Friday, February 3, 2012

GK LIC Assistant Administrative Oficer (AAO) Exams


GK LIC Assistant Administrative Oficer (AAO) Exams 
General Awareness Objective Solved Paper
1 The difference between a nuclear reactor and an atom bomb is that-
(1) The chain reaction in a nuclear reactor is not controlled
(2) No chain reaction occurs in a nuclear reactor
(3) The chain reaction in a nuclear reactor is controlled
(4) No chain reaction occurs in an atom bomb
(5) None of these
Ans. (3)

2. What causes the phenomenon of day and night to occur on earth?
(1) The rotation of the moon around the earth.
(2) The rotation of the earth on its axis.
(3) The revolution of the earth around the sun.
(4) Revolution of the planets around the sun
(5) None of these
Ans. (2)

3. Insurable Interest need not be established while insuring
(1) Brother’s life
(2) One’s own life
(3) Sister’s life
(4) Friend’s life
(5) None of these
Ans. (2)

4. Which of the following terms is associated with the game of Hockey?
(1) Run out
(2) Short corner
(3) Silly Point
(4) Grid Holes
(5) Love
Ans. (2)

5. The Russian revolution caused power to be concentrated in the hands of the
(1) Czars
(2) Labour class
(3) Cooperatives
(4) Bolsheviks
(5) None of these
Ans. (4)

6. Principle of indemnity does not apply to
(1) Life insurance
(2) Fire insurance
(3) Marine insurance
(4) Earthquake insurance
(5) None of these
Ans. (1)


7. The declaration at the end of a proposal form turns representation into
(1) Condition 
(2) Warranty
(3) Guarantee
(4) Both (1) and (2)
(5) None of these
Ans. (2)


8. According to the announcement made In the Budget 2004-05 Senior Citizen Saving Scheme will now be conducted by which of the following apart from post offices?
(1) Authorised public sector banks
(2) Cooperative Banks
(3) Regional Rural Banks
(4) Private Banks
(5) None of these
Ans. (1)

9. The main characteristic of the Later Vedic age was the
(1) Varna System .5
(2) Caste System
(3) Tribal Polity
(4) Practice of food gathering
(5) None of these
Ans. (2)

10. The first Railway zone ki India ran along the route from?
(1) Rourkela to Agra
(2) Srinagar to Kanyakumari
(3) Bombay to Thane
(4) Delhi to Agra
(5) None of these
Ans. (3)

11. Which of the following countries won maximum number of Gold medals in Athens Olympics 2004?
(1) China
(2) Japan
(3) South Korea
(4) Russia
(5) None of these
Ans. (1)

12. In case of group term insurance cover under social Security cover is made available to the
(1) Employees of central government.
(2) Employees of provident fund
(3) Poor section
(4) Voluntary Retirement Scheme holder
(5) None of these
Ans. (3)

13. In the insurance sector risk is called as
(1) Paril
(2) Danger
(3) Accident
(4) Injury
(5) None of these
Ans. (1)

14. The surplus generated from the life insurance business which is distributed among the policy is known as
(1) Bonus
(2) Interest
(3) Maturity
(4) Profit
(5) None of these
Ans. (1)


15. Which of the following is the Political Party that Imran Khan has formed in Pakistan?’
(1) Tehreek-e-Insaf
(2) Jamaat-e-Islami
(3) Muslim League
(4) Pakistan People’s Party
(5) None of these
Ans. (1)


16. High-Powered Money consists of
(1) Currency and Demand deposits only
(2) All the liabilities of Commercial Bank
(3) Currency, reserves and other obligations of the Central Banks
(4) Demand and Time deposit liabilities of the banks
(5) None of these
Ans. (3)


17. Every policy holder is given the option to choose premium payment
(1) Method
(2) Mode
(3) System
(4) Procedure
(5) None of these
Ans. (2)


18. Who among the following won the Nobe1 Prize for Peace in 2004?
(1) Wangari Maathai
(2) Alfred Joelink
(3) Pin Kidland
(4) Edward Fresset
(5) None of these
Ans. (1)


19. With the increasing in the banking habits of the Value of deposit multiplier –
(1) Increase
(2) Decrease
(3) Remains constant
(4) Depends upon market behaviour
(5) None of these
Ans. (1)

20. In which of the following spheres has Baba Amte contributed to the Indian society?
(1) Nuclear research
(2) Religion
(3) Social work
(4) Classical dance
(5) None of these
Ans. (3)


21. Date of policy means date of
(1) F.P.R.
(2) Proposal
(3) Policy document
(4) Claim settlement.
(5) None of these
Ans. (1)

22. Policy of insurance should bear
(1) Court Stamp
(2) Postage Stamp
(3) Revenue Stamp
(4) Insurance Stamp
(5) None of these
Ans. (4)

23. Who among the following is the author of the book titled”My Music My’ life’ which was released recently?
(l) Ravi Shankar
(2) Shubha Mudgal
(3) Han Prasad Chaurasia
(4) Bismillah Khan
(5) None of these
Ans. (1)

24. Which among the following is the Head of the Constitution Review Panel?
(1) Krishnan Rao
(2) Arun Shourie
(3) M. N. Venkatachaliah
(4) Subhash Dhuliya
(5) None of these
Ans. (3)


25. Under which of the cases insurable interest is to be established?
(1) Creditor and debtor
(2) Husband and wife
(3) Brothers and Sister
(4) Employee and Employer
(5) None of these
Ans. (3)

No comments:

Post a Comment