Thursday, July 12, 2012

Free Online UPSC IES Geology Practice Quiz


Free Online UPSC IES Geology Practice Quiz
Geology Solved Paper For IES Examination
1. Brayton cycle cannot be used in reciprocating
engines for same adiabatic compression ratio and
work output because
(a) It requires large air-fuel ratio
(b) It is less efficient
(c) Large volume of low pressure air cannot be efficiently handled
(d) All of the above.
ANSWER: (c)

2. Ericson cycle consists of sets of processes
(a) Isothermal and constant volume
(b) Isothermal and constant pressure
(c) Adiabatic and constant pressure
(d) Adiabatic and isentropic
ANSWER: (b)

3. Ericson cycle is
(a) Reversible
(b) Semi-reversible
(c) Irreversible
(d) Quasi-static
ANSWER: (a)

4. Reversed Joule cycle is known as
(a) Rankine cycle
(b) Sterling cycle
(c) Brayton cycle
(d) Bell-Coleman cycle
ANSWER: (d)

5. In Joule cycle, heat is rejected at constant
(a) Volume
(b) Pressure
(c) Temperature
(d) Entropy
ANSWER: (b)

6. ln Carnot cycle, the process carried at extremely
slow speed is
(a) Isothermal compression
(b) Adiabatic compression
(c) Adiabatic expansion
(d) All of the above
ANSWER: (a)

7. The dual combustion cycle consists of two
adiabatic processes and
(a) Two constant volume and one constant pressure processes
(b) One constant volume and two constant pressure processes
(c) One constant volume and one constant pressure processes
(d) Two constant volume and two constant pressure a processes
ANSWER: (a)

8. For the same compression ratio, the efficiency
of dual combustion cycle as compared to diesel cycle is
(a) More
(b) Less
(c) Equal
(d) None of the above
ANSWER: (a)

9. The ideal efficiency of simple gas turbine cycle depends upon
(a) Pressure ratio
(b) Cut-off ratio
(c) Both (a) and (b) above
(d) None of the above
ANSWER: (a)

10. In the regenerative cycle, part of the steam is
Withdrawn from the turbine and used in heating the
(a) Exhaust fan
(b) Feed water
(c) Steam being supplied to the turbine
(d) All of the above
ANSWER: (b)

11. Otto cycle is also known as
(a) Constant pressure cycle
(b) Constant volume cycle
(c) Constant temperature cycle
(d) None of the above
ANSWER: (b)

12. Compression ratio for petrol engine is
(a) 3 to 6
(b) 5 to 8
(c) 15 to 20
(d) 20 to 30
ANSWER: (b)

13. The efficiency of diesel cycle increases with
(a) Increase in cut-off
(b) Decrease in cut-off
(c) Constant cut-off
(d) None of the above
ANSWER: (b)

14. The efficiency of diesel cycle approaches otto
cycle efficiency with
(a) Increase in cut-off
(b) Decrease in cut-off
(c) Zero cut-off
(d) Constant cut-off
ANSWER: (c)

  15. With decrease in cut-off, the efficiency of diesel cycle
(a) Increases
(b) Decreases
(c) Remains constant
(d) None of the above
ANSWER: (a)

16. In Carnot cycle, If isothermal compression is
continued , bit longer than the normal, then
adiabatic compression will cause steam to arrive
at the inner dead centre at a temperature, which
as compared to normal temperature is
(a) High
(b) Low
(c) Same
(d) None of the above
ANSWER: (b)

17. Brayton cycle consists of sets of processes
(a) Isentropics and constant volume
(b) Isentropics and constant pressure
(c) Isothermal and constant pressure
(d) Isothermal and constant volume
ANSWER: (b)

18. The cycle generally used for gas turbines is
(a) Rankine cycle
(b) Carnot cycle
(c) Otto cycle
(d) Brayton cycle
ANSWER: (d)

19. The efficiency of Ericson cycle as compared to
Carnot cycle is
(a) Same
(b) More
(c) Less
(d) None of the above
ANSWER: (a)

20. Efficiency of Joule cycle as compared to Carnot
cycle is
(a) More
(b) Less
(c) Equal
(d) None of the above
 ANSWER: (b)

21. The least efficient cycle is
(a) Carnot cycle
(b) Otto cycle
(c) Ericson cycle
(d) Sterling cycle
ANSWER: (b)

22. Cycle not consisting a set of isothermal processes is
(a) Carnot cycle
(b) Brayton cycle
(c) Ericson cycle
(d) Starling cycle
ANSWER: (b)

23. Least efficient cycle is
(a) Carnot cycle
(b) Ericson cycle
(c) Starling cycle
(d) Otto cycle
ANSWER: (d)

24. For the same compression ratio, the efficiency
of dual combustion cycle as compared to otto cycle is
(a) More
(b) Less
(c) Equal
(d) None of the above
ANSWER: (b)

   25. A closed cycle gas turbine works on
(a) Rankine cycle
(b) Carnot’s cycle
(c) Joule’s cycle
(d) Dual combustion cycle
ANSWER: (c)

No comments:

Post a Comment