4.c
5. b
6.a
7. c
8. b
9. a
10. c

Friday, August 7, 2015

Class 4 Quiz Science Practice Paper

Class 4 Quiz Science Practice Paper
 Science GK  for  Class 4

1. What does a doctor check with stethoscope ?
(a) Eyes
(b) Heartbeat
(c) Tongue

2. Which instrument is used for measuring Blood Pressure ?
(a) Stethoscope
(b) Barometer
(c) Sphygmomanometer

3. Which organ helps in removal of waste products ?
(a) Kidney
(b) Heart
(c) Stomach

4.What happens when you do not eat a balanced diet ?
(a) Allergies
(b) Deficiency diseases
(c) Contagious diseases

5. What happens when the cells grow abnormally ?
(a) Asthma
(b) Allergy
(c) Cancer

6. Name the diseases caused by deficiency of Iron ?
(a) Anemia
(b) Allergy
(c) Asthma

7. Which part of a body causes the sound of a hiccup ?
(a) Nose
(b) Throat
(c) Tongue

8. How much blood does a  normal individual has in his body ?
(a) 2 litres
(b) 3 litres
(c) 4-5 litres


9. Which is the important mineral need for the growth and maintenance of bones ?
(a) Calcium
(b) Potassium
(c) Sodium

10. How much percent of water is present in our bodies ?
(a) 35%
(b) 55%
(c) 75 %


ANSWERS
1. b
2. c
3. a
4. b
5. c
6. a
7. b
8. c
9. a
10. c

Thursday, August 6, 2015

GK Class 4 Solved Olympic Games Quiz

GK Class 4 Solved Olympic Games Quiz
 Class 4 Quiz based on Olympic Games

1. Where was the 2012 Olympic games held ?
(a) Beijing
(b) Athens
(c) London

2. Ancient Olympic games were held in honour of which Greek God ?
(a) Zeus
(b) Baal
(c) Apollo

3. What is the Olympic symbol ?
(a) Four rings
(b) Five rings
(c) Six rings

4. Who was responsible for banning the ancient Olympic games ?
(a) Roman Emperor Julius Caesar
(b) Roman Emperor Theodosius
(c) Roman Emperor

5. In ancient Olympic games what did the Olympic winner receive ?
(a) Gold Medal
(b) Olive Tree
(c) Olive Branches

6. When did the ancient Olympic games begin?
(a) 776 BC
(b) 522 BC
(c) 1892

7. What does Olympic motto 'Citius-Altius-Fortius' stand for ?
(a) Fastest, Highest, Strongest
(b) Faster,  Higher, Stronger
(c)  Faster,  Smartest, Strongest

8. When were first modern Olympic games are held in Athens ?
(a) April 6, 1896
(b) November 26, 1892
(c) November 25, 1892

9. When was first Olympic game lighted ?
(a)  1938
(b) 1930
(c) 1928

10. Where will Olympic games be  held in 2016 ?
a)  Athens
(b)  Brazil
(c) London


ANSWERS
1. c
2. a
3. b
4. b
5. c
6. a
7. b
8. a
9. c
10. b

Monday, August 3, 2015

GK Quiz for Bank, Railway Examinations

  GK Quiz  for Bank, Railway Examinations
General Knowledge Question with Answers

1. What is the name of Indian's T.V.Chanel ?
2. Who was the founder of Arya Samaj ?
3. From which state of India is the Classical dance Kathakali related ?
4. Name the steel  which was developed in South India in the 6th century BC and exported all over the world ?
5. What does National animal of India symbolize ?
6. Who is the supreme commander of the Indian Defence Forces ?
7. Who was the founder of Maratha Kingdom in India in 1674 ?
8. When did the First Anglo--Maratha War take place ?
9. What is the name of the 'Great Indian Desert' ?
10. What is the unit used to measure the depth of ocean ?
11. Who was an Indian writer and mathematician wizard of the twentieth century ?
12. Which sea is on the western coast of India ?
13. Who wrote the first English dictionary  ?
14.When the International Children's Day is celebrated ?
15. When the World Trade Centre was destroyed in a terrorist attack ?

ANSWERS
1. Doordarshan
2. Swami Dayanand
3. Kerala
4. Wootz Steel
5. Power and grace
6. The President of India
7. Shivaji
8. 1775-1782
9. Thar
10. Fathom
11. Shakuntala Devi
12. Arabian Sea
13. Samuel Johnson
14. 1st June, 20 November
15. 11 September 2001

Saturday, August 1, 2015

GK Solved Test Paper for all Examinations

GK Solved Test Paper for all Examinations
General Knowledge Practice Sample Paper
1. Which games are the second largest sports festival in the world ?
2. Which is a reptile that has a shell of bony plates and flippers to swim ?
3. Which is the tallest building in the world ?
4. Who was the first Asian scientist to get the Nobel Prize ?
5. Which is the highest civilian award in India ?
6. Which plant is shown as a universal sign of peace ?
7. Who was the writer of Panchatantra ?
8. Name the cricket legend who received Bharat Ratna Award in 2014 ?
9. What is the unit for measuring the weight of diamonds ?
10. Who is the writer of  'The Jungle Book' ?
11. Which is the greatest man-made lake of world ?
12. Who was the last pole vaulter to win gold at the Olympics using bamboo pole in 1948 ?
13.Who is the king of forest ?
14. What is the symbol of purity, perfection and majesty ?
15.It is one of the sacred river of Hindus and the holy city of Ujjain situated on its right bank.

ANSWERS
1. Common wealth Games
2. Sea Turtle
3. Burj Khalifa(Dubai )
4. Chandrasekhara Venkata Raman
5. Bharat Ratna
6. Olive
7. Vishnu Sharma
8.  Sachin Tendulkar
9. Carat
10. Rudyard Kipling
11. Queen Mary Falls
12. Guinn Smith (American )
13. Oak Tree
14. Lily
115. Shipra