Monday, April 25, 2016

Jammu and Kashmir J&K GK test

Jammu and Kashmir J&K GK test
jammu and kashmir General Knowledge objective questions
Multiple Choice Questions for j&K Exams
1. When Jammu and Kashmir was Established ?
(a) 1947-10-25
(b) 1947-10-26
(c) 1947-10-27
(d) 1947-10-28

2. ...Districts are there in J & K State.
(a) 20
(b) 21
(c) 22
(d) 23

3.  Who is the Current Chief minister of  J & K State?
(a) Mehbooba Mufti
(b) Mufti Mohammad Sayeed
(c) Ghulam Nabi Azad
(d) Ghulam Mohammad Shah

 4.Who became the first Governor of Jammu and Kashmir?
(a) Bhagwan Sahay
(b) Dr Karan Singh
(c) Lakshmi Kant Jha
(d) Braj Kumar Nehru

5. Who said that if paradise is anywhere on the earth, it is here, while living in a houseboat on the mesmerizing Dal Lake ?
(a) Prithviraj Chauhan
(b) Akbar
(c) Maharaja Hari Singh
(d) Jahangir

6.  Who is the current Governor of Jammu and Kashmir?
(a) S.K. Sinha
(b) K. V. Krishna Rao
(c) Narinder Nath Vohra
(d) Girish Chandra Saxena

7. What is the Percentage of Literacy Rate in Jammu and Kashmir?
(a) 66.7%
(b) 67.7%
(c) 68.7%
(d) 69.7%

8.When did the Kargil War (Jammu and Kashmir) took place ? 
(a) 1997
(b) 1998 
(c) 1999
(d) 2000

9. The..... River is the only major Himalayan river which flows through the Kashmir valley.
(a) Indus
(b) Jhelum
(c) Tawi
(d) Ravi

10. Where is Gulmarg, a popular skiing destination of Jammu and Kashmir ?
(a) Bandipora District
(b) Jammu District
(c) Baramula district
(d) Srinagar District

11. Who was the last ruling Maharaja of Jammu and Kashmir in India?
(a) Amar Singh
(b) Ranbir Singh
(c) Maharaja Hari Singh
(d) Pratap Singh

12. When The Simla Agreement was signed between India and Pakistan ?
(a) July 1, 1972
(b) July 2, 1972
(c) July 2, 1973
(d) July 3, 1973

13. Who was the General Officer Commanding-in-Chief of the Indian Army during the Indo-Pakistani War of 1971 ?
(a)  Lt. Gen. JFR Jacob
(b) Lt. General A. A. K. Niaz
(c) Lt. General Jagjit Singh Aurora
(d) Lieutenant General J. N. K. Niaz

14. How many tehsils in District Poonch in Jammu and Kashmir ?
(a) 3
(b) 4
(c) 5
(d) 6

15. Where is An historical fort named as Bhimgarh Fort north-west of Jammu situataed ?
(a) Poonch District
(b) Rajouri District
(c) Bandipora District
(d) Reasi District


Answers
1. b
2. c
3. a
4. b
5. d
6. c
7. a
8. c
9. b
10. c
11. c
12. b
13. c
14. b
15. d

No comments:

Post a Comment