Thursday, September 24, 2015

Lib. & Information Science Solved Test

Lib. & Information Science Solved Test
 Library & Information Science Test paper

1. APtNESS Project is related to:
(a) New York
(b) New Delhi
(C) Paris
(d) London

2. Abbreviation DEVSIS stands for:
(a) Direct Education System for Science
(b) Defence Science Information System
(c) Development Scientific Information System
(d) Defence System for Information Sciences

3. RECON On-line technique is related to:
(a) OCLC
 (b) NASA, USA
(c) ARPANET
(d) BLAISE, UK

4. X modem was developed by:
(a) H. Aiken 
(b) Chuck Forsberg
(c) H. Hollerith 
(d) Word Chirstionsen

5. Earlier name of OCLC is:
(a) Ohio Computer Library Centre
(b) Ohio College Library Centre
(c) On-Line Computer Library Centre
(d) On-Line College Library Centre

6. MNP stands for:
(a) Micro Networking Protocol
(b) Microsoft Networking Protocol
(c) Microcom Networking Protocol
(d) Multi Media Network Programmes

7. UNIX is an example of:
(a) System software
(b) Operating System
(c) Hardware 
(d) Database

8. The Internet is a world-wide network of computer networks.
(a) True
(b) False

9. The first ‘Data Network’ was setup at Spain in:
(a) 1971 
(b) 1979
(c) 1984 
(d) 1987

10. Under which organization NATIS functions:
(a) UGC 
(b) NISCAIR
(c) Department of Science & Technology
(d) NISSAT

11. On-Line Computer Library Centre is also known as:
(a) Onclib 
(b) OCLC
(c) OCLIC
(d) None of these

12. The year of establishment of OCLC is:
(a) 1967
(b) 1971
(c) 1973 
(d) 1975

13. Abbreviation CCF(F) stands for:
(a) Common Communication Formate (Fields)
(b) Common Communication Formate (Factual)
(c) Common Communication Formate (Foundation)
(d) Common Communication Formate (File)

14. OPAC stands for:
(a) Ohio Public Access Catalogue
(b) On-line Public Access Catalogue
(c) Optical Access Catalogue
(d) Off-Line Public Access Catalogue

15. Windows - NT software was designed by Microsoft Cooperation.
(a) True
(b) False

16. Abbreviation RECON stands for:
(a) Record Network
(b) Retrieve Console
(c) REmot Console 
(d) Research Continue

17. What does MIF stand for:
(a) MARC International Formate
(b) MARC Indian Formate
(c) Machine Information Facilities
(d) Mobile, Fax

18. Y modem was developed by:
(a) Howrd Aiken 
(b) Chuck Forsberg
(c) Word Chirstiansen 
(d) Herman Hollenth

19. Who deveLoped Microcom Networking Protocol ?
(a) Microcom Cooperation
(b) Microsoft Co-operation
(c) Softlink
(d) CMC

20. UNIX Operating System is written in:
(a) PL-I 
(b) PASCAL
(c) C high Level Language
(d) BASIC


ANSWERS
1. c
2.b
3. b
4.d
5. b
6. c
7. b
8. a
9. a
10. c
11. b
12. a 
13. b
14. b
15. a
16. c
17. a
18. b 
19. a
20. c

No comments:

Post a Comment