Thursday, August 27, 2015

CBSE Class VIII Science MCQ Paper

CBSE Class VIII Science MCQ Paper
MCQ Test for CBSE Class VIII

1. Who discovered the cell ?
(a) Robert Brown
(b) Robert Hooke
(c) M J Schleiden
(d) T Schwann

2. Which of the following reproduces by splitting into two ?
(a) Amoeba
(b) Mosquito
(c) Hydra
(d) Frog

3. Which type of sex chromosomes is present in a female  ?
(a) XY
(b) XX
(c) YY
(d) none of these

4. Which of these can cause Acid Rain ?
(a) Nitrogen 
(b) Corbon dioxide
(c) Sulphur dioxide
(d) Carbon monoxide

5.The audible range frequency of human being is 
(a) 20-20000 Hz
(b) 200-2000 Hz
(c) 20-23000 Hz
(d) 220- 20000 Hz

6. A group of few stars that appear to be close together in the sky when viewed from the earth 
(a) Galaxy
(b) Solar system
(c) Constellation
(d) Meteorites

7. Which of the following is not a conductor of electricity ?
(a) Salt water
(b) Tape water 
(c) Lime juice
(d) Petrol

8. Which one these controls the amount of light entering the eye ?
(a) Concave lenses
(b) Pupil
(c) Glass slabs
(d) Prism

9. Which of these is control center of the cell ?
(a) Golgi bodies
(b) Cytoplasm
(c) Nucleus
(d) Mitochondria

10. Which of these is called the master gland ?
(a) Thyroid gland
(b) Pituitary gland
(c) Holocrine gland
(d) Apocrine gland

11. The large number of rocks that lie between the orbitals of Mars and Jupiter are called 
(a) Comets
(b) Meteorites
(c) Asteroids
(d) Meteors

12. To test if a body is charged or not you will use 
(a) Positively charged body
(b) Negatively charged body
(c) Another uncharged body
(d) A positively and a negatively charged body

13. Which of these metals will you electroplate on iron to protect it from rusting and to make it shine 
(a) Gold
(b) Zinc
(c) Copper
(d) Chromium

14. If a person is suffering from hypermetropia, which object is she/he most likely to see blurred ?
(a) Object 10 m away
(b) Object 25 cm away
(c) Object 100 m away 
(d) Object at infinity

15. If the angle between the mirror and the incident ray is 30 degree, the angle of  reflection is
(a) 15 degree
(b) 30 degree
(c) 60 degree
(d) 90 degree

16. Which is the largest bone in our body ?
(a) Humor 
(b)  Femur
(c) Spinal cord
(d) Ulna

17. Which instrument is used to detect presence and magnitude of electric charge on a body ?
(a) Electroscope
(b) Hygrometer
(c) Anemometer
(d) Speedometer

18. who discovered the phenomenon of Electromagnetic Induction, diamagnetism and electrolysis ?
(a) Newton
(b) Michael Faraday
(c) William Thomson
(d) William Gilbert

19. ....is the science of vegetable growing, dealing with the culture of non-woody plants for food. 
(a) Ecology
(b) Geology
(c) Olerioculture
(d) Hydrology

20. ....is a natural science which is the study of celestial objects ( stars, galaxy, moon,planet comet,asteroids )
(a) Cosmology
(b) Astronomy
(c) Telepathy
(d) Radiology


ANSWERS
1. b
2. a
3. b
4. c
5. a
6. c
7. d
8. b
9.c
10. b
11.c
12. d
13. b
14. a
15. c
16. b
17. a
18. b
19. c
20. b




No comments:

Post a Comment