Saturday, February 9, 2013

Himachal Pradesh Objective GK

Himachal Pradesh Objective GK
General Knowledge of Himachal Pradesh
Himachal Pradesh Objective Gk for Sarkari Naukri



1. In which year Shimla was declared as the summer capital of British India?
(b) 1862
(a) 1863
(c) 1864
(d) 1865

2. Where is Asia's Largest Hydro Project Nathpa Jhakri Power Corp. situated?
(a) Spiti
(b) Sarhan
(c) Kinnaur
(d) Rampur

3. Rampur is located at the bank of .... river .
(a) Sutluj
(b) Beas
(c) Ravi
(d) None of the above

4. Which is the State Animal of  HimachalPradesh?
(a) Deer
(b) Snow leopard
(c) Lion
(d) Jackel

5. Shimla has literacy rate of ....
(a) 84.45%
(b) 84.50%
(c) 84.55%
(d) 84.60%

6. How many domestic airports are in the H.P state ?
(a) 2
(b) 3
(c) 4
(d) 5

7. ... District is among the  top districts in the country for literacy.
(a) Kangra
(b) Mandi
(c) Hamirpur
(d) Shimla

8. In Which Year Baddi University of Emerging Sciences and Technologies (BUEST) was established ?
(a) 2002
(b) 2003
(c) 2004
(d) 2005

9.  CSK Himachal Pradesh Krishi Vishwavidyalya was established in ... year.
(a) November 1975
(b) November 1976
(c) November 1977
(d) November 1978

10. When Himachal Pradesh University was established ?
(a) 1969
(b) 1970
(c) 1971
(d) 1972

11. When The Indian Institute of Advanced Study (IIAS) in Shimla was established ?
(a) 1964
(b) 1965
(c) 1966
(d) 1967

12. The Kalka-Shimla Railway track passes through .... tunnels.
(a) 100
(b) 101
(c) 102
(d) 103

13. The Kalka-Shimla Railway track  crosses ... bridges
(a) 863
(b) 864
(c) 865
(d) 866

14. Where is the  Bhuntar Airport in the Himachal Pradesh?
(a) Shimla
(b) Manali
(c) Kullu
(d) Mandi

15. Where is the  Gaggal Airport in the Himachal Pradesh?
(a) Kangra
(b) Dharamsala
(c) Mandi
(d) Una

ANSWERS

1. c
2. d
3. a
4. b
5. c
6. b
7. c
8. a
9. d
10. b
11. b
12. c
13.b
14. c
15. a

9 comments:

  1. Dear Raj
    It seems right
    ref: http://en.wikipedia.org/wiki/Baddi_University_of_Emerging_Sciences_and_Technologies

    regards

    ReplyDelete
    Replies
    1. Yes Baddi was established as college IEET Baddi in 2002. but as a university it was established in 2009.

      Delete
    2. Question no 2 is wrong
      the right Ans. is Kinnaur

      Delete
  2. yes actually baddi university come to force in 2009.
    in 2002 it was merely registerd with IEET

    ReplyDelete
  3. (IEET Baddi) Institute of Engg. and Emerging tech. was established in 2002 which became university (BUEST) in 2009.

    ReplyDelete
  4. Question No. 12 is wrong
    Right ans. is 103

    ReplyDelete
  5. Dear Karan Singh
    103 is the last Tunnel
    But tunnel 46 was dismantled in 2006
    Ref: http://en.wikipedia.org/wiki/Kalka%E2%80%93Shimla_Railway
    So now there are 102 tunnels only
    thanks and regards

    ReplyDelete