Tuesday, December 8, 2015

Himachal Pradesh History GK Solved Paper

Himachal  Pradesh History GK Solved Paper
H P History  Objective MCQ Paper

1. From which civilization Himachal  Pradesh History was started ?
(a)  Mesopotamia and Egypt
(b)  Indus valley civilization
(c) The Mediterranean
(d) Regional civilizations

2.Name the civilization which  flourished between 2250 and 1750 BC ?
(a) Mesopotamia and Egypt
(b) Regional civilizations
(c) The Mediterranean
(d) Indus valley civilization

3. During  which period several small republics were  known as "Janapada" ?
(a) Early Modern Period
(b)  Mid Modern Period
(c) Vedic period
(d) Contemporary Period

4. Harshavardhana ruled North India from 606 to 647 CE ,he belonged  to  which  Dynasty ?
(a)  Magadha  Dynasty
(b)  Chalukaya  Dynasty
(c)  Pushyabhuti Dynasty
(d)  Shashanka Dynasty

5.Who conquered Kangra at the beginning of the 10th century ? 
(a) Timur
(b) Timur
(c)  Mahmud Ghaznavi 
(d)  Akbar

6.Name the Gorkha Leader who defeated Sansar Chand Katoch, the ruler of Kangra, in 1806 .
(a) Bhimsen Thapa
(b) Amar Singh Thapa
(c) Bagh Bhim Thapa
(d) Narender Thapa

7. Who was the founder of the Sikh Empire ?
(a) Maharaja Ranjit Singh 
(b) Maharajah Sher Singh
(c Kanwar Singh
(d) Kharak Singh

8. When did The First Anglo-Sikh War take place in India ?
(a) 1845 - 1846
(b) 1845 - 1847
(c) 1845 - 1848
(d) 1845 - 1849

9. In which year Mahatma Gandhi   first time visited Shimla ? 
(a) 12th May 1921
(b)  11th May 1931
(c)  11th May 1931
(d)  17th May 1931

10. When did the Himachal Pradesh come under the  government of British union ?.
(a)  1812
(b)  1813
(c)  1814
(d)  1816

11.  How many districts were in Himachal Pradesh till  October 1966 ?.
(a)  6
(b)  9
(c)  10
(d) 12

12.  Who appointed Ghamand Chand as governor of Jalandhar ?
(a) Tuglak
(b)  Mohumad Gajnabi
(c)  Ahmed Shah Abdali
(d)  Sikander Lodi

13. When did  Mahmood Gazani attacked Kangra fort ? 
(a)  1005 A.D.
(b)  1006 A.D.
(c)  1009 A.D.
(d) 1013 A.D.

14. In about 883 AD  who was the ruler of  Kashmir ?
(a) Gulab Singh
(b)  Shankar Verma
(c)  Shah Mir
(d) Maharaja  Ranjit Singh

15.  Who was the ruler of  Himachal Pradesh during 1043 AD ?
(a)  Rajputs
(b)  Gorkhas
(c)  Muslim
(d) British

16 . In which year,The Gorkhas came to power in Nepal ?
(a)  1765
(b)  1766
(c)  1767
(d)  1768

 17. When was  Siba state of Kangra district (HP)  founded ?
(a)   1450
(b)   1808
(c)  1813
(d)  1830

18.Who was the founder of Siba State, Himachal Pradesh ?
(a) Sansar Chand
(b)  Raja Sibarna Chand
(c)  Raja Hari Chand
(d)  Vijay Chand

19. Who was the founder of Gular kingdom (Kangara, HP)  in 1415 ? 
(a)  Raja Sibarna Chand
(b)  Sansar Chand
(c)  Raja Hari Chand
(d)  Dalip Singh

20. Who was the last ruling Raja of Gular Kingdom ?
(a)  Vijya Chand
(b)   Bhup Singh
(c)  Man Singh
(d) Jagdish Sigh


ANSWERS
1. b
2.d
3. c
4. c
5. c.
6. b
7. a
8. a
9. a
10. d
11. a
12. c
13. c
14. b
15. a
16. d
17.a
18. b
19. c
20. b

No comments:

Post a Comment