Tuesday, August 18, 2015

GK MCQ Paper Based on Indian Constitution

  GK  MCQ Paper Based on Indian Constitution
   Indian Constitution based General Knowledge  Paper                                                                                                                                                    
1.  Governor is the head of govt. in ....
(a) Centre
(b) State
(c) Union Territory

2.  Who is known as the architect of the Indian Constitution ?
(a) Mahatma Gandhi
(b) Jawaharlal Nehru
(c) Dr. B.R. Ambedkar                                                              
                                                                                                                                                           
3. The Indian  Constitution  came into force on........          
 (a) November 26,1949 
 (b)  January  26,1950  
 (c)  January  26,1951

4. Laws of India made in ...
(a)  Parliament
(b) Supreme Court
(c) Rashtrapati Bhawan

5.  According to our constitution the head of the state is ....
(a) Prime Minister
(b) Governor
(c) President

6. The highest and final judicial tribunal in India is ....
(a)  District Court
(b) High Court
(c)  Supreme Court

7.  When was the Constituent Assembly of India began its first session ?
(a)  9 December 1946
(b)  11 December 1946
(c)  2 May 1947

8.  How many members attended the first session of Indian constitutions assembly ?
(a)  206
(b)  207
(c)  208

9. Who is the Supreme Commander of Indian armed forces ?
(a)  President
(b)  Vice President
(c) Prime Minister

10. The constitution was adopted by the Indian Constitution Assembly on ......
(a)  November 26,1949 
(b)  January  26,1950
(c)  9 December 1946


                                                                                                                                                                    ANSWERS
1. b      
2. c   
3. b   
4. a  
5. c   
6. c 
7. a   
8. b      
9. a
10. a                                                                                                                                                                                                                                   

No comments:

Post a Comment