Wednesday, December 28, 2011

History Reasoning & Assertion Based Q. Paper

History Reasoning & Assertion Based Q. Paper

Model Test Paper History

Directions — In this paper; all the questions of Indian history (earliest times to 1964.) based on assertion & statements. There are two statements one labelled as Assertion (A) & the other labelled as Reason (R). Each question has 4 options A, B, C, D, select the one correct answer.

1. Assertion (A) : Indus valley people were primarily the worshipper of male God.

Reason (R): A seal resembling Shiva has been found.

(A) Assertion and reasoning are true and reasoning is the correct way of explaining

(B) A and R are true but R is not correct explanation of A

(C) A is true but R is false

(D) A is false but R is true

Ans. (D)

2. Assertion (A) : Early National Movement was a grand failure.

Reason (R) : It did not reach the masses.

(A) Assertion and reasoning are true and reasoning is the correct way of explaining

(B) A and R are true but R is not correct explanation of A

(C) A is true but R is false

(D) A is false but R is true

Ans. (A)

3. Assertion (A) : In the war of succession Aurangzeb killed Dara Shikoh.

Reason (R) : Dara was heretic.

(A) Assertion and reasoning are true and reasoning is the correct way of explaining

(B) A and R are true but R is not correct explanation of A

(C) A is true but R is false

(D) A is false but R is true

Ans. (C)

4. Assertion (A) : Middle class played a prominent part in National Movement.

Reason (R) : Middle class believed in terrorism.

(A) Assertion and reasoning are true and reasoning is the correct way of explaining

(B) A and R are true but R is not correct explanation of A

(C) A is true but R is false

(D) A is false but R is true

Ans. (C)

5. Assertion (A): Gandhiji withdraw Civil Disobedience Movement in 1934.

Reason (R): He withdrew it because of business pressures.

(A) Assertion and reasoning are true and reasoning is the correct way of explaining

(B) A and R are true but R is not correct explanation of A

(C) A is true but R is false

(D) A is false but R is true

Ans. (C)

6. Assertion (A) : Shivaji was remarkably successful against the might of the Mughal. Emperor Aurangzeb.

Reason (R) : (i) He introduced many reforms in the Army.

(ii) He adopted Gurilla warefare which suited to his times and conditions.

(A) Both A and R (i) and (ii) are correct

(B) A is correct but R (ii) is not correct

(C) A is not correct but R (i) and (ii) are correct

(D) Both A and R are correct but R (ii) is not correct

(E) All the above are wrong

Ans. (A)

7. Assertion (A): Baji Rao-II took refuge with the British at Bassein and signed the subsidiary Alliance in 1802.

Reason (R): (i) Baji Rao’s Army was completely defeated by Holkar’s Army.

(ii) Even the forces of Sindhia were routed.

(A) A is correct but R is not correct (B) A is incorrect but R (i) and (ii) is correct

(C) Both (i) and (ii) correct

(D) Both A and R (i) & (ii) are correct

Ans. (A)

8. Assertion (A): The British Authorities in India and in England assumed a totally negative and harsh attitude towards the congress

latter on.

Reason (R): The Congress got itself engaged in mobilizing public opinion by publishing pamphlets and other materials sharply

criticising the policies possused by the government and conducting possessed campaigns by holding public meeting.

(A) A is correct but R is not correct

(B) A is not correct but R is correct

(C) Both A and R is correct and R is correct explanation of A

(D) Both A and R is not correct

Ans. (D)

9. Assertion (A): In the 16th the Portuguese were the most powerful on the seas.

Reason (R): Portuguese had superior Naval Technology.

(A) Assertion and reasoning are true and reasoning is the correct way of explaining

(B) A and R are true but R is not correct explanation of A

(C) A is true but R is false

(D) A is false but R is true

Ans. (A)

10. Assertion (A): The Dutch East India Company began to trade with India in the early seventeenth century.

Reason (R): The Dutch wanted to barter cotton piece goods for paper and spices in the Indonesian archipelago.

(A) Both A and R are true and R is the correct explanation of A

(B) Both A and R are true but R is not the correct explanation of A

(C) A is true but R is false

(D) A is false but R is true

Ans. (A)

11. Assertion (A): After their occupation of Bengal, Bihar and Orissa, the English used various means to bolster their trade which resulted in the decline of Indian handicrafts industry.

Reason (R): The Britis.h monopolised the trade of Bengal through various legislative enactments.

(A) Both A and R are true and R is the correct explanation of A

(B) Both A and R are true but R is not the correct explanation of A

(C) A is true but R is false

(D) A is false but R is true

Ans. (C)

12. Assertion (A): The Iqta system went a long way in establishing Islam in North India.

Reason (R): The Sultans, through this institution, wanted to control the Turkish nobles.

(A) Both A and R are true and R is the correct explanation of A

(B) Both A and R are true but R is not a correct explanation of A

(C) A is true but R is false

(D) A is false but R is true

Ans. (D)

13. Assertion (A): Despite initial victory the Sepoy mutiny could not succeed in over throwing the Raj.

Reason (R): The rising middle class sided with the Raj.

(A) Both A and R are true and R is the correct explanation of A

(B) Both A and R are true but R is not the correct explanation of A

(C) A is true but R is false

(D) A is false but R is true

Ans. (B)

14. Assertion (A): The Chola ruler Rajendra’s atrocities during his conquest of Sri Lanka have been highlighted in the Mahavansa.

Reason (R): The author had a strong sympathy for Buddhism.

(A) Both A and R are true and R is the correct explanation of A

(B) Both A and R are e but R is not the correct explanation of A

(C) A is true but R is false

(D) A is false but R is true

Ans. (D)

15. Assertion (A): The agrarian crisis began in the later part of the 17th century.

Reason (R): The oppressed peasantry joined the local rebel leaders and zamindars.

(A) Both A and R are true and R is the correct explanation of A

(B) Both A and R are true but R is not the correct explanation of A

(C) A is true but R is false

(D) A is false but R is true

Ans. (B)

16. Assertion (A): Sulhkul, namely peace with all became the state policy of Akbar.

Reason (R): He removed religious disabilities of the Hindus by abolishing the pilgrim taxes, Juziyah and opening state services

to them.

(A) Both A and R are true and R is the correct explanation of A

(B) Both A and R are true but R is not the correct explanation of A

(C) A is true but R is false

(D) A is false but R is true

Ans. (B)

17. Assertion (A) : Soon after the resignation of the Congress ministries in the provinces in 1939, the Muslim League observed a

‘Deliverance Day’.

Reason (R): Ambedkar supported and joined it.

(A) Both A and R are true and R is the correct explanation of A

(B) Both A and R are true but R is not the correct explanation of A

(C) A is true but R is false

(D) A is false but R is true

Ans. (B)

18. Assertion (A): Many Roman gold and silver coins, belonging to first and second centuries AD, have been discovered in South India.

Reason (R): Some parts of South India were under Roman occupation during this period.

(A) Both A and R are true and R is the correct explanation of A

(B) Both A and R are true but R is not the correct explanation of A

(C) Ai s true but R is false

(D) A is false but R is true

Ans. (C)

19.Assertion (A): According to the Mitakshara school, a father could divide his property among his sons during his life time.

Reason (R): The Mitakshara recognised the Sons’ right of ownership by birth in ancestral property.

(A) Both A and R are true and R is the correct explanation of A

(B) Both A and R are true but R is not the correct explanation of A

(C) A is true but R is false

(D) A is false but R is true

Ans. (A)

20. Assertion (A): Mahabat Khan rebelled and made Jahangir and Nurjahan prisoners.

Reason (R): Mahabat Khan wanted to instal prince Khurram on Mughal throne.

(A) Both A and R are true and R is the correct explanation of A

(B) Both A and R are true but R is not the correct explanation of A

(C) A is true but R is false

(D) A is false but R is true

Ans. (C)

21.Assertion (A): In 1946, the council of the Muslims League accepted the Cabinet Mission Plan.

Reason (R): The Muslim League joined the Interim Government formed in 1946.

(A) Both A and R are true and R is the correct explanation of A

(B) Both A and R are true but R is not the correct explanation of A

(C) A is true but R is false

(D) A is false but R is true

Ans. (D)

22. Assertion (A): The Indo-Aryans came to India from somewhere in Central Asia, possibly from the region south of the Urals and east of the Caspian Seas

Reason (R): They had been defeated by their Indo-European neighbours.

(A) Both A and R are true and R is the correct explanation of A

(B) Both A and R are true and R is not the correct explanation of A

(C) A is true but R is false

(D) A is false but R is true

Ans. (C)

23. Assertion (A): Patanjali attests that during the Mauryan times, new cults and superstitions were introduced for the sake of money.

Reason (R): The treasury needed to be adequately filled to meet any unforeseen economic crisis in the kingdom.

(A) Both A and R are true and R is the correct explanation of A

(B) Both A and R are true but R is not the correct explanation of A

(C) A is true but R is false

(D) A is false but R is true

Ans. (C)

24. Assertion (A); The post Gupta agarian structure is marked by growing feudal set-up.

Reason (R): It saw the-emergence of landed intermediaries and subjected peasantlry on a large scale.

(A) Both A and R are true and R is the correct explanation of A

(B) Both A and R are true but R is not the correct explanation of A

(C) A is true but R is false

(D) A is false but R is true

Ans. (A)

25. Assertion (A): Anuloma marriages were in vogue during the Gupata period.

Reason (R): The Gupta monarchs wanted to absorb the foreigners into the Hindi fold.

(A) Both A and R are true and R is the correct explanation of A

(B) Both A and R are true but R is not the correct explanation of A

(C) A is true but R is false

(D) A is false but R is true

Ans. (C)

No comments:

Post a Comment