Thursday, April 19, 2012

Civil Services IAS History MCQ With Answers Solved Test


Civil Services IAS History MCQ With Answers Solved Test
Indian National Movement, Civil Services IAS History Paper
1. During the reign of who of the following was Indian National Congress banned and
over 1,20,000 persons were arrested?
(a) Lord Reading
(b) Lord Irwin
(c) Lord Willingdon
(d) Lord Linlithgow
Answer. (c)

2. Delhi became the capital of India in:
(a) 1910
(b) 1911
(c) 1916
(d) 1923
Answer. (b)

3. In which of the following years was the All-India Trade Union Congress formed in Bombay?
(a) 1910
(b) 1919
(c) 1920
(d) 1921
Answer. (c)

4. During the Indian Freedom Struggle, who of the following raised an army called Free Indian Legion’?
(a) Lala Hardayal
(b) Rashbehari Bose
(c) Subhash Chandra Bose
(d) V. D. Savarkar
Answer. (c)

5. Who was the Viceroy of India at the time of Jallianwala Bagh Massacre?
(a) Lord Curzon
(b) Lord Hardinge
(c) Lord Chelmsford
(d) Lord Irwin
Answer. (c)

6. In the Interim Government formed in the year 1946, who ofthe following
held the portfolio of Defence?
(a) Vallabhbhai Patel
(b) Jagiivan Ram
(c) Baldev Singh
(d) Asaf Ali
Answer. (c)

7. Consider the following events of 1919  A.D.:
1. Rowlatt Act
2. Hunter Report
3. Jallianwala Bagh Massacre
4. Return of Knighthood by Rabindranath Tagore
Their correct chronological sequence is:
(a) 1, 2, 3,4
(b) 1, 3, 4, 2
(c) 2, 1, 3, 4
(d) 3, 1, 2, 4
Answer. (b)

8. The capital of the British Indian Empire was shifted from Calcutta to Delhi because
(a) Delhi was located at the centre of the empire
(b) The climate of Delhi was more suitable for Europeans
(c) Calcutta was the hotbed of revolutionaries
(d) Delhi was the traditional seat of Imperial powers
Answer. (c)

9. Which one of the following was not authored by Annie Besant?
(a) How India Fought for Freedom
(b) The Future of Indian Politics
(c) The Case for India
(d) India Old and New
Answer. (d)

10. Who of the following was the first President of the Indian Trade Union Congress in 1920?
(a) Bipin Chandra Pal
(b) Chittaranjan Das
(c) Lala Lajpat Rai
(d) Dr. Rajendra Prasad
Answer. (c)

11. Who among the following annulled the Partition of Bengal?
(a) Lord Chelmsford
(b) Lord Curzon
(c) Lord Minto
(d) Lord Hardinge
Answer. (d)

12. By virtue of which Act, diarchy was introduced in India?
(a) Government of India Act, 1909
(b) Government of India Act, 1919
(c) Government of India Act, 1935
(d) Government of India Act, 1947
Answer. (b)

13. During lndia’s Freedom Struggle, which one of the following led to the first ‘All India Hartal’?
(a) Protest against Rowlatt Act.
(b) Protest against Jalianwalla Bagh massacre
(c) Trial of Mahatma Gandhi
(d) Arrival of Simon Commission
Answer. (a)

14. On which one of following dates did Jawaharlal Nehru unfurl the tri-color national
flag on the banks of the Ravi as the clock struck the midnight?
(a) 31st December, 1929
(b) 26th January, 1930
(c) 31st December, 1931
(d) 26th January, 1933
Answer. (a)

15. Who among the following organised the defence in the trial of the I.N.A. officers Capt.
P.K. Sehgal, Capt. Shahnawaz Khan and Capt. G. S. Dhillon?
(a) Bhulabhai Desai
(b) Madan Mohan Malaviya
(c) Dr. Saifuddin Kitchlew
(d) Ganesh Vasudev Mavalankar
Answer. (a)

16. Consider the following statements relating to the Civil Disobedience Movement:
1. By the Gandhi-ln/vin Pact, the Congress agreed to suspend the Civil Disobedience Movement.
2. By the Gandhi-Irwin Pact, the Government promised to release all political prisoners
not convicted for violence.
Which of the statements given above is/are correct?
(a) 1 only
(b) 2 only
(c) Both 1 and 2
(d) Neither 1 nor 2
Answer. (c)

17. Who gave the slogan ‘lnquilab Zindabad’?
(a) Iqbal
(b) M.K. Gandhi
(c) Bhagat Singh
(d) S.C. Bose
Answer. (a)

18. ln the 1907 Session of the Congress at Surat, whose name was proposed by extremists
group as the next President of the Congress?
(a) Aurobindo Ghosh
(b) Bal Gangadhar Tilak
(c) Lala Lajpat Rai
(d) Bipin Chandra Pal
Answer. (c)

19. In the Nagpur Session of the Congress in the year 1920, who among the following moved
the main resolution on Non-Cooperation?
(a) C. Rajagopalachari
(b) C. R. Das A
(c) Madan Mohan Malaviya
(d) Motilal Nehru
Answer. (b)

20. Consider the following statements with reference to the extremists and moderates
within the Congress during the years 1905-07:
1.       The extremists wanted to extend the Swadeshi and Boycott Movement from Bengal
to the rest of the country.
2. The moderates wanted to gradually extend the boycott from foreign goods to every
form of association or cooperation with the government.
Which of the statement(s) given above is/are correct?
(a) 1 only
(b) 2 only
(c) Both 1 and 2
(d) Neither 1 nor 2
Answer. (a)


21. Consider the following statement and identify with the help of the code
given below the Viceroy who made the statement and when:
ln my belief, Congress is tottering to its fall one of my great ambitions while
in India is to assist it to a peaceful demise.
(a) Lord Curzon, in a letter to the Secretary of States in 1900.
(b) Lord Curzon, while announcing the partition of Bengal
(c) Lord Duffer in, during the farewell speech at Calcutta.
(d) Lord Minto, while addressing the Muslim delegation which met him at Shimla in 1906
Answer. (a)

22. At which Congress session did Dadabhai Naoroji announce that Swaraj was the goal of
lndia’s political efforts?
(a) 1886 Calcutta session
(b) 1893 Lahore session
(c) 1905 Banaras session
(d) 1906 Calcutta session
Answer. (d)

23. The slogan ‘lnquilab Zindabad’ was first raised by:
(a) Lokmanya Tilak
(b) Veer Savarkar
(c) Chandrashekhar Azad
(d) Bhagat Singh
   Answer. (d)

24. Who among the following drafted the resolution on fundamental rights for the
Karachi Session of Congress in 1931?
(a) Dr. B.R. Ambedkar
(b) Pandit Jawaharlal Nehru
(c) Dr. Rajendra Prasad
(d) Sardar Vallabhbhai Patel
Answer. (b)

25. Consider the following statements about Madam Bhikaji Cama:
1. Madam Cama unfurled the National Flag at the international Socialist Conference in
Paris in the year 1907.
2. Madam Cama served as private secretary to Dadabhai Naoroji.
3. Madam Cama was born to Parsi parents.
Which of the statements given above is/are correct?
(a) 1, 2 and 3
(b) 2 and 3
(c) 1 and 2
(d) 3 only
Answer. (a)

No comments:

Post a Comment