Friday, November 23, 2012

LIC AAO Numerical Ability Objective Solved Question Paper



LIC AAO Numerical Ability Objective Solved Question Paper
LIC Numerical Ability Practice Test For AAO Examination





1. In a division sum, the divisor is 10 times the quotient and 5 V times the remainder. If the remainder is 46, the dividend is:
(1) 4236
(2) 4306
(3) 4336
(4) 5336
Ans. (4)

2. 15 men take 21 days of 8 hours each to do a piece of work. How many days of 6 hours each would 21 women take, if 3 women do as much work as 2 men?
(1) 18
(2) 20
(3) 25
(4) 3
Ans. (4)

3. The mean temperature of Monday to Wednesday was 37°C and of Tuesday to Thursday was 34° C. If the temperature on Thursday was 4/5th that of Monday, then what was the temperature on Thursday?
(1) 36.5°C
(2) 36°C 
(3) 35.5°C
(4) 34°C
Ans. (2)

4. On 1st January every year, a person buys N.S.C. (National Savings Certificates) of value exceeding that of his last year’s purchase by Rs. 100. After 10 years he finds that the total value of the certificates held by him is Rs.54.500. Find the value (in Rupees) of the certificates purchased by him in the first year?
(1) 4,000
(2) 4,800
(3) 5,000
(4) 6,000
Ans. (3)

5. An employee may claim Rs. 7.00 for each km when he travels by taxi and Rs. 6.00 for each km if he drives his own car. If in one week he claimed Rs. 675 for traveling 90km, how many kms did he travel by taxi?
(1) 135
(2) 155
(3) 162
(4) 170
Ans. (1)


6. A certain number of two digits is three times the sum of Its digits. If 45 be added to it, the digits are reversed. The number is
(1) 72
(2) 32
(3) 27
(4) 23
Ans. (3)


7. On a Rs.10, 000 payment order, a person has choice between 3 successive discounts of 10%, 10% and 30%, and 3 successive discounts of 40%, 5% and 5%. By choosing the better one he can save (in Rupees):
(1) 200
(2) 255
(3) 400
(4) 433
Ans. (2)


8. A, B and C started a business with their investment in the ratio l: 3:5. After 4 months, A invested the same amount as before and B as well as C withdrew half of their Investments. The ratio of their profits at the end of the year was:
(1) 5: 6: 10
(2) 6: 5: 10
(3) 10:5:6
(4) 4:3:5
Ans. (1)

9. Three pipes A, B and C can fill a cistern in 6 hours. After working at it together for 2 hours, C is closed and A and B can fill the remaining part in 7 hours. The number of hours taken by C alone to fill the cistern is:
(1) 12
(2) 14
(3) 16
(4) 18
Ans. (2)


10. River is running at 2 kmph. It took a man twice as long to row up as to row down the river. The rate (in km ph) of the man in still water is:
(1) 8
(2) 10
(3) 4
(4) 6
Ans. (4)


11. A sum of money becomes Rs.13, 380 after 3 years and Rs. 20.070 after 6 years on compound interest. The sum (in Rupees) is:
(1) 8800
(2) 8890
(3) 8920
(4) 9040
Ans. (3)

12. A rectangular carpet has an area of 120sq. metres and a perimeter of 46 metres. The length of its diagonal (in metres) is:
(1) 11
(2) 13
(3) 15
(4) 17
Ans. (4)

13. Three yeas ago the average age of A and B was 18 years. While C Joining them now, the average becomes 22 years. How old (in years) is C now?
(1) 24
(2) 27
(3) 28
(4) 30
Ans. (1)

14. A man’s basic pay for a 40 hours’ week is Rs. 200. Overtime Is paid at 25% above the basic rate. In a certain week, he worked overtime and his total was Rs. 300. He therefore worked for a total of (in hours):
(1) 52  
(2) 56
(3) 58
(4) 62
Ans. (2)

15. Rs. 600 are divided among A, B and C so that Rs. 40 more than 2/5th of A’s share, Rs. 20 more than 2/7th of B’s share and Rs.10 more than 9/17th of C’s may all be equal. What is A’s share (in Rupees)?
(1) 150
(2) 170
(3) 200 
(4) 280
Ans. (1)

16. A train B speeding with 120 kmph crosses another train C running in the same direction, in 2 minutes. If the lengths of the trains B and C be l00m and 200m respectively, what is the speed (In kmph) of the train C?
(1) 111
(2) 123
(3) 127
(4) 129
Ans. (1)

17. A merchant has 1000 kg of sugar, part of which he sells at 8% profit and the rest at 18% profit. He gains 14% on the whole. The quantity (in kg.) sold at l8% profit is:
(1) 560
(2) 600
(3) 400
(4) 640
Ans. (2)

18. A well with 14m inside diameter is dug l0m deep. Earth taken out of it, has been evenly spread all around it to a width of 2lm to form an embankment. The height (in metres) of the embankment is:
(1) ½
(2) 2/3
(3) ¾
(4) 3/5
Ans. (2)


19. If the income of Company A had increased by, 10% in year 2000 from year 1999 and profit earned in 1999 was 20% what was its expenditure in 1999? (The value upto two decimal places in crores)
(1) 36.36
(2) 32.32
(3) 30.30
(4) Can’t be determined
(5) None of these
Ans. (5)

6 comments:

  1. The answer to this ? is wrong
    A certain number of two digits is three times the sum of Its digits. If 45 be added to it, the digits are reversed. The number is
    (1) 72
    (2) 32
    (3) 27
    (4) 23
    Ans. (2)

    Correct answer is 27

    ReplyDelete
    Replies
    1. Dear Vinay Shukla
      Thanks for pointing out the error.We have changed the answer.
      regards

      Delete
  2. HII CAN U PLZ MAIL PREVIOUS YRS PAPERS..

    ReplyDelete
  3. what is the actual question of Q NO19?

    ReplyDelete
  4. Q19 was not complete.Thank for telling

    ReplyDelete
  5. plz can u snd all the papers of 2012

    ReplyDelete