Thursday, April 21, 2016

GK Test Bihar History MCQ Paper

GK Test Bihar History MCQ Paper
Practice Test Paper Based on Bihar History
1. Which  dynasty founded in 684 BC, ruled Magadha from the city of Rajgriha (modern Rajgir) ?
(a) Shishunaga dynasty
(b) Haryanka dynasty
(c) Rashtrakuta Dynasty
(d) Nanda Dynasty

2.  Who founded the city of Pataliputra which later became the capital of Magadha ?
(a) Chandragupta Maurya
(b) Bimbisara
(c) Ajatashatru
(d) Ashoka

3. In 1540 who took over northern India from the Mughals ?
(a)  Sher Shah Suri
(b) Chandragupta Maurya
(c)  Ajatashatru
(d)  Bimbisara

4. When did the Battle of Buxar take  place ?
(a)  1761
(b) 1763
(c) 1764
(d) 1766

5. Who was the  king from Haryanka dynasty,  imprisoned his father to ascend the throne ?
(a) Maha Kosala
(b) Ajatashatru
(c) Prasenjit
(d) Bhattiya

6. Who  was the king of Anga kingdom ?
(a)   Duryodhana
(b)  Jarasandha
(c) Karana
(d) Shishupal

7. Who was the  king of Brihadrathas dynasty ?
(a)  Karana
(b) Shishupal
(c)  Bimbisara
(d)  Jarasandha

8.  Which of the following was the first capital of the kingdom of Magadha,  ?
(a)  Rajagriha
(b)  Pataliputra
(c)  Bakhtiarpur
(d) Avanti

9.  Which was the capital of the Licchavis and the Vajjian Confederacy ?
(a)  Bakhtiarpur
(b) Rajagriha
(c) Vaishali
(d) Pataliputra

10. Who was the son of Chandragupta Maurya ? ,
(a) Ashoka
(b) Dasharatha
(c) Devavarman
(d) Bindusara


ANSWERS
1. b
2. c
3. a
4. c
5. b
6. c
7. d
8. a
9. c
10. d

No comments:

Post a Comment