Friday, August 28, 2015

Library & Information Science Objective Question Paper

Library & Information Science Objective Question Paper
Ability  Test  Paper of  Library & Information Science

1. IASLIC (Indian Association of Special Libraries and Information Center) is co-operating with :
(a) INIS
(b) UNISIST
(c) NISSAT
(d) All the above

2. Credit goes to scientific policy resolution to :
(a) Jawaharlal Nehru
(b) Maulana Azad
(c) Sardar Patel
(d) Santi Swaroop Bhatnagar

3. Name the Indian institution offering Library and Information Science education for special libraries :
(a) NISCAIR, NewDelhi
(b) DRTC, Bengaluru
(c) Both a and b
(d) None of the above

4. Mobile library is a kind of :
(a) Public library
(b) Extension service
(c)  Small library
(d) Moving library

5. The Imperial library was founded by :
(a) Queen Elizabeth-II
(b) Lord Mount Batten
(c) Both a and b
(d) None of the above

6. When the Library education  was started by two Americans in the state of Baroda and Punjab of India.
(a) 1911 and 1915
(b) 1912 and 1916
(c) 1911 and 1917
(d) 1913 and 1915

7. Dr. S.R. Ranganathan was the president of ILA for period of :
(a) 1944-53
(b) 1945-54
(c) 1947-56
(d) 1948-57

8. The oldest and largest library association in the world is :
(a)  LA
(b) ILA
(c) ALA
(d) SLA

9. KWIC indexing was devised by :
(a) D. Austin
(b) H.P. Luhn
(c) O.H. Kaiser
(d) C.W. Cleverdon

10. Dr. Ranganathan was the member of the cooperation committee of India with UNESCO during the period of :
(a) 1945-55
(b) 1947-57
(c) 1948-58
(d) 1949-54

11. Which of the following service are provided through indexing and abstracting ?
(a) Referral service
(b) SDI service
(c)  Retrospective information service
(d) Document delivery service

12. ISO 2709 exchange format specific :
(a) A three-part record structure
(b) The size of the magnetic tape 
(c) The tag to be used
(d) All of the above

13. In which year Dr. S.R. Ranganathan was appointed as National Research Professor in Library science in India ?
(a)  1962
(b) 1963
(c) 1964
(d) 1965

14. Which one of the following is not a part of the MARC record structure ?
(a) Directory
(b) Record terminator
(c) Leader
(d) Check digit

15. the slogan 'Right book to the right reader at the right time' was given by :
(a) J.F.K. Drury
(b) S.R. Ranganathan
(c) S.S. Green
(d) D.M. Noris

16. Dr. Ranganathan started the designing of Colon Classification in the year :
(a) 1924
(b) 1927
(c) 1929
(d) 1933

17. 'Ranganathan as to Library Science as Einstein is to Physics' who passed this remark about
      Ranganathan :
(a) Pandey S.K.Sharma
(b) J.S.Sharma
(c) E.Garfield
(d) Krishna Rao

18. Under which category of source of information Pamphlets are occur :
(a) Primary
(b) Secondary
(c) Tertiary
(d) Reference

19. When did Punjab University start the publication of the periodical 'Modern Librarian" ?
(a) 1900
(b) 1910
(c) 1920
(d) 1930

20. Who coined the term'Initiation of readers' first :
(a) Melvil Dewey
(b) S.R.Ranganathan
(c) C.A.Cutter
(d) E.J.Coates

ANSWERS
1. c
2. a
3. c
4. b
5. d
6. a
7. a
8. c
9. b
10. c
11.c
12.c
13. d
14. b
15.a
16.a
17. c
18. c
19. d
20. b


No comments:

Post a Comment