Tuesday, December 18, 2012

Punjab General knowledge Quiz

Punjab General knowledge Quiz
General Awareness GK : Punjab Quiz
Free objective questions on Punjab For PPSC and other exams
1.When Punjab was divided in  with the formation of the new states of Haryana and Himachal Pradesh?

(a) 1965
(b) 1966
(c) 1967
(d) 1968

2. The Greeks referred to Punjab as Pentapotamia, an inland delta of ..... rivers.
(a) 4
(b) 5
(c) 6
(d) 7

3.Punjab is located in northwestern India, and has an area of 50,362 km2
(a) 50,362 km2
(b) 50,363 km2
(c) 50,364 km2
(d) 50,365 km2

4. Which state is in east of punjab?
(a) Haryana
(b) Rajasthan
(c) Himachal
(d) J&K

5. Which is the largest city of Punjab ?
(a) Amritsar
(b) Jalandhar
(c) Patiala
(d) Ludhiana

6. How many districts are there in Punjab State?
(a) 21
(b) 22
(c) 23
(d) 24

7. Who is the Governor of Punjab State?
(a) General Sunith Francis Rodrigues
(b) Om Prakash Verma
(c) Akhlaqur Rahman Kidwai
(d) Shiv Raj Patil

8. Who is the chief minister of Punjab State?
(a) Harcharan Singh Brar
(b) Amrinder Singh
(c) Parkash Singh Badal
(d) Rajinder kaur Bhattal

9. When The Khalsa was made by Guru Gobind Singh?
(a) March 30, 1699
(b) April 1, 1699
(c) April 12, 1699
(d) April 13, 1699

10. Who was the Nineth Guru of Sikhs?
(a)  Guru Hargovind
(b)  Guru Gobind Singh
(c)  Guru Tegh Bahadur
(d)  Guru Arjan Singh

11. Who is the Founder of Sikh Relegion?
(a) Guru Nanak Dev
(b) Guru Gobind Singh
(c) Guru Tegh Bahadur
(d) Guru Arjan Singh

12. When Was The Jallianwala Bagh massacre took place in Amritsar,Punjab?
(a) 11 April 1919
(b) 12 April 1919
(c) 13 April 1919
(d) 14 April 1919

13. Which is a NRI district of Punjab with a large population living abroad in Canada, U.K,Australia and U.S.
(a) Amritsar
(b) Moga
(c) Ludhiana
(d) Jalandhar

14. According to the 2011 Indian Census, the population of Punjab is ....
(a) 27,704,236
(b) 27,704,336
(c) 27,704,436
(d) 27,704,456

15. The literacy rate in Punjab State is ....
(a) 74%
(b) 75%
(c) 76%
(d) 77%


Answers
1. b
2. b
3. a
4. c
5. d
6. b
7. d
8. c
9. a
10. c
11. a
12. c
13. c
14. a
15. b
 

No comments:

Post a Comment