Thursday, October 8, 2015

Library & Information Science Solved MCQ Paper

Library & Information Science Solved MCQ Paper
Objective Test for Library & Information Science

1.  What does LibSys stand for:
(a) Library System
(b) Library Services
(c) Library Book Service
(d) None of the above

2. Who launched theLibSys software for Libraries in India:
(a) UGC
(b) NISSAT
(c) NICTAS
(d) NIC and Infotech Consultant

3. Abbreviation ENVIS stands for:
(a) Environmental Information Service
(b) Environmental Information System
(c) Environmental Network Information System
(d) Environmental Network Retrieval System

4. What does ADONIS stand for:
(a) Article Delivery Over Network Information Service
(b) Article Delivery Over Network Information System
(C) Article Delivery On-line Information System
(d) Advanced Network Information System

5. NICNET project (India) is sported by Government of India.
(a) True
(b) False

6. Under which organization NICNET functions:
(a) INSDOC
(b) CSIR
(c) Govt. of India
(d) Human Resources Development

7. CCF - II edition started in the year:
(a) 1984
(b) 1988
(c) 1989
(d) 1994

8. CDS/ISIS software for libraries was written in:
(a) BASIC 
(b) COBOL
(c) PASCAL 
(d) PL-1

9. CDS/ISIS software for Libraries was developed by:
(a) UNESCO
(b) UNIDO
(c) UTLAS
(d) UGC

10. UNIX is a/an:
(a) Operating System
(b) Single user Operating System
(c) Multi user Operating System
(d) Network

11. Micro Computers were introduced in the year:
(a) 1980
(b) 1985
(C) 1988
(d) 1989

12. ENVIS is situated at:
(a) New Jersey
 (b) Nest West
(c) New Delhi
(d) New York

13. ISDS stand for:
(a) International SeriaL Data System
(b) International Standard Data System
(C) International Standard Data Service
(d) International Serials Data Service

67. What does ERNET stand for:
(a) Education and Research Network
(b) Electronic Research Network
(c) E-Research Network
(d) Educator, Research Network

14. INFLIBNET was developed in the year:
(a) 1976
(b) 1984
(c) 1985
(d) 1986

15. Abbreviation NICNET stands for:
(a) National Information Centre - Network
(b) National Informatics Centre - Network
(Cc New Delhi Information Centre - Network
(d) New Information Chat - Network

16. MARC II was introduced in the year:
(a) 1967
(b) 1968
(c) 1969
(d) 1971

17. DIALOGE On-Line service was started in 1970.
(a) True
(b) False

18. Abbreviation UUNET stands for:
(a) UK University Network
(b) Unix User Network
(c) University User Network
(d) USA University Network

19. TLMS stands for:
(a) Total Library Management System
(b) Library Management System, Thailand
(c) Thailand Library Management Software
(d) Tata Library Management Service

20. Digital Video Disc (DVD) was introduced in:
(a) 1988
(b) 1992
(c) 1995
(d) 1997


ANSWERS
1. a
2. d
3. b
4. b
5. a
6. c
7. b
8. c
9. a
10. c
11.a
12. c
13. a
14. d
15. b
16. a
17. a
18.c
19. a
20. d

No comments:

Post a Comment