Friday, May 25, 2012

LIC AAO Reasoning Ability Test Paper


LIC AAO Reasoning Ability Test Paper
Assistant Administrative Officer   Practice Quiz

Reasoning Ability Test
 1. If B and G serve on the Games committee, which of the following must serve on the Food Service Committee?
(l) A
(2) D
(3) E
(4) L
Ans. (2)


2. If A is assigned to the Food Service Committee and C is appointed to Entertainment Committee, then which of the following must be true?
I. G is appointed to the Food Service Committee. .
II. E is appointed to the Games Committee.
III. I is appointed to Entertainment committee.
(1) I only
(2) III only
(3) I and II only
(4) II and III only
Ans. (1)


3. If I is on the Entertainment Committee and B is on the Food Service, Committee then which of the following must be true?
(1) F is on the Entertainment Committee
(2) C is on the Games Committee
(3) G is on the Food Service Committee
(4) F is on the Games Committee
Ans. (2)

4. Which of the following groups could constitute the Games Committee?
(1) A, B, E
(2) A, D, G
(3) C, H, E
(4) F, I, B
Ans. (4)

5. If F serves on the Food Service Committee and C serves on the same Committee as H, then which of the following must serve on the Games Committee?
I.  A
II. G
III. I
(l) I only
(2) III only
(3) I and II only
(4) II and III only
Ans. (3)


6. VISERL
(1) E
(2) I
(3) R
(4) S
Ans. (3)

7. ILCEOP
(1) C
(2) E
(3) L
(4) O
Ans. (2)


8. ERVSECI
(l) E
(2) I
(3) R
(4) S
Ans. (1)

9. AYDOT
(1) A
(2) D
(3) T
(4) Y
Ans. (4)


10. CAPCET
(1) A 
(2) C
(3) P
(4) T
Ans. (4)


11. Ice: Coolness: Earth:?
(1) Forest
(2) Weight
(3) Gravitation
(4) Ocean
Ans. (2)


12. Clue is related to Mystery in the same way Warning is related to
(l) Precaution
(2) Disaster
(3) Risk
(4) Danger
Ans. (4)

13. Income is related to Profit in the same way as Expenditure is related to
(l) Loss 
(2) Surplus
(3) Balance
(4) Sale
Ans. (1)

14. Coconut: Shell: Letter:?
(1) Mail
(2) Letter-box
(3) Stamp
(4) Envelope
Ans. (4)

15. Much is related to Many in the same way as Measure is related to
(11 Calculate
(2) Counts
(3) Weigh
(4) Measurement
Ans. (2)


16. Find the oddman out
(I) MOndAy
(2) tUESdAy
(3) WEdNESdAy
(4) ThUrSdAy
Ans. (3)

17. Three the four groups of letters given below are alike in a certain way while one is different. Choose the odd one
(1) GWOURV
(2) LZKMSU
(3) JOEHNP
(4) SFXPMG
Ans. (4)

18. Three of the following four are alike in a certain way and hence form a group. Which is the one that does not belong to the group?
(1) CUSTOMER: SGPSYBK
(2) INTEREST: UUHVJYUQ
(3) OVERSEAS: TCHWWKCW
(4) BANKING: HPLOSGI
Ans. (2)

19. Three of the four groups of letters given below are alike in a certain way while one is different. Choose the odd one
(1) IW
(2) MS
(3) FT
(4) JU
Ans. (4)

20. Three of the following four have similar relationship and hence form a group. Which one does not belong to the group?
(1) PROFIT: RPQCKR
(2) OTHERS’: QRJCTQ
(3) LEGUME: NCISOC
(4) CANKER: EYPIGP
Ans. (1)

21. H 4 W, I 18 V, .K 48 T, N 100 Q, ? , W 294 H
(1) P 1485 S
(2) R180 M
(3) S 198 I
(4) T 206 K
Ans. (2)

22. M4, T7, P7, Q 10, S 10, N13,? , K16
(1) V 13
(2) K 7
(3) T 13
(4) G 15
Ans. (1)


23. DGK 0, GKP 3, ? , PVC 15
(1) GKV 5
(2) KPV 8
(3) PVZ 9
(4) KPU 11
Ans. (2)

24. 1 ED, 2 FD, 3 KH, ? , 15 KG, 48KF?
(1) 12PX
(2) 6RI
(3) 9LV
(4) 8TQ
Ans. (4)


25. R 5 P, T 6 M, V 9 J, X 15 G ,?
(1) A 12 L
(2) I 18 X
(3) Z 25 D
(4) U 20 Q
Ans. (3)

No comments:

Post a Comment