Friday, October 16, 2015

Library Science Practice Sample Paper

Library Science Practice Sample Paper
Library & information Science Quiz
1. ComSet stands for:
(a) Computer Setup technique
(b) Computer Set
(c) Communication Satellite Technology
(d) Communication Satellite

2. Abbreviation AGLINET stands for:
(a) American Libraries Network
(b) Agricultural Libraries Network
(c) Agncultural Information Network
(d) American Glass Libraries Network

3. AGLINET is started by:
(a) INSDOC
(b) ATT
(c) AGRIS
(d) ICAR

4. CARIS project is started by:
(a) FAO
(b) ARIC
(c) ICAR
(d) AGRIS

5. What does CARIS stand for:
(a) Current AgricuLtural Research Information System
(b) Current Research Information System
(c) Both (a) and (b)
(d) None of the above

6. ‘Lipi’ is a dedicated word processor developed by CMC:
(a) True
(b) False

7. Who was the former chairman of UGC, first time proposal networking of Libraries of universities and R & D institutions in India.
(a) Prof. Yashpal
(b) S. R. Ranganathan
(c) V. K. R. V. Rao
(d) C. D. Deshmukh

8. BLCMP stands for:
(a) Birmingham Libraries Cooperation Mechanization Project
(b) British Libraries Cooperative Mechanization Project
(c) Bengal. Libraries Cooperative Mechanization Project
(d) Baroda Libraries Cooperative Mechanization Project

9. Cell phone is an example of:
(a) Fiber Optics based Transmission
(b) TCP/IP
(c) Infrared Transmission
(d) Microwave Transmission

10. Machine Translation means:
(a) Convert programming language to machine language
(b) Convert natural language to artificial language
(c) Convert machine language to assembly language
(d) None of the above

11. In EBCDIC, character represent in:
(a) 4 bits
b) 5 bits
(c) 7 bits
(d) 8 bits

12. Flowchart is used in:
(a) System analysis
(b) Computing
(c) Information retrieval
(d) Programming

13. Punch card system was popular in the libraries of countries during:
(a) 1940’s
(b) 1950’s
(c) 1960’s
(d) 1970’s

14. First Disc Operating System was introduced by:
(a) AT&T
(b) IBM
(c) INTEl
(d) INFOTECH

15. System boundaries are also known as:
(a) System (imitations
(b) System setup
(c) System analysis
(d) System network

16. Electronic Document System is based on:
(a) Optical Fiber System
(b) Microwave System
(c) Magnetic Tape
(d) Optical Disc System

17. Which type of computer network needs maximum networking cable:
(a) Mesh Network
(b) Ring Network
(c) Star Network
(d) Bus Network

18. The first satellite communication project in India is:
(a) APPLE
(b) Telestar
(c) ComSet
(d) LV - 4

19. Questionnaire is a technique for collecting data used in System Analysis.
(a) True
(b) False

20. STAIRS stands for:
(a) Information Storage and Retrieval System
(b) Storage and Information Retrieval System
(c) Science and Technology Information Retrieval System
(d) Automatic Information Storage System


ANSWERS
1. d
2. b
3. c
4. d
5. a
6. a
7. a
8. a
9. d
10. b
11. d
12. d
13. b
14. b
15. a
16. d
17. c
18. a
19. a
20. b

No comments:

Post a Comment