Friday, July 13, 2012

Law MCQ Paper MP Civil Judge Test



Law MCQ Paper MP Civil Judge Test
MP State Judicial Objective Quiz

1. Analytical’ positivism does not mean that—
(A) Laws are in the nature of commands
(B) Law as it is and as it ought to be have to be separated
(C) Certain inherent moral quality is an essential feature of law
(D) Analysis of legal concepts is distinct from critical evaluation
Ans:-C


2. Who has written the following words : “Law grows with the growth of people, strengthens with the strength of people and finally it dies away as the nation loses its nationality”?
(A) Hart
(B) Savigny
(C) Bentham
(D) Spencer
Ans:-B


3. The principal jurist of the Philosophical School was—
(A) Herbert Spencer
(B) Sir Henry Maine
(C) Max Waber
(D) Hegel
Ans:-D

4. “Law should continue to support minimum morality” has been pleaded by—
(A) Lord Devlin
(B) Hart
(C) Lon Fuller
(D) Dwarkin
Ans:-A

5. The concept of ‘Living Law’ was expounded by which jurist?
(A) Austin
(B) Ehrlich
(C) Pound
(D) Holland
Ans:-B


6. Which one of the following is not a theory of legal personality ?
(A) Fiction theory
(B)Concession theory
(C)Interest theory
(D)Bracket theory
Ans:-C


7. In which one of the following cases, the court pierced the veil of the corporate personality?
(A) Solomon Vs. Solomon case
(B) Smith, Stone and Knight’s case Co. Case Co. Case
(C) Daimler Company Vs. Continental Tyre Co. Case
(D) People’s Pleasure Park Co. Vs. Rohleder Case
Ans:-C


8. Which one of the following is not a correct classification of possession?
(A) Possession in fact and possession in law
(B) Mediate and Immediate Possession
(C) Corporeal and incorporeal possession
(D) Direct and indirect possession
Ans:-D


9. Which one of the following signed the United Nations Convention on use of Electronic Communications’ in International Contracts in September 2006
(A) Sierra Leone
(B) Egypt
(C) Sudan
(D) None of the above
Ans:-A

10. The General Assembly Resolution of 15 March, 2006 decided to establish the Human Rights Council, based in Geneva—
(A) As a new and additional subsidiary organ of the General Assembly
(B) As a specialized agency of the U.N.
(C) In replacement of the Human Rights Commission
(D). None of the above
Ans:-C

11. Asia Co-operation Dialogue (ACD) had been constituted for—
(A) Military assistance
(B) Economic co-operation
(C) Transport
(D) Tourism
Ans:-B


12. The World Trade Organization Agreement on agriculture was to be implemented over a period of 6 years beginning from 1995, now it has been extended for developing countries. What is this period of extension?
(A) 5 years
(B) 6 years
(C) 8 years
(D) 10 years
Ans:-D

13. ‘Guantanamo Bay’ has earned international notoriety for what reason?
(A) As Hezbollah headquarter in Lebanon
(B) As Hamas headquarter in Palestine
(C) As the place where Baloch leader Bugti was killed by Pakistani forces
(D) As the American detention center for terror suspects
Ans:-D

14. On which date did India and the U.S.A. announce Civil Nuclear Co-operation through
a joint statement?
(A) 18 July, 2005
(B) 18 July, 2006
(C) 23 March, 2006
(D) 25 December, 2005
Ans:-A

15. In which country was the XIV Non-aligned Summit held in September 2006?
(A) Iran
(B) Cuba
(C) Venezuela
(D) South Africa
Ans:-B


16. Which Article of the U.N. Charter relates to ‘Domestic jurisdiction’ ?
(A) Article-2 (7)
(B) Article-23
(C) Article-51
(D) Article-72
Ans:-A

17. The budget of the United Nations is approved by—
(A) Security Council
(B) General Assembly
(C) Secretary General
(D) Economic and Social Council
Ans:-B

18. The United Nations enjoy immunities and privileges in the territories of its Member States under—
(A)Article 20 of the Charter
(B)Article 104 of the Charter
(C)Article 105 of the Charter
(D)Article 106 of the Charter
Ans:-C

19. The Permanent Court of Arbitration was established in pursuance of the following—
(A) Hague Conferences of 1899 and 1907
(B) Covenant of the League of Nations
(C) U.N. Charter
(D) None of the above
Ans:-A

20. A non-member of the United Nations can become a member of the statute of the International Court of Justice—
(A) On the recommendation of the General Assembly alone
(B) On the recommendation of the Security Council alone
(C) On the conditions to be laid down by the General Assembly on the recommendations
of the Security Council
(D) On the recommendation of the Secretary General
Ans:-C
21. The Optional Clause’ in Para 2 of Article 36 of the Statute of the International Court of Justice is related to—
(A) Voluntary jurisdiction
(B) Compulsory jurisdiction
(C) Advisory jurisdiction
(D) None of the above
Ans:-B

22.  Which one of the following organizations deals with refugees ?
(A) UNESCO
(B) UNHCR
(C) SWAPO
(D) EEC
Ans:-B

23. Who was the first Secretary General of the United Nations?
(A) Trigve Lie
(B) Kurt Waldheim
(C) U. Thant
(D) None of the above
Ans:-A

24. “Article 2l-A—Right to education to all children of the age of six to fourteen years”
has been inserted in the Constitution by—
(A) The Constitution (43rd Amendment) Act, 1977
(B) The Constitution (86th Amendment) Act, 2002
(C) The Constitution (70th Amendment) Act,1992
(D) The Constitution (74th Amendment) Act, 1992
Ans:-B

25. In which Article of the Constitution, the eligibility for re-election of the President is given?
(A) Article-57
(B) Article-58
(C) Article-59
(D) Article-60
Ans:-A

No comments:

Post a Comment