Tuesday, June 17, 2014

Law Solved Question Paper for C.J Examination

Law Solved Question Paper for C.J Examination
Law Civil Judge Examination Test Paper

1. When the two Houses of Parliament differ regarding a Bill, then the deadlock is resolved by—
(A)A joint sitting of two Houses
(B)The President of India
(C)The Prime Minister of India
(D)Special Committee
Ans:-A

2. ‘Autre Fois Acquit’ principle is related to—
(A) Retrospective-operators
(B) Double Jeopardy
(C) Ex. Post Facto Law
(D) Self-incrimination
Ans:-B

3. Which one of the following is not correctly matched?
(A) Police to prevent cognizable offences                                               —Section 149
(B) Power to arrest to prevent the commission of cognizable offence    —Section 151
(C) Power of certain armed force officers to dispense assembly             —Section 131
(D) Arrest by Magistrate                                                                        —Section 45
Ans:-D

4. Which one of the following combinations are not correctly matched?
(a) Anticipatory bail
(b) Summary Dismissal of appeal
(c) Appeal in case of acquittal
(d) Reference to High Court
1. Section-437, Cr. P.C.
2. Section-384, Cr. P.C.
3. Section-376, Cr. P.C.
4. Section-397, Cr. P.C.
Select correct answer using below—
Codes:
(A) (a)1; (b) 2 and (d) 4
(B) (a) l; (c) 3 and (d) 4
(C) (a) 1; (b) 2 and (c) 3
(D) (b) 2; (c) 3 and (d) 4
Ans:-B

5. Save in exceptional circumstances, no woman shall be arrested after Sunset and before Sunrise, and where such exceptional circumstances to arrest exist, the woman police officer shall obtain the prior permission of the following—
(A) District Magistrate
(B) Superintendent of Police
(C) Judicial Magistrate of the First Class
(D) Sessions Judge
Ans:-C

6. When the High Court or any Sessions Judge calls for to examine the record of any proceeding before any inferior criminal court, it is known as—
(A) Reference
(B) Review
(C) Revision
(D) None of the above
Ans:-C
7. When a search is required to be conducted outside India, a criminal court may under Section 166-A of the Cr. P. C. issue a—
(A) Search warrant
(B) Letter of requisition
(C) Letter of request
(D) Written order
Ans:-C

8. “Nature has placed man under the empire of pleasure and pain.” It has been said by—
(A) Bentham
(B) Austin
(C) Pound
(D) Hobbes
Ans:-A

9. Name the jurist who is called as “Darwinian before Darwin” and “Sociologists before
Sociologists”—
(A) Kelsen
(B) Savigny
(C) Pound
(D) Gray
Ans:-B

10. Who defined law as the “de psychologiesd command”?
(A) Kelsen
(B) Bentham
(C) Austin
(D) Salmond
Ans:-A
11. Who said that “Ownership is a plenary control over an object”?
(A) Hibbert
(B) Austin
(C) Holland
(D) Salmond
Ans:-C
12. Who wrote that “the only right which a man can possess is the right always to do his duty”?
(A) Duguit
(B) Gray
(C) Comte
(D) Lundstedt
Ans:-A

13. Analysis of rights into four juristic correlatives was done by—
(A) Roscoe Pound
(B) Radin
(C) Hohfeld
(D) Kokourek
Ans:-C

14. How did Aristotle describe justice in restoring equality when this has been disturbed?
(A) Distributive justice
(B) Corrective justice
(C) Universal justice
(D) Natural justice
Ans:-B

15. The U.S.A. led armed attack on Iraq in March 2003 was—
(A) Justified in international law
(B) Was not justified in international law
(C) To destroy weapons of mass destruction found by the U.N. team
(D) In self defense of the U.S.A.
 
 
16. Iran was asked to suspend its nuclear programme by—
1. Security Council
2. Security Council and Germany
3. General Assembly
4. Secretary General
Select the correct answer with the help of the codes given below—
Codes:
(A) 1
(B) 2 and 3
(C) 2
(D) 3 and 4
Ans:-A


17. Recently concluded mutual legal assistance treaty between India and the U.S. relates to the area of—
(A) Trade and Commerce Law
(B) Oil Exploration
(C) Open Sky Agreement
(D) Criminal Law
Ans:-C

18. Who urged the United Nations to consider the deployment of an “International Security Monitoring Presence” in Lebanon?
(A) G-8 leaders
(B) Arab League
(C) Organization of Islamic countries
(D) SAARC
Ans:-A
19. Who has been elected recently as the next - Secretary General of the United Nations?
(A) Shashi Tharoor
(B) Ban-ki-Moon
(C) Kofi Annan
(D) Kim Jong  II
Ans:-B

20. Volker Report deals with which one of the following?
(A) Iran’s nuclear programme
(B) Iraq’s oil for food scandal
(C) Iraq’s weapon of mass destruction
(D) Terrorist attack on New York World Trade Centre
Ans:-B

21. How many States are members of an international group IBSA, of which the first summit was held in September 2006?
(A) 10 States
(B) 12 States
(C) 3 States
(D) 4 States
Ans:-C

22. Portugal has extracted Abu Salem to India under which of the following?
(A) Indo-Portugal Extradition treaty
(B) International Convention for the suppression of Terrorist Bombing, 1997
(C) International Convention for the suppression of Financing of Terrorism, 2000
(D) U.N. Security Council Resolution No. 1373 (2001) declaring terrorism as contrary to the purposes and principles of the U.N.
Ans:-C

23. Which Article of the U.N.Charter provides for the expulsion of a Member State?
(A) Article-I (2)
(B) Article-6
(C) Article-48
(D) Article-51
Ans:-B

24. The legality of the ‘Uniting for Peace’ Resolution of the General Assembly has been upheld by the International Court of Justice in—
(A) Certain expenses of the United Nations Case
(B) Conditions of membership in the United Nations Case
(C) Military and Paramilitary Case
(D) Reparation Case
Ans:-A
25.Which one of the following is not a specialized agency of the United Nations?
(A) Universal Postal Union
(B). United Nations Children Fund
(C) International Civil Aviation Organization
(D) International Financial Corporation
Ans:-B

26. Of which of the following international judicial institutions the seat is not at the Hague ?
(A) International Criminal Court
(B) International Court of Justice
(C) Permanent Court of Arbitration
(D) International Tribunal for the Law of the Sea
Ans:-D

27. On which date did the General Assembly of the United Nations unanimously adopt for the first time a resolution and an annexed plan of action on Global Counter-Terrorism Strategy?
(A) January 1, 2006
(B) December 31, 2005
(C) September 8, 2006
(D) September 12, 2001
Ans:-C

28. In the event of a dispute as to whether the International Court has jurisdiction or not, the matter shall be settled by—
(A) Security Council
(B) General Assembly
(C) Decision of the International Court of Justice
(D) None of the above
Ans:-C

29. Which Article of the UN Charter recognizes the right of individual and collective self- defence to its members?
(A) Article-26
(B) Article-51
(C) Article-73
(D) Article-29
Ans:-B
30. Which one of the following is a Directive Principle of State Policy?
(A) To organize Village Panchayats
(B) Right to education
(C) Right to property
(D) Right to move Supreme Court
Ans:-A

31. The doctrine of Territorial Nexus is related with—
(A)Article- 13
(B)Article-211
(C)Article-245
(D)Article-300
Ans:-C

32. A Professor of a University, who is an eminent jurist, is eligible to be appointed as a judge of the—
(A) High Court
(B) Both High Court and Supreme Court
(C) Neither in the Supreme Court nor in the High Court
(D) Supreme Court
Ans:-D

No comments:

Post a Comment