Friday, November 23, 2012

LIC Reasoning Ability Practice Test for AAO Examination



LIC Reasoning Ability  Practice Test for AAO Examination
LIC Assistant Administrative Officer (AAO) Previous Year Paper

1. From the original position, D and B move one and a half length of sides, clockwise and anticlockwise respectively. Which one of the following statements is true?
(1) B and Dare both at the midpoint between A and C
(2) D is at the mid point between A and C, and B is at the corner originally occupied by C
(3) B is at the midpoint between original positions of A and D and D is at the midpoint between original position of B and C
(4) B is at the midpoint between A and C, and 0 is at the midpoint between original position of B and C
(5) None of these
Ans. (3)

2. From the positions in original figure ‘A’ and ‘C’ move diagonally to opposite corners and then one side each clockwise and anticlockwise respectively. ‘D’ and ‘B’ move two sides each clockwise and anticlockwise respectively. Where is ‘A’ now?
(1) At the North-East corner
(2) At the North-West corner
(3) At the South-West corner
(4) At the South-East corner
(5) None of these
Ans. (4)

3. b c—b-c—ac—ab—ac
(1) a a b a c
(2) b b a c b
(3) c a b b c
(4) c c a b c
(5) None of these
Ans. (1)


4. a d b—a c- d –b c d a  - b c a c – d
(1) b a c b d
(2) c b a d b
(3) d b a b
(4) a c b d a
(5) None of these
Ans. (2)

5. e f – h – g f e – h e f – e h g e f g –
(l) e h h f g
(2) g g f h e
(3) g h g f h
(4) e g f f h
(5) None of these
Ans. (3)


6. n –q n –n q t – t q q t n -n- t q t
(1) n n q t q
(2) q t n q t
(3) t t n q n
(4) q q t n t
(5) None of these
Ans. (3)

7. –b d b c – d – c – b d – c d 
(1) d b d c d
(2) d c b e d
(3) b c d c b
(4) c d b c b
(5) None of these
Ans. (4)

8. 11, 42, 39, 164, 525, 421, 749.
(1) 164
(2) 421
(3) 525
(4) 749
(5) None of these
Ans. (2)

9. 4, 7, 13, 25, 49, 97, 153.
(1) 25
(2) 49
(3) 97
(4) 153
(5) None of these
Ans. (4)


10. 15, 25, 35, 72, 95, 168, 195.
(1) 25
(2) 35
(3) 95
(4) 195
(5) None of these
Ans. (1)


11. ‘A’ tarts crossing the field diagonally. After waling half the distance, he turns right; walks some distance and turns left. Which direction is ‘A’ facing now?
(1) North-East
(2) North-West
(3) South-East
(4) South-West
(5) None of these
Ans. (1)
                                            

12. From the original position given in figure above, ‘A’ and ‘B’ move one arm length clockwise and cross over to the corners diagonally opposite. ‘C’ and ‘D’ move one arm length anticlockwise and cross over the corner diagonally opposite. The original configuration A, D, B, C has now changed to
(l) CBDA
(2) BDAC
(3) DACB
(4) BCAD
(5) None of these
Ans. (1)

13. From the positions in original figure, ‘A’ and ‘C’ move diagonally to opposite corners and then one side each clockwise and anticlockwise respectively. Where is ‘B’ now?
(1) At the North-East corner
(2) At the North-West corner
(3) At the South-West corner
(4) At the South-East corner
(5) None of these
Ans. (3)

14. Three of the faces adjacent to Green face are:
(1) Pink, Black. Silver
(2) Pink, Red, Blue
(3) Blue, Black, Red.
(4) Silver, Blue, Red
(5) None of these
Ans. (1)

15. The upper face is:
(1) Pink
(2) Blue
(3) Green
(4) Red
(5) None of these
Ans. (2)

16. The faces adjacent to Red face are:
(1) Pink, Green, Silver
(2) Black, Silver, Green
(3) Blue, Pink, Black
(4) Silver, Blue, Green
(5) None of these
Ans. (3)

17. The face opposite to Green face is:
(1) Red
(2) Pink
(3) Green
(4) Black
(5) None of these
Ans. (1)


18. The face opposite to Pink is:
(1) Red
(2) Green
(3) Blue
(4) Silver
(5) None of these
Ans. (4)


19. Statements:
No cat is window.
All windows are doors.
Conclusions:
I. Some doors are windows.
II. Some doors are cats.
III. No door is cat.
(1) Only either II or III follows
(2) Only either II or III and I follow
(3) Only I follows
(4) None follows
(5) None of these
Ans. (1)

20. Statements:
All branches are flowers.
All flowers are leaves.
Conclusions:
I. All branches are leaves.
II. All leaves are branches.
III. All flowers are branches.
IV. Some leaves are branches;
(1) Only II and III follow
(2) Only I and IV follow
(3) All follow
(4) None follows
(5) None of these
Ans. (2)

21. Statements:
Some newspapers are magazines.
All magazines are books.
Conclusions:
.1. All books are magazines.
II. Some books are magazines
Ill. Some books are newspapers.
IV. Some newspapers are books.
(1) Only I, II and III follow
(2) Only II, ill and IV follow
(3) Only HI and IV follow
(4) None follows
(5) None of these
Ans. (2)

22. Statements:
All Aeroplanes are trains. Some trains are chairs.
Conclusions:
I. Some Aeroplanes are chairs.
II. Some chairs are Aeroplanes.
III. Some chairs are trains.
IV. Some trains are Aeroplanes.
(1) Only I and II follow
(2) Only II and III follow
(3) Only Ill and IV follow
(4) None follows
(5) None of these
Ans. (3)


23. Statements:
Some houses are offices.
Some offices are schools.
Conclusions:
1. Some schools are houses.
II. Some offices are houses.
III. No house is school.
1. Some schools are offices.
(1) Only II and III follow
(2) Only I and IV follow
(3) Only either III or IV and I follow
(4) Only II and IV and either I or III follow
(5) None of these
Ans. (4)


24. NOOF: MTLU:: WKVJ:?
(1) XMZK
(2) PKLQ
(3) ERSU
(4) DPEQ
(5) None of these
Ans. (4)

25. JORO: GOOF:: SPKW?
(1) KPRF
(2) KKOV
(3) PSHZ
(4) TMUS
(5) None of these
Ans. (3)

No comments:

Post a Comment