Wednesday, December 19, 2012

Punjab General knowledge Quiz

Punjab General knowledge Quiz
General Awareness GK : Punjab Quiz
Free objective questions on Punjab For PPSC and other exams
1.When Punjab was divided in  with the formation of the new states of Haryana and Himachal Pradesh?

(a) 1965
(b) 1966
(c) 1967
(d) 1968

2. The Greeks referred to Punjab as Pentapotamia, an inland delta of ..... rivers.
(a) 4
(b) 5
(c) 6
(d) 7

3.Punjab is located in northwestern India, and has an area of 50,362 km2
(a) 50,362 km2
(b) 50,363 km2
(c) 50,364 km2
(d) 50,365 km2

4. Which state is in east of punjab?
(a) Haryana
(b) Rajasthan
(c) Himachal
(d) J&K

5. Which is the largest city of Punjab ?
(a) Amritsar
(b) Jalandhar
(c) Patiala
(d) Ludhiana

6. How many districts are there in Punjab State?
(a) 21
(b) 22
(c) 23
(d) 24

7. Who is the Governor of Punjab State?
(a) General Sunith Francis Rodrigues
(b) Om Prakash Verma
(c) Akhlaqur Rahman Kidwai
(d) Shiv Raj Patil

8. Who is the chief minister of Punjab State?
(a) Harcharan Singh Brar
(b) Amrinder Singh
(c) Parkash Singh Badal
(d) Rajinder kaur Bhattal

9. When The Khalsa was made by Guru Gobind Singh?
(a) March 30, 1699
(b) April 1, 1699
(c) April 12, 1699
(d) April 13, 1699

10. Who was the Nineth Guru of Sikhs?
(a)  Guru Hargovind
(b)  Guru Gobind Singh
(c)  Guru Tegh Bahadur
(d)  Guru Arjan Singh

11. Who is the Founder of Sikh Relegion?
(a) Guru Nanak Dev
(b) Guru Gobind Singh
(c) Guru Tegh Bahadur
(d) Guru Arjan Singh

12. When Was The Jallianwala Bagh massacre took place in Amritsar,Punjab?
(a) 11 April 1919
(b) 12 April 1919
(c) 13 April 1919
(d) 14 April 1919

13. Which is a NRI district of Punjab with a large population living abroad in Canada, U.K,Australia and U.S.
(a) Amritsar
(b) Moga
(c) Ludhiana
(d) Jalandhar

14. According to the 2011 Indian Census, the population of Punjab is ....
(a) 27,704,236
(b) 27,704,336
(c) 27,704,436
(d) 27,704,456

15. The literacy rate in Punjab State is ....
(a) 74%
(b) 75%
(c) 76%
(d) 77%


Answers
1. b
2. b
3. a
4. c
5. d
6. b
7. d
8. c
9. a
10. c
11. a
12. c
13. c
14. a
15. b
 

Saturday, December 15, 2012

Uttar Pradesh GK Practice paper for UPSC and other exams

Uttar Pradesh GK Practice paper for UPPSC and other exams
Gk Test For uttar pradesh public service commissions prelims
Free Online UPPSC  Practice and Preparation Test



1. In which year  Uttar Pradesh State Road Transport Corporation was established ?
(a) 1971 
(b) 1972 
(c) 1973
(d) 1974

2. In 1540  Sher Shah Suri, took over the reins of Uttar Pradesh after defeating Which Mughal king ?
(a)  Shah Alam II
(b) Babur
(c) Humanyun
(d) None of the Above

3. The UP state has more than ..... large and small rivers
(a) 31
(b) 32
(c) 33
(d) 34

4.UP State have population of .....  people as of 1 March 2011.
(a) 169,581,477
(b) 179,581,477
(c) 189,581,477
(d) 199,581,477

5. The literacy rate of the UP state according to the 2011 Census is ...
(a) 70%
(b) 71%
(c) 72%
(d) 73%

6. When The Allahabad High Court of Uttar Pradesh was established? 
(a) 1949
(b) 1950
(c) 1951
(d) 1952

7. Where is Chaudhary Charan Singh International Airport in Utar Pradesh?
(a) Agra
(b) Allahabad
(c) Gorakhpur
(d) Lucknow

8.  Where is Lal Bahadur Shastri International Airport in UP State?
(a) Lucknow
(b) Agra
(c) Varanasi
(d) Allahabad

9.   Where is the headquarters of the North Central Railway?
(a) Allahabad
(b) Gorakhpur
(c) Lucknow
(d) Varanasi

10. Where is the headquarters of the North Eastern Railway?
(a) Allahabad
(b) Varanasi
(c) Gorakhpur
(d) Agra

11.Where is Green Park Stadium(cricket stadium) in Uttar Pradesh located?
(a) Allahabad
(b) Varanasi
(c) Gorakhpur 
(d) Kanpur

12. When Green Park Stadium(cricket stadium) in Uttar Pradesh was established
(a) 1945
(b) 1946
(c) 1945
(d) 1947

13. Indian Institute of Management Lucknow was established in .....
(a) 1983
(b) 1984
(c) 1985
(d) 1986

14. Indian Institute of Technology (BHU) Varanasi, Uttar Pradesh was Founded in
(a) 1917
(b) 1918
(c) 1919
(d) 1920

15. The Battle of Aligarh was fought on ..... during the Second Anglo-Maratha War (1803-1805) at Aligarh Fort.
(a) 1 September 1802
(b) 1 September 1803
(c) 1 September 1804
(d) 1 September 1805

16. Before the 18th century which city was known as Kol or Koil?
(a) Aligarh
(b) Jhansi
(c) Basti
(d) Meerut

17. In 1875, Who founded the Muhammadan Anglo-Oriental College in Aligarh of Uttar Pradesh ?
(a) Najaf Khan
(b) Ibrahim Lodhi
(c) Hisam-ud-din Ulbak
(d) Sir Syed Ahmed Khan

18. Dhyan Chand was born in a Rajput family in .... city of Uttar Pradesh
(a) Kanpur
(b) Allahabad
(c) Jhansi
(d) Meerut

19.In ... year the Taj Mahal became a UNESCO World Heritage Site
(a) 1981
(b) 1982
(c) 1983
(d) 1984

20. Bara Imambara is an imambara complex built by Asaf-ud-Daulah, Nawab of Lucknow(UP) in ...
(a) 1784
(b) 1785
(c) 1786
(d) 1787


Answers
1. b
2. c
3. B
4. d
5. a
6. b
7. d
8. c
9. a
10. c
11. d
13. b
14. c
15. b
16. a
17. d
18. b
19. c
20. a



 

Tuesday, December 11, 2012

UP GK online test

 UP GK online test
Free Practice test on GK  of  Uttar Pradesh
Multiple Choice Questions On UP GK Online Practice Test
1. UP was created  as the United Provinces with the passing of the States Reorganisation Act on ...
(a) 1 April 1935
(b) 1 April 1936
(c) 1 April 1937
(d) 1 April 1938

2.  Uttar Pradesh was renamed in ......
(a) 1950
(b) 1951
(c) 1952
(d) 1953

3. ..... is economic and industrial capital of Uttar Pradesh.
(a) Lucknow
(b) Kanpur
(c) Meerut
(d) Jhansi

4. On ...... Uttarakhand, was carved from the mountainous Himalayan region of Uttar Pradesh.
(a) 7 November 2000
(b) 8 November 2000
(c) 9 November 2000
(d) 10 November 2000

5. UP  is bordered by ..... to the west
(a) Haryana
(b) Delhi
(c) Bihar
(d) Rajasthan

6. Uttar Pradesh is  ....largest state in terms of area in India
(a) 4th
(b) 5th
(c) 6th
(d) 7th

7. As of 2011, recorded forest area in the state is....
(a) 16,580 km2
(b) 16,581 km2  
(c) 16,582 km2 
(d) 16,583 km2

8. How many districts are  in Uttar Pradesh  ?
(a) 74
(b) 75
(c) 76
(d) 77

9. Which is the State bird of UP?
(a) Peacock
(b) Monal
(c) Sarus crane
(d) Peigon

10. Which is the State Animal of UP ?
(a) Tiger
(b) Leopard
(c) Lion
(d) Swamp deer

11. Which is the UP State Tree?
(a) Mango
(b) Bamboo
(c) Babool
(d) Saal

12. Which is the UP State Flower?
(a) Palash
(b) Lotus
(c) Rose
(d) Dalihia

13. Which is the State dance of Uttar Pradesh?
(a) Bharatnatayam
(b) Kuchpdi
(c) Kathak
(d) kathakali

14. Who is the Chief Minister of UP  ?

(a) Mulayam Singh Yadav
(b) Mayawati
(c) Akhilesh Yadav
(d) Rajnath Singh

15. Who is the Governor of UP  ?
(a) Banwari Lal Joshi
(b) T.V. Rajeswar
(c) Suraj Bhan
(d) Vishnu Kant Shashtri


Answers
1. c
2. a
3. b
4. c
5. d
6. b
7. d
8. b
9. c
10. d
11. d
12. a
13. c
14. c
15. a

Saturday, December 8, 2012

Rajasthan Gk Online

 Rajasthan Gk Online
Online GK Quiz on Rajasthan
Very useful objective questions for RPSC and other exams of Rajasthan State Government

1. The Thar Desert (Rajasthan) is present  in the ...... part of the Indian subcontinent
(a) Southwest 
(b) Northwestern
(c) Southeast
(d) Northeast

2.Thar Desert extends from ..... and surrounded by the Aravalli Ranges on the east.
(a) Indus River
(b) Ghaggar River
(c) Sutlej River
(d) None of the above

3.Where is Arid Forest Research Institute situated in Rajasthan ?
(a) Jodhpur 
(b) Udaipur
(c) Chittorgarh
(d) Tiwara


4. In which year Oil India Limited's discovered natural gas in the Jaisalmer basin.
(a) 1986
(b) 1987
(c) 1988
(d) 1989


5. The Taj Mahal was built with white marble mined from Makrana in  ...district
(a) Barmer
(b) Nagaur
(c)Jalore
(d) Bikaner

6. Rajasthan is the .... largest source of cement in India.
(a) First
(b) second
(c) Third
(d) Fourth

7. Which lake produces Sodium Sulphate salt in Rajasthan State?
(a) Sambhar
(b) Tal Chhapar
(c) Didwana lake 
(d) Pachpadra

8. The ..... is a river of western Rajasthan state, India.
(a) Sagi
(b) Sukri
(c) Bandi
(d) Luni

9. The Ajmer district is divided into ..... subdivisions,
(a) 2
(b) 3
(c) 4
(d) 5

10. According to the 2011 census Ajmer district has a population of  .....
(a) 2,584,903
(b) 2,584,913
(c) 2,584,923
(d) 2,584,933 

11. Jaisalmer is located 575 kilometres .... from Jaipur.
(a) North
(b) West
(c) East
(d) South

12. Who built Lake Palace  in Rajasthan?
(a) Maharana Jagat Singh II
(b) Mughal Emperor Shah Jahan
(c) Maharana Udai Singh II
(d) None of the above

13.Chittorgarh is  located in the .... part of the state of Rajasthan
(a) Northen
(b) southern
(c) East
(d) West

14. Mount Abu, famous for Dilwara Temples, a sacred pilgrimage for.... .
(a) Buddhists
(b) Sikhs
(c) Hindus
(d) Jains

15. Kota is renowned for its IIT JEE preparation and bounded on the north by....District
(a) Baran
(b) Bundi 
(c) Jhalawar District
(d) Chittorgarh



Ans.
1. b
2. c
3. a
4. c
5. b
6. b
7. c
8. d
9. c
10. b
11. b
12. a
13. b
14. d
15. b

Sunday, December 2, 2012

MP GK online





MP GK online
Madhya Pradesh GK Online Practice Test
MP General Knowledge Quiz
1. Mixed Soil is found in which region of MP State?
 a)Northern Madhya Pradesh
(b) Malwa region
(c) Baghelkhand region 
(d) in parts of Gwalior and Chambal division

2.  How many National Parks are in Madhya Pradesh?
 a) 8 National Parks
(b) 9 National Parks
(c) 10 National Parks
(d) 11 National Parks
3. How many sites in Madhya Pradesh have been declared World Heritage Sites by UNESCO?
 a) Two
(b) Three
(c) Four
(d) Five
4. MP has the largest reserves of.... in India.
(a) Diamond and copper
(b) Manganese
(c) Coal
(d) Dolomite

5.  Devi Ahilyabai Holkar International Airport is in...
 a)  Jabalpur
(b) Gwalior
(c) Indore
(d) Bhopal

6.  Number of Airports in MP State is...
(a) 3
(b) 4 
(c) 5
(d) 6

7. Madhya Pradesh state is made up of 50 districts, which are grouped into.... divisions.
(a) 7
(b) 8 
(c) 9
(d) 10
8. Sitoliya is ....of MP State
(a) Dance
(b) Dish
(c) Traditional game
(d) Song

9. In which year IIM Indore came into existence?
(a) 1961
(b) 1963
(c) 1996
(d)in 1998

10. Where Tansen and Baiju Bawra, were born in present-day Madhya Pradesh?
(a) Indore
(b) khandwa
(c) Gwalior
(d) Ujjain
11.  The birthplaces of playback singers Kishore Kumar is.....
(a) Gwalior
(b) Ujjain
(c) Indore
(d) khandwa

12......the oldest Urdu newspaper of the MP state.
(a) Nai Duniya, 
(b) Nadeem
(c) Rajasthan Patrika,
(d) Farz

13. Which one of them is the only Sindhi newspaper in MP state?
(a) Nadeem
(b) Rajasthan Patrika
(c) Farz
(d) Nai Duniya
14. Where is Nehru Stadium located in MP State? 
(a) Gwalior
(b)Indore
(c) Bhopal 
(d) Ujain
15. Government of India/WWF launched “Project Tiger” in which year?
(a) 1971
(b) 1972
(c) 1973
(d) 1974

 Answers
1. d
2. b
3. b
4. a
5. c
6. c
7. d
8. c
9. d
10. c
11. d
12. b
13. c
14. b
15. c






Saturday, December 1, 2012

MP GK Free Test



 MP GK Free Test
Free Online Gk Model Test Online test
 Objective General Knowledge on Madhya Pradesh
1.  Madhya Pradesh has a .........    state Legislative Assembly.
(a)228 seat
(b)229 seat
(c) 230-seat
(d) 231 seat

 2. Who is the  current governor of MP State?
(a)Rameshwar Thakur
(b) Ram Naresh Yadav
(c)Balram Jakhar
(d) Ramprakash Gupta

 3. Who is the  chief minister  of the MP State?
(a)Digvijay Singh
(b)Uma Bharati
(c)Babulal Gaur
(d) Shivraj Singh Chouhan

 4. Madhya Pradesh state is made up of ..... which are grouped into 10 divisions.
(a) 49 districts
(b) 50 districts
(c) 51 districts
(d) 52 districts

5. According to the 2011 census, Madhya Pradesh had a literacy rate of .....
(a) 70.59%
(b) 70.60%
(c) 70.61%
(d) 70.62%
6. Which   is the longest river in Madhya Pradesh ?
(a) Narmada
(b) Ganga
(c) Yamuna
(d) Tapi
7. Madhya Pradesh is bordered on the West by ....
 (a) by Rajasthan,
(b) by Gujarat
(c) by Uttar Pradesh
(d) Maharashtra

8 MP State is bordered on the northwest by ...
 (a)  Uttar Pradesh
(b)  Rajasthan,
(c) Gujarat
(d)  Chhattisgarh

9. MP State is bordered on the northeast by ....

(a)  Uttar Pradesh
(b) Chhattisgarh
(c)  Rajasthan,
(d)  Gujarat

10. Madya Pradesh is bordered on the east by ....,
(a)  Gujarat
(b)  Uttar Pradesh
(c) Chhattisgarh
(d)  Rajasthan,

11. MP State is bordered on the south by …….
(a)  Maharashtra
(b)  Gujarat
(c)  Uttar Pradesh
(d) Chhattisgarh
12. Black Soil, most predominantly found in which region of MP State?

 a)Baghelkhand region
(b) Northern Madhya Pradesh
(c) Malwa region
(d) in highland areas
13. Red and yellow soil are  found in which region of MP State?
 a) Northern Madhya Pradesh
(b) Baghelkhand region
(c) in highland areas
(d) Malwa region

14. Alluvial Soil is found in which region of MP State?
(a)Northern Madhya Pradesh
(b) Malwa region
(c) Baghelkhand region
(d) in highland areas

15.  Laterite Soil is found in which region of MP State?
 a) Malwa region
(b)Northern Madhya Pradesh
(c) in highland areas
(d)Baghelkhand region

Answers:


1. c
2.  b
3. d
4. b
5. b
6. a
7. b
8. b
9. a
10. c
11. a
12. c
13.b
14. a
15. c