Wednesday, October 14, 2015

Lib. and Information Science Model test Paper

Lib. and Information Science Model test Paper
Library Science  Sample Paper

1. What does  FRESS stand for:
(a) Format Editing System
(b) Format Entry System and Service
(c) File Retrieval and Editing System
(d) File Retrieval Editing System

2. SRC stands for:
(a) Sheet Reference Code
(b) Subject Reference code
(c) Subject Retrieval Catalogue
(d) None of the these

3. ALU and CU are part of:
(a) CPU
(b) CRT
(c) CRD
(d) Keyboard

4. Which one is the full form of Bit:
(a) Bio-technology
(b) Binary Digit
(c) British Information Technology
(d) None of these

5. JANET is the programme of which country:
(a) India
(b) Canada
(c) UK
(d) USA

6. What is PC-AT?
(a) A type of computer system
(b) Programming Language
(c) A system software
(d) A type of network

7. What does MAN stand for:
(a) Madras Network
(b) Metropolitan Area Network
(c) Mumbai Network
(d) Maharashtra Library Network

8. The most popular vendor of online service has been DIALOG.
(a) True
(b) False

9. Abbreviation PC - AT stands for:
(a) Personal Computer - Applied Technology
(b) Personal Computer - Application Technology
(c) Personal Computer - Advanced Technology
(d) Personal Computer - Advanced Technique

10. PROM is:
(a) Output device
(b) Memory
(c) Language
(d) Human bare

11. JANET stands for:
(a) Joint Academic Network
(b) Jail Network
(c) Joint Asian Academic Network
(d) Both (a) and (b)

12. MAN is:
(a) Network Project
(b) Network technique
(c) Structure of networking
(d) Type of networking

13. PC -XT stands for:
(a) PersonaL Computer - Extended Technique
(b) Personal Computer - Extended Technology
(c) Personal Computer - Extended Topology
(d) Personal Computer - Extension Techniques

14. CRT is a part of:
(a) CU
(b) ALU
(c) CPU
(d) VDU

15. Abbreviation WROM stands for:
(a) Write Once Read Many (time)
(b) Write or Read Memory
(c) Write Once Read Once Memory
(d) None of the above

16. What does CRT stand for:
(a) CODATA Referral Technique
(b) Cathode Ray Tube
(c) Control Technique
(d) Control Technology

17. What is DPI?
(a) Digital Programme
(b) Disc Per In charge
(c) Disc per inch
(d) Department Intercom

18. MINISIS is software for:
(a) Computing
(b) Information storage
(c) Library automation
(d) Word processing

19. DELMS project was launched by:
(a) NISCAIR
(b) UNESCO
(c) NISSAT
(d) DESIDOC

20. IRDC is located at:
(a) London
(b) Paris
(c) Canada
(d) Scotland

ANSWERS
1. c
2 .b
3. a
4. b
5. c
6. a
7. b
8. a
9. c
10. b
11. a
12. d
13. b
14. d
15. a
16. b
17. c
18. c
19. d
20. c

No comments:

Post a Comment