Tuesday, March 8, 2016

GK Maharashtra History Practice MCQ Paper

GK Maharashtra History Practice MCQ Paper
Maharashtra History General Knowledge Test Paper
1.  Which Empire ruled  Maharashtra  in the 4th and 3rd century BC ?
(a)  Gupta Empire
(b)  Chalukya Empire
(c)  Maurya Empire
(d) Rashtrakuta Dynasty

2.  Maharashtra came under the rule of the Satavahana dynasty for ........ years.
(a) 100
(b) 200
(c) 300
(d) 400

3. Who was the greatest ruler of the Satavahana  Dynasty ?
(a) Gautamiputra Satakarni
(b)  Pulakeshin II
(c) Harshavardhan
(d) Vikramaditya II

4. Who conquered  parts of the Deccan & temporarily shifted his capital from Delhi to Daulatabad in Maharashtra ?
(a) Ala-ud-din Khalji
(b) Nizamshah
(c) Muhammad bin Tughluq
(d) Qutubshah

5. When did 'The Third Anglo-Maratha war ' take place ?
(a) 1815–1816
(b) 1817–1818
(c) 1819–1820
(d) 1821–1822

6. In which year Satara was annexed to the Bombay Presidency ?
(a) 1848
(b) 1849
(c) 1850
(d) 1851

7 . Berar, which had been part of the Nizam of Hyderabad's kingdom, was occupied by the British  in which year ?
(a) 1851
(b) 1852
(c) 1853
(d) 1854

8. Who became the first Chief Minister of the Congress party led Government of tri-lingual Bombay Presidency ?
(a) Vinayak Damodar Savarkar
(b)  Mahadev Govind Ranade
(c)  B. G. Kher
(d)  Pherozeshah Mehta

9. Who was the leader of  'Samyukta Maharashtra Samiti'?
(a) Keshavrao Jedhe
(b) Gopalrao Khedkar
(c) S.M. Joshi
(d) Shripad Amrit Dange

10.  In the early 14th century  which dynasty  ruled most of present-day Maharashtra ?
(a) Yadava dynasty
(b) Satavahana dynasty
(c) Rashtrakuta Dynasty
(d) Chalukaya  Dynasty

ANSWERS
1. c
2. d
3. a
4. c
5. b
6. a
7. c
8. c
9. b
10. a

No comments:

Post a Comment