Friday, February 5, 2016

Haryana History General Knowledge Question Paper

Haryana  History General Knowledge Question Paper
GK Haryana  History Solved Test Paper

1.  In Which year Haryana became a separate administrative entity ?
(a) 1965
(b) 1966
(c) 1967
(d) 1968

2.Which ruler established his capital at Thanesar near Kurukshetra in the 7th century AD ?
(a)  Prithviraj Chauhan
(b) Muhammad Ghori
(c) Harshavardhana
(d) Firoz Shah Tughlaq

3. Prithviraj Chauhan established forts at Taraori and Hansi in the 12th century.
(a) Ibrahim Lodi
(b) Muhammad Ghori
(c) Harshavardhana
(d) Prithviraj Chauhan

4. Where did  Firoz Shah Tughlaq build a fort in Haryana  in 1354 ?
(a) Hisar
(b) Mahendragarh
(c) Gurgaon
(d) Karnal

5. When did 'The first battle of Panipat' take place between Babur and Ibrahim Lodi ?
(a) 1524
(b) 1525
(c) 1526
(d) 1527

6. In which year 'The Second Battle' of Panipat was occured ?
(a) 1526
(b) 1553
(c) 1554
(d) 1556

7.  Hem Chandra Vikramaditya fought and won how many battles in between 1553 to 1556, from Punjab to Bengal against Afghans and Mughals ?
(a) 20
(b) 21
(c) 22
(d) 23

8. When did  Hemu defeat Akbar's army at Tughlaqabad in Delhi and became emperor of North India at Delhi ?
(a) 7th July 1556
(b) 7th August 1556
(c) 7th September 1556
(d)  7th October1556

9.  When was 'The Third Battle of Panipat  fought between Ahmad Shah Abdali and Sadashivrao Bhau of Pune ?
(a) 1526
(b) 1556
(c) 1669
(d) 1761

10. When the formation of Hukam Singh  committee was announced in the Parliament ?
(a) 21 September 1965
(b) 23 September 1965
(c)  23 April 1966
(d) 31 May 1966

ANSWERS
1. b
2. c
3. d
4. a
5. c
6. d
7. c
8. d
9. d
10. b

No comments:

Post a Comment