Wednesday, September 16, 2015

Free Online Library Science Questions with Answers

Free Online Library Science Questions with Answers
Library Science Practice Test Paper
1.. The basic elements of communication process are the source, message and the receiver.
(a) True
(b) False

2. Budget is a
(a) Financial Method
 (b) Mechanical Method
(c) Control Device
 (d) All the above

3. ‘Functional elements of management’ are known as:
(a) POSTCORD
(b) POASDCARB
(c) PASDCARB
 (d) POSDCORB

4. ‘Esprit de crops’ implies:
(a) Unit of command
(b) Clarity of works
(c) Avoiding of chaos
(d) Rewards to employees

5. MEDLARS - II started in:
(a) 1972
(b) 1975
(c) 1980
(d) 1982

6.. DDC - 21st edition was published in:
(a) JuLy, 1996
(b) July, 1998
(c) June, 1997
 (d) June, 1998

7. Mark the odd in respect to Library Legislation :
(a) Pondicherry
(b) Delhi
(C) Goa
(d) Haryana

8. Which is the national Library of U. K.?
(a) The British Library
(b) British Museum
(C) London Public Library
(d) British National Library

9. Which of the following public Libraries act was passed in the year 2002:
(a) Mizoram
(b) Goa
(C) Delhi
(d) Uttar Pradesh

10. The Association for Information Management was formerly known as:
(a) IASLIC
 (b) ASLIB
(C) SLA
(d) None of these

11. Who is specialist of Information Economics?
(a) Lamberton
 (b) C. G. Jung
(c) S. C. Bradford
 (d) Derek de Solla Price

12. Which of the five Laws implies weeding of books by Libraries?
(a) Second Law
(b) Third Law
(c) Fifth Law
(d) All the above

13. The first President of IASLIC was:
(a) Dr. R. Chandra
(b) Dr. S. L. Hora
(C) Dr. Chattopadhyaya
(d) Dr. S. R. Ranganathan

14. The alphabet used in Colon Classification- 7th edition to indicate partial comprehension (agglomeration):
(a) T
(b) Z
(c) W
(d)  P

15. H. E .Bliss was born in the year:
(a) 1817
(b) 1847
(C) 1867
(d) 1870

16. Which of the following is an Indian Network?
(a) ADINET
 (b) OPENNET
(C) MALIBNET
(d) All of the above

17. Who is generally the chairperson of the University Library Committee?
(a) Librarian
(b) Pre-Vice Chancellor
(c) Vice- Chancellor
(d) Registrar

18. Which Laws of Library science indicates that the documents of the Library should be brought to the notice of users:
(a) First Law
(b) Second law
(C) Third Law
 (d) Fifth Law

19. British Library Act was enacted in U. K. in the year;
(a) 1948
 (b) 1962
(c) 1968
(d) 1972

20. ‘No Library is self sufficient in terms of its resources to meet the needs of its users’ this statement leads libraries towards:
(a) Formation of Library Committees
(b) Library Cooperation and Resource Sharing
(c) Enactment of Library legislation
(d) Need for Management

21. ‘Book Bank’ scheme of UGC was introduced in:
(a) 1959-1961
(b) 1961-1963
(c) 1963-1964
(d) 1963-1965

22. A professional Association should primarily:
(a) Work for the development of its members
(b) Serve as an employment office
(C) Function as a Trade Union
(d) Undertake professional techniques

23. Special Libraries Association (USA) was founded in:
(a) 1905
(b) 1907
(c) 1909
 (d) 1915

24. APINESS is:
(a) NISSAT Project
(b) ARPANET Project
(c) UNESCO Project

25. VIDIOTEXT system was developed by :
(a) Microsoft
(b) AT & T
(c) IBM
(d) CCITT & ITU

ANSWERS
!. a
2. a
3. d
4. a
5. b
6. a
7. b
8. a
9.a
10. b
11. a
12. c
13. b
14. b
15. d
16. d
17. c
18. c
19. d
20. d
21. c
22. a
23. c
24. b
25. d

No comments:

Post a Comment