Thursday, June 14, 2012

Corporation Bank Clerical English Paper


Corporation Bank Clerical English Paper
Objective English Bank PO Exams
Directions : In each of the following questions, out of the given alternatives,
choose the one which is closest in meaning to the italicized word in the sentence.
1. It goes against my grain to be running around the courts for justice.
(a) Character
(b) Nature
(c) Training
(d) Personality
Answer. (b)

2. Whatever opinion he gives is sane.
(a) Arrogant
(b) Wild
(c) Obscure
(d) Rational
Answer. (d)

3. He is urbane in his manners.
(a) Urban
(b) Genteel
(c) Civil
(d) Sane
Answer. (c)

4. The great dancer impressed the appreciative Crowd by his nimble movements.
(a) Subtle
(b) Clear
(c) Quickening
(d) Lively
(e) Unrythmic
Answer. (c)

5. The story began in an eerie situation.
(a) Dangerous
(b) Thrilling
(c) Wonderful
(d) Strange
(e) Dismaying 
Answer. (d)

6. The prisoner made an abortive attempt to escape from the jail.
(a) Courageous
(b) Futile
(c) Illegal
(d) Furtive 
Answer. (b)

7. War was not the only inevitable means to decide that dispute.
(a) Indefinite 
(b) Imminent
(c) Unavoidable
(d) Improbable
Answer. (c)

8. We must hot take his facetious remarks very seriously.
(a) Amusing
(b) Critical
(c) Casual
(d) Flippantly Humorous
Answer. (d)

9. He was ingenious enough to know how to get out of the clutches of law.
(a) Clever
(b) Intelligent
(c) Alert 
(d) Cunning
Answer. (a)

10. Hearing to the complaints of the villagers the father would come and box
his ears, and cuff him.
(a) Lock
(b) Abuse
(c) Scold
(d) Slap
Answer. (d)

11. Vishal had got an indication from his friend about the changes in the export market.
(a) A feeling
(b) A hint
(c) A guess
(d) A signal
(e) An ultimatum
Answer. (b)

12. India’s attitude towards China has all along been pusillanimous.
(a) Generous
(b) Cowardly
(c) Subversive
(d) Restrained
Answer. (b)

13. A person unrestrained by the rules of morality or tradition is called a
licentious person.
(a) Freelance
(b) Criminal
(c) Loafer-type
(d) Libertine
Answer. (d)

14. The child merits serious attention at this age.
(a) Demands
(b) Deserves
(c) Suits
(d) Invites
Answer. (b)

15. She looked gorgeous in her new dress.
(a) Great
(b) Fantastic 
(c) Silly
(d) Splendid
Answer. (d)

16. He is deluding himself with false hopes.
(a) Satisfying
(b) Entertaining
(c) Misleading
(d) Assuring
Answer. (c)

17. The obstacles seem to be insurmountable, but no one should doubt what this
Fearless woman can accomplish.
(a) Too easy to achieve
(b) Too difficult to overcome
(c) Too tall and too high
(d) Too trivial to attract attention
Answer. (b)

18. The father advised his errant son not to maunder about but do something worthwhile.
(a) Trouble
(b) Wander
(c) Run
(d) Play
Answer. (b)

19. No one will invite her to a tea for she is so garrulous.
(a) Repeats gossip
(b) Talks a lot
(c) Giggles all the time
(d) Laughs a lot
Answer. (b)

20. Slangs in a language are usually ephemeral in nature.
(a) Transient
(b) Customary
(c) Necessary
(d) Obvious
Answer. (a)

21. He has always been an elusive customer.
(a) Clever
(b) Unreliable
(c) Deceitful
(d) Quarrelsorne
Answer. (a)

22. The man succumbed to his injuries the day following the day of accident.
(a) Surrendered
(b) Yielded
(c) Fell down
(d) Died
Answer. (b)

23. They feel that we should be fully aware of our own environment.
(a) Heredity
(b) Family
(c) Nationality
(d) Nature
(e) Surroundings
Answer. (e)

24. The rebels returned home under an amnesty.
   (a) General pardon
   (b) Financial assistance
   (c) Police security
   (d) Judicial trial
Answer. (a)

25. He is just dabbling in politics to promote his business interests.
(a) Including
(b) Participating
(c) Helping
(d) Interfering
Answer. (b)

No comments:

Post a Comment