Monday, July 11, 2016

Free Political Science MCQ Test

Free Political Science MCQ Test
Free Question Bank on Political Science.



1.Which of the following are the functions of the Supreme Court of India?

(i) Protection of Fundamental Rights of Citizens

(i) Judicial Review

(iii) Grant of clemency to condemned prisoners

(iv) Arbitration between states and states and the centre

Codes:

(i), (ii) and (iii) are correct

(i) and (iii) are correct

(i), (iii) and (iv) are correct

(iii) and (iv) are correct

Ans :C

2. Who among the following made the greatest contribution to the application of Marxism?

Engels

Lenin

Stalin

Habermas

Ans :B

3.Under what circumstances can the Indian President proclaim emergency according to article 352 of the Constitution?

(i) External Aggression

(ii) Armed Rebellion

(iii) Instability of Government

(iv) Financial Crisis

Codes:

(i) and (ii)

(i) and (iii)

(ii) and (iv)

Only (i)

Ans :A

4.The Non-Cooperation Movement was withdrawn because of ?

Its objectives were achieved

It indicated people's preference to use violence

The British Government agreed to negotiate with the Indian leaders

None of the above

Ans :B

5.Which of the following pairs is not correctly matched?

Indira Gandhi Total Revolution

Mahatma Gandhi Trusteeship

Balwant Rai Mehta Democratic Decentralisation

Vinoba Bhave Anushasan Parva

Ans :A

6.Which theory believes that state originates in war?

Social contract theory

Force theory

Divine theory

Evolutionary theory

Ans :B

7.Who among the following can participate in the proceedings of the both Houses of the Parliament?

Chief Justice of Supreme Court

Vice-President

Solicitor-General

Attorney-General

Ans :D

8.The ideal condition for the success of parliamentary system  is

One dominant party

Two-party system

Single-party system

Multiple party system

B

9.Indian Constitution does not clearly provide for the Freedom of Press but this freedom is implicit in the Article.

19(1)a

19(1)b

19(1)c

19(1)d

Ans :A

10.The thinkers of which country have common tendency to entrust sovereignty to an organ of the government.

England

France

Germany

Switzerland

Ans :A

11.Assertion (A) : India is a union of destructible states.

Reason (R) : States have no control over the Constitution.

Both (A) and (R) are true and (R) is the correct explanation of (A)

Both (A) and (R) are true but (R) is not the correct explanation of (A)

(A) is true but (R) is false

(A) is false but (R) is true

Ans :B

12.Who among the following Marxist thinkers has been described as  genius theoretician?

Lenin

Gramsci

Mao

Kautasky

Ans :B

13.Who among the following is the author of the book, New India?

Durgadas

R. C. Majumdar

Annie Besant

Madan Mohan Malaviya

Ans :C

14.The emphasis of Indian federation is on ?

Division of powers

Strength of states

Compromise with nationalities

Unity of the nation

Ans :D

15.Assertion (A) : The contractualists explanation of the origin of the state is incorrect.

Reason (R) The contractualists fail to cite any exact date of the contract.

Both (A) and (R) are true and (R) is a correct explanation of (A)

Both (A) and (R) are true but (R) is not a correct expla nation of (A)

(A) is true but (R) is false

(R) is true but (A) is false

Ans :A

16.The central point of social contract theory is that the state is

A man made institution

Sovereign

Democratic

Absolute

Ans :A

17. In which of the following countries has one party system ?

Germany

Switzerland

Pakistan

China

Ans :D

18.The historic Lucknow session, (1916) of the Indian National Congress was presided over by

Mrs. Annie Besant

S. N. Banerjee

Madan Mohari Malaviya

A. C. Majumdar

Ans :D

19.Which institution in a federal system is called Balancing Wheel of the Constitution?

Legislature

Executive

Judiciary

Press

Ans :C

20.Who is of the view that the sovereign cannot tax his subjects without their consent?

Bodin

Grotius

Hobbes

Rousseau

Ans :A

21.Who said that, “State is an organ of class rule, an organ for the oppression of one class by another class ?

Marx

Gramsci

Lenin

Mao

Ans :A

22.Who is the dejure sovereign in a parliamentary form of government?

Prime Minister

Parliament

President

Supreme Court

Ans :C

23.According to Marx, the state came into being to

Make life better

Protect life and liberty

End exploitation of the poor

Legalize exploitation of the poor by the state

Ans :D

24.Which one of the following Fundamental Rights is available only to Citizens in India?

Equality before the law

Equality of opportunity (in matter of public employment)

Freedom of religion

Right against exploitation

Ans :B

25.Which one of the following is not correct about the Lok Sabha?

Representation is based on population

Two members may be nominated by the President from the Anglo-Indian Community

States are divided into territorial constituencies for the purpose of election

33% seats are reserved for women

Ans :D

26.The President of India can exercise his veto power in respect of ?

All the bills passed by the Parliament

Constitution-amending bills only

Money bills only

Ordinary bills only

Ans :D

27.Which of the following does not fall within the purview of ordinance making power of the President?

Enactment of a new law

Imposition of a new tax

Passing of the budget

Amendment of the Constitution

Ans :D

28.Who among the following maintains that persons carried into the state their natural rights from the state of nature?

Plato

Locke

Rousseau

None of the above

Ans :B

29.The socialist thinkers favour nationalisation of natural resources with a view?

To reduce the cost of production

To increase production

To avoid exploitation

To ensure their full utilization

Ans :C

30.Which one of the following has enhanced its power most from the system of delegated legislation?

The Legislature

The Legislative Committees

Bureaucracy

The Council of Ministers

Ans :C

No comments:

Post a Comment