Saturday, September 19, 2015

Free Online Library and Information Science Paper



Free Online Library and Information Science Paper
Solved Library Science Questions

1. MANLIBNET stands for:
(a) Madras Library Network
(b) Management Library Network
(c) Marigalore Library Network
(d) Mangoliya Network for Libraries

2. Alight pen is a/an:
(a) Optical Scanner
 (b) Magnetic ink
(c) Pointing Device
(d) None of the above

3. From which of the following words, the word Catalogue is made:
(a) Katatogos
(b) Katalogus
(c) Catalogus
(d) Catalogos

4. Who is the publisher of Encyclopedia of Library and Information Science?
(a) Grolier
(b) Mc Graw Hill.
(c) Marcel Dekker
(d) R. R. Browker

5. ISBN has been accepted as official international standard in:
(a) 1949
(b) 1959
(c) 1965
(d) 1969

6. Who devised first bibliographic classification scheme:
(a) Bliss.
(b) Harris
(c) Bacon
(d) Gesner

7. The Barcode Technology was introduced in Library and Librarianship in 1972, when Kentish town               branch of COMDEN Public Library began Plessey Light System for reading the printed code.
(a) True
 (b) False 

8. What does APINESS stand for:
(a) ARPANET services in Social Sciences
(b) Asia Pacific Information Network in Social Sciences
(C) American Pilot Network in Sciences
(d) Asian Pilot Project Information Network in Sciences

9. Abbreviation WWW stands for:
(a) World Wild Web
 (b) Window Web World
(c) Wild Web Work
(d) World Wild Work

10. The year of establishment of WWW is:
(a) 1989
 (b) 1992
(C) 1993
 (d) 1994

11. CERN is situated at:
(a) Washington
(b) London
(c) Switzerland
(d) New York

12. Abbreviation URL stands for:
(a) Uniform Resource Locater
(b) Unique Resource Language
(C) Uniform Resource Language
(d) UNESCO Research Laboratories

13. Abbreviation URL stands for:
(a) Uniform Resource Locater
(b) Unique Resource Language
(C) Uniform Resource Language
(d) UNESCO Research Laboratories

14. Abbreviation HTTP stands for:
(a) High Transfer Transmission Protocol
(b) Hyper Text Telecommunication Protocol
(c) Hyper Text Transmission Protocol
(d) Hyper Text Transfer Protocol

15. A database is nothing more than a computer-based record keeping system.
(a) True
 (b) False

16. RECON is a/an:
(a) Record retrievaL services
(b) ReferraL service
(C) Off-Line service
(d) On-Line service

17. World Wild Web is initiated by:
(a) IBM
(b) NCST
(c) ARPANET
(d) CERN

18.. Telex is like teleprinter.
(a) True
(b) False

19. The word ‘Hypertext’ was coined first in 1965 byT. H.Nelson.
(a) True
(b) FaLse

20. HTML stands for:
(a) Hypertext Mark Location
(b) Hypertext Markup Language
(C) Hypertext Machine Language
(d) Hypertext Mark Language


 ANSWERS
1. b
2. c
3. b
4. c
5. d
6. d
7. a
8. b
9.a
10. b
11. c
13. a
14. d
15. a
16. d
17. d
18. a
19. a
20. b

No comments:

Post a Comment