Monday, April 25, 2016

Geology (Thermodynamics) MCQ Paper for Geologist

Geology (Thermodynamics) MCQ Paper for Geologist
Earth Science Model Test Paper

1. For a reversible adiabatic process, the change
in entropy is
(a) Maximum
(b) Minimum
(c) Zero
(d) None of the above
ANSWER: (c)

2. The entropy of an isolated system increases
during a
(a) Reversible process
(b) Irreversible process
(c) Ideal process
(d) Polytropic process
ANSWER: (b)

3. The efficiency of a Ranking cycle
(a) Increases with decreasing temperature of heat rejection.
(b) Decreases with decreasing temperature of heat rejection
(c) Decreases with increasing temperature of heat rejection
(d) None of the above
ANSWER: (a)

4. Rankin cycle efficiency for a power plant is
29%. The Carnot cycle efficiency will be
(a) Less
(b) More
(c) Equal
(d) None of the above
ANSWER: (b)

5. Efficiency of the Carnot cycle can be increased
by
(a) Increasing the highest temperature
(b) Decreasing the lowest temperature
(c) Decreasing the highest temperature
(d) Both (a) and (b) above
ANSWER: (d)

6. Air standard efficiency of Stirling cycle as
compared to Carnot cycle is
(a) Less
(b) More
(c) Same
(d) None of the above
ANSWER: (a)

7. In actual practice, the Carnot cycle cannot be
realized because
(a) Very high pressure developed in the cylinder
(b) High volume ratios in the cylinder
(c) Both (a) and (b) above
(d) None of the above
ANSWER: (c)

8. Otto cycle consists of sets of processes
(a) Adiabatic and constant volume
(b) Adiabatic and constant pressure
(c) Isothermal and constant pressure
(d) Isothermal and constant volume
ANSWER: (a)

9. Entropy of the universe tends to
(a) Maximum
(b) Minimum
(c) Zero
(d) None of the above.
ANSWER: (a)

10. Entropy of water at 0° C is assumed to be
(a) 0
(b) 1
(c) -1
(d) None of the above
ANSWER: (a)

11. The Carnot cycle consists of two adiabatic
processes and
(a) Two isothermal processes
(b) Two constant pressure processes
(c) Two constant volume processes
(d) One constant pressure processes
ANSWER: (a)

   12. Carnot cycle has maximum efficiency for
(a) Petrol engine
(b) Diesel engine
(c) Reversible engine
(d) Irreversible engine
ANSWER: (c)

13. Number of processes in a Rakine cycle are
(a) 3
(b) 4
(c) 5
(d) 6
ANSWER: (c)

14. A Stirling cycle consists of
(a) Two adiabatic and two isothermal processes
(b) Two adiabatic and two constant pressure processes
(c) Two isothermal and two constant volume processes
(d) Two isothermal and two constant pressure Processes
ANSWER: (c)

15. If other factors are constant, with increase in the
temperature of source, the efficiency of cannot engine
(a) Increases
(b) Decreases
(c) Remains same
(d) Depend on temperature ratio
ANSWER: (a)


16. If other factors are constant, with increase in the
temperature of sink, the efficiency of Carnot engine
(a) Increases
(b) Decreases
(c) Remains same
(d) None of the above.
ANSWER: (b)

17. Carnot engine is irreversible due to
(a) Friction between moving parts
(b) Losses from working fluid in transit
(c) High speed
(d) Both (a) and (b) above
ANSWER: (d)

18. Otto cycle is a theoretical cycle, on which
(a) Only petrol engine run
(b) Only diesel engine run
(c) Only gas engines run
(d) Petrol and gas engine runs
ANSWER: (d)

   19. Compression ratio is
(a) Total volume/swept volume
(b) Swept volume/total volume
(c) Swept volume/clearance volume
(d) Total volume/clearance volume.
ANSWER: (d)

20. Diesel cycle consists of
(a) Two adiabatic and two constant volume processes
(b) Two adiabatic and two constant pressure processes
(c) Two adiabatic, one constant pressure and one constant volume processes
(d) Two isothermal, one constant pressure and one constant volume processes
ANSWER: (c)

21. For the same compression ratio, the efficiency
Of diesel cycle as compared to otto cycle is
(a) Less
(b) More
(c) Equal
(d) None of the above
ANSWER: (a)

22. The compression ratio for diesel engine is
(a) 3 to 6
(b) 5 to 8
(c) 15 to 20
(d) 20 to 30
ANSWER: (c)

23. In Carnot cycle, heat is rejected at constant
(a) Volume
(b) Pressure
(c) Temperature
(d) Entropy
ANSWER: (c)

24. The areal of p-V diagram for a Carnot cycle represents
(a) Heat supplied
(b) Heat rejected
(c) Work done
(d) Temperature drop
ANSWER: (c)

25. In Carnot cycle, the algebraic sum of the entropy
changes for the cycle is
(a) Positive
(b) Negative
(c) Zero
(d) None of the above
ANSWER: (c)

No comments:

Post a Comment