Saturday, April 21, 2012

Solved Practice test Civil Engineering MCQ For SAIL NTPC BHEL and other exams


 Solved Practice test Civil Engineering MCQ For SAIL NTPC BHEL and other exams
Question Bank Objective Civil Engineering
Free Civil Engineering Objective Questions for PSU Exams
1. The wave height, in metres, generated on the surface of a reservoir, having a fetch length F = 30 km. due to wind blowing on the surface of the reservoir at a velocity of 30 km/hr. is
A.0.26 m             
B. 0.96 m
C.0.52 m              
D. 1.2 m

2. A ski-jump bucket is generally used as an energy dissipator when the tail water
A. is greater than 1.1 times the required conjugate depth for the formation of hydraulic jump; and the river bed rock is ‘good’
B. depth is lesser than the depth required for the jump formation; and the bed of the river channel is composed of ‘sound’ rock
C. depth is equal to the depth required for the jump formation, and the river bed rock is ‘good’
D. depth is 1.3 times the required for the jump formation, and the river bed is composed of ‘weak’ rock


3. A submerged pipe outlet is an example of
A. Semi-modular outlet
B. Non-modular outlet
C. Rigid module
D. Adjustable proportional module .

4.Noise pollution in a road-side building can be reduced by
A. providing a ditch around the building and filling it with water
B. providing a steel mesh around the building
C. providing a thick bush around the building
D. planting tall trees around the building and fencing them with barbed wires

5.Heavy scour at the head and shank of guide banks can lead to undermining of the stone pitching and consequent failure of the guide bank. This situation is avoided by providing
A.Spurs               
B. Vertical cutoffs
C. Marginal bunds
D. launching apron

6. Consider the following statements:
1. A differential free swell value of 40% indicates a soil with a high degree of expansiveness.
2. A swelling pressure of less than 2OkN/m is not of much consequence.
3. The swelling pressure is a unique parameter for a swelling soil and is not influenced by other factors.
Which of the above statements is/are correct?
A. 1, 2 and 3
B. 1 and 2 only
C. 2 and 3 only
D. 1 only
7. Consider the following statements:
The function of a launching apron at the end of downstream impervious apron of a weir is
1. To protect the downstream pile from the scour holes progressing in the upstream direction.
2. When the scour holes are formed, to provide for the stones of the falling apron to settle down in the holes and cover them.
3. To provide relief of the uplift pressure at the downstream end.
4. To provide extra length for proper formation of hydraulic jump.
Which of the above statements is/are correct?
A. 1, 2, 3 and 4
B. 3 only
C.2 only               
D. 1 and 2 only

8. Consider the following statements:
I. Each year, black cotton soil appreciably shrinks during dry season and swells during rainy season. This alternate cycle of shrinking and swelling causes severe stresses in structures supported directly by such soil.
2. Black cotton soil contains predominantly a clay mineral called kaolinite, which is responsible for causing appreciable shrinking and swelling.
3. Shrinking and swelling of black cotton soils are observed only upto a certain depth below ground level. Below that level, there is neither shrinking nor swelling.
Which of the above statements is/are correct?
A. 1, 2 and 3
B. 3 only
C. 2 and3 only
D. I and 3 only

9. Shallow ponds in which dissolved oxygen is present at all depths are called
A. Aerobic lagoons
B. Aerobic pond
C. Facultative lagoons
D. Facultative ponds

10. Consider the following statements
1. High water training is undertaken to protect against damage due to floods.
2. Low water training is undertaken to provide sufficient depth for navigation.
3. Mean water training is undertaken to provide efficient disposal of sediment load.
Which of the above statements is/are correct?
A. I and 2 only
B. 1, 2 and 3
C. 2 and 3 only
D. 2 only
11. An unconfined aquifer of porosity 30% and permeability 35 m/day specific yield of 0.20 has an area of 100 km2 If the water table falls by 0.25 m during a drought, the volume of water lost bron storage in million cubic metres, is
A. 2.0    
B. 5.0
C.1.0     
D. 4.0
12. The difference between the apparent solartime and mean solar time is known as
A. Real time
B. Average time
C. Equation of time
D. Sidereal time

13. A specimen of clayey silt contains 70% silt size particles. Its liquid limit = 40 and plastic limit = 20. In liquid limit test, at moisture content of 30%, required number of blows was 50. Its plasticity index, activity and consistency index will respectively be
A. 20,0.67 and 0.5
B. 20,1.5 and 2.0
C. 30,1.5 and 0.72
D. 20,0.286 and 0.38
14. The coefficient  of variation of the rainfall for six rain gauge stations in catchments was found to be 29.54%. The optimum number of stations in the catchments for an admissible 10% error in the estimation of the mean rainfall will be
B. 6
D.12
A. 3
C. 9

15. Consider the following statements which are related to the phenomenon of cavitation influid flow:
1. Cavitation occurs when local velocity is decreased so that local pressure increases to a high degree.
2. Cavitation occurs if elevation is high thereby decreasing ambient pressure,
3. Cavitation occurs if local velocity is increased so that the local pressure decreases.
4. Cavitation is dependent on vapour pressure of the fluid.
Which of the above statements are correct?
A. 1,2 and 3
B. I,2 and 4
C. 1, 3 and 4
D. 2, 3 and 4
16. Consider the following statements:
1. Peat and muck are organic soils.
2. Peat is an inorganic soil whereas muck is an organic soil.
3. Indurated clay is a type of clay which does not soften under prolonged wetting.
Which of the above statements is/are correct?
A. 1 2 and 3
B. 2 only
C.3 only               
D. 1 and 3 only
17. Altimetry may be depicted most accurately by
A.Hachures        
B. Relief shading
C. Layer tinting
D. Contour lines

18. Consider the following statements:
In a sewage treatment process
1. Detention time required for anaerobic decomposition is more as compared to that for aerobic decomposition.
2. Anaerobic decomposition is more energy-consuming as compared jo aerobic decomposition.
3. Anaerobic decomposition is a more sensitive process as compared to aerobic decomposition.
Which of the above statements is/are correct?
A. 1, 2 and 3
B. 2 Only
C.3 only
D. 1 and 3 only

19. An S-curve hydrograph has been obtained for catchments of 270 km2 from a 3-hour unit hydrograph. The equilibrium discharge (m3 /s)for the S-curve is
A. 750   
B. 277.8
C. 250   
D. 187
20. Consider the following statements regarding specific energy of the flow in an open channel:
1. There is only one specific energy curve for a given channel.
2. Alternate depths are the depths of flow at which the specific energy is the same.
3. Critical flow occurs when the specific energy is minimum for the flow rate.

Which of the above statements is/are correct?
A. 1 only              
B. 1 and 2 only
C. ,2 and 3 only
D. 1, 2 and 3

Answers:

1 B
2 B
3 B
4 C
5 D
6 B
7 C
8 D
9 B
10 B
11 B
12 C
13 D
14 C
15 D
16 D
17 D
18 D
19 C
20 D

No comments:

Post a Comment