Tuesday, September 4, 2012

Physics Practice Test for IIT Engineering Exams


Physics Practice Test for IIT Engineering Exams
JEE Physics Model Test Paper
1. The unit of momentum is—
(A) metre/second
(B) kg-metre/second
(C) Newton metre
(D) Kilogram weight
Ans:-B
2. A particle moves round a. circular path with uniform speed. The acceleration, of the particle is—
(A) Along the circumference of the circle
(B) Along the tangent
(C) Along the radius
(D) zero
Ans:-C

3. A particle moves under the influence of a constant acceleration in a certain plane in a direction different from the direction of its initial speed. The path of the particle is—
(A) a straight line
(B) an arc of a circle
(C) Parabola
(D) an ellipse
Ans:-C

4. A ball hangs by a thread from the ceiling of a bus. If the bus turns rightward, which way the ball will move?
(A) Rightward
(B) Leftward
(C) Backward
(D)) no where
Ans:-B

5. When a body is made to move in a certain plane about a fixed print, its angular momentum will be directed towards—
(A) radius
(B) Tangent of the particle
(C) Perpendicular to the plane of rotation
(D) None of the above
Ans:-C

6. A ball A is projected in horizontal direction from the top of a tower. A second ball B is simultaneously released from the same place to fall downwards Which of the following is true?
(A) Ball A will reach the ground first
(B) Ball B will reach the ground first
(C) Both the balls will simultaneously reach the ground
(D) None of the above is correct
Ans:-C

7. Which of the following pairs of displacements can not be added up to give a resultant of 2m?
(A) 1m and 1m
(B) 1m and 2m
(C) 1m and 3m
(D) lm and 4m
Ans:-D

8. A truck is moving northward with a speed of 20 m/s. Then it turns westward and moves with the same speed. The change in its velocity will be—
(A) 40 m/s north-west
(B) 20√2m/s north-west
(C) 40 m/s south-west
(D) 20√2m/s south-west
Ans:-D

9. A river is flowing from west to east with a speed of 5 m/mim. A man, who can swim with a speed of 10 m /mim in still water, is on the south coast of the river. He wants to cross the river in the shortest possible time. He must swim—
(A) northward
(B) 30° north to east
(C) 30° north to west
(D) 60° north to east
Ans:-C

10. Which of the following is a scalar quantity?
(A) Force
(B) Acceleration
(C) Momentum
(D) Pressure
Ans:-D

11. A car of m kg is moving on a convex bridge of radius of curvature r metre with a uniform speed of v m/s. With what force the car presses the middle of the bridge?
(A) Mg newton
(B) (mg – mv2/r)newton
(C) (mg + mv2/r) newton
(D) (mg + 1/2 mv2/r) newton
Ans:-B

12. A body suddenly sits on a whirling round table. Which of the following shall remain conserved?
(A) Linear momentum
(B) Kinetic energy
(C) Angular momentum
(D) all of the above
Ans:-C

13. A thin circular ring of mass M and radius r is revolving about its axis with an angular velocity co. Two bodies, each of mass m, are stuck with the ends of the diametre of the ring. Now the angular velocity of the ring will be—

Ans:-B


14. A body of 15 kg is attached to another body of 5 kg as shown in the figure. The acceleration of 15 kg body in this position is 5g / ( 15 + 5) Indicate, which of the
Following is a gravitational mass?
(A) 15kg
(B) (15+5) kg
(C) 5 kg
(D) all of the above
Ans:-C

15. Inertia is correctly defined—
(A) The tendency of the objects by dint of which they change their direction
(B) The tendency of the objects by dint of which they change their place.
(C) The tendency of the objects by dint of which they change their temperature
(D) The tendency of the objects by dint of which they resist any change in their position of rest or motion
Ans:-D

16. The acceleration produced in a body of 5 kg on the application of 40 newton force, will
be—
(A) 8 m/s2
(B) 80 m/s2
(C) 100 m/s2
(D) 50 m/s2
Ans:-A

17. A body of 2 kg is moving toward north with a speed of 3 m/s and another body of 3
kg is moving toward east with a speed of 2m/s. The momenta of the both shall be—
(A) 6
(B) -6
(C) unequal
(D) 6√2
Ans:-C

18. What speed will a body of 5 kg gain if a force of 100 newton acts for 10 seconds on it?
(A) 2 m/s
(B) 200 m/s
(C) 20 m/s
(D) 2000 m/s
Ans:-C

19. When one swims across a flowing river, maximum energy is spent in—
(A) First 1/3 of the distance
(B) Second 1/3 of the distance
(C) Last 1/3 of the distance
(D) Equal energy is spent throughout
Ans:-B

20. The mass of a cannon ball is 500 gram. It is released with a speed of 15 m/s. Its
Momentum will be—
(A) 20 kg m/s
(B) 15 kg m/s
(C) 10 kg m/s
(D) 7.5 kg m/s
Ans:-D

21. The momentum of a body is 10 kg m/s. What will be the force required to stop it in 2 seconds?
(A) 10 newton
(B) 5 newton
(C) 2.5 newton
(D) 25 newton
Ans:-B

22. On the mutual collision of two stones at the same temperature—

(A) The temperature shall remain conserved
(B) The velocity will remain conserved
(C) The momentum wil1emain conserved
(D) The kinetic energy will remain conserved
Ans:-C


23. Rate of change of momentum is equal to—
(A) Impulse
(B) Volume
(C) Acceleration
(D) Force
Ans:-D

24. A body of 1 kg applies a force of 10 newton on a body of 4 kg. What will be the reaction of 4 kg body on the body of 1 kg?
(A) 1 newton
(B) 5 newton
(C) 10 newton
(D) 4 newton
Ans:-C

25. What is not variable in a uniform circular motion?
(A) Speed
(B) Velocity
(C) Momentum
(D) Acceleration
Ans:-A

No comments:

Post a Comment