Thursday, August 30, 2012

Punjab National Bank Specialist Officer English Test


Punjab National Bank Specialist Officer English Test
PNB Specialist Officer English Language Quiz

Direction: In each of the following questions, out of the given alternatives, choose the
one which is nearest in meaning to the italicized word in the sentence.

1. The stratospheric ozone layer plays an important protective role for life on earth
and its disruption is obviously fraught with dangerous consequences.
(a) Involving
(b) Concerned
(c) Followed
(d) Caused
ANSWER : (a)

2. In the company of smart and crafty fellows, a gaby finds himself out of place.
(a) Simpleton
(b) Innocent
(c) Honest
(d) Cunning
ANSWER : (a)

3. How I envy the man who can always produce his reading glasses at a moment’s notice.
(a) Begrudge
(b) Desire
(c) Crave
(d) Covet
ANSWER : (a)

4. The next day she pacified the teacher explaining her reason for the previous day’s leave.
(a) Quietened
(b) Silenced
(c) Pleased
(d) Flattered
 ANSWER : (a)

5. We did not expect such a judicious remark from him.
(a) Legal
(b) Shrewd
(c) Rational
(d) Sagacious
ANSWER : (d)

6. During his meeting with the owners of the company he made a number of overtures.
(a) Observations
(b) Offers
(c) Agreements
(d) Promises
ANSWER : (b)

7. The eyewitness testimony was incontrovertible.
(a) Unquestionable
(b) Disputable
(c) Unacceptable
(d) Debatable
ANSWER : (a)

8. He was punished to rigorous imprisonment for larceny
(a) Murder
(b) Forgery
(c) Stealing
(d) Dacoit
ANSWER : (c)

9. He is being treated for his somnolence.
(a) Weakness
(b) Severe pain in the joints
(c) Intoxication
(d) Sleepiness
ANSWER : (d)

10. I used to skate quite well but I have lost the knack now.
(a) Agility
(b) Strength
(c) Skill
(d) Stamina
ANSWER : (c)

11. He did not hesitate to pester the sleeping mother when he wanted money.
(a) Shake
(b) Wake
(c) Trouble
(d) Disturb
(e) Annoy
ANSWER : (d)

12. The speech he made on the occasion was quite exhilarating.
(a) Irrelevant
(b) Boring
(c) Lively
(d) Learned
ANSWER : (c)

13. The terminus of his progress would be reached when he accomplishes that honor.
(a) Beginning
(b) Highest stage
(c) Last point
(d) Result
ANSWER : (c)

14. I don’t see why he should be so obsequious to his brother just because the latter is rich.
(a) Unusually kind
(b) Unfriendly
(c) Excessively respectful
(d) Offensive
ANSWER : (c)

15. Corruption stalks every sphere of national life.
(a) Pervades
(b) Penetrates
(c) Pollutes
(d) Poisons
ANSWER : (a)

16. I am afraid I cannot relate the details now.
(a) Describe
(b) Recount
(c) Recollect
(d) Tell
ANSWER : (b)

17. He did not succeed in his endeavour.
(a) Enterprise
(b) Effort
(c) Trick
(d) Plan
ANSWER : (b)

18. These recent developments seem to be quite adverse to our interests.
(a) Favorable
(b) Indifferent
(c) Unfortunate
(d) Opposed
ANSWER : (d)

19. If you don’t care for the blemishes of his style, you will find that the writer has a
 powerful message to convey.
(a) Excellences
(b) Qualities
(c) Accusations
(d) Faults
ANSWER : (d)

20. He does not know how to husband his resources.
(a) Manage
(b) Govern
(c) Rule
(d) Watch
ANSWER : (a)

21. The Border Security Force intercepted yesterday a truck carrying arms and ammunition.
(a) Found
(b) Stopped
(c) Met
(d) Interrupted
ANSWER : (b)

22. Your present statement has allayed my fears.
(a) Relieved
(b) Obliterated
(c) Amused
(d) Eradicated
ANSWER : (a)

23. The speaker drew examples copiously from various books.
(a) Largely
(b) Continuously
(c) Plentifully
(d) Completely
ANSWER : (c)

24. Hearing the news, the workers were in a state of euphoria.
(a) Pleasant excitement  
(b) Intense indignation
(c) Utter depression
(d) Great disorder
ANSWER : (a)

25. He was the only reckless worker in the entire staff.
(a) Bold
(b) Rash
(c) Courageous
(d) Daring
ANSWER : (b)

English Paper for PNB Specialist Officer


English Paper for PNB Specialist Officer
Punjab National Bank English Test
Direction: In each of the following questions, out of the given alternatives, choose the
one which is nearest in meaning to the italicized word in the sentence.

1. The facade of our school building got a face-lift recently.
(a) Basement
(b) Floor
(c) Top
(d) Front
ANSWER : (d)

2. There is not a single word that is redundant in the report.
(a) Bombastic
(b) Unimportant
(c) Flowery
(d) Not needed
ANSWER : (d)


3. The munificence of the businessman was great.
(a) Generosity
(b) Stinginess
(c) Misery
(d) Tactfulness
ANSWER : (a)

4. He could not suppress his resentment against that decision.
(a) Excitement
(b) Irritation
(c) Displeasure
(d) Indignation
ANSWER : (c)

5. Despite a full one hour meeting, they could not arrive at any consensus.
(a) Settlement
(b) Unity
(c) Harmony
(d) Agreement
(e) Consent
ANSWER : (d)

6. You cannot befool your mother by these pretences.
(a) Accusations
(b) Excuses
(c) Statements
(d) Promises
ANSWER : (b)


7. I realized they wanted to be alone together, so I felt very awkward 
(a) Ashamed
(b) Inconvenient
(c) Embarrassed
(d) Clumsy
ANSWER : (c)

 8. The drugs were innocuous and had no side effect.
(a) Effective
(b) Harmless
(c) Imported
(d) Newly discovered
ANSWER : (b)

9. The pupil was asked to rectify the mistake.
(a) Correct
(b) Condone
(c) Clarify
(d) Repeat
ANSWER : (a)

10. Tile criterion of Judgment would be fixed soon.
(a) Result
(b) Decision
(c) Standard
(d) Consideration
(e) Approach
ANSWER : (c)

11. In spite of their efforts, the team of scientists could not make much
headway to solve the problem.
(a) Results
(b) Start
(c) Efforts
(d) Progress
(e) Thinking
ANSWER : (d)

12. After that tiresome long journey, he felt drowsy.
(a) Sluggish
(b) Irritable
(c) Energetic
(d) Dizzy
ANSWER : (a)

13. Several ancillary units were patronized by that large store.
(a) Small
(b) Temporary
(c) Standing
(d) Subordinate
ANSWER : (d)

14. An issue of the highest sensitivity, which required the greatest finesse and delicacy,
was handled in the most slapdash manner.
(a) Carefulness
(b) Attention
(c) Tact
(d) Action
ANSWER : (c)

15. The militant was nabbed at the airport.
(a) Caught
(b) Pursued
(c) Arrested
(d) Beaten
ANSWER : (a)

16. Both young sleuths felt sure there was a link between the two.
(a) Travellers
(b) Boys
(c) Convicts
(d) Detectives
ANSWER : (d)

17. Five year plans have been put into operation to mitigate the sufferings of the poor
(a) Lessen
(b) Remove
(c) Reduce
(d) Cut
 ANSWER : (a)


18. He gave such a vivid description of the house we wanted to rent that we did not have
to look at it.
(a) Simple
(b) Detailed
(c) Clear
(d) Confused
ANSWER : (c)

19. He gave an expeditious reply.
(a) Exact 
(b) Slow
(c) Elaborate
(d) Prompt
ANSWER : (d)

20. Brevity pays in debate.
(a) Conciseness
(b) Sharpness
(c) Quickness
(d) Confidence
ANSWER : (a)

21. His style is quite transparent.
(a) Witty
(b) Lucid
(c) Involved
(d) Verbose
ANSWER : (b)


22. Because of a family feud, he never spoke to his wife’s parents.
(a) Problem
(b) Quarrel
(c) Crisis
(d) Trouble
ANSWER : (b)

 23. The attitude of the Western countries towards the Third Worlds countries is rather
callous to say the least.
(a) Unfeeling
(b) Cursed
(c) Unkind
(d) Passive
ANSWER : (a)

24. He kindled the spirit of revenge in him and used it to his advantage.
(a) Contrived
(b) Provoked
(c) Dotted
(d) Burnt
ANSWER : (b)

25. Being a member of this club, he has certain rights.
(a) Virtues
(b) Facilities
(c) Gains
(d) Privileges
ANSWER : (d)


Indian Bank English Practice Paper for Specialist Officers


 Indian Bank  English Practice Paper for Specialist Officers
English Lang. Objective test
1. In order to protect from rotting, many fruits are treated with chemicals before been shipped from one-place to another.
(1) after being shipped to
(2) before being shipped at
(3) before being shipped from
(4) after been shifted to
(5) No correction required
Ans. (3)

2. Two escaped prisoners were recaptured this morning when they were trying to cross the border to enter the neighboring country.
(1) got recaptured this morning
(2) are recaptured this morning
(3) could recapture this morning
(4) were recaptured on morning
(5) No connection required
Ans. (5)

3. SHARP
(1) Gradual
(2) Blunt
(3) Polite
(4) Damp
(5) Pointless
Ans. (1)

4. As the lawyer was too personally involved, the judge decided to remove him from the case.
(1) remove himself from the
(2) remove him from the
(3) removes him from the
(4) remove him on the
(5) No correction required
Ans. (2)

5. If our business continues to expand at this rate, we will need to employ many staff soon.
(1) employ more staff soon
(2) employ much staffs sooner
(3) employment much staff soon
(4) employ many staffs soon
(5) No correction required
Ans. (1)

6. There is believed to be thousands of teenagers living on the streets of capital City.
(1) It is believed to
(2) There is believe to
(3) There are beliefs to
(4) There are believed to
(5) No correction required
Ans. (4)

7. Most peop1e are too ___ in their own lives to ___ much about the agonies of others.
(1) absorbed …. care
(2) concerned …. think
(3) indulged …… eradicate
(4) involved …….. console
(5) entangling …… worry
Ans. (2)

8. Because the ____ leading to cancellation of flight were murky the Minister appointed a Commission to and report the matter.
(1) staff members …….. undertake
(2) decisions …….. decide
(3) facts ……… underplay
(4) events ……… camouflage
(5) circumstances ……….. investigate
Ans. (5)

9. By ____ of their athletic activities, a few sportsmen are able to escape the pressures that living in ____ can create.
(1) knowledge ……. affluence
(2) way …..  prosperity
(3) order ……. vicinity
(4) virtue …… poverty
(5) contrast ……… adversity
Ans. (4 )

10. In the production of desert trees, Nature seems sometimes to have been experimenting with the truly strange.
(1) seem to have been sometimes experimenting
(2) seems sometimes to have been experimented
(3) sometimes seen to be experimented
(4) sometimes seem to have experimented
(5) No correction required
Ans. (5)

11. What did prevent from winning the battle is not known.
(1) What prevented them to win?
(2) What prevent them from winning?
(3) What prevented them from winning?
(4) What prevented their winning?
(5) No correction required
Ans. (3)

12. The impact of the composite bow on warfare was equal to the crossbow of medieval times.
(1) was equal to of the
(2) is equal to the
(3) is equal to that
(4) was equal to that of the
(5) No correction required
Ans. (4)

13. This book will be of particular interested to those fascinated by the recent philosophy.
(1) Of particularly interested
(2) Of particular interest
(3) Of interested in particular
(4) Particularly of interested
(5) No correction required
Ans. (2)

14. The methods to adopt for eradication of poverty should depend upon the magnitude and nature of resources available.
(1) To adopt for eradicating
(2) To be adopted for eradication
(3) To be adopting to eradicate
(4) For adoption of eradication
(5) No correction required
Ans. (2)

15. Which according to the passage is a life and death question to many Indians?
(1) Increase in respiratory diseases.
(2) Use of clean technology
(3) Thick blanket of pollution over the region
(4) Failure in crops
(5) Dwindling agricultural yield
Ans. (4)

16. Choose the word which is SIMILAR In meaning of the word ‘profligacy’ as used in the passage.
(1) Wastefulness
(2) Conservation
(3) Upliftment
(4) Criticalness
(5) Denouncement
Ans. (1)

17. According to the passage, two wheeler industries is not-adequately concerned about
(1) passenger safety on the roads
(2) life covers insurance of the vehicle owners
(3) pollution control system in the vehicles
(4) rising cost of the two wheelers
(5) rising cost of the petrol in the country
Ans. (3)

18. Choose the word which is SIMILAR in meaning of the word ‘allergic’ as used in the passage.
(1) Liking
(2) Passionate
(3) Possessive
(4) Crumbling
(5) Repugnant
Ans. (2)

19. Choose the word which is MOST OPPOSITE in meaning to the word ‘dubious’ as used in the passage?
(1) Unquestionable
(2) Dissimilar
(3) Illegal
(4) Antisocial
(5) Innovative
Ans. (1)


20. Doctors and lawyers that advertising will certainly their profession adversely.
(1) trust ….. damage
(2) believe ……. affect
(3) contemplate  ….. boost
(4) argue ….. effect
(5) plead …… escalate
Ans. (2)


21. Several plots _____in various television episodes.
(1) screen ……. concurrently
(2) televised ………. consequently
(3) occur ……. repeatedly
(4) exhibit …… frequently
(5) demonstrate …... violently
Ans. (3)


22. In guest rooms, the central portion is generally reserved for sofa set.
(1) generally is reserved
(2) is reserved generally
(3) was generally reserved
(4) are generally reserved
(5) No correction required
Ans. (5)


23. In the first round the participants played in the presence of an accomplice who was committed deliberate errors.
(1) committed deliberate
(2) was to be committed deliberate
(3) had committed deliberately
(4) committed deliberately
(5) No correction required
Ans. (3)


24. The scenario was identical to the one that was to be observed in the previous tournament.
(1) Was observing
(2) Had been observing
(3) Was observed
(4) Was to observe
(5) No correction required
Ans. (3)


25. Culture, climate and geography plays an important part in the formation of any proverb.
(1) Plays an important role
(2) Plays a important part
(3) Play an important role
(4) Play a important part
(5) No correction required
Ans. (3)

Tuesday, August 28, 2012

UCO Bank PO English Objective Solved Test


UCO Bank PO English Objective  Solved Test
 English Language Sample Test
1. Sortie people can …… even with murder.
(1) get on
(2) get out
(3) get off
(4) get away
Ans. (4)

2. He has ___ a lot of money for his old age.
(1) put off
(2) put aside
(3) put across
(4) put through
Ans. (2)


3. Lovely asked me ……..
(1) why are you angry?
(2) why I am angry?
(3) why I was angry.
(4) why was I angry?
Ans. (3)

4. He was not called for the interview a his application had been
(1) turned out
(2) turned down
(3) turned away
(4) turned off
Ans. (2)


5. I met him only a week……
(1) back
(2) past
(3) ago
(5) previous
Ans. (3)

6. He told his wife that ……...  from Germany.
(1) he will like to visit France
(2) he was liking to visit France
(3) he would like to visit France
(4) he is liking to visit France
Ans. (3)


7. INDIFFERENT
(1) Curious
(2) Varied
(3) Alike
(4) Uniform
Ans. (1)


8. OBSOLETE
(1) Free
(2) Ancient
(3) Current
(4) Cultured
Ans. (3)

9. SCEPTICAL
(1) Doubtful
(2) Convinced
(3) Questioning
(4) Cinic
Ans. (2)

10. DISCREET
(1) Wise 
(2) Diplomatic
(3) Prudent
(4) Careless
Ans. (4)

11. RAT IONAL
(1) Sound
(2) Insane
(3) Judicious
(4) Sensible
Ans. (2)

12. Which of the following is not true in, the context of the passage?
(1) Purchase of trash at a higher price by the government is only a temporary solution to the larger problem
(2) The welfare programmes started by the government for the recyclers largely fail to help them
(3) In the last couple of years the price of scrap has come down to 20% of its original price
(4) Few countries have started to take steps against the plight of the recyclers
(5) All are true
Ans. (1)

13. How according to the author have the recyclers contributed towards saving the environment?
(A) By preventing the trash being dumped into the landfills
(B) By using renewable sources of energy to recycle the scrap
(C) By helping to avoid the energy consuming waste disposal techniques
(1) Only A
(2) Only B
(3) Only A and B
(4) Only A and C
(5) None of these
Ans. (4)

14. What does the author mean by “Their misery is, not as familiar as that of the laid-off workers of big-name but imploding, service sector corporations” as given in the passage?
(1) The effect of recession on the famous organizations is clearly noticed whereas the plight of informal recyclers is neglected
(2) Big name corporations are often hesitant to help the relatively smaller set-ups such as that of the informal recyclers
(3) The big name private recyclers have been getting the government help whereas the smaller ones are not
(4) The misery of the informal recyclers has been kept a secret by the government
(5) None of these
Ans. (1)

15. Which step does the author suggest in order to immediately bring the waste recyclers back from the adversity?
(1) Enabling the scrap dealers purchase scrap at a price higher than that of the market
(2) By advertising recycling as profitable business amongst the Informal recyclers
(3) Banning the waste collection by Informal trash pickers
(4) Supporting the families of the recyclers until the recession tides over
(5) None of these
Ans. (1)

16. Why according to the autl1or, are the urban recyclers facing a sharp decline in their business?
(1) Recession has adversely affected the prices of scrap thus making it an unprofitable business
(2) Many governmental and private organizations have entered the business providing a comparatively better service
(3) Their work has been gradually derecognized by the government
(4) Recycling and waste disposing techniques are cost inefficient
(5) None of these
Ans. (1)

17. According to the passage, which of the following measures have been taken to help the distressed recyclers?
(A) Helping them with the aid of NGOs.
(B) Taking steps to make the scrap pickers have access to cleaner scrap
(C) Providing food subsidies to the recyclers
(1) Only A
(2) Only A and C
(3) Only C
(4) Only B and C
(5) None of these
Ans. (2)

18. Which of the following has not been an effect of the losses observed in the informal waste recycling?
(1) To help their families, the children of the recyclers have started working thus compromising on their education
(2) Many scrap dealers have discontinued their businesses
(3) The government in many countries has derecognized scrap dealers in view, of their
unprofitable business
(4) Governments in many countries, had to take emergency steps to help the recyclers deal with the crisis
(5) None of these
Ans. (3)


19. Which of the following is true regarding waste recycling in the developing countries?
(1) The government and private organizations’ services are much costlier than the informal recyclers
(2) Barring a few cities, government waste recycling mechanism is completely lacking in these countries
(3) There has not been any effort in the developing countries to help the struggling recyclers
(4) Global recession has hit the recyclers of the developing countries much more than those of the developed countries
(5) None of these
Ans. (2)


20. Which of the following is intended in the given passage?
(1) To highlight the domination of the big-name service industry corporations In the scrap dealing business
(2) To highlight various factors responsible for the prevailing malnutrition in children of the informal recyclers
(3) To suggest the steps which can help the anguished recyclers
(4) To explain the measures which can be taken in order to make recycling more energy efficient
(5) None of these
Ans. (3)

21. What measures does the author suggest to help the informal recyclers in the times to come?
(1) To encourage them to work in union with the private organizations
(2) To provide them subsidies In food and education throughout their business career
(3) To record their losses precisely with the research conducted by Solid Waste Management Association and then take appropriate steps
(4) To involve them in the organized sector so as to enable them to have a stable income
(5) None of these
Ans. (4)

22. CRACKS
(1) Breaks
(2) Collapse
(3) Fractures
(4) Loopholes
(5) Fragments
Ans. (4)

23. DIVIS1BIZ
(1) Opaque
(2) Bright
(3) Spotless
(4) Noticeable
(5) Clear
Ans. (4)

24. LIQUIDATED
(1) Borrowed
(2) Floated
(3) Scrutinized
(4) Stagnated
(5) Sold
Ans. (5)


25. SHUTTERED
(1) Covered
(2) Blocked
(3) Closed
(4) Concluded
(5) Intercepted
Ans. (3)