Monday, July 11, 2016

Political Science Question Bank India Jobs Exams

Political Science Question Bank India Jobs Exams
Job exams now Have MCQ  Questions in exam .

Almost all  of Govt Jobs  exams which have political Science as one of elective subject contain objective questions.This is Useful For UPSC Civil,IES,KVS,PSC.

Also following exams contain Some questions on Political Science

RRB

RBI

SAIL

BHEL

This is a Big Model test paper of Objective Questions on Political Science



Try this quiz
1.The disputes regarding the election of the President are decided by ?

The Election Commission

The Supreme Court

The Rajya Sabha

The Parliament

Ans : B

2.Constitutional Government means ?

Government in accordance with the terms of the constitution

Rule of Law

Civil Rights

All of the above

Ans : D

3.Which one of the following governments operates on the principle of Collective Responsibility?

Parliamentary

Presidential

Unitary

Federal

Ans : A

4.Neo-Liberal theory of Democracy is a :

Rejection of classical theory of democracy

Modification of classical theory of democracy

Mutilation of classical theory of democracy

None of these

Ans : B

5. The Hobbesian contract was?

Between the people and Leviathan

Between the society and Leviathan

Among men living in the state of nature

Between leaders and Leviathan

Ans : C

6.Which of the following states was the first to establish the Panchayat Raj institutions in India?

Rajasthan

Maharashtra

Bihar

UP.

Ans : A

7.Which one of the following is not correct?

The council of minister is collectively responsible to the Lok Sabha

A minister who is not a member of either house continues to be minister even after the expiration of six months

Ministers hold office during the pleasure of the President

Salaries of ministers are specified in the second schedule

Ans : B

8.Which of the following is not in conformity with Marxism?

The state is an instrument of oppression

The state will wither away

Religion is an opium for the people

The state is a necessary evil

Ans : D

9. Which one of the following was the chief exponent of the pluralistic theory of Sovereignty?

Bentham

Bodin

Austin

Laski

Ans : D

10.Who wrote the Book Four Essays on Liberty.

Herbert Spencer

J. S. Mill

Ernest Barker

Isaish Berlin

Ans : D

11.The chief defect of the Monistic Theory of Sovereignty is that:

It requires obedience from the bulk of the people

It is anti-democratic

It explains the legal nature of sovereignty

It reposes all powers in a determinate human superior

Ans : B

12.Gandhi lays stress on

Spiritualisation of politics

Religiousation of politics

Decentralisation of politics

None of the above

Ans : A

13.The thinkers who believe that state is an association of associations are called ?

Socialists

Federalists

Anarchists

Pluralists

Ans : D

14.The constitutional validity of a state-law in India may be challenged?

Only in the State-High Court

Only in the Supreme Court

In the High Court and the Supreme Court both

Only in a Tribunal

Ans : C

15.Which of the following is not a constitutional organ?

Election Commission

Finance Commission

Inter-State Council

Planning Commission

Ans : D

16.Which of the following powers rests exclusively with the Council of States in India?

To initiate impeachment against the President

To recommend creation of New All India Services

To appoint the Attorney General

To alter the Boundaries of the States

Ans : B

17.In which of its session did the Muslim League given a call to divide and quit?

Lahore, 1940

Karachi, 1933

Lucknow, 1931

Karachi, 1943

Ans : D

18.Who among the following mode rate leaders had been called  silver tongued orator?

Dadabhai Naoroji

Gopal Krishna Gokhale

Madan Mohan Malaviya

M. C. Ranade

Ans : B

19.Under which constitutional amendment 30% seats in village panchayats have been reserved for women in India?

70

71

73

74

Ans : C

20.State socialism believes in?

Stateless society

Democracy

Revolution

A state without law

Ans : B

21.Who said, while the state exists there is no freedom while there is freedom there will be no state.

Bentham

Mill

Marx

Lenin

Ans : C

22.There is a provision for abolition of titles under Article 18 of the Indian Constitution. What is not true about it?

Citizens cannot accept any title from any foreign state

A person, who is not a citizen but holding a post of profit under the state cannot accept any title without the consent of the President

A state shall not confer any title for academic or military distinction

None of the above

Ans : C

23.Who will legislate on the subjects which have not been mentioned in any of the three Lists of the Indian Constitution?

State Legislatures

Parliament

Parliament and State Legislatures both

None of the above

Ans : B

24. Who among the following was not associated with the Swaraj Party?

C. R. Das

P.R.Das

Motilal Nehru

Dr. B. S. Moonje

Ans : B

25.The Council of Ministers is to aid and advise the President, but

President is not bound by the advice in the first instance

President may make his own decision

President may not seek the advice of the Council of Ministers

President may send back the advice for reconsideration

Ans : D

26.The Panchayati Raj is based on the principles of ?

Decentralisation

Deconcentration

Democratic decentralisation

Democratic centralization

Ans : C

27.Which one of the following was the chief exponent of the Monistic Theory of Sovereignty?

Locke

Bodin

Bentham

Austin

Ans : D

28. Who is the author of the book, A Minister and his Responsibilities ?

Dr. Man Mohan Singh

Dr. Rajendra Prasad

Jawaharlal Nehru

Morarji Bhai Desai

Ans : D

29.West Minister Model, stands for a particular type of

State

Constitution

Government

Administration

Ans : C

30.The social contract thinkers want to prove that

The state is all powerful

The state is always right

The state is man made

The state is prior to society

Ans : C

31.Who wrote the book, ˜True Law of Free Monarchies to justify Divine Theory of the Origin of the State?

Louis 14th

Jenks

Aristotle

James I

Ans : D

32.Arrange the following in chronological order:

(i) Home Rule Movement

(ii) Khilafat Movement

(iii) Dandi March

(iv) Champaran Satyagraha

(i), (iv), (ii), (iii)

(iii), (iv), (ii), (i)

(iv), (ii), (i), (iii)

(iv), (i), (iii), (ii)

Ans : A

33.The Indian Constitution provides for the appointment of Ad Hoc judges in the

Supreme Court

High Court

District and Session Court

All the above

Ans : A

34.Who has criticized Bureaucracy for creating red tapism?

E. N. Gladden

W. B. Munro

Ramsay Muir

Charles F. Merriam

Ans : C

35.With the help of the following code give the proper sequence of different stages in Locke's social contract:

(i) Civil society

(ii) Government

(iii) State of nature

(iv) Social contract

Codes:

(i), (ii), (lii), (iv)

(ii), (iii), (i), (iv)

(iii), (iv), (i), (ii)

(iv), (i), (iii), (ii)

Ans : C

36.A Minister who wants to resign from the Council of Ministers in India shall address his resignation letter to?

Prime Minister

President

Speaker of the Lok Sabha

Party President

Ans : B

37.Who reconciled Rousseau's theory of General Will with Austins theory of a determinate sovereign power?

T. H. Green

H. J. Laski

Sir Henry Maine

E. Barker

Ans : A

38. Who gave the view that A constitutional state is one in which the powers of government, the rights of the governed and the relations between the two are adjusted?

K. C. Wheare

C. F. Strong

Carl J. Friedrich

James Bryce

Ans : B

39. Under which constitutional amendment Panchayati Raj in India has been given a constitutional basis ?

42nd

67th

52nd

73rd

Ans :D

40.The definition of political party was given for the first time by ?

Burke

Bentham

Laski

Hegel

Ans :A

No comments:

Post a Comment