Tuesday, August 28, 2012

LIC Assistant Administrative Officers (AAO) Practice Test


LIC Assistant Administrative Officers (AAO) Practice Test
LIC AAO Numerical Ability Test

Numerical Ability 
1. A money lender finds that due to fall in the rate of interest from 8% to, his yearly income diminishes by Rs. 61.50. His capital (in Rupees) is:
(1) 26000
(2) 24600
(3) 23800
(4) 22400
Ans. (2)

2. If one side and one diagonal of a rhombus are 5cm and 8cm respectively then its area (in cm2) is:
(1) 20
(2) 24
(3) 40
(4) 26
Ans. (2)


3. A hemispherical bowl of internal radius 9cm contains a liquid. This liquid is to be filled into cylindrical shaped small bottles a diameter 3cm and height 4 cm How many bottles will be needed to empty the bowl?
(1) 27
(2) 35
(3) 45
(4) 5
Ans. (4)


4. In a division sum, the divisor is 10 times the quotient and 5 times the remainder. If the remainder is 46, the dividend is:
(1) 4356
(2) 48l6
(3) 5096
(4) 5336
Ans. (4)


5. A tennis ball rebounds each time to a height equal to one-half of the height of the previous bounce, if it is first dropped from a height of 8 metres, find the total vertical distance (in metres) it has travelled when it hits the ground for the 10th time
(1) 21.969
(2) 22.969
(3) 23.969
(4) 24.969
Ans. (3)

6. 4.8438 ÷ 0.069 =?
(1) 60.2.
(2) 69.2
(3) 70.2
(4) 71.2
Ans. (3)


7. In a certain city there are 5 colleges and 20 schools. Each school has 3 peons, 1 clerk and 1hed clerk, whereas a college has 5 peons, 3 clerks, 1 head clerk and an additional staff as caretaker. The monthly salary of each of them is as follows:
Peon =Rs.1, 100; Head clerk= Rs.3, 000, Clerk = Rs.1, 700, Caretaker Rs. 2,500. The total monthly salary bill (in Rupees) of School and Colleges of the city is:
(1) 2, 10,800
(2) 2, 20,600
(3) 2, 30,400
(4) 2, 40,500
Ans. (4)

8. The value of √0.4 is:
(1) 0.2
(2) 0.02
(3) 0.63
(4) 0.51
Ans. (3)


9. The sum, of three numbers is 136, If the ratio between first and second be 2 :3 and that between second and third be 5:3, then the second number is:
(1) 40
(2) 48
(3) 52
(4) 60
Ans. (4)


10. If the value of m is:
(1) -3
(2) -6
(3) 3
(4) 6
Ans. (4)

11. The income of a broker remains unchanged though the rate of commission is increased from 4 percent to 5 per cent. The percentage of slump in business is:
(1) 10 per cent
(2) I5 percent
(3) 20 percent
(4) 30 percent
Ans. (3)


12. A book is listed at Rs.150, with a discount of 20 percent. What additional discount must be offered to bring the net price to Rs.108?
(1) 8 percent
(2) 10 percent
(3) 12 (1/2) percent
(4) 4 percent
Ans. (2)

13. X, Y and Z were sharing profits in the ratio 4: 3: 2, Y retired from the firm and X and Z decide to share profits in the ratio 3: 2, Calculate the gaining ratio
(1) 7: 8
(2) 5: 9
(3) 4:7
(4) 5:8
Ans. (1)


14. A man goes uphill with an average speed of 24 kmph and comes down with an average speed of 36 kmph. The distance travelled in both the cases being the same. The average speed (in kmph) for the entire journey is:
(1) 30
(2) 28.8
(3) 32.6
(4) 30.8
Ans. (2)


15. The speed of a boat in till water is 15 kmph avid the rate of current is 3 kmph. The distance travelled downstream (in km.) in 12 minutes is:
(1) 3.6
(2) 2A
(3) 12
(4) 1.8
Ans. (1)
16. The sides of a triangle are in the ratio and its perimeter is 04 cm. The length of l the longest side (in cm.) is:
(1) 26
(2) 32
(3) 48
(4) 52
Ans. (3)

17. A man purchased 35kg of rice at the rate of Rs.10.50 per kg and 30kg at the rate of Rs. 10.50 per kg. He mixed the two. Approximately, at what price (in Rupees) per kg should he sell the mixture to make 35 percent profit in the transaction?
(1) 12
(2) 12.50
(3) 13
(4) 13.50
Ans. (4)

18. A is as much younger to B as he is elder to C. If the sum of the ages of B and C is 48 years, what is the age of A in years?
(I) 20
(2) 24
(3) 30
(4) 32
Ans. (2)

19. A team of 8 persons joins in a shooting competition. The best marksman scored 85 points. If he had scored 92 points, the average score for the team would have been 84. The number of points, the team scored was:
(1) 645
(2) 665
(3) 588
(4) 672
Ans. (2)

20. p is six times as large as q. The percent that q is less than p is
(3) 90
(4) 60
Ans. (1)

21. The LCM of is
(1) 1/54
(2) 10/27
(3) 20/3
(4) 27/3
Ans. (3)
22. The compound interest (in Rupees) on Rs. 5,600 for years at 10% per annum, compounded annually, is
(1) 882.70
(2) 873.50
(3) 868
(4) 840
Ans. (3)

23. Half metre long cubic gold sheet is extended by hammering so as to cover an area of one hectare. The thickness of the sheet (in cm) is:
(1) 0.005
(2) 0.05
(3) 0.5
(4) 0.0005
Ans. (1)

24. Which of the following numbers is exactly divisible by 99?
(1) 114345
(2) 135792
(3) 3572404
(4) 913464
Ans. (1)

25. A train overtakes two persons who are walking in the same direction in which the train is going, at the rate of 2 kmph and 4 kmph, and passes them completely in 9 and 10 seconds respectively. The length of the train (in metres) is:
(1) 72
(2) 54
(3) 50
(4) 45
Ans. (3)

No comments:

Post a Comment