Tuesday, September 15, 2015

Library and Information Science Objective Ability Test

Library and Information Science Objective Ability Test 
Practice  Paper Lib. & Information Science 
1. Who coined the term ‘Initiation of readers’ first:
(a) E. J. Coates 

(b) C. A. Cutter
(c) Melvil Dewey 
(d) S. R. Ranganathan 

2. Seymour Lubetzky is related with his contributions in the field of:
(a) Management

 (b) Reference service
(c) Cataloging 

(d) Documentation 

3. Minimum, Midding and Maximum theories of reference service are given by:
(a) Samuel Rothstein 
(b) James I. Wyre
(c) Richard J. Beeler 

(d) S. C. Bradford 


4. Who used the word ‘Bibliography’ first?
(a) A. Brownson
(b) Calvin Moores 

(c) Helen Brownson
(d) Louis Jacob de Saint Charles 

5. Who used the word ‘Thesaurus’ first in 1957:
(a) J. D. Brown
 
(b) H. Brownson
(c) Dr. Ranganathan 
(d) Neena E. Browne 
6. Which name was given to Book Mobiles by Dr. S. R. Ranganathan? 
(a) Book Mobile 
(b) Mobile Bus 
(c)  Librachine
 (d) Mobile information
7. Old and frogile books can be preserved by:
(a) Microfilming
(b) Digitising 
(c) Re-Binding
(d) All  the above 
     
8. HRM stands for: 
(a) Human Regional Management 
(b) Human Resources Management 
(c) Human Research Management 
(d) None of the above
9. Which of the following is not a national library?
 (a)Bibliotheque Nationale
(b) Smith Sonion Institute
(c) British Library
(d) Library of congress 
10. Time is very important factor between which of the following:
(a) Reference & referral services
(b) Short range & long range reference services
(c) CAS & SDI services
(d) Indexing & Abstracting services

11. In which university Library of India, the post of reference librarian was first created:
(a) A. M. U.
(b) B.H. U.
(c) Delhi
(d) Madras

12. STPI (Software Technology Parks of India) is a society established by the Ministry of Information        Technology, Government of India in the year 1991.
(a) True
 (b) False

13. Abbreviation ISO stands for:
(a) Indian Standards Organization
(b) International Standards Organization
(c) International Organization for Standardization
(d) None of the above

14. Index Translationum is a big information source and bibliography of translated books published by UNESCO.
(a) True
(b) False

15. National Information Centre on Management (NICMAN) is established by:
(a) NIC
(b) NASSDOC
(c) RRRLF
(d) NISSAT

16. Who started Reference Service in India for the first time?
(a) W. A. Borden
(b) A.D. Dickinson
(c) S. R. Ranganathan
(d) B.S. Kesavan

17. British Council Library and American Centre Library come under the category of:
(a) Public Library
(b) Special Library
(c) Embassy Library
(d) Foreign Library

18. What does INPADOC stands for:
(a) Indian National Patents Documentation centre
(b) International Patents Documentation centre
(c) Indo-Pak Documentation centre
(d) Indian Patents Documentation centre

19. 22nd May is the date of birth of:
(a) S. Radhakrishanan
(b) P N. Kauta
(C) Raja Rammohan Ray
(d) S. R. Ranganathan

20.NICMAN was established by NISSAT at:
(a) Pune
(b) New Delhi
(c) Ahmedabad
(d) Kolkata 
       
 Answers
1.d
2. c
3. a
4. d
5. b
6. c
7.d
8. b
9. b
10. b
11. d
12. a
13.c
14 a
15. d
16. c
17. a
18. a
19. c
20. c

No comments:

Post a Comment