Monday, November 12, 2012

Reasoning Solved paper for LIC AAO Exam based on previous papers

Reasoning Solved paper for LIC AAO Exam based on previous papers
LIC AAO EXAM SOLVED Previous papers/Exam pattern
LIC AAO Question Paper Solved Previous Test


1.. Which of the following Is related to ‘Melody’ in the same of way as ‘Delicious’ is related to Taste’?
(1) Memory
(2) Highness
(3) Tongue
(4) Speak
(5) Voice
Ans. (5)

2. In the following letter series which letter is third from the last?
A B C D E F G H I J K L M NO P Q R S T U V W X Y Z
(1) Q
(2) X
(3) K
(4) S
(5) None of these
Ans. (2)

3. In the certain code TREAD is written as ‘7% # 94’ and PREY is written as ‘$%  #8’. How is ARTERY written in that code?
(1) 9#7%#8
(2) 9#%7#8
(3) 9%7#%8
(4) 9%#7%8
(5) None of these
Ans. (3)

4. Among A, B, P, Q and S, B is immediate next taller than the shortest and Q is taller than P. Which of he following statements (s) is (are) necessary to decide the tallest among them?
(A) P is not as tall as S.
(B) A is third below Q in height
(C) P is second in height above A
(1) Only (A) or (B)
(2) Only (B) or (C)
(3) Only (A) or (C)
(4) (A) or (B) or (C)
(5) Only (A)
Ans. (3)

5. If a meaningful word can formed from APSG, by using each letter only once, then third letter of that word is your answer. If more than one such word can be formed, your answer is ‘Y’ and if no such word is formed then answer is ‘z’.
(1) Z
(2) Y
(3) P
(4) G
(5) S
Ans. (3)

6. In a class, among the passed students Neeta is 22nd from the top and Kalyan, who is 5 ranks below Neeta is 34th from the bottom. All the students from the class have appeared for the exam. If the ratio of the students who passed in the exam to those who failed is 4: 1 in that class, how many students are there in the class?
(1) Data inadequate
(2) 60
(3) 7
(4) 90
(5) None of these
Ans. (3)

7. If in a certain code, ‘O’ is written as ‘E’, ‘A’, as ‘C’, ‘M’ as ‘I’, ‘S’ as ‘O’, ‘N’ as ‘P’, ‘E’ as ‘M’, ‘I’ as ‘A’, ‘P’ as ‘N’ and ‘C’ as ‘S’, then how will ‘COMPANIES’ be written in that code?
(1) SEIACPAMO
(2) SMINCPAMO
(3) SEINCPAMO
(4) SEINCPMIO
(5) None of these
Ans. (3)

8. If a meaningful word beginning with B can be formed from ‘HACEB’, then the fourth letter of that word is your answer. If no such word can be formed then your answer is ‘5’ i.e. ‘None of these’.
(1) A
(2) C
(3) E
(4) H
(5) None of these
Ans. (2)

9. What should come in the place of question mark (?) in the following letter sequence?
AZB, CYD, EXF? , IVJ, KUL
(1) FYH
(2) GWG
(3) HWH  
(4) GUF
(5) None of these
Ans. (5)

10. B is the husband of P. Q is the only grandson of E, who is wife of D and mother-in-law of P. How is B related to D?
(1) Cousin
(2) Son-in-law
(3) Son
(4) Nephew
(5) None of these
Ans. (3)

11. If each symbol of the above sequence is replaced with letter and each digit is replaced with new symbol, then how many letters will be there in the sequence?
(1) 16
(2) 17
(3) 4
(4) 12
(5) None of these
Ans. (1)

12. How many such digits are there in the sequence each of which is immediately preceded as well as followed by letters?
(1) None
(2) One
(3) Two
(4) Three
(5) None of these
Ans. (4)

13. Which of the following letters is exactly midway between only letters falling between ‘C’ and ‘5’?
(1) Y
(2) K
(3) P
(4) M
(5) None of these
Ans. (3)

14. If each symbol of the above sequence is replaced with the digits from ‘1’ to ‘9’ which are not there in the sequence, then what will be the sum of all digits? [Each symbol should be replaced with different digit].
(1) 19
(2) 45
(3) 55
(4) 60
(5) None of these
Ans. (2)

15. If the first element from the left interchanges place with the tenth element from the left, similarly second with ninth, third with eighth, fourth with seventh and so on, then which of the following will be seventh to the left of eighth element from the right?
(1) 9
(2) 7
(3) D
(4) C
(5) None of these
Ans. (4)

16. Which of the following combination represents girls?
(1) B, C, E
(2) B, C, G
(3) C, E, G
(4) Cannot be determined
(5) None of these
Ans. (1)

17. For which bank, three persons applied?
(1) R
(2) P or Q
(3) Q or R
(4) P
(5) Cannot be determined
Ans. (4)

18. Which of the following combinations of boys and Bank is correct?
(1) G-Q
(2) C-Q
(3) D-R
(4) E-R
(5) A-R
Ans. (5)

19. Which of the following combinations of friends, represents for the Bank P?
(1) Only B and F
(2) Only F and G
(3) Only B, F and G
(4) Only B, F and C
(5) None of these
Ans. (3)

20. Finally which of the following were selected?
(1) A, C, F
(2) A, C, G
(3) B, C, F
(4) B, C, G
(5) None of these
Ans. (2)

No comments:

Post a Comment