Monday, April 25, 2016

Earth Science Objective Question Paper

Earth Science Objective Question Paper
Geology Sample MCQ Paper
1. For a simple gas turbine cycle, the work ratio
depends upon
(a) Pressure ratio
(b) Minimum cycle temperature
(c) Maximum cycle temperature
(d) All of the above
ANSWER: (d)

2. Vander Waal’s equation
(a) Has three roots of identical value at the critical point.
(b) Is valid for all pressures and temperatures
(c) Is valid for diatomic gases only
(d) All of the above
ANSWER: (a)

3. Maxwell ’s relations are valid for
(a) All solid, liquid or gas
(b) Homogeneous and heterogeneous systems.
(c) Compressible substances
(d) All of the above
ANSWER: (c)

4. Generalized compressibility chart is valid for
(a) Inert gases only
(b) Air
(c) Diatomic gases only
(d) Large variety 0f gases
ANSWER: (d)

5. Linda’s liquefier is based on the principle of
(a) Isothermal expansion
(b ) Adiabatic expansion
(c) Joule-Thomson effect
(d) None of the above
ANSWER: (b)

6. Which of the following is not a constituent of
coal ?
(a) Hydrogen
(b) Manganese
(c) Nitrogen
(d) Carbon
ANSWER: (b)

7. Calorific value for coal (in kcal/kg) is
(a) 1000-2500
(b) 2500-4000
(c) 4000 - 7000
(d) 5000 – 8000
ANSWER: (c)

8. Variety of coal having highest calorific value is
(a) Steam coal
(b) Lignite
(c) Bituminous coal
(d) Anthracite coal
ANSWER: (c)

9. Fuel generally used in steam boilers is
(a) Hard coke
(b) Coking bituminous coal
(c) Non-coking bituminous coal
(d) Pulverized coal
ANSWER: (c)

10. Fuel generally used in blast furnace for exciting pig iron is
(a) Hard coke
(b) Coking bituminous coal
(c) Non-coking bituminous coal
(d) Pulverized coal
ANSWER: (a)

11. Steam coal is
(a) Coking bituminuous coal
(b) Non-coking bituminuous coal
(c) Pulverised coal
(d) None of the above
ANSWER: (b)

12. When the finely ground coal is moulded under
pressure with or without a binding material, the
fuel produced is
(a) Coke
(b) Wood charcoal
(c) Bituminuous coal
(d) Briquetted coal
ANSWER: (d)

13. By carbonisation of coal at 500° to 700° C, the
fuel obtained is
(a) Soft coke
(b) Hard coke
(c) Bituminuous coal
(d) Briquetted coal
ANSWER: (a)

14. Maxwell ’s relations are valid for
(a) Closed system only
(b ) Thermodynamic system in equilibrium
(c) All processes
(d) Transient conditions only
ANSWER: (b)

15. Principle constituents of fuel are
(a) Oxygen and hydrogen
(b) Carbon and hydrogen
(c) Sulphur and hydrogen
(d) Sulphur and oxygen
ANSWER: (b)

16. Amount of heat generated per kg of fuel is known as
(a) Higher calorific value
(b) Lower calorific value
(c) Calorific value
(d) None of the above
ANSWER: (c)

17. Variety of coal having lowest calorific value is
(a) Steam coal
(b) Lignite
(c) Bituminous coal
(d) Anthracite coal
ANSWER: (b)

18. Natural solid fuel is
(a) Coke
(b) Anthracite coal
(c) Wood
(d) All of the above
ANSWER: (c)

19. Fuel generally used in cement industry and metallurgical process is
(a) Hard coke
(b) Coking bituminous coal
(c) Non-coking bituminous coal
(d) pulverized coal
ANSWER: (d)
20. Coking is
(a) Burning of coal in furnace
(b ) Formation of lumps or masses of coke in boiler furnace
(c) Heating of coal in absence of air driving carbon
and leaving behind the residue of carbon.
(d) None of the above
ANSWER: (a)

21. When coal is strongly heated continuously for
42 to 48 hours in the absence of air in a closed
Vessel, the process is known as
(a) Coking
(b) Cacking
(c) Carbonization
(d) Atomization
ANSWER: (c)

22. Average calorific value for bituminuous coal is
(a) 4600kcal/kg
(b) 5500kcal/kg
(c) 6000 kcal/kg
(d) 8000 kcal/kg
ANSWER: (d)

23. The fuel produced when the wood-is heated with
a limited supply of air to a temperature- equal or
more than 280° C, is
(a) Coke
(b) Wood charcoal
(c) Bituminuous coal
(d) Briquetted coal
ANSWER: (c)


24. By carbonisation of coal at 900° to 1100° C, the
fuel obtained is
(a) Soft coke
(b) Hard coke
(c) Bituminuous coal
(d) Briquetted coal
ANSWER: (a)

25. Uranium-233 is produced
(a) As basic raw material
(b) By neutron irradiation of
(c) By neutron irradiation of thorium
(d) Artificially
Answer (c)

No comments:

Post a Comment