Thursday, December 17, 2015

General Knowledge Assam History MCQ Paper

General Knowledge Assam History MCQ Paper
Assam History Solved Gk Test Paper


1. Who established the Mlechchha dynasty  in Kamarupa Kingdom, Assam ?
(a) Bhaskar Varman
(b) Salasthambha
(c) Supratisthita Varman
(d)  Sukaphaa

2. Protohistoric Assam  has been reconstructed from folklore  epics like ......
(a) Kalika Purana
(b) Yogini Tantra
(c) Mahabharata
(d) a,b,c

3. The history of Assam can be divided into ....... eras.
(a) 3
(b) 4
(c) 5
(d) 6

4. The ancient era of Assam began in the....... with the mention of Kamarupa in Samudragupta's Allahabad pillar.
(a)  2nd-century
(b)  3rd-century
(c)  4th-century
(d)  5th-century

5.  In which year the colonial era of Assam  was began with the establishment of British control after the Treaty of Yandaboo ?
(a) 1826
(b) 1827
(c) 1828
(d) 1829

6.  In the 4th century which  dynasty marked the beginning of Ancient Assam. ?
(a)  Pala dynasty.
(b) Varman dynasty
(c) Mlechchha dynasty
(d) Danava dynasty

7.  When was  the Ahom kingdom established  by Sukaphaa ?
(a) 1226
(b) 1227
(c) 1228
(d) 1229

8. Who was the last ruler of  Varman dynasty of  Kamarupa Kingdom ?
(a) Pushya Varman
(b) Mahendra Varman
(c) Supratisthita Varman
(d)  Bhaskar Varman

9.  In which century Pala dynasty was came into existance ?
(a)  4th century
(b)  7th century
(c)  9th century
(d)  12th century

10 Who established the Koch dynasty in the Kamata kingdom in 16th century ?
(a)  Nara Narayan
(b)  Vishwa Singha
(c) Chilarai
(d) Sukaphaa

11. When did  First Anglo-Burmese War take place ?
(a)  1824
(b) 1832
(c) 1833
(d) 1842

12. Who was the founder of the Sutiya kingdom at Swarnagiri (Assam) ?
(a) Sukaphaa
(b) Chilarai
(c) Birpal
(d) Vishwa Singha

13. In which year 'The Battle of Saraighat' was fought  between the Mughal empire and Ahom Kingdom ?
(a) 1660
(b) 1662
(c) 1666
(d) 1671

14.  In which year the Assam region was separated from the Bengal Presidency ?
(a) 1828
(b) 1874
(c) 1859
(d) 1837

15.When did Gomdhar Konwar, Dhanjay Borgohain and their followers rose in revolt against the British occupation of Assam ?
(a) 1828
(b) 1837
(c) 1859
(d) 1874

16. When did 'The Assam Movement or Assam Agitation take place ?
(a) 1920–1921
(b) 1921–1937
(c) 1937–1947
(d) 1979-1985

17. The Magadha empire was founded by  whom in the 4th century BCE.
(a) Ashok
(b) Bimbisara
(c) Ajatashatru
(d) Prasenjit

18. In 1185 who established the Khen dynasty and the Kamata kingdom ?
(a) Sandhya
(b) Sindhu Rai
(c) Prithu
(d) Dharma Narayan

19.  Who was the second ruler of the Sutiya kingdom in the 13th century ?
(a) Birpal
(b) Ratnadhwajpal
(c) Vijayadhwajpal
(d) Nityapal

20. When did Alauddin Hussain Shah of Gaur remove the last Khen ruler of Kamata kingdom ?
(a) 1449
(b) 1490
(c) 1498
(d) 1515

21. Phulaguri Dhawa, the first peasant uprising against British rule was repressed in ..... year.
(a) 1861
(b) 1805
(c) 1817
(d) 1826

22. Who established the rule of the Tungkhungia clan of the Ahom kings  ?
(a)  Gobar Gohain
(b) Gadadhar Singha
(c) Vijayadhwajpal
(d) Birpal

23. The Battle of Itakhuli was fought in 1682 between the Ahom Kingdom and ........ Empire.
(a)  Mughal
(b) British
(c) Burmese
(d) Maratha

24. In 1520 who defeated the Ahoms king ?
(a) Dharmadhwajpal
(b) Gadadhar Singha
(c) Vijayadhwajpal
(d) Birpal

25. Who removed the last Khen ruler of Kamata kingdom ?
(a) Nusrat Shah succeeded him.  
(b) Alauddin Hussain Shah
(c) Shamsuddin Muzaffar Shah
(d)  Nizam-ud-Din Ahmad

source: https://en.wikipedia.org/wiki/History_of_Assam
ANSWERS
1. b
2. c
3. b
4. c
5. a
6. b
7. c
8. d
9. c
10. b
11. a
12. c
13 d
14. b
15. a
16. d
17. b
18. c
19. b
20. c
21. a
22. b
23.a
24. a
25. b

No comments:

Post a Comment