Tuesday, November 27, 2012

Madhya Pradesh MP GK Online Objective Questions

Madhya Pradesh MP GK Online Objective Questions
 Madhya Pradesh MP GK MCQ Quiz for MPPSC and other Exam
 General awareness GK for MPPSC exam


1. largest city of MP is
(a)Bhopal
(b)Ujjain
(c) Jabalpur
(d) Indore.

2. MP is………….. largest state in India by population
(a) Sixth
(b)Fifth
(c)fourth
(d) third

3. Which of the following states does not share border with MP 
(a)UP
(b)Uttrakhand
(c) Gujrat
(d) Maharahtra


4.  MP's per-capita gross state domestic product (GDP)………. lowest  in the country
 (a)Second
(b) Third
(c) Fourth
(d) Fifth  

5. The southeastern portion of the MP split off to form the new state of Chhattisgarh in ....
 (a) In November 1999
(b) In November 2000
(c) In November 2001
(d)  In November 2002

6. Madhya Pradesh is located in the geographic heart of India, between latitude ….and longitude …..
(a) latitude 21°04'N-26.87°N and longitude 74°02'-82°49' E
(b) latitude 21°05N-26.88N and longitude 74°03-82°50E
(c) latitude 21°06N-26.89N and longitude 74°04-82°49'
(d) latitude 21°07N-26.87°N and longitude 74°05-82°49' E


7. The average rainfall in MP is
(a) about 1,367m (53.6in)

(b) about 1,368m (53.7in)

(c) about 1,369m (53.8in)

(d) about 1,370 mm (53.9 in)


8. The major types of soils found in the MP state are ?
(a) Alluvial and Laterite Soil
(b) Black Soil and Mixed Soil
(c)  Red and yellow soil
(d) All of the above


9 How many National Parks are in Madhya Pradesh ?
(a) 7 National Parks
 (b) 8 National Parks
(c)   9 National Parks
(d)   10 National Parks             

10. MP is divided into ... agro-climatic zones

(a) 8
 (b) 9
(c)  10
(d)  11

 Ans
1.d
2.a
3.b
4. c
5. b
6.a
7. d
8.d
9. c
10. c
 

Monday, November 26, 2012

Bank Clerical English Practice Paper

Bank Clerical English Practice Paper
English Solved Test For Bank Clerical Examination


Directions : In each of the following questions, out of the given alternatives,
choose the one which best expresses the meaning of the given word.

1. CATALOGUE
(a) Menu
(b) Record
(c) List
(d) Pamphlet
Answer. (c)

2. GREGARIOUS
(a) Sociable
(b) Turbulent
(c) Pugnacious
(d) Clumsy
Answer. (a)


3. DEFUNCT
(a) Active
(b) Clever
(c) Alive
(d) Extinct
Answer. (d)


4. ANGST
(a) Anxiety
(b) Pride
(c) Modesty
(d) Simplicity
Answer. (a)

5. SALACITY
(a) Recession
(b) Indecency
(c) Depression
(d) Bliss
Answer. (b)


6. UMBRAGE
(a) Sensitive
(b) Shabbiness
(c) Premature
(d) Resentment
Answer. (d)

7. AMNESTY
(a) Revolt
(b) Privilege
(c) Farewell
(d) Pardon
Answer. (d)


8. KITTY
(a) Romantic
(b) Cheap
(c) Pooled fund
(d) Drowsy
Answer. (c)

9. CADGE
(a) Beg
(b) Hide
(c) Bicker
(d) Imprison
Answer. (a)

10. AMBITION
(a) Plan
(b) Proclamation
(c) Desire
(d) Decision
Answer. (c)


11. PROMISCUOUS
(a) Casual
(b) Selective
(c) Discriminate
(d) Pure
Answer. (a)

12. UNCANNY
(a) Unmistaken
(b) Strange
(c) Fearful
(d) Internal
Answer. (b)


13. VORACIOUS
(a) Quick
(b) Angry
(c) Hungry
(d) Wild
Answer. (c)


14. REDUNDANT
(a) Rude
(b) Brutish
(c) Superfluous
(d) Course
Answer. (c)


15.VENDETTA
(a) Feud
(b) Friendship
(c) Mortal
(d) Threat
Answer. (a)


16. CALUMNIATE
(a) Approve
(b) Slander
(c) Warn
(d) Delay
Answer. (b)

17. ATTRITION
(a) Friction
(b) Decline
(c) Suffering
(d) Attraction
Answer. (a)



18. LAPIDARY
(a) High-sounding
(b) Abusive
(c) Dignified
(d) Harmful
Answer. (c)


19. MORDANT
(a) Mild
(b) Sarcastic
(c) Festering
(d) Depressed
Answer. (b)


20. DAUB
(a) Publish
(b) Advertise
(c) Paint
(d) Propagate
Answer. (c)

21. BAWDY
(a) Crude
(b) Vulgar
(c) Proud
(d) Arrogant
Answer. (b)

22. COGNOSCENTE
(a) Speculator
(b) Teacher
(c) Critic
(d) Preacher
Answer. (c)


23. FANCIFUL
(a)Unreal
(b) Faithful
(c)Glorious
(d) Eccentric
Answer. (a)

24. BIZARRE
(a) Happy
(b) Grotesque
(c) Refined
(d) Boisterous
Answer. (b)

25. KOWTOW
(a) Respect
(b) Illuminate
(c) Practice
(d) Blockhead
Answer. (a)

Free Online Haryana Bank Officers English Lang. Paper

Free Online Haryana Bank Officers English Lang. Paper
Bank English Language Preliminary Objective Test
Direction : In each of the following questions, out of the given alternatives,
choose the one which best expresses the meaning of the given word.
1. OVERSTRUNG
(a) Concerned
(b) Active
(c) Sensitive
(d) Energetic
Answer. (c)

2. ACCOST
(a) Hesitate
(b) Speculate
(c) Insult
(d) Address
Answer. (d)

3. SAGACITY
(a) Morality
(b) Wisdom
(c) Sanity
(d) Uprightness
Answer. (b)


4. KULAK
(a) Fortress
(b) Priest
(c) Insane
(d) Farmer
Answer. (d)

5. VULGAR
(a) Enthusiastic
(b) Wild
(c) Course
(d) Noisy
Answer. (c)

6. EMULATE
(a) Trying to do as well
(b) Enable
(c) Likely to be late
(d) In spite to win
Answer. (a)

7. HIATUS
(a) Gap
(c) Tight
(b) Contempt
(d) Narrow
Answer. (a)

8. FRAGMENT
(a) Dissection
(b) Cut
(c) Crumble
(d) Scrap
Answer. (d)

9. EXORCISE
(a) Expel
(b) Expose
(c) Explain
(d) Mock
Answer. (a)

10. TAINT
(a) Soil
(b) Stain
(c) Dirty
(d) Corrupt
Answer. (d)

11. KEMP
(a) Professional
(b) Parasite
(c) Dent
(d) Champion
Answer. (d)


12. UNDULATE
(a) Retard
(b) Decrease
(c) Wave
(d) Flood
Answer. (a)

13. PESTER
(a) Console
(b) Disturb
(c) Gratify
(d) Torture
Answer. (b)

14. INEVITABLE
(a) Unavoidable
(b) Probable
(c) Expected
(d) Fixed
Answer. (a)

15. SMEAR
(a) Encourage
(b) Areal
(c) Avoid
(d) Mark
Answer. (d)


16. PARVENU
(a) Pretender
(b) Privileged
(C) Royal
(d) Intelligent
Answer. (a)

17. GRAND
(a) Noble
(b) Aristocratic
(c) Great
(d) Splendid
Answer. (d)

18. MURKY
(a) Ugly
(b) Dishonest
(c) Dull
(d) Lazy
Answer. (a)

19. MOVING
(a) Turning
(b) Shifting
(c) Toying
(d) Taking
Answer. (b)

20. FOMENT
(a) Incite
(b) Restrict
(c) Rectify
(d)Pacify
Answer. (a)


21. CONSOLIDATE
(a) Contrive
(b) Connive
(c) Unite
(d) Conspire
Answer. (c)

22. JEER
(a) Inspire
(b) Enjoy
(c) Encourage
(d) Ridicule
Answer. (d)

23. BUFF
(a) Polish
(b) Insult
(c) Injure
(d) Sweep
Answer. (a)


24. AVARICIOUS
(a) Abundant
(b) Envious
(c) Greedy
(d) Unwilling
Answer. (c)

25. DEMURE
(a) Intentional
(b) Retiring
(c) Unreserved
(d) Blunt
Answer. (b)

Saurashtra Gramin Bank Officers English Practice Test Paper

Saurashtra Gramin Bank Officers English Practice Test Paper
Haryana Bank Officers English Sample Questions With Solved Answers
Directions: In each of the following questions, choose the alternative which best
expresses the meaning of the word printed in italic bold in the sentence.
1. They all shunned him because he was a lecherous man always looking for an
Opportunity to cheat others.
(a) Cunning
(b) Deceptive
(c) Lustful
(d) Dishonest
ANSWER:(c)

2. He was sad that his seniority had been Overlooked.
(a) Rejected
(b) Neglected
(c) Confused
(d) Sidestepped
ANSWER:(b)


3. A reliable friend is the gift of God.
(a) Dependable
(b) True
(c) Helpful
(d) Honest
ANSWER:(a)


4. For New Delhi, it is time to re-examine its Pakistan policy and reduce the Suspicion
that it is trying to torpedo the talks.
(a) Attack
(b) Quiet down
(c) Weaken
(d) Refute
ANSWER:(a)


5.. His physician has proscribed non-vegetarian diet.
(a) Recommended
(b) Allowed
(c) Increased
(d) Forbidden
ANSWER:(d)


6.. This is blatant injustice done to him.
(a) Conceited
(b) Contorted
(c) Openly hostile
(d) Too obvious
ANSWER:(c)


7.. Some of the discoveries of modern science are simply marvelous.
(a) Praiseworthy
(b) Commendable
(c) Amazing
(d) Admirable
ANSWER:(c)


8.. His unscrupulous act would only tantamount to ravage and destruction.
(a) Cause
(b) Result
(c) Equal
(d) Repetitious
ANSWER:(c)


9.. His conjecture was better than mine.
(a) Guess
(b) Knowledge
(c) Intuition
(d) Experience
ANSWER:(a)


10. All his documents were confiscated.
(a) Cancelled
(b) Seized
(c) Forfeited
(d) Decoyed
ANSWER:(b)



11. We cherish the tradition of bravery.
(a) Imitate
(b) Hold dear
(c) Learn
(d) Revive
ANSWER:(b)


12. Instead of being arraigned in public, the child should be quietly interviewed in public.
(a) Punished severely
(b) Openly declared
(c) Scolded
(d) Called upon to answer a charge
ANSWER:(d)


13. Buoyed by these visions of the future of his son, the artist soldiered on.
(a) Continued bravely
(b) Stopped further
(c) Struggled hard
(d) Fought on
ANSWER:(a)


14. Whenever I go by that shop, the diamond necklace in the window tantalizes me.
(a) Humiliates
(b) Excites
(c) Teases
(d) Amplifies
ANSWER:(c)


15. His impertinence and his salacious remarks spoke voliably of his degradation
(a) Rude
(b) Indecent
(c) Distraught
(d) Poor
ANSWER:(b)


16. After the severe riots, the police continued the curfew lest there was
no recrudescence of disorder.
(a) New outburst
(b) Spread
(c) Exaggeration
(d) Aggravation
ANSWER:(a)


17. In his lust for wealth, he had reached the zenith of criminal activity.
(a) Acme
(b) Nadir
(c) Culmination
(d) End
ANSWER:(a)

18. All his colleagues bore an innate reverence for his immaculate character.
(a) Refined
(b) Pure
(c) Faithful
(d) Splendid
ANSWER:(b)


19. To avoid future complications, the boundary between neighbours should be
properly defined.
(a) Limited
(b) Demarcated
(c) Explained
(d) Interpreted
ANSWER:(b)

20. He remonstrated with his father about his decision of donating the entire
Property to the society for the disabled.
(a) Agreed
(b) Felt pleased
(c) Protested
(d) Apologized
ANSWER:(c)

21. It is compulsory for all the students to join this tour.
(a) Regular
(b) Necessary
(c) Dutiful
(d) Obligatory
ANSWER:(d)

22. AIDS is a chronic disease.
(a) Incurable
(b) Infectious
(c) Contagious
(d) Deep-rooted
ANSWER:(d)

23. It was an ignominious defeat for the team.
(a) Shameful
(b) Unexpected
(c) Unaccountable
(d) Humiliating
ANSWER:(a)

24. Forgetting their old enmity, they joined hands with a spirit of camaraderie.
(a) Animosity
(b) Love
(c) Friendliness
(d) Trust
ANSWER:(c)

25. Deepak employed my friend only when I agreed to avouch for his honesty.
(a) Vow
(b) Affirm
(c) Pay
(d) Guarantee
ANSWER:(b)

English Comprehension Practice test for UPSC Special Class Railway Apprentices Exam

English Comprehension  Practice test for UPSC Special Class Railway Apprentices Exam
Prepare for Special Class Railway Apprenticeship Exam
English Grammar Comprehension Online Test



Directions : In each of the following passages, there are some words in bold
italics and numbered. These numbers are printed below the passage and against
each, some words/group of words are suggested. Select the word which has most
nearly the same meaning as the original phrase/word.
Passage 1

Glowing in the heart of the Thar, the burnished sandstone, toad  is an intricately (1)
moulded wonderland. Once, what was formidable (2) desert land, today  is a place of
gilded (3) magic. The sunset has a peculiar (4) glow here. As the night descends (5)
slowly the sky goes up in flames. Which then fades (6) leaving a few embers (7) till it
becomes coal black. The sun and the sky together create a new monument (8) here
every day, leaving behind an exhilaration (9). Here the blazing sun creates illusions (10)
of Shimmering lakes on the wide expanse.
1. (a) Difficult
     (b) Magic
     (c) Unbelievable
     (d) Confused
ANSWER: (a)

2. (a) Formations
     (b) Untrue
     (c) Difficult
     (d) Great, causing fear
ANSWER: (d)

3. (a) Guiding
     (b) Covered with gold
     (c) Gliding
     (d) Pleasant
ANSWER: (b)

4. (a) Untrue
     (b) Rare
     (c) Strange
     (d) Spectacular
ANSWER: (c)

5. (a) Imagination
     (b) Go down
     (c)  Falls
     (d) Gives way
ANSWER: (c)

6. (a) Colours
     (b) Nature
     (c)  Lose strength
     (d) Hushes
ANSWER: (c)

7. (a) Stains
     (b) Colours
     (c) Hot piece of wood
     (d) Streaks
ANSWER: (c)

 8. (a) Fort
     (b) Building
  (c) Residence
  (d) Built to keep alive
ANSWER: (b)

   9. (a) Joyful
       (b) Pity
    (c) Excess breathing
    (d) Enjoyable
ANSWER: (a)

10. (a) Sun rays
      (b) Sand dunes
      (c) Not true
      (d) Mirage
ANSWER: (c)

Passage 2
During the last year, the business ran into (11) unanticipated (12) difficulties and this had an adverse (13)
effect on the trading' position. As a -result, the profit for that year was less than Forecast (14). But the business
picked up (15) this year.
11.  (a) Moved into
        (b) Reached
        (c) reached
        (d) Fell into
        (e) Encountered
ANSWER: (e)




12.  (a) Unusual
        (b) Unimagined
        (c) Unforeseen
        (d) Undesirable
ANSWER: (c)

13. (a) Negative
      (b) Hostile
      (c) Opposite
      (d) Unlucky
      (e) Counteractive
ANSWER: (a)

  14. (a) Predicated
         (b) Prospective
      (c) Prepared for
      (d)Expected
      (e) Looked Forward
ANSWER: (d)
    
15. (a) Developed
       (b) Increased
    (c) Gathered
    (d) Selected
    (e) Consolidated
ANSWER: (b)



 

Free Online Reasoning test Containing Non Verbal Reasoning Questions

Free Online Reasoning test Containing Non Verbal Reasoning Questions
Non-verbal Reasoning Test - Non-verbal Aptitude Test in pdf Form
This is a Pdf test containing 25 Reasoning Questions
This is available for free download
 Free Download Reasoning Test